Θα σας κάνω μία ερώτηση. Τι σας λέει αυτή την στιγμή το σώμα σας; Ακούστε το προσεχτικά πριν απαντήσετε. Μπορεί να μιλάει με ψιθυριστά ή να φωνάζει. Αυτό εξαρτάται από το διάστημα που έχετε να συντονιστείτε στην ίδια συχνότητα με αυτό. Μπορεί επίσης να σας λέει ότι κάνετε κάτι καλά ή ότι δεν το κάνετε καλά.
Το σίγουρο είναι πως “μιλάει” 24ώρες το 24ωρο. Είναι πάντα διαθέσιμο. Σκεφτείτε αν αφιερώνατε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να τσεκάρετε τα μηνύματα. Θα άλλαζε η ζωή σας προς το καλύτερο;
Ανεξάρτητα με το σωματικό σας βάρος, αισθάνεστε υγιείς, με ζωντάνια και ενέργεια; Αν νιώθετε λιγότερο καλά από όσο θα μπορούσατε, συνδεθείτε με το σώμα σας για να σας πει το γιατί. Αν αυτό που χρειάζεστε είναι αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, διαβάστε παρακάτω τα συνηθέστερα σημάδια που το μαρτυρούν.
1. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κούραση στο τέλος μίας γεμάτης με υποχρεώσεις ημέρας. Αν όμως νιώθετε συνεχώς εξάντληση παρά το γεγονός ότι κοιμάστε 7-8 ώρες το βράδυ, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε τι τρώτε.
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεστε. Φυσικά υπάρχουν τα συμπληρώματα διατροφής αλλά πριν καταφύγετε σε αυτά, μετά από την προτροπή του ειδικού, δώστε προσοχή στην διατροφή σας. Ο οργανισμός που τρέφεται ισορροπημένα, καταφέρνει με επιτυχία να μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Διαλέξτε ποικιλία τροφών, πλούσιων σε θρεπτική αξία.
2. Κακή πέψη
Αν το φούσκωμα, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και άλλες ανισσοροπίες σας ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε κάτι χρειάζεται να κάνετε διαφορετικά. Παρατηρήστε ποιες τροφές πυροδοτούν τα προβλήματα. Συνήθως οι υπαίτιοι είναι το γρήγορο φαγητό, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η γλουτένη.
Εσείς όμως είστε μοναδικός, όπως και ο κάθε ένας από εμάς. Εστιάστε στο τι συμβαίνει με εσάς. Πώς σας κάνουν συγκεκριμένα τρόφιμα να αισθάνεστε στο σώμα αλλά και στην διάθεση. Για να το καταφέρετε αυτό χρειάζεται να καλλιεργήσετε την νοοτροπία της ενσυνείδητης διατροφής.
Επίσης το να κρατάτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο μέσα στην ημέρα παίζει μεγάλο ρόλο στην καλή πέψη. Ωστόσο αποφύγετε να πίνετε νερό (ιδίως κρύο) αμέσως πριν, κατά την διάρκεια ή μισή ώρα μετά το γεύμα σας. Μπορείτε να πίνετε λίγες γουλιές χλιαρού νερού για να συνοδεύψετε το φαγητό σας.
3. Ανεξέλγκτες λιγούρες
Ενώ γνωρίζετε τι δεν είναι οφέλιμο να φάτε και έχετε αποφασίσει να μην το κάνετε, “ξεσπάτε” ανεξέλεγκτα στο φαγητό. Μην νιώθετε άσχημα. Μπορεί να συμβεί σε όλους! Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να μην συμβαίνουν αυτά τα ξεσπάσματα.
Παρατηρήστε τι τρώτε και πότε το τρώτε. Αν για παράδειγμα τρέφεστε “φτωχά” όλη την ημέρα λόγω των υποχρεωσεών σας, είναι λογικό το βράδυ να τρώτε μεγάλες ποσότητες και βαριά γεύματα. Η σωστή διατροφή δεν είναι αυτή που σας κάνει να νιώθετε στέρηση. Ωστόσο αν έχετε παρατηρήσει ότι σας ταλαιπωρεί η συναισθηματική πείνα, και χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο για να ικανοποιήσετε συναισθηματικές ανάγκες, διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο που θα βρείτε εδώ.
4. Η τροφή σας δεν σας ενθουσιάζει!
Το φαγητό είναι απόλαυση. Είναι μία ιεροτελεστία αυτοφροντίδας που προσφέρουμε με αγάπη στον οργανισμό μας. Ή τουλάχιστος αυτός είναι ο οφέλιμος τρόπος να αντιλαμβανόμαστε την τροφή μας! Ίσως έχετε βρει 2-3 γεύματα υγιεινά και απλά και κολλήσατε σε αυτά. Είναι λογικό σταδιακά να τα βαρεθείτε.
Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές επιλογές για να κάνετε. Παρατηρήστε λοιπόν αν νιώθετε απόλαυση από το φαγητό σας. Χρησιμοποιείστε όλες σας τις αισθήσεις. Ικανοποιεί την όραση, την αφή και την γεύση σας; Χρησιμοποιείστε διάφορα χρώματα, υφές και οφέλιμα μπαχαρικά. Εκμεταλλευτείτε την εποχικότητα των λαχανικών και των φρούτων και δημιουργήστε πιάτα με βάση αυτήν. Καθώς αλλάζουν οι μήνες θα αλλάζει και η τροφή σας, ενώ με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Η καλή διατροφή δεν είναι μονότονη ούτε βαρετή και ευτυχώς στις ημέρες μας έχουμε εύκολη πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών. Μπορείτε να βρείτε ιδέες για συνταγές εδώ.
5. Κακή διάθεση
Σώμα και νους λειτουργούν σε σύνδεση. Για να έχεις καλές σκέψεις και συναισθήματα χρειάζεται να αισθάνεται όμορφα και το σώμα σου. Συνήθως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στο να αισθανόμαστε άγχος, δυσαρέσκεια, κυκλοθυμία κτλ. Οι ορμονικές ανισσοροπίες ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής και η έλλειψη βιταμινών ανήκουν στους παράγοντες που επηρεάζουν την διαθεσή μας. Επιπλέον όταν δεν αισθανόμαστε άνετα με το σώμα μας, επηρεάζεται συνολικά το πώς νιώθουμε και κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας.
Δειξτε σεβασμό στο σώμα σας. Συνδεθείτε μαζί του. Αξιολογείστε με προσοχή και αγάπη τι θα επιτρέψετε να μπει μέσα σας και να σας θρέψει. Αν κάτι δεν σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και δεν είναι οφέλιμο τότε δεν το χρειάζεστε στην ζωή σας.
Αυτά ήταν κάποια από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας, όταν μας ζητά να κάνουμε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Μερικές φορές για να αποκαταστήσουμε τον δίαλο επικοινωνίας με το σώμα μας χρειάζεται να προηγηθεί ένα δημιουργικός διάλογος που θα σας καθοδηγήσει και θα σας αποκαλύψει τις απαντήσεις που ζητάτε.
Αυτός είναι βασικό στοιχείο στον τρόπο που δουλεύω στις διατροφικές συνεδρίες. Βοηθά στο πετύχει κανείς αλλαγές με μεγάλη διάρκεια, προσαρμοσμένες στις ατομικές του καθενός. Εάν αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε μία τέτοια αλλαγή, και να τραφείτε βάσει του φυσικού σας σχεδιασμού και των ατομικών σας ξεχωριστών αναγκών, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης:
Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού
Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση
Διατροφή: Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών