Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

Η ικανότητα του να μπορούμε να «ακούμε» τα σήματα που εκπέμπει το σώμα μας, είναι “κλειδί” για μία ισορροπημένη διατροφή, που σέβεται και θρέφει τον οργανισμό μας.

Πολύ σημαντικό είναι ιδίως το να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τα σήματα του κορεσμού. Ο κορεσμός μας δείχνει πότε το σώμα μας αισθάνεται ικανοποίηση και πληρότητα με την τροφή που έχει λάβει, πριν φθάσει σε σημείο υπερβολής.

Όταν γεννιόμαστε γνωρίζουμε πώς να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν αισθανόμαστε πλήρεις. Μεγαλώνοντας όμως οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η συναισθηματική μας κατάσταση, το ωράριο και η ρουτίνα μας. Έτσι, έχουμε την τάση να τρώμε ξεπερνώντας το σημείο κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε βάρος και φούσκωμα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μία συνειδητή προσπάθεια, προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτό “τον δίαυλο επικοινωνίας”.

Στην προσπάθειά μας, να μάθουμε να σεβόμαστε το όριο κορεσμού και να αντιλαμβανόμαστε το σημείο ικανοποίησης είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

 • Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε την συνήθεια να τρώμε σε συνθήκες ηρεμίας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε εξουδετερώνοντας του περισπασμούς. Εάν όσο τρώμε παράλληλα βρισκόμαστε στο διαδίκτυο, διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση κτλ τότε πολύ εύκολα θα αγνοήσουμε το μήνυμα που στέλνει το σώμα μας.
  .
 • Ίσως να έχετε ξανακούσει ότι η πληροφορία από το στομάχι έως τον εγκέφαλο, θέλει λίγη ώρα για να φτάσει. Είναι επομένως ωφέλιμο να τρώμε αργά προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε, πριν φουσκώσουμε.
  .
 • Το να σέβεσαι τον κορεσμό πάει μαζί με το να σέβεσαι την πείνα σου. Αν αφήσεις τον εαυτό σου ανικανοποίητο διαταράσσεις την διατροφική ισορροπία στην οποία στοχεύεις. Όταν ξεκινάς να καλλιεργείς την ενσυνείδητη διατροφή κάποιες φορές θα χρειαστεί να αφήσεις φαγητό στο πιάτο σου και άλλες να προσθέσεις.  Σταδιακά και με τον καιρό θα μάθεις ποια είναι η σωστή ποσότητα για εσένα.
  .
 • Επικεντρωθείτε στο να βιώσετε απόλαυση όταν τρώτε. Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να νιώσετε ικανοποίηση μετά από κάθε γεύμα και όχι στέρηση ή φούσκωμα.
  .
 • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεσαι τον κορεσμό μπορεί να γίνει συνήθεια, θέλει όμως επιμονή και συχνότητα.
  .

Ο σεβασμός της πείνας και του κορεσμού, είναι πράξη σεβασμού απέναντι στον εαυτό σου. Οι άνθρωποι  που είναι σε αρμονία με αυτά τα σήματα είναι πιο υγιείς, αισθάνονται καλύτερα, βιώνουν ευεξία και έχουν αυξημένη ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να πραγματοποιήσετε κάποια βελτιωτική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, μπορούμε να το κάνουμε μαζί, με τρόπο σωστό, αποτελεσματικό και ωφέλιμο. Μπορείτε να δείτε το πώς ΕΔΩ.

Ακολουθεί η Κλίμακα Πείνας – Κορεσμού που είναι ένα απλό και χρήσιμο εργαλείο, που μας βοηθά να ερμηνεύουμε αποτελεσματικά, το πώς αισθανόμαστε σε σχέση με την τροφή μας.

Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

1  –>  Λιμοκτονώ    –>   Αδυναμία, γκρίνια, οξυθυμία, ζάλη.

2  –> Πεινάω υπερβολικά   –>   Νιώθω άβολα. Χρειάζομαι να φάω κάτι.

3  –> Πεινάω αρκετά   –>   Είμαι έτοιμος να φάω κάτι

4  –> Μικρή πείνα   –>  Είμαι έτοιμος να τσιμπήσω κάτι

5  –> Όχι 100% πλήρης, αλλά ούτε και τόσο πεινασμένος/η   –>  Νιώθω καλά. Το μυαλό μου είναι και σε άλλα πράγματα, εκτός του φαγητού

6  –> Ικανοποιημένος και ανάλαφρος  –>  Δεν πεινάω πια και αισθάνομαι ανάλαφρα. Θα μπορούσα να συνεχίσω να τρώω, αλλά δεν το χρειάζομαι πραγματικά.

7  –> Ελαφρώς πλήρης  –>  Είμαι άνετος, αλλά έχω φτάσει στο όριο.

–> Πολύ Πλήρης  –>  Έφαγα περισσότερο από ό, τι χρειαζόμουν. Ξεπέρασα το όριο και νιώθω φούσκωμα.

9  –> Υπερβολικά πλήρης  –>  Νιώθω βαριά και άβολα. Αισθάνομαι αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία.

10  –> 100% πλήρης  –>  Αισθάνομαι άσχημα και άρρωστος. Είμαι σε «διατροφικό» κώμα!

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x