5 τροφές που βελτιώνουν την διάθεση

Η σωστή διατροφή κάνει καλό, όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και την ψυχολογία μας.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, ενώ οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετίζονται με την κακή διάθεση. Για παράδειγμα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D,  βιταμίνης Β και λιπαρών οξέων Ω-3 συνδέονται με την κακή διάθεση, την μελαγχολία και την κατάθλιψη.

Ακολουθούν 5 διατροφικές επιλογές, που μπορούν να τονώσουν την διάθεσή σας.

Πράσινο Τσάι

Η L-θειανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα του τσαγιού και έχει την ιδιότητα να τονώνει τον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα ασκεί κατευναστική επίδραση στο σώμα.

Η τακτική κατανάλωσή του βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και έτσι συμβάλλει στο να αισθανόμαστε καλύτερα.

Ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω-3

Επιλέξτε να καταναλώνετε συχνά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομό, κολιό και γόπα.

Αυτά τα ψάρια συχνά ονομάζονται και «τροφή του εγκεφάλου» γιατί περιέχουν το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA, που έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την ποιότητα της μεμβράνης και τη λειτουργία των νεύρων της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση DHA αυξάνει ιδιαίτερα τη φαιά ουσία σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση.

Ξηροί Καρποί

Οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο. Το συγκεκριμένο μέταλλο επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα.

Παράλληλα οι ξηροί καρποί μας γεμίζουν με ενέργεια και αποτελούν μία καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών. Επιλέξτε τους χωρίς προσθήκη αλατιού, καθότι το αλάτι όπως και η ζάχαρη, δημιουργούν στον εγκέφαλο την επιθυμία για όλο και περισσότερη κατανάλωση .

Αυγά 

Τα αυγά περιέχουν τρυπτοφάνη που είναι το απαραίτητο αμινοξύ για να παραχθεί σεροτονίνη, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την εμφάνιση άγχους, θυμού και κατάθλιψης.

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε βιταμίνη D, οι οποίες συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα με χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των βιταμινών, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, μελαγχολία και εμφάνιζαν συχνότερα κακή διάθεση.

Σοκολάτα Υγείας

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς μπορεί και ενεργοποιεί τις ενδορφίνες του εγκεφάλου και δίνει την αίσθηση της ευτυχίας και της πληρότητας.

Καταναλώστε μέχρι και 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, σε περίοδο που νιώθετε έντονο άγχος, αναίτια ανησυχία, κόπωση και πεσμένη διάθεση και θα σας βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσής σας.

Αποφύγετε ωστόσο να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες και να προτιμήστε να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας σε κακάο πάνω από 85%.


Μία ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφική ρουτίνα βελτιώνει την ζωή μας με πολλαπλό τρόπο.

Όχι μόνο ωφελεί την υγεία μας, αλλά μας προσφέρει ενέργεια, καλή διάθεση, διαύγεια και ευεξία.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να φτιάχνετε και να καλλιεργείτε την καλή σας διάθεση, σας περιμένω το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο Online Retreat [ /Δια/ – ΘΕΣΗ].  Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε πρακτικές μαζί μου, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε έμπρακτα πώς μπορείτε να επηρεάσετε θετικά την διάθεσή σας. Δείτε περισσότερα και κλείστε την θέση σας εδώ.

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x