Ευγνωμοσύνη: Οι 10 τρόποι που βελτιώνει την ζωή μας

Υπάρχει ένα αντίδοτο στις σκέψεις που μας ρίχνουν. Είναι η πρακτική της ευγνωμοσύνης. Λέω πρακτική και όχι συναίσθημα γιατί μπορείς να την εξασκήσεις και να την χρησιμοποιείς ως ένα εργαλείο με το οποίο παρεμβαίνεις και “διορθώνεις” την αρνητικότητα.

Οποιαδήποτε στιγμή στην καθημερινότητά σας μπορείτε να κάνετε μία παύση από τις δραστηριότητές σας , για να νιώσετε ευγνώμονες για όλα όσα έχετε στην ζωή σας. Αυτά τα λίγα, αλλά πολύτιμα, λεπτά θα σας ανατροφοδοτήσουν με ενέργεια, όρεξη και κίνητρο.

Η πρακτική της ευγνωμοσύνης χαρίζει ευδαιμονία και ευεξία. Εξουδετερώνει την τοξικότητα από τον Νου. Σκεφτείτε το ως εξής, υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ευγνώμονες και θυμωμένοι ή αγχωμένοι ταυτόχρονα; Σίγουρα όχι!

Αυτά όμως που θα κερδίσεις αν την επιλέξεις ως στάση ζωής, είναι πολύ περισσότερα από μία καλή διάθεση.

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ζωή σου γιατί:
.

 1. Σε κάνει να αισθάνεσαι σε σύνδεση με ό, τι έχει αξία. Η σύνδεση όπως είπαμε σε άλλο άρθρο είναι θεμελιώδης ανάγκη του ανθρώπου. Χωρίς αυτήν νιώθεις ανικανοποίητος και μόνος, ακόμα κι αν βρίσκεσαι ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων.
  .
 2. Βελτιώνει την υγεία σου. Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά και αγχωνόμαστε ο οργανισμός μας αντιδρά αποδεσμεύοντας μία συγκεκριμένη ορμόνη, την κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”. Η ευγνωμοσύνη κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να εξουδετερώνει το άγχος με αποτέλεσμα η κορτιζόλη να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Επιπλέον μας βοηθάει να ενισχύσουμε τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση της αίσθησης της εφορίας.
  .
  Αυτές οι δύο χημικές ουσίες είναι οι ρυθμιστές της καλής μας διάθεσης. Επιπλέον ευθύνονται για την καλή μας μνήμη και γνωστική λειτουργία. Η έλλειψή τους επηρεάζει τον ύπνο μας, τις διατροφικές μας επιλογές, μας κάνει αναβλητικούς, με έλλειψη ενθουσιασμού και άλλα πολλά που δεν χρειαζόμαστε στην ζωή μας! Να θυμάστε ότι περισσότερη ευγνωμοσύνη σημαίνει περισσότερη σεροτονίνη και ντοπαμίνη! 
  .
 3. Σου προσφέρει συναισθηματική ισορροπία. Όταν παρασυρμένοι από ένα αρνητικό συναίσθημα υπερβάλλουμε και αποσυντονιζόμαστε η ευγνωμοσύνη φέρνει την ισορροπία. Επαναφέρει την ευδιαθεσία μας, μας βοηθά να εστιάσουμε στα θετικά και να αισθανόμαστε λιγότερη ζήλια. Έτσι σπάνε τα συναισθηματικά δεσμά που μας κρατάνε στάσιμους σε μία κατάσταση που δεν είναι καλή για εμάς.
  .
 4. Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Η αδυναμία να αναλάβεις δράση μερικές φορές συμβαίνει επειδή ξοδεύεις την ενέργειά σου στην υπερανάλυση καταστάσεων και σε καταστροφικά σενάρια του νου. Τα αρνητικά συναισθήματα μας εξαντλούν νοητικά και σωματικά. Η ευγνωμοσύνη όπως είπαμε διαλύει αυτό το σύννεφο και μπορεί ηρεμήσει την σκέψη σου. Έτσι έχεις την απαραίτητη ενέργεια και διαύγεια για να κάνεις καλύτερες επιλογές.
  .
 5. Καλλιεργεί περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όταν μπλέκεσαι στο κουβάρι της αρνητικότητας, αποσυνδέεσαι και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Η έλλειψη ευγνωμοσύνης σε οδηγεί να εστιάζεις σε όλα όσα έχουν οι άλλοι, αντί στα δικά σου εφόδια.
  .
 6. Σου προσφέρει χαλάρωση. Αρκετές φορές έχω προτείνει τεχνικές χαλάρωσης είτε μέσω της αναπνοής είτε μέσω του διαλογισμού. Συνδυάστε τις με την πρόθεση της ευγνωμοσύνης και θα έχετε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.
  .
 7. Βελτιώνει τις σχέσεις σου με τους άλλους. Για ποιους ανθρώπους αισθάνεστε ευγνωμοσύνη; Μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες ή απλά κάποιος που σας εξυπηρέτησε μέσα στην ημέρα. Σκεφτείτε να τους εκφράζατε την ευγνωμοσύνη σας αντί να θεωρείτε δεδομένη την παρουσία τους.  Κάντε ένα πείραμα και ξεκινήστε να εκφράζετε περισσότερο αυτό που νιώθετε απέναντί τους. Θα δείτε πως θα αλλάξει άμεσα τόσο η δική σας όσο και η δική τους διάθεση. Ακόμα κι αν το γνωρίζουν το πόσο τους εκτιμάτε, σίγουρα τους αξίζει να το ακούσουν άλλη μία φορά!
  .
 8. Σε κάνει πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό. Μόλις αρνητικά συναισθήματα γίνουν θετικά τότε θα βρεις λειτουργικές λύσεις και θα σχεδιάσεις τις στρατηγικές που θα σε οδηγούν στους στόχους σου.
  .
 9. Σε βοηθά να επανακάμψεις ευκολότερα μετά από κάποια δυσκολία και 10. να εστιάζεις στην θετική πλευρά της ζωής. Η ζωή γίνεται καλύτερη όταν είσαι ευγνώμον για όλα όσα έχεις, αντί απογοητευμένος για αυτά που σου λείπουν. Επιπλέον η έλλειψη ευγνωμοσύνης μπλοκάρει το συναίσθημα της ικανοποίησης, ανεξάρτητα από πόσα πολλά μπορεί να έχεις !
  .

Σας προτείνω από σήμερα να ξεκινήσετε να εξασκείτε συστηματικά την ευγνωμοσύνη ως πρακτική για να βελτιώσετε την ζωή σας. Λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα αρκούν. Πάρτε ένα τετράδιο και ένα στυλό και γράψτε μία λίστα με όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε έτσι. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μόνο πράγμα σημειώστε το.

Εντάξετε την πρακτική είτε στην πρωινή σας ρουτίνα μόλις ξυπνάτε και πριν κάνετε διαλογισμό, είτε ως μέρος της βραδινής σας ρουτίνας αφού έχετε κλείσει τις οθόνες και προετοιμάζεστε για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Με τον καιρό θα ανακαλύπτετε ολοένα και περισσότερα πράγματα για την λίστα σας. Θα αρχίσετε να νιώθετε ευγνωμοσύνη (και να το εννοείτε βαθιά) ακόμα και για την νέα μέρα που ξεκινά ή για την μυρωδιά του καφέ που σας προκαλεί ευχαρίστηση.

Εν τέλει αυτό είναι το δώρο ζωής που θα λάβετε από την ευγνωμοσύνη. Να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα καλά που που υπάρχουν στην ζωή σας, την ομορφιά που σας περιβάλλει και να απολαμβάνετε την κάθε ημέρα που ζείτε. Οι έρευνες λένε ότι αυτή η άσκηση αυξάνει την αίσθηση ευεξίας κατά 10%. Εύχομαι ειλικρινά αυτό το άρθρο να σας ξεσήκωσε για να το εξακριβώσετε!

Να θυμάστε πως οι  δυσάρεστες καταστάσεις δεν γίνεται να εξαφανιστούν μαγικά από την ζωή σας. Αυτό που γίνεται να αλλάξετε είναι τον δικό σας τρόπο σκέψης και δράσης. Αν το θέλετε, μπορώ να σας υποστηρίξω να το κάνετε στην πράξη, φέρνοντάς σας σε επαφή με περισσότερα εργαλεία και τεχνικές που συνδυάζω στο Wellness Mentoring & Coaching.

 


Διαβάστε επίσης

Εξουδετερώστε τις αρνητικές σκέψεις με 5 ερωτήσεις

Mindfulness: Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων με την τεχνική «R.A.I.N.»

5 τακτικές για να κόψεις μία κακιά συνήθεια

Αποτοξίνωση από τον θυμό

4 σκέψεις που σε εμποδίζουν να ζήσεις την ζωή που θες

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now