Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση

Πολύ συχνά ακούμε τον όρο mindful eating που στα ελληνικά μπορούμε να τον αποδώσουμε ως ενσυνείδητη διατροφή. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μία νέα τάση, στην πραγματικότητα ως πρακτική συνδέεται με αρχαίες πρακτικές και συστήματα όπως η Ayurveda και η Yoga.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε μία ενσυνείδητη σχέση με το φαγητό μας και με ποιους τρόπους αυτή η αλλαγή βελτιώνει την ζωή μας;

Καταρχάς ας κάνουμε σαφές ότι το mindful eating δεν είναι ένα ακόμα διατροφικό πρόγραμμα, αλλά μια ολόκληρη στάση ζωής σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε το σώμα και την υγεία μας. Αν ένα απλό διατροφικό πρόγραμμα περιορίζεται στο τι πρέπει να τρώμε, το mindful eating περιλαμβάνει το πώς και το γιατί.

Είναι γνωστό από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες διατροφής και ψυχολογίας, ότι πολλές φορές τρώμε για να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες κι όχι τις σωματικές. Δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή τρώμε
βιαστικά, μηχανικά και στερούμαστε της απόλαυσης που θα έπρεπε να μας προσφέρει το φαγητό. Ακόμα χειρότερα, οι διατροφικές μας συνήθειες ενισχύουν την κακή μας διάθεση, το συναίσθημα της ενοχής ή της μη ικανοποίησης και ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Όταν όμως τρως με ενσυνείδηση πάνω απ΄όλα σημαίνει ότι είσαι πραγματικά παρόν δίνοντας προσοχή στο τι τρως, στις γεύσεις, στις υφές, στα συναισθήματα που σου προκαλεί το φαγητό και στο πώς αντιδρά το σώμα σου σε αυτό. Είναι επομένως μία πρακτική που σου επιτρέπει να αναπτύξεις την ικανότητα να τρέφεσαι με πρόθεση, επειδή πεινάς πραγματικά και να μάθεις να αναγνωρίζεις σωστά τον κορεσμό.

mindfulness-ucsf

Πιο συγκεκριμένα αυτό που θα πετύχεις είναι να μάθεις να εστιάζεις την προσοχή σου στα εξής:

 • Γιατί αισθάνεσαι πως θες να φας και ποια συναισθήματα πυροδοτούν αυτή την αίσθηση.
 • Τι τρως και κατά πόσο σου είναι ωφέλιμο ή όχι.
 • Τι επίδραση έχει στις αισθήσεις σου έχει η όψη, η υφή, η οσμή της τροφής σου.
 • Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η γεύση του φαγητού σου την στιγμή που τρως και πώς κατά τη διάρκεια που το χωνεύεις μέσα στην ημέρα.
 • Πόσο κορεσμένος αισθάνεσαι πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του φαγητού, ώστε να επιλέγεις την κατάλληλη ποσότητα για τις ανάγκες σου.
 • Ποια είναι η ποιότητα της τροφής, η προέλευσή της, η επεξεργασία της, ο τρόπος μαγειρέματός της κτλ

Το mindful eating επί της ουσίας είναι μία δεξιότητα που συγγενεύει με τον ενσυνείδητο διαλογισμό. Όπως ακριβώς και ο διαλογισμός χρειάζεται εξάσκηση για να εγκαθιδρυθεί στη ζωή σου ως καλή συνήθεια που βελτιώνει την καθημερινότητα σου, έτσι και αυτό χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και πρακτική μέχρι να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σου.


Γιατί είναι απαραίτητο να «επενδύσεις» στην ενσυνείδητη διατροφή

Μια απλή, σωστή διατροφή δεν είναι από μόνη της αρκετή. Με την ενσυνείδητη διατροφή, θα αναπτύξεις εφ όρου ζωής μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τον φαγητό. Δεν ακολουθείς ένα διατροφικό πρόγραμμα μόνο και μόνο επειδή σου δόθηκε, αλλά σου γίνεται συνείδηση τι είναι ωφέλιμο και τι όχι για εσένα και τις πραγματικές ανάγκες σου.

Αποκτάς γνώση και ικανότητα να ξέρεις ποιες διατροφικές επιλογές εξυπηρετούν την υγεία και την ευεξία σου, αποβάλλοντας τη συναισθηματική εξάρτηση του φαγητού από την ζωή σου.food

Έτσι δεν τρως απλά, αλλά θρέφεις ουσιαστικά τον οργανισμό σου και μαθαίνεις να σέβεσαι το σώμα σου.

Κάποια παραδείγματα για το πώς θα αλλάξει η διατροφική σου νοοτροπία μέσω της ενσυνείδητης διατροφής είναι:

 1. Θα μάθεις να αντιμετωπίζεις την ώρα του γεύματος σαν ιεροτελεστία και να απολαμβάνεις το φαγητό σου.
 2. Θα συνειδητοποιήσεις ότι το γρήγορο φαγητό δεν σου αρέσει όσο πίστευες και ότι δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.
 3. Θα βελτιωθεί η πέψη σου.
 4. Θα χάσεις κιλά και θα σταθεροποιηθείς στο σωστό βάρος για εσένα χωρίς υπερβολές, ενοχές και στερήσεις.
 5. Θα κόψεις τον δεσμό μεταξύ της συναισθηματικής σου κατάστασης και των διατροφικών σου συνηθειών.
 6. Θα γίνει για εσένα η καθημερινή άσκηση mindfulness που θα σε οδηγήσει στο να εφαρμόσεις την ενσυνείδηση και σε άλλους τομείς της ζωής σου για ακόμα περισσότερα οφέλη.      
 7. Θα γνωρίσεις περισσότερα για το σώμα και τον εαυτό σου κατανοώντας πώς το φαγητό επηρεάζει την διάθεση και την ενέργειά σου και ποιες είναι οι κατάλληλες για εσένα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές καθημερινές πρακτικές που προάγουν την ενσυνείδητη διατροφή.


Πώς η Αγιουρβέδα θα σε οδηγήσει στο mindfull eating

Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει το φαγητό όχι απλώς σαν μια δίαιτα, αλλά ως φιλοσοφία ζωής και ως αιτία πίσω από οποιαδήποτε ανισορροπία.

Εστιάζει στις γεύσεις, στην ποιότητα και στους συνδυασμούς των τροφών, στις εξωτερικές συνθήκες, στην ζωτικότητα, αλλά και στην καλή αφομοίωση της τροφής από το σώμα. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη την επίδραση ayurvedaπου έχει οτιδήποτε εισάγουμε στον οργανισμό μας, στην διάθεση και στο νου μας. Ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα βελτίωσης της ευεξίας, της σωματικής και της νοητικής υγείας του ανθρώπου.

Οι συνεδρίες διατροφής με βάση την Αγιουρβέδα καλλιεργούν την διατροφική επίγνωση και προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τα είδη τροφών, την κατανάλωσή τους, αλλά και τον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο σας σύμφωνα με την αγιουρβέδα, την ηλικία, το φύλο και τις καθημερινές σας ασχολίες. Πέρα από ένα πλάνο διατροφής, θα αποκτήσετε γνώση και θα πάρετε οδηγίες για μια ισορροπημένη ρουτίνα που περιλαμβάνει άσκηση και διάφορες πρακτικές προσωπικής φροντίδας. Έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο περιβάλλον εσωτερικά και εξωτερικά για τον εαυτό σας και την υγεία σας γενικότερα.

Αν θέλετε επομένως να καλλιεργήσετε το mindful eating ένας εξαιρετικός τρόπος για να το καταφέρετε είναι να ακολουθήσετε ένα αγιουρβεδικό πρόγραμμα διατροφής. Ξεκινήστε από σήμερα κλείνοντας την ατομική σας συνεδρία ΕΔΩ.


φιναλ

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now