Αυτές οι ημέρες που διανύουμε είναι λιγάκι ασυνήθιστες. Ο παλμός της καθημερινότητάς μας χτυπάει διαφορετικά. Kάτι νέο και άγνωστο έχει εμφανιστεί και εμείς καλούμαστε να το διαχειριστούμε. Ακούμε πολλά, συζητάμε πολλά και σκεφτόμαστε ακόμα περισσότερα.

Τελικά τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Τι είναι υπερβολικό και τι είναι λίγο; Αυτό που θα διαβάσετε είναι απλά το μοίρασμα της προσωπικής μου άποψης για αυτό που ζούμε.

Όσοι ασχολείστε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με την αυτοβελτίωση και την ευεξία σώματος και πνεύματος σίγουρα θα έχετε έρθει σε επαφή με δύο όρους. Την αυτοφροντίδα και την ενσυνείδηση.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε μόνο σε μία λέξη το αποτέλεσμα που βιώνεις όταν ασκείς συστηματικά την αυτοφροντίδα και την ενσυνείδηση, ποια θα ήταν αυτή η λέξη;  Είναι ο σεβασμός. Σεβασμός στο σώμα σου, στα όριά σου, στις ανάγκες σου, στο πώς μεταχειρίζεσαι το μυαλό σου.

Που μπορεί άραγε να μας οδηγήσει αυτή η νοοτροπία, αν την εφαρμόσουμε σήμερα που καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, που μας καθιστούν πιο ευάλωτους απ’ ότι συνήθως;  Πραγματικά πιστεύω και προτείνω πως αν κινηθούμε με γνώμονα τον σεβασμό θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με αντιδράσεις που στηρίζονται είτε στην υπερβολή, είτε στην αδιαφορία. Η τόσο απλή ερώτηση, πώς μπορώ να δείξω σεβασμό απέναντι στον εαυτό μου και στους συνανθρώπους μου κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οδηγεί σε ισορροπημένη, επιδέξια δράση.

Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλει ο καθένας από εμάς να φροντίσει λίγο περισσότερο τον εαυτό του. Να δώσουμε όλοι μας μεγαλύτερη προσοχή απ’ ό,τι συνήθως στο πού ακουμπάμε και στην προσωπική μας υγιεινή. Να κάνουμε εκείνες τις διατροφικές επιλογές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Να κοιμόμαστε και να ξεκουραζόμαστε. Αν για κάποιο λόγο δεν αισθανόμαστε καλά, ας  ξεκουραστούμε ακόμα περισσότερο. Τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αγνοήσει κανείς μας τα σήματα.

Ίσως σε περιπτώσεις να χρειαστεί να ξεβολευτούμε. Για παράδειγμα με τα σχολεία που έκλεισαν και τα παιδιά μένουν στο σπίτι. Ας κάνουμε υπομονή κι ας παραμερίσουμε την ατομικότητά μας για να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι να είμαστε καλά. Εσύ, εγώ, τα παιδιά μας και ο διπλανός μας. Όλοι μας. Γιατί όλοι μαζί συνδεόμαστε και συμπορευόμαστε.

Αυτό είναι η yoga. H hatha yoga που κάνουμε στα μαθήματα, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής της φιλοσοφίας ζωής που ονομάζεται yoga. Στην ουσία της έχει να κάνει με την εξερεύνηση του ποιος είσαι και του πώς είσαι, ούτως ώστε να το ευθυγραμμιστείς με κάτι μεγαλύτερο και κάτι καλύτερο. Έχει να κάνει με την πρόληψη, τον περιορισμό της φθοράς, τους τρόπους για να διατηρήσεις όσο καλύτερα μπορείς το δώρο που λέγεται νους και σώμα. Μέσα από τις πρακτικές της, η yoga σου θυμίζει ποιος είσαι, στην πιο λαμπερή και φωτεινή εκδοχή σου.

Επιπλέον έχει να κάνει με τον τρόπο που συνυπάρχεις. Συνυπάρχω σημαίνει υπάρχω μαζί με άλλους. Δεν μπορείς να επιλέξεις απλά να υπάρχεις μόνος. Βρισκόμαστε σε αλληλεξάρτηση και μόνο μαζί προχωράμε μπροστά. Καθήκον όλων μας είναι να συμβάλλουμε θετικά. Όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιος, αλλά γιατί αν θέλεις να είσαι καλά και εκτιμάς το δώρο της ζωής, χρειάζεται να λειτουργήσεις με ευθύνη, αγάπη και σεβασμό.

Θεωρώ την αυτοφροντίδα μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε το οτιδήποτε. Ακόμα κι αν κάτι τελικά εμφανιστεί σίγουρα μέσα από την αυτοφροντίδα γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Τους απλούς κανόνες υγιεινής για παράδειγμα έχουμε καθήκον και ευθύνη να τους τηρούμε πάντα. Όχι μόνο τώρα λόγω του κοροναϊού. Το γνωρίζουμε όλοι, αλλά το ξεχνάμε. Εδώ λοιπόν έρχεται η χρησιμότητα των εργαλείων που συζητάμε και κάνουμε πρακτική. Σε βοηθούν να συνδεθείς και να ευθυγραμμιστείς με την μεγαλύτερη εικόνα, την καλύτερη εκδοχή σου και το καθήκον σου.

Προτείνω λοιπόν αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ να δείξουμε αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο νου και στο σώμα μας.

  • Φροντίστε πώς ξεκουράζεστε
  • Αφουγκραστείτε τα μηνύματα που σας στέλνει ο οργανισμός σας
  • Κινηθείτε, πράξτε, δράστε ενσυνείδητα
  • Προσέξτε την τροφή σας κάνοντας επιλογές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Αποφύγετε να «ταΐζετε» τον νου σας με πανικό, άγχος ή αδιαφορία. Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι το ανοσοποιητικό επηρεάζεται από τις σκέψεις. Ένα στρεσαρισμένο μυαλό δημιουργεί ένα στρεσαρισμένο σώμα και ένα ευάλωτο ανοσοποιητικό.

Αυτή είναι η πρότασή μου προκειμένου να καταφέρουμε:

  • Οι άναρχες σκέψεις που μας μπερδεύουν γύρω από το θέμα του κοροναϊού να γίνουν συνείδηση.
  • Η πληροφορία που παίρνουμε να γίνει κατανόηση.
  • Πάνω απ΄όλα η γνώση να γίνει επίγνωση.

Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Έτσι οι ημέρες φόβου, θα γίνουν ημέρες ευθύνης, σεβασμού και επιδέξιας δράσης.

Να είστε όλοι καλά και υπομονή. Όπως όλα περνάνε, έτσι κι αυτό είναι περαστικό.