Πώς να κάνεις το κάθε σου γεύμα μία mindful εμπειρία

Μία καλή διατροφική συνήθεια, που είναι σχετικά απλή και εύκολη να υιοθετήσεις, είναι αυτή του mindful eating ή αλλιώς της ενσυνείδητης διατροφής. Πρόκειται για την καλλιέργεια μίας νοοτροπίας, που σου επιτρέπει να έχεις μία όμορφη σχέση με την τροφή και το σώμα σου. Είναι επομένως περισσότερο μία στάση ζωής, παρά ένα διατροφικό πρόγραμμα.

Το κέρδος, υιοθετώντας αυτήν την καλή συνήθεια, είναι διπλό. Από την μία κάνεις ισορροπημένη διατροφή, απο την άλλη εξασφαλίζεις ότι έχεις εισάγει στην ημέρα σου μικρές στιγμές ενσυνείδησης, σύνδεσης και παρατήρησης των αναγκών σου.

Μετατρέψτε το γεύμα σας σε mindful εμπειρία

Έχω να σας προτείνω κάποια μικρά “τελετουργικά” που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή διατροφική σας εμπειρία. Θα την κάνουν πιο απολαυστική και ωφέλιμη. Τα ονομάζω τελετουργικά γιατί είναι μικρές πρακτικές, που για να δουλέψουν χρειάζεται να γίνονται με συνέπεια. Ο ρόλος τους είναι να σας δημιουργήσουν ένα αίσθημα σύνδεσης και ενεργούς συμμετοχής.

Η συμμετοχή σας με πρόθεση σε αυτά τα μικρά “τελετουργικά” βοηθά στο να είστε περισσότερο εστιασμένοι στον στόχο σας, αν αυτός είναι να έχετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι σε σχετικές έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ασκούν το mindful eating απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που γευματίζουν τυχαία, χωρίς πρόθεση και εστίαση.

Μπορείτε και εσείς, πολύ εύκολα, να εξερευνήσετε τους τρόπους για να μην τρώτε μηχανικά, αλλά να θρέφεστε με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σας. Εγώ σας προτείνω να ξεκινήσετε με τους εξής τρόπους:

1. Η προετοιμασία

Σχεδιάστε από πριν ποιο θα είναι το φαγητό σας τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ξοδέψετε πολύ χρόνο στην προετοιμασία περίπλοκων γευμάτων. Επιλέξτε υγιεινά και απλά γεύματα, με πρώτες ύλες που σας είναι εύκολα προσβάσιμες και μπορείτε να τα φτιάξετε εύκολα.

Ο στόχος της προετοιμασίας, είναι να αποφύγετε να αφήσετε τα γευματά σας στην τύχη. Επομένως:

α) Φτιάξτε το πλάνο της εβδομάδας για όλα τα γεύματα

β) Ψωνίστε τα απαραίτητα, συντάσσοντας προσεχτικά μία λίστα και περιοριστείτε σε αυτή την λίστα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να έχετε είτε ελλείψεις, είτε πλεόνασμα σε τροφές.

γ) Όταν προετοιμάζετε το φαγητό σας κάντε μόνο αυτό. Κάντε μία παύση και πείτε “τώρα ετοιμάζω την τροφή μου”. Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι που θα σας πάρει 10 λεπτά ή μία ώρα. Αποφύγετε εκείνη την στιγμή να μιλάτε παράλληλα στο τηλέφωνο, να βρίσκεστε στα μέσα δικτύωσης ή να βλέπετε τηλεόραση. Δώστε όλη σας την προσοχή στο πώς θα κόψετε τα υλικά, πώς θα τα ψήσετε, με τι μπαχαρικά θα νοστιμήσετε το πιάτο σας. Δείξτε αφοσίωση και παρατηρήστε την τροφή σας να αλλάζει. Να μεταμορφώνεται. Χωρίς βιασύνη. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι τώρα, αυτή την στιγμή, συμμετέχετε σε ένα τελετουργικό. Προετοιμάζεστε για την σημαντική στιγμή που θα θρέψετε τον εαυτό σας ή και τους αγαπημένους σας. Προετοιμαστε με προσοχή και αγάπη, ακόμα και το πιο απλό φαγητό.

2. Ο χώρος

Πού τρώτε; Επιλέξτε τον χώρο που είναι αφιερωμένος μόνο στο φαγητό. Αυτό σημαίνει όχι μπροστά στον υπολογιστή, στον καναπέ ή στο κρεββάτι. Καθίστε σε τραπέζι, αναγνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος υπάρχει για να φιλοξενήσει τα γεύματά σας.

Αφαιρέστε από την επιφάνεια χαρτιά, σκεύη, αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με το γεύμα σας. Αυτό θα περιορίσει τους περισπασμούς την ώρα που γευματίζετε. Προσθέστε μικρές λεπτομέρειες σε αυτό τον χώρο. Ανάψτε ίσως ένα κερί, διαλέξτε ένα πιάτο που σας αρέσει, ένα τραπεζομάντιλο που σας φτιάχνει την διάθεση και μία όμορφη πετσέτα αντί για μία αδιάφορα χαρτοπετσέτα.

Αν τρώτε στον χώρο εργασίας σας, είναι σημαντικό να μην τρώτε στο ίδιο γραφείο όπου δουλεύετε. Αλλάξτε χώρο και κάντε αυτά τα 20 – 3ο λεπτά μία όμορφη παύση που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας επαναφορτίσει.

4. Παύση και αναγνώριση

Κάθε μέρα, το φαγητό που έχουμε στην διάθεσή μας, είναι ένας από τους καλύτερους λογους για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Πριν το γεύμα σας, κάντε έναν μικρό διαλογισμό. Για δέκα λεπτά ή και λιγότερο, κάντε μία παύση για να κατευνάσετε τον νου και να συνδεθείτε με το σώμα σας. Πείτε ευχαριστώ για το φαγητό που θα σας θρέψει. Πείτε στο σώμα σας ότι “τώρα ξεκινά η στιγμή που θα σε φροντίσω”, “η στιγμή που θα σε κάνω πιο δυνατό”. Αυτή η μικρή παύση είναι ένας τρόπος για να κάνετε μία ομαλή μετάβαση, από αυτό που κάνετε πριν, στην ώρα του γεύματος.

5. Η αισθητηριακή συμμετοχή

Τώρα, την στιγμή που γευματίζετε, ήρθε η ώρα να βρεθείτε 100% σε αυτή την εμπειρία. Είναι μία στιγμή απόλαυσης μόνο δική σας. Για να βιώσετε αυτή την απόλαυση, χρειάζεται να αφιερώσετε όλες σας τις αισθήσεις στο γεύμα σας.

– Γευθείτε κάθε μπουκιά. Μασήστε αργά και παρατηρήστε όχι μόνο την γεύση, αλλά και την υφή της τροφής μέσα στο στόμα σας.

– Ποια γεύση έρχεται πρώτη, ποια έρχεται μετά και ποια στο τέλος;

– Εξερευνήστε με την όσφρησή σας την τροφή σας. Παρατηρήστε, αν μπορείτε να συλλάβετε την μυρωδιά κάθε διαφορετικού υλικού.

– Ποια είναι τα χρώματα που συνθέτουν τον καμβά του πιάτου σας;

– Τι ήχο κάνει η τροφή σας; Είναι μαλακή, ή τραγανή;

Υπάρχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες που είναι πάντα εκεί και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Συντονιστείτε με τις αισθήσεις σας, προκειμένου να συντονιστείτε με το πώς σας κάνει η τροφή σας να αισθάνεστε. Παρατηρήστε πώς επηρεάζει την διάθεσή σας. Ποια είναι η αίσθηση στο στομάχι σας.  Σε οτιδήποτε επιτρέπεις να γίνει η τροφή σου, γίνεται Εσύ. Είναι πολύ σημαντικό επομένως, να παρατηρείς το αποτύπωμα της τροφής σου. Αυτός είναι ο τρόπος για να να αισθάνεσαι απόλαυση, σύνδεση, διαύγεια και ενέργεια. Θετικές ποιότητες που ένας τρόπος για να μπορείς να τις αντλείς κάθε μέρα, είναι μέσα από την διατροφή σου, όταν την αντιμετωπίζεις ως πρακτική ενσυνείδησης.

Αν τρώτε μαζί με άλλους, συζητήστε τις παρατηρήσεις σας. Mπορείτε μάλιστα, να τους κάνετε συμμέτοχους σε όλα τα στάδια των “μικρών τελετουργικών”. Οι όμορφες εμπειρίες, γίνονται ομορφότερες όταν τις μοιραζόμαστε 🙂

Εύχομαι, από σήμερα να να υιοθετήσετε κάποιες πρακτικές ενσυνείδητης διατροφής. Όλοι μπορείτε να το κάνετε. Είναι μία από τις πιο προσβάσιμες, καλές συνήθειες, που θα σας φέρει ηρεμία, σύνδεση, και απόλαυση μέσα στην ημέρα σας και θα σας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Δείτε επίσης:

Διατροφικές Συνεδρίες

Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

Χρειάζεται να αλλάξεις διατροφή; – 5 «μηνύματα» που στέλνει το σώμα

Γιατί είναι καλό να πίνουμε χλιαρό λεμονόνερο το πρωί

Πώς να εξουδετερώσετε την συναισθηματική πείνα

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now