Η αξία της αυτοφροντίδας για υγιή νου, σώμα & πνεύμα

Μήπως ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας; Εάν ζείτε στους σύγχρονους ρυθμούς όπως οι περισσότεροι, τότε το «συχνά» είναι η απάντηση, η οποία πιθανότατα ισχύει και για εσάς που διαβάζετε το κείμενο.

Συνήθως προσπαθώντας να είμαστε αποτελεσματικοί στις υποχρεώσεις μας, θυσιάζουμε τον ύπνο μας, την διατροφή μας, την άσκηση ή άλλες πολύ απλές πρακτικές που ωφελούν την σωματική και πνευματική μας υγεία.

Ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτή η συνήθεια μας οδηγεί στο να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ενέργεια μας πέφτει, ο νους γεμίζει με «θόρυβο», το άγχος επικρατεί και τελικά τρέχουμε πίσω από τις υποχρεώσεις μας, χωρίς τελικά να κατακτάμε απαραίτητα τους στόχους μας.

Θα είχατε ποτέ απαίτηση από ένα αυτοκίνητο, που δεν έχει καύσιμα και είναι για καιρό παραμελημένο να αποδίδει; Τότε πώς γίνεται να έχετε απαίτηση από τον εαυτό σας να είναι λειτουργικός, αν δεν του προσφέρετε την φροντίδα που χρειάζεται;

Η αυτοφροντίδα είναι ο βασικός παράγοντας που θρέφει την ευημερία και την ευεξία μας. Μας βοηθά να αποδίδουμε καλύτερα και να είμαστε αποτελεσματικοί. Γι΄αυτό είναι καλό και χρήσιμο να εντάξουμε konstantinoscανάλογες πρακτικές στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Αν κάνουμε πχ πρακτική yoga κάθε 2 μήνες ή τρεφόμαστε σωστά πχ 10 φορές τον χρόνο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσουμε την ζωή μας.

Το πρώτο βήμα ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε την συνήθεια των ωφέλιμων πρακτικών για την ισορροπία και την υγεία μας, είναι να αποκτήσουμε επίγνωση στο πώς αντιδρά το σώμα και ο νους στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται.

Καλλιεργώντας την ενσυνείδηση και την αυτοπαρατήρηση, βγαίνουμε από «τον αυτόματο πιλότο». Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσουμε μία βαθύτερη σχέση με τον εαυτό μας, να γνωρίσουμε τα όριά μας και να κάνουμε εκείνες τις επιλογές που μας οδηγούν σε μια ζωή πιο ποιοτική.

Μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας είναι πραγματικά πολύ απλές. Σας έχω συγκεντρώσει κάποιες και σας προτείνω, από σήμερα κιόλας που διαβάζετε αυτό το κείμενο, να εφαρμόσετε καθημερινά κάποιες από αυτές.


 Απλές πρακτικές για

 … την αυτοφροντίδα του νου

  • Διαλογιστείτε έστω για 10 λεπτά κάθε πρωί συγκεκριμένη ώρα. Θα σας χαρίσει διαύγεια και ηρεμία για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Αν δεν γνωρίζετε πώς, δείτε την πολύ απλή μέθοδο του body scanning meditation που την εξηγώ βήμα – βήμα εδώ.
  • Μείνετε μακριά από κάθε είδους τεχνολογική συσκευή για μία ώρα καθημερινά. Σας φαίνεται αδύνατο; Κάντε το μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσετε και τον ύπνο σας.
  • Δημιουργήστε ευχάριστα ερεθίσματα στον νου σας. Ακολουθήστε διαφορετική διαδρομή προς την δουλειά. Δοκιμάστε μια καινούργια εμπειρία. Εξασκήστε την ενσυνείδηση σε μικρές και καθημερινές δραστηριότητες όπως στο βούρτσισμα των δοντιών ή στην οδήγηση.

… την αυτοφροντίδα του σώματος

  • Περιποιηθείτε το σώμα σας. Απολαύστε την ιεροτελεστία που θα επιλέξετε. Σας προτείνω να δοκιμάσετε την εξαιρετικά ωφέλιμη τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος, που αποτελεί πανάρχαιο σύστημα για αποτοξίνωση στην Ayurveda.
  • Απολαύστε ένα σύντομο ύπνο (power nap) ή διαλογισμό μέσα στην διάρκεια της ημέρα σας. Θα επαναφορτιστείτε και θα συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας γεμάτοι ενέργεια.
  • Κάντε ενσυνείδητες διατροφικές επιλογές. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσετε την ικανότητα να γνωρίζετε ποιες διατροφικές επιλογές εξυπηρετούν την υγεία και την ευεξία σας και θα αποβάλετε τη συναισθηματική εξάρτηση του φαγητού από την ζωή σας.

… την αυτοφροντίδα του πνεύματος

  • Κρατήστε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Για ποια τρία πράγματα αισθανθήκατε ευγνωμοσύνη σήμερα; Καταγράψτε τα πριν κοιμηθείτε. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης μαε κάνει πιο χαρούμενους, ηρεμεί το πνεύμα μας και μας κάνει να εκτιμάμε και να απολαμβάνουμε όσα έχουμε.
  • Συμπεριφερθείτε με σεβασμό. Θα σας χαρίσει γαλήνη και θα αποβάλει την τοξικότητα από την ζωή σας. Αντιμετωπίστε με ευγένεια το περιβάλλον, τους άλλους, την φύση και τον ίδιο σας τον εαυτό. Αποβάλετε όσο περισσότερο γίνεται, κάθε βίαιη πράξη και σκέψη από την ζωή σας. Η πρακτική αυτή έχει τις ρίζες της στην φιλοσοφία της Yoga και στην έννοια της Ahimsa.
  • Κάντε παύση και αφουγκραστείτε τα συναισθήματά σας. Δώστε χώρο και χρόνο στην φροντίδα της σχέσης σας με τον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι η βάση για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη θέλετε να σημειώσετε στην ζωή σας.

Το wellness coaching, έτσι όπως το προσεγγίζω, τα μαθήματα yoga, αλλά και τα event που σας προτείνω, είναι 100% προσανατολισμένα σε δοκιμασμένες και αποτελεσματικές τεχνικές, που προάγουν την ευεξία και στην αυτοφροντίδα τόσο στον σώμα όσο και στον νου. Θα χαρώ να σας δω από κοντά και κάνουμε μαζί τις βελτιωτικές αλλαγές που θα αναδείξουν την πιο φωτεινή εκδοχή του εαυτού σας.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now