Εποχική Αποτοξίνωση: Μία ευεργετική συνήθεια για σώμα, νου και πνεύμα

Εποχική Αποτοξίνωση: Μία ευεργετική συνήθεια για σώμα, νου και πνεύμα

Η εποχική αποτοξίνωση είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας. Είναι μία ευεργετική πρακτική που καλύπτει την ανάγκη του οργανισμού μας να προετοιμαστεί κατάλληλα, κατά την μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη.

Το περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν γύρω μας, μας επηρεάζουν σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά. Παράλληλα, η καθημερινή ένταση, οι ρυθμοί της πόλης, οι διατροφικές μας συνήθειες, η έλλειψη καθαρού οξυγόνου και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουμε για τον εαυτό μας μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, είναι παράγοντες που δημιουργούν στρες, επιβαρύνουν το σώμα, το νου αλλά και τη διάθεσή μας.

Το εποχικό detox είναι το αναγκαίο και ωφέλιμο διάλειμμα, που μας επιτρέπει να απομακρύνουμε από την ζωή μας οτιδήποτε δεν υπηρετεί την καλή υγεία του οργανισμού μας, σε σώμα και πνεύμα.

Αν δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει, θα διαπιστώσετε από την πρώτη κιόλας στιγμή το πόσο πολύ θα σας βοηθήσει να θωρακίσετε την υγεία σας, να ενισχύσετε τις αντοχές σας και να επαναφορτίσετε το σύστημά σας με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε.

Θα σας μάθει να τρώτε ενσυνείδητα αποκτώντας νέο σεβασμό για το σώμα και την τροφή σας.

Θα αντιληφθείτε επίσης ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εποχικής αποτοξίνωσης που συνδυάζει την διατροφή, με την yoga και τον διαλογισμό, σας προσφέρει ταυτόχρονα ενέργεια, πνευματική διαύγεια και συναισθηματική ισορροπία. Τις βασικές προϋποθέσεις δηλαδή που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, προκειμένου να κάνει επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμό σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους.

Όταν θα έχετε ολοκληρώσει την προσπάθειά σας, η ανταμοιβή σας είναι ότι θα έχετε ξαναβρεί την χαμένη σας ευεξία και θα έχετε φέρει στην επιφάνεια μία καλύτερη και φωτεινότερη εκδοχή του εαυτού σας.

Πώς λειτουργεί

Το Φθινόπωρο και η Άνοιξη αποτελούν εποχές αλλαγών, αναγέννησης και αναδιοργάνωσης.

Η φθινοπωρινή αποτοξίνωση στοχεύει στο να ηρεμήσουμε την “φωτιά” του καλοκαιριού και θωρακίζει την υγεία του οργανισμού ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για κρυολογήματα και ιώσεις.

Αντίστοιχα κατά την ανοιξιάτικη αποτοξίνωση βοηθάμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τα περιττά βάρη και τις τοξίνες του Χειμώνα. Παράλληλα προετοιμάζει τον οργανισμό για την μετάβαση προς την ζέστη του καλοκαιριού.

Τα εργαλεία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποτοξίνωσης είναι τα εξής:

1) Διατροφή

Ακολουθώντας τα λόγια του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, «φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» μία ωφέλιμη δίαιτα αποτοξίνωσης βασίζεται κυρίως στα εποχικά και μη επεξεργασμένα προϊόντα.

Χυμοί, φρέσκα φρούτα, σούπες, ωμά ή βρασμένα λαχανικά, ροφήματα με βότανα και άφθονο, καθαρό νερό βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες συμβάλλοντας ιδιαίτερα στον καθαρισμό και στην αποφόρτιση του συκωτιού, στην βελτίωση του μεταβολισμού και στην ξεκούραση των εσωτερικών οργάνων.

2) Yoga

Η Yoga μέσα από τις στάσεις (asana) και τις τεχνικές αναπνοών, είναι η ιδανική άσκηση  ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να βρεθεί σε ένα πιο “καθαρό περιβάλλον” και να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αναζωογονεί το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Προκαλεί ενεργοποίηση του πεπτικού, λεμφικού και απεκκριτικού συστήματος  τα οποία ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις συσσωρευμένες τοξίνες. Επίσης συμβάλει στην αιμάτωση των εσωτερικών οργάνων και στην καλή οξυγόνωση του οργανισμού.

Ανάλογα με την εποχή που γίνεται η αποτοξίνωση και σύμφωνα με το σύστημα της Ayurveda, οι αλληλουχία των ασκήσεων μπορεί είτε να στοχεύει στην πρόκληση θερμότητας είτε στην δημιουργία δροσιάς.

3) Διαλογισμός

Λειτουργεί συμπληρωματικά και απομακρύνει τις τοξικές σκέψεις και συναισθήματα από μέσα μας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ωφέλιμη πρακτική για την διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων και την απελευθέρωση του νου.

Θα σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας και να τα αντιμετωπίζετε χωρίς άρνηση και χωρίς προσκόλληση σε αυτά.

Βιώνοντας όλα τα σωματικά και πνευματικά οφέλη της εποχικής αποτοξίνωσης, πολύ εύκολα θα εξελιχθεί σε μία αγαπημένη και ευεργετική συνήθεια που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε με ουσιαστικό τρόπο την ζωή σας.  Πάρτε το απόφαση και κάντε από σήμερα κιόλας, κάτι καλό για τον εαυτό σας.


Τώρα την Άνοιξη είναι η ώρα για γιόγκα και αποτοξίνωση. Για πρώτη φορά το ετήσιο Detox Retreat, που οργανώνω συνεχόμενα εδώ και 20 χρόνια, αποκτά online μορφή. Τώρα μπορείτε από την άνεση του σπιτιού σας να έχετε μία ολική εμπειρία αποτοξίνωσης και επανεκκίνησης. Φανταστείτε, να πρωταγωνιστείτε σε ένα εποικοδομητικό και όμορφο σενάριο της καθημερινότητάς σας. Μιας καθημερινότητας που ικανοποιεί τις ανάγκες σας σε σώμα και πνεύμα😇. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και κλείστε την θέση σας ΕΔΩ.

Lorem ipsum

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now