3 Απλοί τρόποι για να κάνεις ενσυνείδητη διατροφή κάθε μέρα

Η ενσυνείδητη διατροφή ( mindful eating) είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα υγιεινό διαιτολόγιο, που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για κάποιες εβδομάδες. Είναι η σχέση σεβασμού και βαθιάς σύνδεσης που χτίζεις με το σώμα σου και η καλλιέργεια ενός τρόπου σκέψης που σε οδηγεί να κάνεις επιλογές, όχι απλα για να φας αλλά για να θρέψεις τον οργανισμό σου .

Γι΄αυτό τον λόγο η ενσυνείδητη διατροφή ως πρακτική, σου προσφέρει αποτελέσματα που διαρκούν, ενώ βελτιώνει την καθημερινότητά σου με πολλαπλούς τρόπους. Ο τρόπος που τρέφεσαι επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σου, την συναισθηματική σου κατάσταση, την παραγωγικότητά σου, ακόμα και την πνευματική μας διαύγεια. Επομένως η απόφαση να αντιμετωπίσεις με σεβασμό και επίγνωση το φαγητό και τον τρόπο που επιλέγεις να τροφοδοτήσεις τον εαυτό σου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ευεξία σου συνολικά.

Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος, με πολλές ώρες δουλειάς και υποχρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εστιάζει στην εμπειρία του φαγητού. Όταν όμως τρώμε γρήγορα, πρόχειρα, ενώ παράλληλα απαντάμε σε email κτλ μειώνεται το αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης από το γεύμα μας. Σε αρκετές περιπτώσεις το να τρως χωρίς ενσυνείδηση και χωρίς να δίνεις την ουσιαστική προσοχή σου σε αυτό που κάνεις, οδηγεί είτε σε υπερφαγία είτε σε ελλειπή διατροφή. Όταν το παραπάνω γίνεται καθημερινή συνήθεια, τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως φούσκωμα, κακή πέψη, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά.

Μία από τις πιο απλές και αποτελεσματικές διατροφικές συμβουλές που μπορώ να σας δώσω είναι: “εστιάστε όχι μόνο στο τι θα φάτε αλλά και στο πώς θα φάτε” .

Ακολουθούν κάποιες πολύ απλές συνήθειες που σας προτείνω να εντάξετε στην καθημερινότητά σας και θα κάνουν βελτιωτική διαφορά στη ζωή σας, συμβάλλοντας στο να χτίσετε μία ισορροπημένη και ενσυνείδητη σχέση με το φαγητό. Έτσι θα μπορέσετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να αισθάνεστε πιο όμορφα, πιο ανάλαφρα και με ανεβασμένα τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

1. Δημιουργήστε χρόνο και χώρο για φαγητό
>
Ακόμα κι αν πρόκειται να φάτε ένα σύντομο γεύμα ή ένα σνακ, να θυμάστε ότι η ώρα που τρώτε είναι η ώρα του φαγητού . Σταματήστε για λίγα λεπτά αυτό που κάνετε και απλά φάτε. Εάν γευματίζετε στην δουλειά σηκωθείτε από τον υπολογιστή ή το γραφείο σας και πηγαίνετε στην κουζίνα ή σε κάποιο άλλο μέρος. Έτσι οριοθετείτε έναν χρόνο και έναν χώρο όπου είναι αφιερωμένος στο φαγητό. Επιλέξτε την ώρα που τρώτε να μην έχετε περισπασμούς από κινητό, τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που θα σας οδηγήσει στο να τρώτε μηχανικά. Επιπλέον αντιμετωπίστε με ευγνωμοσύνη την στιγμή που τρώτε. Είναι μία τελετουργία φροντίδας, απέναντι στον εαυτό σας.  Αναγνωρίστε την ως τέτοια και βάλτε στόχο να απολαύσετε το φαγητό σας. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να κάνετε διατροφικές επιλογές που σας έχουν πάνω σας θετική επίδραση. 

2. Εστιάστε στην κάθε μπουκιά
.
Μασήστε προσεκτικά την τροφή σας, γευθείτε την και παρατηρήστε την υφή και την αίσθηση που σας προσφέρει το φαγητό με ηρεμία. Θα συνειδητοποιήσετε σταδιακά ότι κάποιες τροφές σας προκαλούν μία ευχάριστη αίσθηση και άλλες όχι. Παρατηρήστε ακόμα, την συναισθηματική σας κατάσταση μετά από κάπιες διατροφικές επιλογές. Στόχος είναι να απολαύσετε το φαγητό σας και η τροφή σας να σας εξυπηρετεί και να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα, γεμάτοι ενέργεια. Είναι σημαντικό επομένως να ακούτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στις διάφορες τροφές. Έτσι θα γνωρίζετε ποιες επιλογές είναι χρήσιμες για εσάς. 

3. Γνωρίστε και ετοιμάστε την τροφή σας
.
Σε μία εποχή γεμάτη πληροφορίες, όπου ψάχνουμε διεξοδικά σε πιο μέρος θα βγούμε το βράδυ ή ποια εφαρμογή είναι η καλύτερη για το κινητό μας, πολύ συχνά αγνοούμε από που προέρχεται το φαγητό που θα βάλουμε μέσα μας. Επιτρέψτε να μπουν στον ιερό χώρο του σώματός σας υλικά και συστατικά που γνωρίζετε και που είναι ωφέλιμα. Ακόμα περισσότερο κάντε επιλογές που γνωρίζετε από πού προέρχονται, πώς παρασκευάστηκαν και πώς μαγειρεύτηκαν. Σας προτείνω επίσης να καλλιεργήσετε κάτι δικό σας, το οποίο να  μπορείτε να καταναλώσετε. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως μία γλάστρα με βασιλικό ή δυόσμο. Η διαδικασία του να μεγαλώσετε και να περιποιηθείτε εσείς κάτι το οποίο θα καταναλώσετε, θα αναπτύξει την διατροφική σας επίγνωση.

Επιπλέον, όσο περισσότερο γίνεται, προετοιμάστε ενεργά το φαγητό σας. Το να εστιάζει κανείς στην εμπειρία του μαγειρέματος, στις ποσότητες, στις υφές, τις μυρωδιές και σε όλη την διαδικασία παρασκευής, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρακτικής της ενσυνείδητη διατροφής. Αν ο χρόνος σας είναι πολύ περιοσμένος ώστε να μαγειρεύετε καθημερινά, προσπαθήστε να ετοιμάζετε τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα μόνοι σας.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τo mindful eating τότε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση.  Επίσης οι διατροφικές συνεδρίες μπορούν να σας βοηθήσουν εάν θέλετε μία καθοδήγηση ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας, μαθαίνοντας πώς να τρέφεστε ενσυνείδητα, βάσει των ατομικών σας, ξεχωριστών αναγκών.


Δείτε επίσης:

Kitchari – H κλασική & θεραπευτική συνταγή της Ayurveda

Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now