4 σκέψεις που σε εμποδίζουν να ζήσεις την ζωή που θες

Όταν ρωτάω τους ανθρώπους με τους οποίους έρχομαι σε επαφή, είτε μέσα από την δουλειά μου είτε σε προσωπικό επίπεδο, πώς φαντάζονται την ζωή που θέλουν να ζήσουν, συνήθως μπορούν να την περιγράψουν με ευκολία.

Παρόλο που οι απαντήσεις ποικίλουν, στρέφονται ουσιαστικά γύρω από τους ίδιους άξονες. Συνήθως θέλουμε μία ζωή με γαλήνη, ευτυχία, απόλαυση, νόημα. Μία ζωή που μας ενθουσιάζει και μας γεμίζει.

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, που αν τις κάνουμε στον εαυτό μας, μπορούν να μας φέρουν κοντά στην ουσία των πραγμάτων και στους στόχους μας. Μπορούν “να ξεδιαλύνουν το τοπίο” και θα να μας βοηθήσουν να δούμε με καθαρότητα, ποιες επιλογές είναι ωφέλιμες για εμάς. Το θέμα των χρήσιμων ερωτήσεων είναι μεγάλο και σημαντικό και θα το καλύψουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο. Προς το παρόν ας εστιάσουμε στην εξής αυτοερώτηση : “Τι είναι αυτό που με εμποδίζει να ζήσω την ζωή που θέλω”;

Μέσα από την εμπειρία μου, γνωρίζω ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι αυτά, που εμείς οι ίδιοι θέτουμε ως περιορισμούς στην εξέλιξή μας. Γιατί ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, έχουμε πάντα εναλλακτικούς δρόμους και λύσεις. Γνωρίζω επίσης με βεβαιότητα ότι όλοι, ανεξαιρέτως ατομικών χαρακτηριστικών, μπορούμε να να κάνουμε επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία, που θα αναδείξουν τον ανώτερη, ευτυχέστερη και φωτεινότερη εκδοχή του εαυτού μας.  Πιθανότατα δεν θα ακολουθήσουμε όλοι το ίδιο μονοπάτι. Μπορούμε όμως να φτάσουμε στον προορισμό που θέλουμε.

Εφόσον τα εργαλεία υπάρχουν και είναι προσβάσιμα, τι είναι λοιπόν αυτό που μας κρατάει πίσω; Η απάντηση είναι ο ίδιος μας ο Εαυτός.

Έχω συγκεντρώσει τέσσερα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που λειτουργούν ως εμπόδια στην εξέλιξή του ανθρώπου. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποια από αυτά, τότε μέχρι το τέλος του κειμένου θα ξέρετε τι είναι καλό να αποβάλετε από τον Νου σας και να το αντικαταστήσετε με κάτι ωφέλιμο.

“Φοβάμαι να αποτύχω”

Είναι αλήθεια ότι στην σύγχρονη κοινωνία, μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία να αποφεύγουμε την αποτυχία. Αυτό μας οδηγεί στο να μην εξερευνούμε τις δυνατότητές μας και να διαλέγουμε καταστάσεις που γνωρίζουμε εκ των προτέρων πού θα μας βγάλουν. Αυτός ο τρόπος σκέψης μας στερεί το πάθος, τον πειραματισμό και τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης του απεριόριστου δυναμικού που έχουμε μέσα μας.

Όσο οι επιλογές που κάνουμε δεν είναι αυτοκαταστροφικές, η αποτυχία σε κάτι που δοκιμάζουμε δεν είναι κάτι το κακό, ούτε χάσιμο χρόνου. Είναι πάντοτε ένα μάθημα που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας. Σκεφτείτε το εξής. Αν πάρετε ένα ρίσκο και αποτύχετε, έχετε αποκτήσει μία γνώση που δεν είχατε προηγουμένως. Και αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Η πρακτική στον διαλογισμό μπορεί να μας διδάξει κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με την αποτυχία. Μέχρι να φθάσει κανείς στο σημείο να «ξεκλειδώσει» τον τρόπο, είναι πολύ πιθανό να αποτύχει κάποιες φορές. Μόνο εάν επιμείνει κανείς και προσπαθήσει ξανά και ξανά με συνέπεια, θα μπορέσει να ωφεληθεί από όλα όσα έχει να του προσφέρει ο διαλογισμός.

Οι μη επιτυχημένες προσπάθειες είναι λοιπόν μέρος της διαδικασίας. Επομένως, εχθρός της εξέλιξης δεν είναι η αποτυχία, αλλά ο φόβος μήπως αποτύχουμε.

“Γνωρίζω ότι δεν θα τα καταφέρω”

Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην πρόοδό μας, είναι η αυτοαμφισβήτηση. Αν έχεις προεξοφλήσει το αρνητικό αποτέλεσμα πριν καν ξεκινήσεις, τότε είτε δεν θα προσπαθήσεις καν, είτε δεν θα προσπαθήσεις αρκετά. Οι έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας, επιβεβαιώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζει την υγεία και την επιτυχία μας.

Ένα πολύ σημαντικό μάθημα που μας διδάσκει η yoga ως εργαλείο ζωής, είναι η δύναμη της πρόθεσης. Όταν εστιάζουμε με προσοχή στις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς μας, μπορούμε να συντονιστούμε με το νόημα που θέλουμε να δώσουμε στην ζωή μας Η βαθιά επίγνωση οδηγεί σε μία ξεκάθαρη πρόθεση, που μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα ώστε να ευθυγραμμίσουμε τις επιλογές με τα θέλω μας. Εστιάζοντας λοιπόν προς τα έσω και στην προσωπική μας πρόθεση, μπορούμε να εξουδετερώσουμε την αυτοαμφισβήτηση.

Είναι επομένως, πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευτυχία μας, το πώς μιλάμε στον εαυτό μας και το πώς μιλάμε για τον εαυτό μας. Είναι επίσης αλήθεια, ότι η ζωή μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες μας. Γιατί λοιπόν να μην υιοθετήσουμε ωφέλιμες συνήθειες, όπως το να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας;

“Ανησυχώ για το τι θα πουν οι άλλοι”

Το να ζεις αρμονικά και με σεβασμό απέναντι στους άλλους είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες για μια καλύτερη ζωή. Συνηθίζεται όμως καμιά φορά, να ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τον ίδιο μας τον εαυτό σε αυτή την συνθήκη. Εδώ φαίνεται και η μεγάλη σημασία που έχει, να φροντίζεις την σχέση με τον εαυτό σου. Όταν αφιερώνεις χρόνο σε πρακτικές που σε φέρνουν σε σύνδεση με την εσωτερική σου αλήθεια, τότε μπορείς να χτίσεις με τους γύρω σου σχέσεις ισορροπίας και να βάζεις τις σωστές προτεραιότητες. Άλλωστε για να μπορέσεις να κάνεις όσους αγαπάς ευτυχισμένους , βασική προϋπόθεση είναι να αισθάνεσαι εσύ καλά.

Όταν λοιπόν έχεις στραφεί προς τα έσω και γνωρίζεις καλά τι θέλεις, αποκτάς εμπιστοσύνη στις επιλογές σου. Γνωρίζεις πώς να μην θυσιάζεις πράγματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου εξαιτίας κάποιας κριτικής και ταυτόχρονα μαθαίνεις να βάζεις όρια. Οι σχέσεις που χτίζονται υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύτιμες για την καλή εξέλιξη της ζωής κάθε ανθρώπου. Είναι σχέσεις που σου επιτρέπουν να είσαι ελεύθερος και ευτυχισμένος, σεβόμενος παράλληλα την ελευθερία και ευτυχία του άλλου.

“Θα ξεκινήσω κάποια άλλη φορά”

Η πιο σωστή στιγμή για να ξεκινήσεις να βάζεις τα θεμέλια της θετικής αλλαγής που θέλεις να πετύχεις, είναι Τώρα. Ας πάρουμε το παράδειγμα ότι αποφασίζεις να βελτιώσεις την υγεία σου, κάνοντας μαθήματα yoga από την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ουσία, την βελτιωτική αλλαγή την ξεκινάς από την στιγμή που φυτέψεις τον σπόρο αυτό μέσα στον Νου σου. Η ευεξία, η αρμονία, η ευτυχία και όλα τα συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής γεννιούνται στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι.

Στο παράδειγμα λοιπόν που φέραμε ο στόχος είναι να βελτιώσεις την υγεία σου. Αντί να αφήσεις αυτή την σκέψη (θα ξεκινήσω μαθήματα από Δευτέρα) να ξεθωριάσει, φτιάξε το πλάνο που θα σε βοηθήσει να έχεις το αποτέλεσμα που θες. Κάνε χώρο στο πρόγραμμά σου αυτό που είναι σημαντικό για εσένα, σημείωσε τι θες να πετύχεις, τι μπορείς να κάνεις ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οραματίσου πώς θα αισθάνεσαι όταν βελτιώσεις το σώμα σου, απαλλαχθείς από τους πόνους και αποβάλεις το στρες. Κάνοντας το παραπάνω έχεις ήδη ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, αφού θέτεις τις βάσεις και την πρόθεσή σου για επιτυχία.

Είναι λοιπόν στο χέρι του καθενός να υιοθετήσει εκείνες τις συμπεριφορές και συνήθειες που θα του προσφέρουν την ζωή που θέλει να ζήσει. Ακόμα περισσότερο, αν η κάθε σου ενέργεια και σκέψη αντανακλά τις ποιότητες της ζωής που ονειρεύεσαι, τότε μπορείς να απολαύσεις την κάθε μέρα. Ας κάνουμε λοιπόν εκείνες τις επιλογές που μιλάνε στην καρδιά μας. Οποιαδήποτε σκέψη και συναίσθημα σε απομακρύνουν από αυτό που θες να ζήσεις, χρειάζεται και μπορείς να το αποβάλεις.

Αυτή η νοητική κατεύθυνση μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την χρήση των κατάλληλων εργαλείων και το wellness coaching. Όποιος κι αν είναι ο στόχος που θες να κατακτήσεις, αυτό που θα πετύχεις πάνω απ’ όλα, είναι να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, αποφασίζοντας εσύ ο ίδιος τι θα επιτρέψεις να μείνει και τι να φύγει.


Αν σας ενέπνευσε αυτό που διαβάσατε, δείτε επίσης:

Το νόημα στη ζωή σου είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να δημιουργήσεις

Κερδίστε την «μάχη» με την αναβλητικότητα

Εξουδετερώστε τις αρνητικές σκέψεις με 5 ερωτήσεις

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now