Όταν έρχονται άνθρωποι για διατροφικές συνεδρίες και ο στόχος τους είναι να χάσουν βάρος υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Η πειθαρχία και ο σεβασμός που θα δείξουν στο σώμα τους.
Η πειθαρχία έχει να κάνει με την απόφασή σου να ακολουθείς μία ρουτίνα με συνέπεια και προσήλωση στον στόχο σου. Ο σεβασμός στο σώμα σου έχει να κάνει με το να μην ξεπερνάς τα όριά του και με το να κάνεις τις επιλογές που θα σε βοηθήσουν να λειτουργείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ιδανικό βάρος είναι εκείνο που σε κάνει να αισθανόμαστε ευεξία, ενέργεια και ζωτικότητα. Όταν οι στόχοι σου είναι λογικοί και η πρόθεσή σου είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου, η διαδικασία μείωσης του σωματικού βάρους είναι μία ευχάριστη διαδικασία.
Την ευχαρίστηση θα προκαλέσουν οι αλλαγές που θα κάνεις στις συνήθειές σου, στο πλαίσιο ενός σωστού διατροφικού προγράμματος. Η διατροφή μας συνδέεται βαθιά με την συναισθηματική μας κατάσταση και με την εγκεφαλική μας λειτουργία. Επομένως είναι χρήσιμο όταν προσπαθείς να μειώσεις το σωματικό σου βάρος να εστιάσεις στο πώς θες να νιώθεις για να ζεις καλύτερα.
Θα καταλάβεις λοιπόν στην πράξη πότε οι διατροφικές σου επιλογές είναι οι κατάλληλες γιατί θα έχεις:
- Αυξημένα επίπεδα ενέργειας που διαρκεί μέσα στην ημέρα
- Βελτιωμένη συγκέντρωση
- Αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητάς σου
- Καλύτερο ύπνο που πραγματικά σε ξεκουράζει
- Αυξημένη λίμπιντο
- Ευδιαθεσία
- Καλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος
- Λιγότερο πόνο από φλεγμονές
- Περισσότερη αυτοπεποίθηση
Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι το σώμα θεραπεύεται. Αντί λοιπόν να κοιτάς απλά τι λέει το νούμερο στην ζυγαριά, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η λειτουργία του σώματός σου. Εστίασε στο πώς αισθάνεσαι κάθε μέρα και σπάσε την προσπάθειά σου σε μικρότερους και εφικτούς στόχους. Έτσι θα θέσεις τις βάσεις για να φθάσεις βήμα – βήμα στον αρχικό και μεγαλύτερό σου στόχο, δηλαδή να μειώσεις σωστά με επιτυχία το σωματικό σου βάρος.
Παρακάτω θα βρεις 5 συμβουλές που η κάθε μία αποτελεί από έναν εφικτό στόχο που μπορείς να θέσεις:
1. Κατανάλωση μικρότερων μερίδων
Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνεις περισσότερη τροφή απ’ όση πραγματικά χρειάζεσαι. Επίλεξε ενσυνείδητα όχι μόνο τι θα φας αλλά και πόσο θα φας. Πρόσεξε πότε το σώμα σου αισθάνεται κορεσμό. Θα σε βοηθήσει σε αυτό η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού που θα βρεις εδώ.
2. Πες όχι στο φαγητό μετά τις 20:00
Ίσως κατά την διάρκεια της ημέρας να καταναλώνεις “φτωχά” γεύματα γιατί προσηλώνεσαι στις υποχρεώσεις σου και να περιμένεις να επιστρέψεις στο σπίτι το βράδυ για να απολαύσεις ένα κανονικό γεύμα. Αν σου συμβαίνει αυτό είναι πολύ σημαντικό να αλλάξεις αυτή την συνήθεια!
Με το να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες τρώγοντας ένα μικρό μεσημεριανό, καταφέρνεις μόνο να ρίχνεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Αν προσπαθείς με ένα μεγάλο γεύμα αργά την νύχτα να αντισταθμίσεις τις θερμίδες που έχασες κατά την διάρκεια της ημέρας, τότε το σώμα σου υπερφορτώνεται προσπαθώντας να τις διαχειριστεί. Η κακή πέψη θα έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος!
3. Πες ναι στις ποιοτικές επιλογές τροφίμων
Το σώμα σου είναι πολύτιμο. Αντιμετώπισέ το με σεβασμό και μην το “κακομεταχειρίζεσαι’. Επίλεξε την τροφή σου με ενσυνείδηση και αγάπη. Πες ναι στην εποχικά, βιολογικά τρόφιμα και απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές. Ανακάλυψε τις επιλογές που σου προσφέρουν απόλαυση που διαρκεί, γιατί ταυτόχρονα κάνουν καλό στην υγεία σου.
4. Νερό – νερό – νερό!
Πιες άφθονο νερό. Το ζητάει ο οργανισμός σου! Αν χρειάζεται βάλε υπενθύμιση στον εαυτό σου για να το κάνεις. Ωστόσο μην πίνεις νερό ιδίως κρύο πριν, κατά τη διάρκεια και για μισή ώρα μετά το φαγητο. Μπορείς να πίνεις γουλιές χλιαρού νερού για να συνοδεύεις το γεύμα σου.
5. Το σώμα σου υπάρχει για να κινείται
Το σώμα μας είναι εξ’ ορισμού φτιαγμένο για να κινείται. Γι’ αυτό και η καθιστική ζωή είναι νόσος. Είναι κάτι κόντρα στην φύση μας! Σηκωθείτε από την καρέκλα ανά 30 – 45 λεπτά για να απολαύσετε ένα τέντωμα. Χορέψτε μόνοι σας στον αγαπημένο σας ρυθμό ή βάλτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας. Πάντα υπάρχει τρόπος! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σκάλα, να κάνετε μία μικρή βολτά, λίγο ποδήλατο ή να “ξυπνήσετε” σώμα και νου με yoga! Η κίνηση στην ζωή σας θα σας κάνει να νιώθετε υπέροχα!
Σας προτείνω τις παραπάνω 5 συμβουλές να τις θέσετε ως τους επόμενους στόχους σας για μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία και απόλαυση. Αν θέλετε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής και ρουτίνας που θα αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο δείτε τα εργαλεία που σας προσφέρει το wellness mentoring & coaching.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης:
Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού
Πώς να εξουδετερώσετε την συναισθηματική πείνα
Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση