Περπάτημα: Η πιο απλή πηγή ευεξίας

Έχει συμβεί να ακούσω κάποιους ανθρώπους να λένε, είτε πως δεν βρίσκουν τον χρόνο για να εντάξουν στην καθημερινότητά τους πρακτικές που ευνοούν την υγεία τους, είτε ότι τους είναι πολύ δύσκολο να έχουν πρόσβαση στα μέσα για να το πετύχουν.

Η ευεξία και η ευζωία μας όμως, έχουν να κάνουν με απλά πράγματα που έχουμε εντάξει στην ρουτίνα μας . Γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά μας και όχι απλά δεν μας βγάζουν από τον ρυθμό και τις υποχρεώσεις μας, αλλά μας βοηθούν να κινούμαστε με ευχέρεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητά μας. Αυτό ακριβώς είναι που γνωρίζω, εφαρμόζω και διδάσκω.

Μία από τις απλούστερες και αποτελεσματικότερες για την καλή μας υγεία συνήθεια, που προτείνω σε όλους να υιοθετήσουν, είναι το περπάτημα. Αυτή η τόσο απλή, φυσική και ελεύθερη πράξη που δεν απαιτεί ούτε ειδικό εξοπλισμό, εκπαίδευση ή χώρο μπορεί να κάνει ποιοτικότερη την ζωή όλων μας. Άλλωστε όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, η καθιστική ζωή αποτελεί νόσο. Με το περπάτημα μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.

Περπάτημα σημαίνει Υγεία

Ο ρόλος του περπατήματος για μακροβιότερη και καλύτερη ζωή είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Μάλιστα ο “πατέρας της σύγχρονης ιατρικής” ο Ιπποκράτης, έδινε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για καθημερινό περπάτημα προκειμένου να διατηρήσει κανείς την υγεία σώματος και νου. Επιπλέον το αρχαιότερο και ταυτόχρονα διαχρονικό, θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα, στον τρόπο ζωής που προτείνει, το περπάτημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μίας καθημερινότητας που σέβεται και προάγει την ευζωία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το πρωινό περπάτημα είναι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του. Όχι μόνο αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο άσκησης αλλά μας δίνει την δυνατότητα πριν προχωρήσουμε στο πρόγραμμα και στις υποχρεώσεις μας, να έχουμε αναπνεύσει καθαρό αέρα και να έχουμε συνδεθεί με τον εαυτό μας και το περιβάλλον. Συστήνει επίσης το περπάτημα ως κατάλληλη άσκηση και για τους τρεις αγιουρβεδικούς τύπους. Είναι μία πρακτική που εξισορροπεί τις τρεις doshas (Pitta – Vata – Kapha) χωρίς να επιβαρύνει το σώμα, ενώ παράλληλα γαληνεύει τον νου και θρέφει τις αισθήσεις μας.

Το περπάτημα αποτελεί επίσης έναν από τους “χρυσούς κανόνες” της Αγιουρβέδα, για ομαλή χώνεψη και πεπτική λειτουργία. Σε κάθε προτεινόμενη ρουτίνα με βάση το αγιουρβεδικό σύστημα, συστήνεται περπάτημα 15 – 20 λεπτά έπειτα από κάθε γεύμα ως ένας από τους τρόπους για να ενισχύσουμε την διαδικασία επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισμό μας. Αυτή η πρακτική προτείνεται και από την σύγχρονη ιατρική, ενώ ιδίως στα άτομα με διαβήτη βοηθά στο να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα έπειτα από το φαγητό.

Σε οργανικό επίπεδο, 20 – 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ μεγάλη διαφορά. Η συνολική εικόνα της υγείας σας θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς μεταξύ πολλών άλλων το περπάτημα εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερίνης, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τον μεταβολισμό και την αντοχή.

Παράλληλα το περπάτημα είναι μία αναγνωρισμένη πρακτική για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας και να μειώσουμε το στρες. Εκτός του ό,τι ενεργοποιεί το σώμα και τον εγκέφαλο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μπορούμε να εκτιθόμαστε με ασφάλεια στον ήλιο και να παράγουμε βιταμίνη D. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η αγιουρβέδα έχει αναγνωρίσει χιλιάδες χρόνια πριν, την ευεργετική επίδραση του περπατήματος στον νου.

Μία πολύ απλή τεχνική διαλογισμού που απευθύνεται και σε αρχάριους, είναι ο περιπατικός διαλογισμός. Σας προτείνω να τον εντάξετε στην ρουτίνα σας ως έναν τρόπο για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μία πρακτική σύνδεσης με τον εαυτό σας, αποφόρτισης και αναζωογόνησης. Επιλέξτε έναν μέρος που σας προκαλεί ηρεμία, για παράδειγμα ένα πάρκο κάπου κοντά σας ή απλά τη γειτονιά σας. Σημασία έχει να το κάνετε και να συγκεντρωθείτε στην καλή ενέργεια που θα παραχθεί από το σώμα σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περπατήσετε με αργό ή κανονικό ρυθμό. Μην έχετε μουσική μαζί σας και ιδανικά μην πάρετε το κινητό σας.

Συγκεντρωθείτε στην κίνηση των πελμάτων σας, πότε τα δάχτυλα σηκώνονται από το έδαφος, πότε η φτέρνα και πότε ολόκληρο το πόδι. Παρατηρήστε την αναπνοή σας και το υπόλοιπο σώμα σας. Αν κάποια άλλη σκέψη έρχεται αφήστε την να περάσει και επαναφέρετέ την πίσω στο σώμα σας. Αν κάνετε καθημερινή σας συνήθεια λίγα λεπτά περιπατητικού διαλογισμού θα μειώσετε το στρες, θα αυξήσετε την ικανότητά σας να είστε παρόν στο τώρα και θα αποκτήσετε τον έλεγχο της προσοχής σας.

Φυσικά για να βιώσετε όλα τα ωφέλη του πεπατήματος και να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω αυτού, χρειάζεται να το κάνετε συνήθεια. Ιδανικά στην ρουτίνα σας καλό είναι να έχετε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αφιερώνετε σε αυτή την δραστηριότητα.

Επειδή οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι ακόμα περισσότερες από όσες ήδη έχουμε αναφέρει στο τέλος του κειμένου θα βρείτε ένα βίντεο που συνοψίζει απλά και περιεκτικά, γιατί το περπάτημα είναι παράγοντας μακροβιότητας και ποιοτικής ζωής. 

Η απάντηση λοιπόν που θα έδινα σε κάποιον, αν μου έλεγε ότι θέλει να εντάξει πρακτικές ευεξίας στην καθημερινότητά του αλλά δεν έχει τα μέσα και το χρόνο, είναι το περπάτημα. Αυτή η πολύ απλή συνήθεια, μόλις γίνει ρουτίνα, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει βελτιωτικά την ζωή όποιου την υιοθετήσει. Ακόμα περισσότερο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα για θετικές αλλαγές στην ζωή του. Εφόσον υπάρχει η θέληση, το ένα βήμα είναι βέβαιο πως θα φέρει το άλλο.

Κλείνοντας, θα ήθελα με αφορμή το κείμενο αυτό να κρατήσουμε το εξής: τα συστατικά για μια καλύτερη ζωή είναι απλά.

Μόλις μπορέσουμε και στρέψουμε τον τρόπο σκέψης μας προς ωφέλιμες κατευθύνσεις,  τότε μπορούμε να δούμε αυτές τις επιλογές καθαρά, να πάρουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε πράξεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε την ζωή που θέλουμε . Σε αυτή την διαδικασία μπορεί να σας υποστηρίξει, εφόσον το επιθυμείτε, η προσέγγισή μου στο wellness coaching, μέσα από ατομικές συνεδρίες. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now