7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας

Οι κατάλληλες ερωτήσεις που μας οδηγούν στην ανακάλυψη σημαντικών απαντήσεων είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να “βρίσκουμε τον δρόμο μας” στη ζωή. Έχουν την δύναμη να διεγείρουν τον εγκέφαλό , βοηθόντας τον να παράγει σκέψεις δημιουργικές και να βρίσκει λύσεις. Σε αυτήν ακριβώς την δύναμη βασιζόταν η περίφημη διαλεκτική μέθοδος του Σωκράτη. Εν συντομία η σωκρατική διαλεκτική μέσα από ευφυείς ερωτήσεις έφερνε στο φως τις σκέψεις του συνομιλητή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να τον βοηθά να αναθεωρήσει ενδεχόμενες παγιωμένες αντιλήψεις και να παράγει πιο αποτελεσματικούς συνειρμούς.

Σε αυτή την μέθοδο βασίζεται το coaching που σήμερα βοηθά πολλούς ανθρώπους να ξεμπλοκάρουν και να αναλάβουν δράση και να πραγματοποιήσουν αλλαγές που θα βελτιώσουν διάφορους τομείς της ζωής τους. Όταν δώσουμε στον εγκέφαλό μας το κατάλληλο ερέθισμα, αυτός θα κάνει τις ανάλογες διεργασίες. Θα δημιουργήσει εκείνες τις συνάψεις που αντιλαμβανόμαστε ως μία αναλαμπή. Αν αισθάνεσαι ότι μπλόκαρες και δεν μπορείς να παραάγεις κάποια χρήσιμη ιδέα ή λύση ίσως να τροφοδοτείς τον νου σου με το ίδια ερεθίσματα. Να κάνεις τις ίδιες σκέψεις και ερωτήσεις. Όταν ακολουθείς τον ίδιο δρόμο θα καταλήγεις πάντα στον ίδιο προορισμό! Όπως το έθεσε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν “Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα”!

Έχει μεγάλη σημασία επομένως να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις στον εαυτό σου καθημερινά. Είναι μία παρέμβαση που μπορείς να κάνεις μόνος σου για να ξαναβρίσκεις την σωστή κατεύθυνση όταν ο νους πηγαίνει από ‘δω και απο ‘κεί χάνοντας τον στόχο. Ο λόγος που λέω σωστές ή κατάλληλες ρωτήσεις είναι γιατί όλο αυτό που περιγράφουμε μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Το ερέθισμα που θα δώσεις να μην είναι το πιο ωφέλιμο. Σαν παράδειγμα, αν ρωτάς τον εαυτό σου “γιατί σε εμένα;” ή “πώς γίνεται να είμαι πάντα άτυχος”, “μήπως είμαι ανεπαρκής;”  το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχεις παραγωγικές σκέψεις. Χρειάζεται να δίνεις προσοχή στο τι ερώτημα θέτεις και πώς το θέρεις γιατί  οι λέξεις γεννούν σκέψεις και οι σκέψεις γεννούν συναισθήματα και πράξεις. Διάλεγε λοιπόν προσεχτικά τι και πώς θα ρωτήσεις τον εαυτό σου, ώστε να πάρεις το αποτέλεσμα που πραγματικά επιθυμείς.

Θα μοιραστώ μαζί σας επτά ωφέλιμες ερωτήσεις που είναι πολύ χρήσιμο να τις κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Όχι για να κριτικάρουμε τον εαυτό μας , αλλά για να επαναφέρουμε την νοητική μας εστίαση σε εκείνη την κατεύθυνση που αν την ακολουθήσεις σε πάει στον στόχο σου. Αν μάλιστα κάνεις αυτά τα ερωτήματα μέρος της βραδινής σου ρουτίνας,  θα υιοθετήσεις έναν τρόπο για να θέτεις τις βάσεις μίας υπέροχης νέας μέρας που θα ξεκινά λίγες ώρες αργότερα.

Οι επτά ερωτήσεις

1. Τι έμαθα σήμερα;

Κάθε μας συναναστροφή και κάθε μας ενέργεια μπορεί κάτι να μας διδάξει. Αρκεί να ζούμε με επίγνωση και ενσυνείδηση τις στιγμές μας. Να βιώνουμε το παρόν με όλες μας τις αισθήσεις αντί να το “χάνουμε” σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον. Επίσης το να είσαι ανοιχτός ανά πάσα στιγμή στο να μάθεις κάτι νέο και να ζήσεις καινούργιες εμπειρίες είναι μία νοοτροπία που θα σε πάει πιο μακριά, θα σε τροφοδοτεί με έμπνευση και θα σε ωθεί να γνωρίσεις περισσότερες πτυχές του εαυτού σου. Γράψε λοιπόν ή στοχάσου ένα πράγμα που έμαθες σήμερα. 

2. Πώς έδειξα αγάπη;

Μπορεί επειδή “τρέχουμε” να προλάβουμε υποχρεώσεις κάποια πράγματα να τα θεωρούμε αυτονόητα. Δεν είναι όμως! Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να δείξεις αγάπη προς τους άλλους, αλλά και απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτο θα κάνει ουσιαστικά πιο ποιοτική την ζωή σου. Μία τόσο απλή ενέργεια, αν θυμάσαι να την κάνεις θα σου ανεβάζει την διάθεση και θα σου υπενθυμίζει να αξία εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Αγκαλιάσε τους ανθρώπους που αγαπάς! Γνωρίζεις ότι οι αγκαλιές απελευθερώνουν οξυτοκίνη, μία θαυμάσια ορμόνη που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα; Όταν δίνεις αγάπη ανταμείβεσαι με αγάπη. Κυριολεκτικά!

3. Τι έγινε σήμερα για το οποίο είμαι ευγνώμων;

‘Εχω αναφέρει αναλυτικά σε άλλο άρθρο πώς  η πρακτική της ευγνωμοσύνης χαρίζει ευδαιμονία και ευεξία.  Αισθάνεσαι ικανοποίηση, όταν εκτιμάς ό,τι καλό έχεις στην ζωή σου. Είναι ένας άμεσος τροπος για να εξουδετερώσεις τα αρνητικά συναισθήματα. Η ευγνωμοσύνη είναι ο τέλειος επίλογος μίας ημέρας.

4. Ποια πρόκληση έζησα;

Πρόκληση δεν σημαίνει δυσκολία. Αλλά και δυσκολία δεν σημαίνει αποτυχία. Ωστόσο και η αποτυχία δεν σημαίνει απουσία επιλογών! Τι είναι αυτό που σε προκάλεσε σήμερα; Που “ταρακούνησε τα νερά” και σε ώθησε να σκεφτείς ή να πράξεις διαφορετικά; Είναι καλό να βάζουμε προκλήσεις στον εαυτό μας. Να ξεπερνάμε έναν φόβο, να πηγαίνουμε για τρέξιμο ενώ νιώθουμε ότι βαριόμαστε, να αντιστεκόμαστε στην απογευματινή λιγούρα. Η ασφάλεια είναι καλή, όταν δεν γίνεται αυτοπεριορισμός.

5. Με τι γέλασα;

Μία παροιμία λέει ότι “μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη ημέρα”. Γελάστε και θα δείτε όχι μόνο την διάθεσή σας αυτόματα να βετιώνεται, αλλά και την σκέψη σας να ακολουθεί πιο θετική και λειτουργική κατεύθυνση. Αν αυτή την στιγμή που διαβάζετε το κείμενο δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε γελάσατε σήμερα, κάντε το τώρα! 

6. Πώς συνδέθηκα;

Συνδεθήκατε σήμερα με το σώμα σας; Με τον εαυτό σας; Με τις σκέψεις σας; Επιλέξατε ενσυνείδητα την τροφή σας; Ακούσατε πραγματικά τους συνομιλητές σας; Η σύνδεση είναι μία βαθιά έμφυτη ανάγκη όλων μας. Καμιά φορά εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού της ζωής μας δεν το κάνουμε . Η έλλειψη σύνδεσης δημιουργεί ένα άβολο αίσθημα αμφιβολίας, μη ικανοποίησης ή ακόμα και σύγχυσης. ‘Οταν συνδεθούμε τις σημαντικές πτυχές της ζωής μας ή τις δυνατότητές μας, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

7. Πώς εξελίχθηκα;

Τα πάντα είναι ροή. Πόσο διαφορετικός είσαι σήμερα σε σχέση με εχθές; Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος και πού θες να φθάσεις; Σήμερα ανέβηκες ένα σκαλί προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι ερωτήσεις αυτές  θα σε βοηθούν όποτε το επιθμείς, να επανεστιάσεις με διαύγεια σε ό,τι είναι σημαντικό. Αν τις κάνεις σαν άσκηση ημερολογίου κάθε βράδυ, θα παρατηρήσεις πως μέσα σε λίγο διάστημα θα δίνεις προσοχή μέσα στην ημέρα σου αν γελάς, αν συνδέεσαι,  αν έμαθες κάτι καινούργιο κτλ. Ο εγκέφαλός σου θα εκπαιδευτεί να αναζητά αυτά τα ερεθίσματα που τον οδηγούν σε ωφέλιμες νοητικές κατευθύνσεις.

Ο δημιουργικός διάλογος στο κατάλληλο περιβάλλον ρίχνει φως σε αυτό που υπάρχει μέσα σου και σε βοηθά να ξεμπλοκάρεις. Σε οδηγεί να ανακαλύψεις το δυναμικό σου και να αναλάμβάνεις δράση σε θέματα και τομείς της ζωής σου που θες να βελτιώσεις. Αυτό ακριβώς κάνει το coaching. Προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον, την καθοδήγηση και τα εργαλεία. Αν έχετε πάρει απόφαση να αλλάξετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας επειδή έτσι θα την κάνετε καλύτερη για εσάς θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί.


Δείτε επίσης:

Βίντεο: Διαλογισμός Ευγνωμοσύνης 15 λεπτών

Εξουδετερώστε τις αρνητικές σκέψεις με 5 ερωτήσεις

Μήπως κάνεις Micromanaging στον εαυτό σου;

Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση!

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now