Καθιστική ζωή : Μία σύγχρονη νόσος

Αν σας ζητούσε κανείς να αναλογιστείτε την εβδομάδα που πέρασε, υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στις ώρες που ήσασταν καθισμένοι και στις ώρες που ασκήσατε σωματική δραστηριότητα;

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατά κάποιο τρόπο μας επιβάλλει να είμαστε καθισμένοι. Είναι απόλυτα αναγκαίο αλλά και φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο, υπολογιστή και πολλά άλλα μέσα που διευκολύνουν την ζωή μας και μας επιτρέπουν να κάνουμε την δουλειά μας γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε συνειδητά την καλή συνήθεια της σωματικής δραστηριότητας.

Με το παραπάνω δεν εννοούμε απλά τις ώρες που θα αφιερώσουμε για να γυμναστούμε μέσα στην εβδομάδα. Προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας, χρειάζεται να αποκτήσουμε συνειδητά την συνήθεια του να σηκωνόμαστε, να περπατάμε και να τεντωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι ανά 30 – 45 λεπτά να αφήνουμε την καρεκλα μας έστω για ένα τέντωμα.

Οι κίνδυνοι της «καθιστικής νόσου»

Στις ημέρες μας υπάρχει ο όρος «καθιστική νόσος» και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η καθιστική ζωή επιβαρύνει τον οργανισμό μας στο σύνολό του και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το βίντεο που επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας συνοψίζει με εξαιρετικό τρόπο τους κινδύνους που ενέχει μία ζωή χωρίς κίνηση.

Η συρρίκνωση της μυϊκής και οστεϊκής μάζας, ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης και οι χρόνιοι πόνοι είναι από τα συνηθέστερα συμπτώματα. Επίσης όταν η καθιστική συνήθεια γίνεται χρόνια, αποδεδειγμένα αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κατάθλιψης και πολλών άλλων σοβαρών παθολογικών, μεταβολικών ή και κυτταρικών νόσων.

Επιπλέον ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA (University of California, Los Angeles) ανακάλυψαν ότι η καθιστική ζωή εκφυλίζει την λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αλλοιώνει το τμήμα του που σχετίζεται με την μνήμη. Η εν λόγω έρευνα καταλήγει πως αλλάζοντας συνήθειες και βάζοντας την κίνηση στην ζωή μας, μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Σας προτείνω να δείτε το βίντεο που ακολουθεί και μόλις το τελειώσετε να σηκωθείτε από την θέση σας για λίγα λεπτά!

Τεντωθείτε, περπατήστε, αναπνεύστε βαθιά !

Βάλτε στη ζωή σας την ωφέλιμη συνήθεια της τακτικής, σωματικής δραστηριότητας από σήμερα. Οι απλές ασκήσεις yoga είναι ιδανικές για να τις εντάξετε εμβόλιμα μέσα στην ημέρα σας.

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x