Καθιστική ζωή : Μία σύγχρονη νόσος

Αν σας ζητούσε κανείς να αναλογιστείτε την εβδομάδα που πέρασε, υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στις ώρες που ήσασταν καθισμένοι και στις ώρες που ασκήσατε σωματική δραστηριότητα;

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατά κάποιο τρόπο μας επιβάλλει να είμαστε καθισμένοι. Είναι απόλυτα αναγκαίο αλλά και φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο, υπολογιστή και πολλά άλλα μέσα που διευκολύνουν την ζωή μας και μας επιτρέπουν να κάνουμε την δουλειά μας γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ανθρώπινο σώμα όμως δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε συνειδητά την καλή συνήθεια της σωματικής δραστηριότητας.

Με το παραπάνω δεν εννοούμε απλά τις ώρες που θα αφιερώσουμε για να γυμναστούμε μέσα στην εβδομάδα. Προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας, χρειάζεται να αποκτήσουμε συνειδητά την συνήθεια του να σηκωνόμαστε, να περπατάμε και να τεντωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι ανά 30 – 45 λεπτά να αφήνουμε την καρεκλα μας έστω για ένα τέντωμα.

Οι κίνδυνοι της “καθιστικής νόσου”

Στις ημέρες μας υπάρχει ο όρος “καθιστική νόσος” και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η καθιστική ζωή επιβαρύνει τον οργανισμό μας στο σύνολό του και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το βίντεο που επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας συνοψίζει με εξαιρετικό τρόπο τους κινδύνους που ενέχει μία ζωή χωρίς κίνηση.

Η συρρίκνωση της μυϊκής και οστεϊκής μάζας, ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης και οι χρόνιοι πόνοι είναι από τα συνηθέστερα συμπτώματα. Επίσης όταν η καθιστική συνήθεια γίνεται χρόνια, αποδεδειγμένα αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κατάθλιψης και πολλών άλλων σοβαρών παθολογικών, μεταβολικών ή και κυτταρικών νόσων.

Επιπλέον ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA (University of California, Los Angeles) ανακάλυψαν ότι η καθιστική ζωή εκφυλίζει την λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αλλοιώνει το τμήμα του που σχετίζεται με την μνήμη. Η εν λόγω έρευνα καταλήγει πως αλλάζοντας συνήθειες και βάζοντας την κίνηση στην ζωή μας, μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Σας προτείνω να δείτε το βίντεο που ακολουθεί και μόλις το τελειώσετε να σηκωθείτε από την θέση σας για λίγα λεπτά!

Τεντωθείτε, περπατήστε, αναπνεύστε βαθιά !

Βάλτε στη ζωή σας την ωφέλιμη συνήθεια της τακτικής, σωματικής δραστηριότητας από σήμερα. Οι ασκήσεις yoga είναι ιδανικές για να τις εντάξετε εμβόλιμα μέσα στην ημέρα σας.

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga (live)
Online πρακτικές διαλογισμού, αναπνοών, οραματισμού (live)

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Περπάτημα: Η πιο απλή πηγή ευεξίας

Για δυνατή μνήμη βάλε στην ζωή σου την άσκηση !

Βίντεο: Πώς επιδρά η yoga στο σώμα και στην λειτουργία του εγκεφάλου

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now