Πώς η βραδινή ρουτίνα επηρεάζει την ευεξία & την διάθεσή μας

Πώς αισθάνεστε συνήθως όταν η ημέρα σας πάει προς το τελείωμά της; Πάτε για ύπνο αγχωμένοι και εξουθενωμένοι ή δημιουργείτε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορέσετε να αφήσετε πίσω σας ό,τι συνέβη μέσα στην ημέρα και ό,τι έχετε να κάνετε αύριο;

Η βραδινή μας ρουτίνα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ευεξία και στη διάθεσή μας την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερη σημασία έχει, με τι θα τροφοδοτήσουμε το Νου μας και τι ερεθίσματα θα δεχθούμε πριν πέσουμε για ύπνο. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί εμείς να κοιμόμαστε, οι σκέψεις μας όμως υπάρχουν και τρέχουν ασταμάτητα.

Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το διάστημα πριν κοιμηθούμε, έστω για μία ώρα, ως μία στιγμή αφιερωμένη σε ό,τι ωφελεί τον Εαυτό μας και μόνο, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητά μας και να δούμε άμεσα την διαφορά στην διάθεσή μας, όταν σηκωνόμαστε το πρωί.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές που, αν υιοθετήσετε κάποιες από αυτές ως καλές βραδινές συνήθειες, θα έχουν βελτιωτική επίδραση στην ζωή σας.
.

 • Επιλέξτε να βάλετε στον Νου σας κάτι θετικό & ωφέλιμο
  .

Καμιά φορά συνηθίζεται πριν από τον ύπνο να διαβάζουμε ή να παρακολουθούμε κάτι. Επιλέξτε προσεκτικά με τι θα τροφοδοτήσετε τον Νου σας.

Αν εκτεθείτε σε κάτι βίαιο και αγχωτικό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας βοηθήσει να αποβάλετε την ένταση της ημέρας. Κάντε επιλογές που θα σας εμπνεύσουν και θα σας γεμίσουν με θετικότητα. Ακόμα καλύτερα, αποφύγετε οποιαδήποτε είδους οθόνη και διαβάστε λίγες σελίδες από κάτι που θα σας παρακινήσει και θα εξελίξει την σκέψη σας προς ωφέλιμη κατεύθυνση.
.

 • Βάλτε όρια
  .

Φυσικά αυτό αφορά και την σχέση σας με τους άλλους, αλλά πάνω απ’ όλα βάλτε όρια στον ίδιο σας τον εαυτό. Αποφασίστε πως από μία ώρα και μετά δεν θα απαντάτε σε μηνύματα και email.

Πιθανότατα το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι αν κάνετε το παραπάνω, ότι αυτή η συμπεριφορά προκύπτει μόνο ως αποτέλεσμα του δικού σας άγχους και δεν κάνει καμία ουσιαστική διαφορά στην εργασία σας. Αντίθετα μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο με αυτό τον τρόπο να σαμποτάρετε την αποτελεσματικότητά σας.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για να απολαύσετε ποιοτικό ύπνο και αποφύγετε να εξαντλείτε τον εαυτό σας. Είναι προτιμότερο να ξυπνήσετε φρέσκοι λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο, παρά να κοιμηθείτε γεμάτοι ένταση.
.

 • Χαλαρώστε με γιόγκα
  .
  Προσπαθήστε για δύο ώρες πριν από τον ύπνο να εντάξετε στην βραδινή σας ρουτίνα λίγες απλές και χαλαρωτικές ασκήσεις yoga. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αποβάλετε την φόρτιση της ημέρας και να γαληνέψετε τις σκέψεις σας.
  .
 • “Καθαρίστε” τον Νου σας
  .
  Λίγο πριν κοιμηθείτε, καθίστε κάπου αναπαυτικά. Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στον φυσικό ρυθμό της αναπνοής σας για 15 – 20 λεπτά. Επιτρέψτε στις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν με κάθε αναπνοή. Κάνοντας διαλογισμό θα μπορέσετε να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας και να δείτε από απόσταση και στην σωστή τους διάσταση πράγματα που σας απασχολούν, και θολώνουν τον συλλογισμό σας. Μπορείτε να δείτε μία απλή άσκηση διαλογισμού εδώ. 
  .
 • Αφιερώστε όλη σας την προσοχή στους δικούς σας ανθρώπους
  .

Μετά από μία ημέρα γεμάτη τρέξιμο και υποχρεώσεις, ήρθε η στιγμή να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Απομακρύνετε κάθε περισπασμό και επενδύστε στο να περνάτε καθημερινά ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σας.

Μιλήστε μαζί τους, αγκαλιάστε τους και γελάστε. Η δύναμη, η ενέργεια και η θετικότητα που θα εισπράξετε και θα δώσετε, είναι ανεκτίμητη.

Ρίξτε τους ρυθμούς  και φροντίστε να μην παραμελείτε τις οικογενειακές και προσωπικές στιγμές σας. Βιώστε τις με όλες σας τις αισθήσεις και επιλέξτε να είσαστε ουσιαστικά στο παρόν.
.

 • Οραματιστείτε
  .

Το να γεμίσετε τον Νου σας με θετικές σκέψεις, είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε από μόνοι σας.

Αντί να εστιάζετε στις δουλειές που δεν έγιναν ή στο δυσάρεστο συμβάν που προηγήθηκε, πριν κοιμηθείτε σκεφτείτε κάτι για την ημέρα που πέρασε και για το οποίο είσαστε ευγνώμονες. Στην συνέχεια φέρτε με τον Νου σας, όλα τα υπέροχα πράγμα που θα συμβούν αύριο. Σκεφτείτε σαν να έχουν ήδη γίνει. Δείτε τον εαυτό σας να έχει φτάσει, εκεί που επιθυμείτε.

Αν το προτιμάτε, κρατήστε ημερολόγιο με αυτές τις θετικές και ωφέλιμες σκέψεις. Με αυτή την πρακτική θα μάθετε να αυτοπαρακινείστε, να αντιμετωπίζετε με αισιοδοξία την κάθε μέρα και να μην επιτρέπετε στην αρνητικότατα να σας απομακρύνει από τον στόχο σας, περιορίζοντας την δράση σας.
.

 • Πατήστε off
  .

Κλείστε τις συσκευές. Ακόμα καλύτερα, μην τις έχετε καν στο δωμάτιο που θα κοιμηθείτε. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από υπερπληροφόρηση και τεχνολογία.

Ακόμα κι αν απλά χαζεύετε στο κινητό σας, εμποδίζετε τον Νου σας να ξεκουραστεί και να αναδιοργανωθεί.

Η προσκόλληση στην τεχνολογία είναι μία κακή συνήθεια που σαμποτάρει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά και την ψυχική σας ηρεμία.
.

 • Πείτε το προσωπικό σας Μάντρα
  .

Τέλος, καθίστε κάπου ήσυχα. Αναλογιστείτε την ημέρα σας και πείτε από μέσα σας μία φράση που να αντικατοπτρίζει τον στόχο σας, εστιάζοντας όλη σας την προσοχή σε αυτό που κάνετε.

Χρησιμοποιείστε απλές θετικές εκφράσεις. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως “είμαι υγιής και είμαι ευτυχισμένος”. Εκφράστε το σαν κάτι που ισχύει τώρα και όχι σαν κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ο Νους σας θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την συνήθεια. Θα το διαπιστώσετε τόσο στην αλλαγή που θα παρατηρήσετε στην διάθεσή σας, όσο και στον τρόπο σκέψης σας.
.


Η βελτίωση της καθημερινότητά μας μπορεί να ενισχυθεί μέσα από απλές, αλλά ωφέλιμες συνήθειες. Εύχομαι τα παραπάνω να σας ενέπνευσαν και να υιοθετήσετε ό,τι είναι αυτό που σας ταιριάζει και θα σας χαρίσει δύναμη και κίνητρο, ώστε να απολαμβάνετε την κάθε σας μέρα, ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now