Αποτοξίνωση από τον θυμό

Ένα από τα πιο τοξικά συναισθήματα που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου, είναι ο θυμός. Επειδή το Σώμα και ο Νους μας λειτουργούν σε βαθιά σύνδεση, για να είμαστε υγιείς χρειάζεται να φροντίζουμε και τα δύο εξίσου.

Όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει έστω και για μία φορά την πρακτική της διατροφικής αποτοξίνωσης, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αισθάνονται το σώμα τους πιο ανάλαφρο, τα επίπεδα ενέργειάς τους ανεβασμένα και τις οργανικές τους λειτουργίες πιο εύρυθμες. Παράλληλα αισθάνονται βελτίωση σε διάφορες νοητικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα, περισσότερη συγκέντρωση και διαύγεια. Aντίστοιχα η πρακτική της νοητικής και συναισθηματικής αποτοξίνωσης, που ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει πολύ σπανιότερα σε σύγκριση με την διατροφική, είναι εξίσου σημαντική για την υγεία και την ευεξία μας.

Οι «τοξίνες του θυμού» όσο μένουν μέσα μας, δηλητηριάζουν τις σκέψεις μας. Αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στις πράξεις και στις επιλογές μας. Σκεφτείτε αν καμιά φορά είπατε κάτι ή κάνατε κάποια επιλογή με γνώμονα τον θυμό σας. Σας οδήγησε σε ωφέλιμα αποτελέσματα επιλύοντας το πρόβλημα; Επιπλέον το συναίσθημα του θυμού που δεν αποβάλλεται, μας στερεί την χαρά και την απόλαυση. Έχει την δύναμη να σκεπάζει τις σκέψεις που συνδέονται με την θετικότητα, την εξέλιξη και την ευεξία μας. Σε σωματικό επίπεδο ο θυμός αποδεδειγμένα μπορεί να εκφραστεί ως πονοκέφαλος, υπέρταση, μυϊκός πόνος, στομαχική δυσλειτουργία κτλ.

Φυσικά το συναίσθημα του θυμού υπάρχει, για να μας υποδείξει ότι κάτι μας ενοχλεί και διαταράσσει την ισορροπία μας. Η χρησιμότητά του είναι να λάβουμε αυτό το μήνυμα, ώστε να επιλύσουμε τις καταστάσεις που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Όταν όμως δεν τον εκφράζουμε και τον διατηρούμε μέσα μας, επιδρά τοξικά. Έχει νόημα επομένως όχι να προσπαθήσουμε να μην νιώθουμε θυμό ή ακόμα περισσότερο να αγνοούμε ότι νιώθουμε θυμό, αλλά να καταφέρουμε να τον διαχειριζόμαστε, χωρίς προσκόλληση σε αυτόν.

Πώς θα αποτοξινωθείς

Αναγνώρισέ τον

Καμιά φορά είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις υποχρεώσεις μας, που δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας. Έτσι μπορεί ο θυμός μας να μην περνάει, να μας απασχολεί συνέχεια, αλλά να αγνοούμε την ύπαρξή του. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα αποδεχθούμε ότι υπάρχει, τόσο πιο γρήγορα θα τον αποβάλουμε. Είναι χρήσιμο επομένως, ενσυνείδητα να αφιερώνεις χρόνο ώστε να έρθεις σε επαφή και σε σύνδεση με τον εαυτό σου. Ένας καλός τρόπος είναι ο διαλογισμός, γιατί σου επιτρέπει να παρατηρείς το συναίσθημα και την σκέψη σου, συνειδητοποιώντας ότι: “δεν είσαι θυμωμένος, αλλά αισθάνεσαι θυμωμένος”. Αυτό που είσαι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα συναισθήματά σου. Μέσω του διαλογισμού μπορείς να παρατηρήσεις τον Νου σου, όσο αντικειμενικά παρατηρείς το χέρι σου. Έτσι μπορείς να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά του θυμού σου. Από πού πηγάζει; Πώς εκφράζεται; Πώς σε έχει επηρεάσει; Η αναγνώριση του συναισθήματος και των συμπεριφορών που προκαλεί, είναι προαπαιτούμενα ώστε να μπορέσεις να το αποβάλεις, αλλά και για να ανταποκριθείς επιδέξια, αντί να αντιδράσεις απερίσκεπτα.

Κάνε καταγραφή

Τι πυροδοτεί τον θυμό σου; Μία τέτοια απλή καταγραφή, ακόμα και για την παραμικρή ενόχληση που επιμένει και επανεμφανίζεται, μπορεί να ρίξει φως στα βαθύτερα αίτια του θυμού. Με αυτό τον τρόπο όχι απλά αναγνωρίζεις το συναίσθημα, αλλά μπορείς και να κατανοήσεις ποιες συμπεριφορές και καταστάσεις δεν εξυπηρετούν την ισορροπία σου, ώστε να κάνεις βελτιωτικές αλλαγές αποβάλλοντας από την ζωή σου κάποιους από αυτούς τους παράγοντες. Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις μία άλλη καταγραφή, για όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη αυτή την στιγμή.  Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συναίσθημα. Είναι μία πρακτική ευεξίας και ψυχικής ηρεμίας, που αν αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα ώστε να την εξασκήσουμε καθημερινά, εξουδετερώνει την τοξικότητα από τον Νου, μας γεμίζει αισιοδοξία και μας παρέχει κίνητρα για να αναλάβουμε ωφέλιμη δράση. Αφού λοιπόν αναγνωρίσεις τον θυμό και πάρεις το μήνυμα που σου μεταφέρει, εξουδετέρωσέ τον μέσω της ευγνωμοσύνης.

Πάρε απόσταση 

Όταν παρατηρούμε ένα αντικείμενο από μακριά, τότε είναι που μπορούμε να το δούμε στην πραγματική του διάσταση και να εντοπίσουμε τις ανισορροπίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματά μας. Είναι σημαντικό για την ψυχική σου ισορροπία να προσφέρεις ως δώρο στον εαυτό σου, την ευκαιρία να βρίσκεσαι τακτικά σε ένα περιβάλλον μακριά από την πηγή του θυμού σου, που ευνοεί την ηρεμία σου, την σύνδεση με τον εαυτό σου και την αυτοπαρατήρηση. Ακόμα περισσότερο αφιέρωσε χρόνο για να έρχεσαι σε επαφή με την φύση. Όπως προκειμένου να διατηρείς καλές σχέσεις με τους αγαπημένους σου, είναι καλό να τους αφιερώνεις χρόνο και να είσαι καλός ακροατής, έτσι ακριβώς, για μία καλή σχέση με τον εαυτό σου χρειάζεται να του δίνεις την ευκαιρία “να σου μιλήσει και να ακούς προσεκτικά” .

Εκφράσου συνειδητοποιημένα

Αφού έχουν προηγηθεί τα παραπάνω, καμιά φορά το τελευταίο ωφέλιμο βήμα είναι να ανταποκριθείς αποτελεσματικά. Μήπως χρειάζεται να μιλήσεις σε αυτόν που σε θύμωσε; Μήπως χρειάζεται να βάλεις όρια; Ακόμα, μήπως αντέδρασες υπερβολικά, παρασυρμένος από το ακατέργαστο αίσθημα του θυμού και χρειάζεται να ζητήσεις συγνώμη; Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, που λειτουργεί ως η τελευταία άγκυρα και συγκρατεί μέσα σου τον θυμό, εκφράσου ώστε να τον αποβάλεις.

Μόλις αποτοξινωθείς από τον θυμό θα αισθανθείς ανάλαφρα, θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς καλύτερα σε ό,τι πραγματικά αξίζει να αφιερώσεις την ενέργειά σου, θα νιώσεις ευεξία και βαθιά ικανοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα retreat αποτοξίνωσης που προσφέρω, συνδυάζω πάντα τις πρακτικές της σιωπής, της yoga, της pranayama, της διατροφικής αποτοξίνωσης και του διαλογισμού, ώστε να αποβάλλουμε τόσο τις τοξίνες του σώματος, όσο και τον θόρυβο των τοξικών σκέψεων. Όσοι ενδιαφέρεστε να “καθαρίσετε” νου και σώμα δείτε τις προτάσεις μου ΕΔΩ.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now