Εξουδετερώστε τις αρνητικές σκέψεις με 5 ερωτήσεις

Αν αισθάνεστε συχνά να σας πλημμυρίζουν αρνητικές σκέψεις, οι οποίες επανέρχονται συνεχώς στην επιφάνεια, τότε είναι φυσιολογικό να μπλοκάρετε και να έχετε πεσμένη διάθεση. Ο νους μας, όταν δεν τον ελέγχουμε, έχει την τάση να κάνει υποθέσεις, γενικεύσεις και να καταλήγει σε συμπεράσματα που συνήθως έχουν ελάχιστη έως και καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Όσο πλασματικά όμως κι αν είναι τα σενάρια που πλάθει κανείς, τόσο αληθινό είναι το στρες και τα εμπόδια που τον εμποδίζουν να λειτουργήσει μέσα στην καθημερινότητά του. Και όσο περισσότερο επιτρέπει σε αυτή την κατάσταση να παραμένει ανεξέλεγκτη, την βοηθά στο να παγιωθεί και να κρατήσει μέρες, εβδομάδες ή ακόμα, να γίνει τρόπος ζωής.

Υπάρχουν δύο βασικές αλλαγές που θα συμβούν, αν κάνετε παρέμβαση στις αρνητικές σκέψεις που επιμένουν:

 1. Θα μπορέσετε να δείτε το πρόβλημα, αν υπάρχει, στην πραγματική του διάσταση
 2. Θα καταφέρετε να δράσετε αποτελεσματικά είτε λύνοντας το πρόβλημα, είτε προχωρώντας σε άλλα πράγματα, που είναι πιο σημαντικά.   

Ένας τρόπος για να εξουδετερώσετε τις αρνητικές σας σκέψεις είναι απαντώντας σε 5 απλά, αλλά ουσιαστικά ερωτήματα που θα θέσετε στον εαυτό σας.

Αν κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο βρίσκεστε τακτικά εγκλωβισμένοι στις σκέψεις αυτές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ζωή σας, προτείνω να αντιγράψετε κάπου τις ερωτήσεις και να τις έχετε μαζί σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε να κυριαρχούν τον μυαλό σας, θα μπορείτε να κάνετε μία σύντομη άσκηση που θα κατευνάσει το στρες και τον “θόρυβο” στη σκέψη σας.

Οι 5 ερωτήσεις
.

 1. Υπάρχουν αληθινά γεγονότα που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που σκέφτομαι ή κάνω υποθέσεις;
  .
  Σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να σας φέρει σε επαφή με την πραγματικότητα. Θα ανακαλύψετε με επιχειρήματα, σε ποιον βαθμό υπερβάλλετε και πόσο αληθινό είναι το σενάριο που έχετε δημιουργήσει.
  .
 2. Υπάρχει κάποιο αντικειμενικό γεγονός που να αντιφάσκει με την σκέψη μου;
  .
  Στο ίδιο πλαίσιο, κάντε τον “συνήγορο του διαβόλου” απέναντι στην ίδια σας την σκέψη. Υπάρχει κάτι που να την ακυρώνει; Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να δείτε και όλες τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν σε σχέση με την κατάσταση που σας απασχολεί.
  .
 3. Με βοηθά αυτή η σκέψη στο να λύσω το πρόβλημα;
  .

  Εάν το πρόβλημα υπάρχει και το έχουμε αναγνωρίσει στην πραγματική του διάσταση, τότε δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε την “ίδια κασέτα” στο νου μας. Έχει έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα, αυτό της λύσης.
  .
  Αν οι αρνητικές σκέψεις σας εμποδίζουν να προχωρήσετε και εστιάζετε συνεχώς στο πρόβλημα, αυτή η πολύ απλή ερώτηση να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει και να επαναφέρετε στην τάξη τον νου σας.
  .
 4. Τι θα συμβούλευα κάποιον φίλο αν μου εξέφραζε αυτή την σκέψη;
  .
  Υπάρχει η τάση να δίνουμε πολύ καλύτερες συμβουλές στους φίλους μας αντί στον ίδιο μας τον εαυτό. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι γιατί βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, χωρίς συναισθηματισμούς μπορούμε να εντοπίσουμε τις ανισορροπίες, να βρούμε λογικές λύσεις και να κάνουμε ψύχραιμες επιλογές.
  .
  Κάνοντας αυτή την ερώτηση θα βγείτε νοητικά, έξω από ό,τι συμβαίνει στο κεφάλι σας και θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε πιο αποτελεσματικά
  .
 5. Μήπως είμαι πολύ σκληρός/ή με τον εαυτό μου; Θα μιλούσα έτσι ποτέ σε κάποιο τρίτο πρόσωπο;
  .
  Άλλη μία πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά είναι να κρίνουμε σκληρά τον εαυτό μας και να απαιτούμε να ανταποκρίνεται τέλεια σε κάθε κατάσταση. Σκεφτείτε με ποιο ύφος και ποιον τρόπο θα μιλούσατε σε ένα τρίτο πρόσωπο για το οποίο νοιάζεστε, αν είχε κάνει κάποιο λάθος ή βρισκόταν σε μία δυσάρεστη κατάσταση.
  ,
  Μιλήστε με τον ίδιο τρόπο στον εαυτό σας και ακόμα περισσότερο συγχωρέστε τον ή επιβραβεύστε τον για κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία. Θα ανακαλύψετε ότι το στρες πηγάζει από τον τρόπο που εσείς ασκείτε κριτική στον εαυτό σας και αντιδράτε στις καταστάσεις. Αν σας επηρεάζει αρνητικά κάποιος εξωτερικός παράγοντας και δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε είναι γιατί του το επιτρέψατε.
  .

  Παρατηρήστε επίσης πού έχουν τις ρίζες τους, τα σκληρά λόγια που χρησιμοποιείτε προς το πρόσωπό σας. Έχουν πραγματικά να κάνουν με την παρούσα κατάσταση ή μήπως απορρέουν από βιώματα και μη εκπληρωμένες επιθυμίες του παρελθόντος. Οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με το παρόν, μπορεί να δημιουργήσει μόνο σύγχυση.

Εύχομαι να χρησιμοποιήσετε αυτή την άσκηση για να επιβληθείτε στις αρνητικές σας σκέψεις. Επαναλάβετέ την όσες φορές χρειάζεται, ακόμα και για το ίδιο θέμα, ξανά και ξανά. Με αυτό τον τρόπο , σταδιακά θα καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και δράσης σας και να γίνεται πιο αποτελεσματικοί.

Να θυμάστε πως: βελτιώνοντας τις σκέψεις μας, βελτιώνουμε την ζωή μας.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now