5 τακτικές για να κόψεις μία κακιά συνήθεια

Μερικές φορές, προκειμένου να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε νέες & καλές συνήθειες χρειάζεται να δημιουργήσουμε χώρο στην ζωή μας και στον νου μας για αυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις το να κόψουμε μια μη ωφέλιμη συνήθεια δημιουργεί το εύφορο έδαφος για πραγματοποιήσουμε βελτιωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Η θέληση για αλλαγή, μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το 45% της καθημερινής μας συμπεριφοράς αποτελείται από πράξεις που επαναλαμβάνουμε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στο ίδιο μέρος, αυτοματοποιημένα.

Το σύνολο αυτών των συμπεριφορών αποτελούν τις καθημερινές μας συνήθειες. Μία τέτοια συνήθεια μπορεί να είναι για παράδειγμα το ότι το πρωί πρώτα κάνουμε μπάνιο και και μετά να πλένουμε τα δόντια μας και όχι το αντίθετο. Όπως όμως δεν θα καταβάλουμε προσπάθεια να σκεφτούμε πριν να κάνουμε αυτή την αυτοματοποιημένη πρωινή διαδικασία, με την ίδια ευκολία επαναλαμβάνουμε καθημερινά μία σειρά από κακές συνήθειες.

Εδώ θα μοιραστώ 5 τακτικές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε συνήθειες που δεν σας ωφελούν, και σας κρατάνε πίσω, εφόσον το έχετε πάρει απόφαση να απελευθερωθείτε από αυτές.

 1. Αντικατάστησε την κακή συνήθεια με μία καλή
  Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι θέλετε να σταματήσετε να κοιτάτε τα email σας στο κινητό μόλις ξυπνήσετε και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Είναι πιο εύκολο να το πετύχετε αν πείτε στον εαυτό σας ότι μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι θα κάνετε κάτι άλλο για παράδειγμα να πιείτε ζεστό λεμονόνερο.
  .
  Είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κόψετε την κακή συνήθεια αν δεν αφήσετε “κενό” τον χρόνο που αφιερώνατε σε αυτήν. Σκεφτείτε εκ των προτέρων και πολύ συγκεκριμένα με τι θα την αντικαταστήσετε, ώστε εκείνη την στιγμή να μην χρειάζεται να σκεφτείτε ιδιαίτερα τι θα πρέπει να κάνετε.
  .
 2. Αποφύγετε ό,τι την πυροδοτεί
  Σκεφτείτε καλά τι είναι αυτό που σας σπρώχνει προς την κακή συνήθεια. Πλήξη, άγχος, εκτόνωση είναι κάποιες πιθανές απαντήσεις. Στο παράδειγμα με τα email που αναφέραμε πριν, είναι προφανές πως αν δεν έχετε το κινητό δίπλα σας στο κομοδίνο την ώρα που κοιμάστε, θα είναι πιο εύκολο να μην ασχολείστε με αυτό μόλις ξυπνήσετε.
  .
  Σε συνδυασμό με το προηγούμενο βήμα της αντικατάστασης, ακόμα και αν το άγχος της δουλειάς δημιουργήσει την σκέψη αυτή στο μυαλό σας, θα είναι ευκολότερο να την βάλετε στην άκρη και να μην την τροφοδοτήσετε. Σταδιακά θα δείτε ότι η σκέψη θα υποχωρήσει από μόνη της, όσο επιλέγετε κάθε μέρα να την κάνετε στην άκρη εκείνη την δεδομένη στιγμή.
  .
 3. Διαλέξτε το σωστό περιβάλλον
  Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης μας να παρασυρόμαστε και να υιοθετούμε συμπεριφορές του περιβάλλοντός μας. Αν για παράδειγμα θέλετε να περιορίσετε την καθιστική ζωή θα είναι πολύ ευκολότερο να το κάνετε, αν ξεκινήσετε τρέξιμο ή yoga μαζί με κάποιον που ήδη το κάνει. Αντίστοιχα αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, επιλέξτε για τις εξόδους σας μέρη όπου θα σας προσφέρουν διασκέδαση της αρεσκείας σας, αλλά δεν θα μπορείτε να καπνίσετε.
  .
 4. Οραματιστείτε την επιτυχία
  Φέρτε στον νου σας όλη την αίσθηση που θα έχετε όταν πλέον απελευθερωθείτε από την κακή συνήθεια που θέλετε να κόψετε. Αφιερώστε χρόνο σε αυτό  τον οραματισμό. Εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε την ικανότητα της φαντασίας και είναι ένα πολύ μεγάλο εργαλείο αν την χειριστούμε σωστά.
  .
  Δημιουργήστε στο νου σας ένα καλό σενάριο, “ζήστε το” με κάθε λεπτομέρεια και βιώστε όλα τα συναισθήματα που θα γεννηθούν απο την επιτυχία σας, σαν να έχει ήδη συμβεί. Για παράδειγμα αν θέλετε να σταματήσετε το junk food, φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει τις σωστές επιλογές στα ψώνια, να προετοιμάζει το φαγητό και στη συνέχεια να το γεύεται και να το απολαμβάνει.
  .
  Μπορείτε ακόμα να γράψετε αυτά τα σενάρια χρησιμοποιώντας θετικές εκφράσεις όπως “είμαι υγιής”, “επιλέγω να τρώω υγιεινά” , “νιώθω ευχαρίστηση επειδή …”  . Μην χρησιμοποιήσετε μελλοντικό χρόνο αλλά γράψτε σαν να συμβαίνει στο παρόν και διαβάστε το σενάριο κάθε μέρα. Ο συστηματικός οραματισμός εκπαιδεύει τον νου και ενισχύει την δημιουργία θετικών μοτίβων συμπεριφοράς. 
  .
 5. Επιβραβεύστε την επιτυχία & προετοιμαστείτε για την αποτυχία
  Βάλτε μικρά και εφικτά ορόσημα και ανταμείψτε τον εαυτό σας κάθε φορά που φτάνετε εκεί. Το “δώρο” να είναι κάτι που ευχαριστιέστε, για παράδειγμα ένα μασάζ, αλλά που δεν έχει σχέση με την κακή σας συνήθεια. Πολλές φορές συμβαίνει ότι έχουμε σταματήσει να λέμε μπράβο στον εαυτό μας για τις μικρές καθημερινές μας κατακτήσεις και με αυτό τον τρόπο σαμποτάρουμε την ίδια μας την προσπάθεια.
  .
  Επίσης να ξέρετε ότι η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει η ημέρα που δεν θα τα καταφέρετε. Παρατηρήστε το γιατί συνέβη αυτό, σαν να έχετε βγει έξω από τον εαυτό σας, χωρίς όμως κριτική διάθεση. Μην μιλήσετε άσχημα στον εαυτό σας και μην τον αποθαρρύνετε. Οι λόγοι για τους οποίους αποτύχατε μπορούν να σας μάθουν, τι θα κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά. Συνεχίστε με την ίδια θέληση, πείσμα και ενθουσιασμό.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι οι μικρές και καθημερινές μας συνήθειες είναι που κάνουν την διαφορά, ανάμεσα σε μία ζωή που απολαμβάνουμε και σε μία ζωή που μας αφήνει με ένα συναίσθημα κενό.

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να δείτε ποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις μπορούν να φέρουν μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα για εσάς. Το wellness coaching μπορεί να σας υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now