Διαλογισμός: Αποκτώντας τον έλεγχο του νου

Έχετε αναρωτηθεί πόσες σκέψεις περνάνε από τον νου σας μέσα σε ένα 24ωρο; Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες ο αριθμός υπολογίζεται σε 40,000 – 60,000.

Οι σκέψεις μας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολλές από αυτές δεν τις συνειδητοποιούμε καν. Ωστόσο οτιδήποτε περνάει από τον νου μας, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, φωλιάζει μέσα του και δημιουργεί μοτίβα που σταδιακά εδραιώνονται και γίνονται οι πεποιθήσεις μας.

Λόγω των πολλών απαιτήσεων που επιβάλλει η σύγχρονη καθημερινότητα ο νους πλημμυρίζει από αρνητικές σκέψεις που πηγάζουν από το άγχος, την ανασφάλεια και την πίεση. Το αποτέλεσμα είναι πως όσο περνάει ο καιρός αυτές οι σκέψεις ριζώνουν μέσα μας και δημιουργούν ένα αρνητικό πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να παγιδεύεται σε μία λούπα αρνητικών σκέψεων αναπαράγοντας σενάρια καταστροφής για πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί;

Μήπως έχετε προσπαθήσει να ξεκινήσετε θετικά την μέρα σας, αλλά κατά την πορεία της οι αρνητικές σκέψεις νικούν την θέλησή σας;

Αν αυτές οι καταστάσεις σας είναι γνώριμες και έχετε παρατηρήσει ότι μπλοκάρουν την εστίασή σας, τότε πρέπει να ανακτήσετε τον έλεγχο του νου σας, να σπάσετε τα αρνητικά μοτίβα και να καλλιεργήσετε θετικές και ωφέλιμες σκέψεις.

Η πρακτική του διαλογισμού έχει αναδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στον νου του, να τακτοποιήσει την σκέψη του και να μπορέσει να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στην ζωή του.

Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη πολυεθνικών και εργαζόμενοι σε κολοσσούς όπως η Google και η Apple ασκούν στο πλαίσιο της εργασίας τους τον διαλογισμό, ακριβώς γιατί αποδεδειγμένα αυξάνει την συγκέντρωσή τους, μεγιστοποιεί την απόδοσή τους και τους προσφέρει αποφόρτιση και ισορροπία από την πίεση της δουλειάς.

meditation


Τι θα συμβεί μόλις πάρετε τον έλεγχο

Η ικανότητα ελέγχου των σκέψεών μας είναι τεράστιας σημασίας, γιατί μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μία παραγωγική καθημερινότητα γεμάτη νόημα.

Χωρίς έλεγχο ο νους μας περιπλανιέται από την μία σκέψη στην άλλη και έτσι δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε σε οτιδήποτε, από την εκτέλεση μιας απλής εργασίας, μέχρι την αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους και την λήψη σωστών αποφάσεων.

Το πρώτο βήμα προκειμένου να στρέψουμε την κατεύθυνση του νου προς τα εκεί που μας εξυπηρετεί, είναι να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε οι σκέψεις μας αλλά οι δημιουργοί των σκέψεών μας.

Ένα παράδειγμα που μου αρέσει να χρησιμοποιώ γιατί παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο πώς ακριβώς λειτουργεί ο νους, είναι αυτό του κήπου. Αν ο νους σας είναι ένας «κήπος» με εύφορο έδαφος εσείς είσαστε οι «κηπουροί» επομένως οι υπεύθυνοι για το τι θα φυτέψετε μέσα. Μόνο με καθημερινή φροντίδα και ενασχόληση θα μπορέσει ο «κήπος σας» να σας προσφέρει τους καρπούς που εσείς επιθυμείτε.

Δεν αρκεί επομένως να γνωρίζουμε τι αλλαγές χρειάζονται προκειμένου να βελτιώσουμε την ζωή μας, αλλά πρέπει και να εστιάσουμε νοητικά σε όλα όσα είναι απαραίτητο να κάνουμε. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν έχουμε την πνευματική διαύγεια και καθαρότητα που θα μας επιτρέψει ευθυγραμμίσουμε τον νου και την πρόθεσή μας, με τις πράξεις μας.

Ελέγχω τον νου μου σημαίνει ελέγχω τα συναισθήματα και τις επιλογές μου. Σημαίνει ελέγχω την ζωή μου.

pexels-photo-267950-1080x675


Διαλογισμός : Η αρχαία λύση σε μία σύγχρονη ανάγκη

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και πολύπλευρα σε νοητικό και σωματικό επίπεδο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι μία αναγκαία πρακτική για μία ζωή γεμάτη ευεξία, γαλήνη και ισορροπία.

Πάνω απ΄ όλα ο διαλογισμός θα σας φέρει σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας του νου σας και έτσι θα μπορέσετε να μάθετε να αναγνωρίζετε με επιτυχία τις διακυμάνσεις του. Σταδιακά θα μπορέσετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα δύσκολα και αρνητικά συναισθήματα, πράγμα που θα σας οδηγήσει στο να εξελιχθείτε σε αυτό που εσείς θέλετε.

Κάνοντας εξάσκηση θα καλλιεργήσετε επίσης την ενσυνείδηση (mindfulness) που θα σας προσφέρει την ικανότητα βαθύτερης αντίληψης των πραγμάτων και των πράξεων των δικών σας αλλά και των άλλων.

Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο να διαλογιστείτε, αλλά μόλις ξεκλειδώσετε τον τρόπο μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση, θα μπορέσετε να ξεκουράσετε το συνειδητό σας και να κατευνάσετε άμεσα το στρες.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό του διαλογισμού ως εργαλείο βελτίωσης της καθημερινότητας όμως είναι ένα! Όλοι μπορούν να το κάνουν.

Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία πως αν τον βάλετε στην ζωή σας θα έχετε κάνει το καλύτερο δώρο προς τον Εαυτό σας. Είναι ο τρόπος για να βρείτε την ισορροπία σας, να αποκτήσετε τον έλεγχο του νου σας και να μπορείτε να λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις.

Έτσι θα δημιουργήσετε μία καθημερινότητα που θα απολαμβάνετε και θα πλοηγήστε σε αυτήν με αποτελεσματικότητα και αισιοδοξία, κατακτώντας τους στόχους σας, έναν – έναν την φορά.

Αν σας ενδιαφέρει να ξεκινήσετε την πρακτική σας στον διαλογισμό ή να εμβαθύνετε σε αυτήν που ήδη κάνετε,τον Φεβρουάριο επιστρέφει ανανεωμένος ο κύκλος σεμιναρίων Meditation: The Garden of Your Mind με νέες ενότητες.Οι θέσεις είναι περιορισμένες και κλέινουν γρήγορα! Σας περιμένω.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x