5 βήματα για καλή ροή και ευημερία

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε 5 πρακτικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε εξάσκηση, ώστε να μπαίνετε αβίαστα σε καλή ροή. Σε Flow State όπως το αποκαλούμε συχνά.

Οι λόγοι που αξίζει να αναπτύξεις την ικανότητά σου να μπαίνεις σε καλή ροή, είναι γιατί θα ωφεληθείς με τους εξής τρόπους:

 • Θα λειτουργείς με επίγνωση. Θα μπορείς σε ό,τι κι αν κάνεις, σε πραγματικό χρόνο να αξιοποιείς τις γνώσεις, την εμπειρία και το δυναμικό σου.
 • Η απόδοσή σου θα είναι καλύτερη. Στην δουλειά σου, στις σχέσεις σου και στις ασχολίες σου.
 • Θα ευχαριστιέσαι βαθιά τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεσαι σε μία δραστηριότητα, γιατί θα εστιάζεις στο να εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία μέσα σε αυτή, αντί να εστιάζεις στο αποτέλεσμα.
 • Ως αποτέλεσμα από το προηγούμενο, θα λειτουργείς χωρίς άγχος ή περισπασμούς, που είναι συνηθισμένες αιτίες αποσυντονισμού του οργανισμού και της ψυχολογίας μας. Μέσα από το Flow State το ξεπερνάς αυτό.

Αν εφαρμόσετε κάποιες από τις προτάσεις που θα διαβάσετε στη συνέχεια στην καθημερινότητά σας, θα καταφέρετε να λειτουργείτε περισσότερο συντονισμένα και οργανωμένα. Η συντονισμένη και οργανωμένη συμπεριφορά είναι βασική προϋπόθεση για να μπαίνεις αβίαστα σε ροή. Αντιθέτως η υπερπροσπάθεια, μπορεί να προκαλέσει “σφίξιμο”.

Λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσεις να βιώσεις αυτό που στην φιλοσοφία και πρακτική της Yoga ονομάζεται συμπόρευση με την Χάρη. Anusara στα σανσκριτικά. Συμπόρευση με την δύναμη του Εαυτού, του οργανισμού και του νου σου.

5 βήματα για καλή ροή

 1. Bάλε αγάπη σε αυτό που κάνεις. Σκέψου για μία στιγμή τι θα αλλάξει αν με πρόθεση θυμάσαι τι αγαπάς σε αυτό που κάνεις. Σαν παράδειγμα την ώρα που μαγειρεύεις, να θυμάσαι ότι το κάνεις επειδή αγαπάς τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο άνθρωπο. Θες λοιπόν να προσφέρεις ένα πιάτο φτιαγμένο με αγάπη. Στην δουλειά σου να θυμάσαι ότι αγαπάς το αντικείμενό σου. Όταν γυμνάζεσαι ότι αγαπάς το σώμα σου κ.ό.κ. Σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
  .
  Η πρόκληση εδώ είναι, να βάλεις αγάπη και τις στιγμές που ασχολείσαι με κάτι που δεν σου είναι πολύ ευχάριστο. Ας πούμε ότι κάνεις κάτι στην δουλειά που το θεωρείς αγγαρεία. Πώς θα μπορούσες να συντονιστείς με αγάπη σε αυτή την περίπτωση; Θα μπορούσες, σαν παράδειγμα, να θυμηθείς ότι η συμπεριφορά που πηγάζει από το «κάνω αγγαρεία» σε βάζει ένα δράμα. Σε κάνει να μην περνάς καλά.
  .
  Η αγάπη λοιπόν για τον εαυτό σου, που θες να τον προστατέψεις από το δράμα, είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να λες «στοπ» στην σκέψη «κάνω αγγαρεία», και να συντονιστείς με την συμπεριφορά που θα σε βοηθήσει να δουλέψεις με ροή. Έτσι η δουλειά θα τελειώσει πιο αβίαστα. Χωρίς δηλαδή, να προκαλέσει βία, συναισθηματική κυρίως, σε εσένα.
  .
 2. Στο προηγούμενο άρθρο περί Flow State, είπαμε ότι για να μπορέσεις να το βιώσεις χρειάζεται να υπάρχει η σωστή αναλογία πρόκλησης και προσπάθειας που καταβάλλεις. Δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ εύκολο ούτε πολύ δύσκολο. Η πρότασή λοιπόν είναι να συντονίζεσαι με αυτή την σωστή αναλογία. Αν αυτό που κάνεις αρχίσει να σε δυσκολεύει, στον βαθμό που αρχίζει να σε ζορίζει συναισθηματικά, σαν παράδειγμα να σε αγχώνει ή να σε απογοητεύει, κάνε παύση για να μπεις σε άλλη θέση..
  .
  Σταμάτα για 3-4 λεπτά. Σήκω. Χαλάρωσε τους ώμους και σκάναρε νοητικά το σώμα σου. Όπου εντοπίζεις σφίξιμο, χαλάρωσέ το. Σκέψου κάτι άσχετο με αυτό που κάνεις ή άκου ένα τραγούδι που σου φτιάχνει την διάθεση. Παρατήρησε την ένταση να φεύγει. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι τώρα που βρίσκεσαι σε άλλη θέση, σίγουρα πιο ισορροπημένη. Κρατώντας αυτή την αίσθηση, επέστρεψε σε αυτό που κάνεις. Η δραστηριότητά σου δεν έχει αλλάξει σε βαθμό πρόκλησης. Εσύ όμως έχεις καταφέρει να εμπλακείς ξανά, με μία νέα συμπεριφορά που θα σε βάλει σε καλή ροή.Κάνε το όσες φορές χρειαστεί. Να είσαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν χάνεις χρόνο, αλλά έτσι κερδίζεις και αξιοποιείς καλύτερα τον χρόνο σου.
  .
 3. Ίσως να με έχετε ακούσει να το λέω κι άλλες φορές. Αποκόψτε όλους του περισπασμούς. Είναι απαραίτητο. Μπορεί να βρίσκεσαι σε Flow State και ένας πολύ μικρός περισπασμός να σε βγάλει, ιδίως αν βρίσκεσαι στην αρχή.
  .
  Σαν παράδειγμα, αν κάνεις κάτι και γνωρίζεις πως για εκείνο το διάστημα δεν πρόκειται να απαντήσεις σε μηνύματα, φρόντισε η ειδοποίηση να μην έχει καμία πρόσβαση σε εσένα. Δεν αρκεί να κλήσεις τον ήχο. Φρόντισε ότι καμία από τις αισθήσεις σου δεν θα πάρει το ερέθισμα «έχω μήνυμα». Κλείσε και την δόνηση, και γύρνα την οθόνη ώστε να μην την βλέπεις.Παρατήρησε τι άλλο μπορεί να είναι περισπασμός για εσένα και απομάκρυνέ το. Ακόμα κι αν ο περισπασμός είναι κάποια σκέψη, γίνε μη προσβάσιμος στην σκέψη αυτή, αν δεν είναι η ώρα να ασχοληθείς μαζί της.
  .
 4. Συνέχισε την προπόνηση. Γνωρίζω ανθρώπους που δυσκολεύονται να δώσουν απρόσκοπτα την προσοχή τους, για αρκετή ώρα, σε ένα πράγμα. Είναι κάτι που συμβαίνει. Σίγουρα όμως αυτό αλλάζει με προπόνηση. Έτσι τα δυο λεπτά συγκέντρωσης θα γίνουν πέντε, τα πέντε θα γίνουν δεκαπέντε κ.ό.κ.Κάποιες μέρες η προσπάθεια που καταβάλλεις θα είναι ευκολότερη και άλλες λιγότερο εύκολη. Χαμένη προπόνηση δεν υπάρχει. Πάντα κάτι καλό θα σου μένει. Επιπλέον, μέσα από την προπόνηση όλα τα προηγούμενα βήματα σταδιακά θα γίνονται πιο αβίαστα και τελικά θα γίνει πιο εύκολος ο τρόπος να μπαίνεις σε Flow State.
  .
 5. Αναγνώρισε κάθε μέρα, ιδανικά στο τέλος κάθε ημέρας, την καλή δουλειά που έχεις κάνει. Είναι πολύ σημαντική η διαδικασία του να καλλιεργείς συνειδητά μία καλύτερη συμπεριφορά και εσύ το κάνεις αυτό. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι στην αρχή ή αν το κάνεις για καιρό.Αναγνώρισε στον εαυτό σου την καλή προσπάθεια που κάνεις.Πες του «μπράβο που προσπαθείς». Θύμισέ του κάθε μέρα, τον λόγο που το κάνεις και κάθε μικρή αλλαγή που έχεις παρατηρήσει να γίνεται. Η πιο σημαντική παρακίνηση και εμψύχωση που μπορείς να λάβεις, είναι αυτή που προέρχεται από τον ίδιο σου τον Εαυτό.

Στην πράξη

Τα 5 βήματα για να μπαίνεις σε καλή ροή που μοιράστηκα μαζί σας, είναι μία πρακτική που προτείνω να την εφαρμόζετε παντού και πάντα σε ό,τι κάνετε. Θα σας βοηθούν να κάνετε κάθε στιγμή, το καλύτερο που μπορείτε, αβίαστα. Το κέρδος σας από αυτό, είναι ότι θα ζείτε συμπορευόμενοι με την Χάρη.

Η Χάρις για εμένα προσωπικά, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον μοντέρνο όρο «well – being». Ευημερία το λέμε στα Ελληνικά. Ευημερείς όταν είσαι πνευματικά, σωματικά και συναισθηματικά δυνατός. Η ουσία της έννοιας του well-being είναι να υπάρχεις σε αυτή την ζωή καλά.

Επιπλέον αυτά τα 5 βήματα είναι η συμπεριφορά που καλείσαι να υιοθετήσεις και κατά την πρακτική σου στην yoga. Nα κάνεις δηλαδή την πρακτική σου με αγάπη, ισορροπημένη δράση, χωρίς περισπασμούς, με συνέπεια στην προπόνηση, αναγνωρίζοντας την καλή δουλειά που κάνεις. Αυτή η συμπεριφορά, κάνει την yoga κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Την κάνει μέθοδο για την καλλιέργεια του εαυτού σου και για την προσωπική σου εξέλιξη.

Στις τάξεις μας, όπως πάντα έτσι και αυτή την εβδομάδα, θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την συμπεριφορά, που θα μας φέρει σε ευθυγράμμιση με την καλή ροή, ώστε να κάθε ενέργειά μας να είναι εκδήλωση της Χάριτος! Να εκφράζει το καλύτερό μας εαυτό. Γιατί το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι πάντα αρκετό, στο σημείο εξέλιξης που βρίσκεσαι.

Konstantinos Charantiniotis

 

________________________________________________

Κλείστε θέση στα τρέχοντα events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης

Flow State: Η «ζώνη» των θετικών συναισθημάτων
.
Πώς να μπαίνεις σε καλή ροή 

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now