Τι επιτρέπεις να γίνει ΕΣΥ

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εμβαθύναμε στην κατάσταση που η θετική ψυχολογία αποκαλεί «Flow State», και η Anusara Yoga αποκαλεί «Συμπόρευση με την Χάρη». Είναι ένα πολύ ωφέλιμο και επιθυμητό στάδιο για να βρίσκεσαι, καθώς εκεί βιώνεις συντονισμό, ικανοποίηση, σύνδεση με τις δυνατότητές σου. Μέσα από εκεί αναδεικνύεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Είδαμε επίσης πολύ απλά και πρακτικά βήματα που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου ώστε να μπαίνεις σε καλή ροή στις σχέσεις σου, στην δουλειά σου και γενικά σε ό,τι εμπλέκεσαι.

Αφού λοιπόν εντρυφήσαμε στο τι χρειάζεται να κάνεις για να βρίσκεσαι σε flow state, σήμερα θα εστιάσουμε στο τι χρειάζεται να κάνεις για να παραμένεις εντός της καλής ροής.

Αυτό που θα διαβάσετε στην συνέχεια, έχει να κάνει με το τι εισρέει εντός σου και τι εκρέει από εσένα προς τα έξω. Για την ακρίβεια, τι επιτρέπεις να εισρέει εντός σου και τι επιτρέπεις να βγαίνει προς τα έξω. Οτιδήποτε προσκαλείς μέσα σου, πόσο μάλλον όταν το διατηρείς, γίνεται αυτό που βγάζεις προς τα έξω στον κόσμο. Γίνεται το σώμα σου, η σκέψη σου και η συμπεριφορά σου. Μπορεί να γίνει η καλή απόφαση που θα πάρεις, η χαρά σου, ή ο πόνος σου.

Σήμερα λοιπόν θα εστιάσουμε στο πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» καλλιέργειας της καλής ροής, που έχει τον τίτλο «Τι επιτρέπεις να γίνει Εσύ».

Πάντα κάτι επιτρέπεις

 

Πιστεύεις ότι αυτό που είσαι σήμερα είναι τυχαίο; Το πώς αισθάνεσαι σήμερα… Το πώς νιώθεις το σώμα σου… Το πώς μίλησες… Να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι τυχαίο. Είτε ευχάριστο, είτε δυσάρεστο με κάποιο τρόπο το επέτρεψες να σου συμβεί.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκες τις επιλογές σου σε έβαλαν στη θέση που είσαι σήμερα. Μέσα από αυτή την θέση δημιουργήθηκε η διά – θεσή σου, και οτιδήποτε συνέβη μετά από αυτό είναι απλά η σειρά των γεγονότων που ακολούθησαν. Σου έχει τύχει να πεις έχω διάθεση να μαγειρέψω σήμερα, και να μαγείρεψες καλύτερα από ποτέ; Σίγουρα δεν ήταν τυχαίο!

Αφού λοιπόν τα πράγματα δεν μας συμβαίνουν τυχαία και επιθυμούμε να είμαστε καλά, τότε γιατί μπορεί να έρθει εκείνη η μέρα, η εβδομάδα ή και περισσότερος καιρός, που δυσκολευόμαστε να μπούμε σε καλή ροή και να βρούμε τον καλό μας εαυτό;

Ένας λόγος είναι ότι δεν δίνουμε προσοχή στο πώς βρεθήκαμε στη λάθος θέση. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις πώς έφτασες στην θέση που σε κάνει να βιώνεις είτε το επιθυμητό, είτε το μη επιθυμητό. Σαν παράδειγμα πώς έφτασες να μιλήσεις απότομα; Μήπως ήσουν πιεσμένος; Κι αν ήσουν πιεσμένος πώς έφτασες να είσαι πιεσμένος; Κι αν πιέστηκες επειδή ανέλαβες περισσότερα από όσα μπορείς να διαχειριστείς, τι σε οδήγησε στο να επιτρέψεις να σου συμβεί αυτό;

Πάντα στην άκρη του νήματος θα βρίσκεις ένα συναίσθημα ή μία εντύπωση που έχεις, που σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να επισκίασε την κρίση σου. Άρα επέτρεψες σε αυτό το συναίσθημα ή εντύπωση να καθορίσει τις ενέργειές σου.

Στοχάσου τι μπορεί να αλλάξει αν καλλιεργήσεις αυτό τον τρόπο εξέτασης και παρατήρησης των συμβάντων της ζωή σου. Να σκέφτεσαι δηλαδή την αλληλουχία των πραγμάτων που σε οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα. Σίγουρα θα έχεις δύο πολύ σημαντικά οφέλη:

  • Το πρώτο όφελος είναι η δύναμη που θα πάρεις από την νοοτροπία «εγώ ευθύνομαι αν δεν αισθάνομαι καλά. Εγώ ευθύνομαι αν επιτρέπω την παραμονή μου σε συνθήκες που δεν με υπηρετούν. Μπορώ να το αλλάξω.». Θα πάρεις δύναμη για δράση.
  • Το δεύτερο είναι ότι με τον καιρό, θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι εκ των προτέρων τις συνέπειες του τρόπου που οργανώνεσαι, πριν ακόμα προχωρήσεις σε δράση. Για να το πω με απλά λόγια, θα προλαβαίνεις τον εαυτό σου πριν παρασυρθεί από το συναίσθημα ή την εντύπωση που θα σε βγάλει εκτός της καλής ροής.

Ουσιαστικά θα καταφέρνεις έγκαιρα να κάνεις ξεκαθάρισμα, σε οτιδήποτε μπλοκάρει την πρόσβασή σου στην καλή ροή. Έχω μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση, σχετικά με το πώς μπορούμε να κάνουμε ξεκαθάρισμα στο τι επιτρέπουμε να εισρέει μέσα μας και να εκρέει από εμάς. Ταιριάζει πολύ με την περίοδο που διανύουμε, που είναι μία περίοδος αποτοξίνωσης και νηστείας.

Προτείνω λοιπόν σε όποιον επιθυμεί να ωφεληθεί πιο βαθιά από μία ουσιαστική εμπειρία κάθαρσης, να κάνει κάτι πολύ απλό για το επόμενο διάστημα. Να καθαρίσει την καθημερινή του εμπειρία από τα εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην καλή ροή, με τον εξής τρόπο:

  • Προσοχή στην εισροή

Να προσέχεις τι επιτρέπεις να εισρέει μέσα σου. Πού εκτίθεσαι δηλαδή. Σε τι τροφή, σε τι οπτικοακουστικό υλικό, σε τι συζητήσεις. Πώς εισπνέεις, πώς παίρνεις μέσα σου τα λόγια των άλλων ή με τι λέξεις σκέφτεσαι εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου και για τις καταστάσεις γύρω σου.

Γίνε παρατηρητικός στην αλληλουχία δράσεων που θα δημιουργηθεί από αυτό που επιτρέπεις να έρθει μέσα σου. Θα έχεις ένα ευχάριστο, ωφέλιμο αποτέλεσμα;  Χρειάζεσαι μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να το σκεφτείς.

Θα υπάρξουν επίσης οι στιγμές που θα προσκαλέσεις κάτι, που δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με το να δίνεις προσοχή στο τι επιτρέπεις να γίνεται Εσύ, θα καταφέρεις να το αφήσεις να φύγει και να καθαρίσεις από αυτό.

  • Προσοχή στην εκροή

Να προσέχεις τι αποτύπωμα αφήνεις εσύ στον κόσμο. Τόσο στον μικρόκοσμό σου, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον σου. Έθρεψες το σώμα σου ώστε να εκφράζει ενέργεια και να λειτουργεί εύρυθμα; Με τι διάθεση εμπλέκεσαι στις δραστηριότητες σου; Τι συμπεριφορά εκφράζεις προς τα έξω; Ο τρόπος που εκπνέεις πώς σε οργανώνει; Ακόμα και ο τρόπος που εκπνέεις, αφήνει ένα αποτύπωμα στον κόσμο, στη φύση…

Παρατήρησε πώς επιτρέπεις να εξελίσσεται ο κόσμος γύρω σου και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και να επηρεάσεις. Μόνο σε αυτά έχει νόημα να εστιάσεις και όχι σε αυτά που δεν μπορείς.  Σε έναν βαθμό πάντα κάτι προσθέτεις στον κόσμο σου.

Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα προσοχής στην εισροή και στην εκροή που συμβαίνει, θα σου δώσει την δυνατότητα να διαμορφώνεις ενεργά το πώς βιώνεις την εμπειρία σου.

Μία διαπίστωση που θα σε απελευθερώσει από διάφορα φορτία που μπορεί σε στιγμές να σε βαραίνουν είναι η εξής: «Οτιδήποτε εισρέει μέσα σου ή εκρέει από μέσα σου δεν είναι αυτό που πραγματικά είσαι». Έχεις φυσικά την ευθύνη των επιλογών σου, οι επιλογές σου όμως είναι μία ταυτότητα που μπορεί να αλλάξει. Είσαι αυτός που κάνει επιλογές και επιτρέπει. Είσαι αυτός που μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία του, την συμπεριφορά του και τις συνήθειές του.

Η περίοδος και η πρακτική της αποτοξίνωσης, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να αναλάβεις τον ρόλο «αυτού που επιτρέπει». Αυτού δηλαδή που δίνει την άδεια σε κάτι να του συμβεί.

Να λοιπόν ακόμα ένας τρόπος για να μπορείς να βιώνεις το flow state σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Δώσε προσοχή σε τι επιτρέπεις να σου συμβεί, καθάρισε, και επίσης καθόρισε την πρόσβασή σου στην καλή ροή!

Στην πράξη

 

Αυτά που μοιράστηκα σήμερα μαζί σας είναι ο τρόπος που εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι και κάνω πρακτική την αποτοξίνωση εδώ και πολλά χρόνια.

Για εμένα η έννοια της αποτοξίνωσης ή της νηστείας είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο από ένα όμορφο συνταγολόγιο. Είναι μία πρακτική που σου προσφέρει την δυνατότητα να συνδεθείς με τον «καθαρό» σου εαυτό σου. Έναν εαυτό που σε στιγμές μπορεί να τον χάνουμε. Είναι όμως εκεί και μπορούμε να τον αναδείξουμε.

Σας ενθαρρύνω όλους να κάνετε αποτοξίνωση αυτή την περίοδο με τον χαρακτήρα που μοιράστηκα. Είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας και είναι πραγματικά εύκολο να το κάνετε. Θα σας ανανεώσει σώμα – πνεύμα.

Στα επόμενα θέματα και στις πρακτικές που θα μοιραστώ μαζί σας, θα μπούμε βαθύτερα στην έννοια της κάθαρσης. Οι πρακτικές στην yoga που θα κάνουμε θα έχουν αποτοξινωτική επίδραση, ενώ σύντομα ξεκινάει και  ένα πρόγραμμα αποβολής της «τοξίνης του στρες». Φυσικά όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Μάιο θα γίνει το τριήμερο Online Detox Retreat. Για ακόμα μία φορά σας υπόσχομαι μία δυνατή εμπειρία που θα σας εμπνεύσει και θα σας ανανεώσει βαθιά.

Στις τάξεις αυτής της εβδομάδας θα δουλέψουμε με το πώς μπορούμε να επιτρέψουμε στο σώμα μας να μπει στην εμπειρία της καλής ροής. Για να το πετύχουμε αυτό, θα εστιάσουμε στο τι χρειάζεται να προσκαλέσουμε και τι χρειάζεται να αποβάλουμε κατά την διάρκεια της πρακτικής μας. Με εργαλείο την yoga λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να «παίξουμε» με τις δυνατότητες που έχει το σώμα αλλά και το μυαλό μας , για να φτάσουμε στο σημείο να βιώσουμε τι σημαίνει να είσαι «αυτός που επιτρέπει». Αυτός που καθορίζει τι θα του συμβεί.

Μπορείτε να ανατρέξετε και στα προηγούμενα άρθρα περί «καλής ροής» τώρα που τελειώνει ο μήνας, για να έχετε την ολοκληρωμένη εικόνα μίας πρακτικής που θα κάνει την ζωή σας καλύτερη.

Εύχομαι όσα που διαβάσατε να σας εμπνεύσουν σε σχέση με την δική σας ζωή και να σας παρακινήσουν για θετική αλλαγή. Πάντα υπάρχει περιθώριο για εξέλιξη. Σας αφήνω με τροφή για σκέψη!

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

5 βήματα για καλή ροή και ευημερία
.

Flow State: Η «ζώνη» των θετικών συναισθημάτων
.
Πώς να μπαίνεις σε καλή ροή 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now