Πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις

νόημα χαραντινιωτης κωνσταντινοσ

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό που στηρίζεται στον μηχανισμό του «δούναι και λαβείν», σήμερα θα εστιάσουμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί τους ανθρώπους από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αναφέρομαι στο πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις.

Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε κάτι και να πείτε στον εαυτό σας, «αυτό που μόλις έκανα είχε νόημα». Σκεφτείτε το λίγο. Μπορεί να το έχετε πει έπειτα από μία συζήτηση με έναν άλλο άνθρωπο, για κάποια δουλειά, ή ακόμα και για το πώς περάσατε τον ελεύθερό σας χρόνο. Θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε τότε.

Το πιθανότερο είναι ότι νιώσατε μία βαθιά ικανοποίηση . Αυτό το αίσθημα ικανοποίησης μπορείς να το αισθανθείς ακόμα και σε περιπτώσεις που έχεις καταβάλει κόπο και ενδεχομένως να χρειάζεσαι ξεκούραση. Συμφωνείτε όμως ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν αισθανόμαστε ότι αυτό που κάναμε είχε νόημα τότε έχουμε καλή διάθεση;

Ένα χρήσιμο ερώτημα λοιπόν είναι: «πώς προκύπτει τελικά το νόημα;». Γιατί υπάρχουν και εκείνες οι φορές που κάνουμε πράγματα και αντί να λαμβάνουμε αυτό που περιγράψαμε μπορεί να πούμε «αχ, δεν είχε νόημα αυτό που έκανα!». Αυτό συνήθως φέρνει κάποια δυσφορία.

Σίγουρα δεν συμβαίνει τυχαία. Έχει να κάνει με τον μηχανισμό του «δούναι και λαβείν». Σήμερα σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας εμπνεύσει να καλλιεργήσετε την επίγνωση σας σε σχέση με το πώς να δίνετε νόημα σε ό,τι κάνετε, για να λαμβάνετε ικανοποίηση.

Στον νου είναι το νόημα

Ετυμολογικά η λέξη νόημα έχει την ρίζα την στην λέξη νους. Από αυτό μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς μπορεί τελικά να χάνεται το νόημα μερικές φορές στη ζωή μας. Χάνεται όταν λείπει ο νους, δηλαδή όταν λείπει η προσοχή και η επίγνωση.

Ένας λόγος  που μπορεί να κάνει το νόημα να χάνεται είναι όταν παρασύρεσαι από αυτοματισμούς. Έχει όμως σημασία να δούμε ποιους αυτοματισμούς, γιατί όλοι μας έχουμε υιοθετήσει και κάποιους αυτοματισμούς στην συμπεριφορά μας που βοηθούν. Σαν παράδειγμα, αυτοματισμός είναι η σειρά με την οποία κάνεις τα πράγματα από την ώρα που θα ξυπνήσεις μέχρι την ώρα που θα φτάσεις στην δουλειά σου. Ξυπνάς, πλένεσαι, ντύνεσαι… Τέτοιου είδους αυτοματισμοί, σου εξοικονομούν κόπο και ενέργεια.

‘Ενας άλλος χρήσιμος αυτοματισμός που παρατηρώ να συμβαίνει σε αρκετούς από εσάς που κάνετε τα μαθήματα yoga μαζί μου, είναι όταν την ώρα που σας ζητάω να καθίσετε οκλαδόν, αυτόματα ξεπτυχώνετε το δέρμα σε μηρούς και γλουτούς πριν καν το αναφέρω, γιατί ξέρετε πια ότι έτσι θα έχετε πιο σταθερό και άνετο κάθισμα!

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία αυτοματισμών, που μας δίνει όχι επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι οι αυτοματισμοί που είτε συνδέονται με μη ωφέλιμες συνήθειες, είτε μας κάνουν να ζούμε μηχανικά. Σαν παράδειγμα, αν ποτέ έχετε αισθανθεί τις ημέρες να περνούν και να μοιάζουν ίδιες, χωρίς ενδιαφέρον ή και νόημα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ενδώσει σε μη χρήσιμες αυτόματες συμπεριφορές. Προσέξτε! Ότι δίνεις, αυτό θα πάρεις όπως μας λέει ο μηχανισμός του δούναι και λαβείν!

Αν προσφέρεις μόνο μερικά δευτερόλεπτα προσοχής στο πώς κάνεις, καθετί που κάνεις, θα μπορέσεις να διακρίνεις ποιοι είναι οι χρήσιμοι αυτοματισμοί σου και ποιοι οι μη χρήσιμοι. Κρατώντας αυτή την πληροφορία, η πρόταση είναι για οτιδήποτε κάνεις και δεν σου φέρνει ικανοποίηση, να εξετάσεις τον τρόπο για να βάλεις περισσότερο νου. Να δώσεις νόημα, για να πάρεις ικανοποίηση.

 

Πώς αυτό θα σου αλλάξει την ζωή

Πρόσφατα, κατά την διάρκεια μιας φιλοσοφικής συζήτησης με έναν καλό μου φίλο, αυτός με ρώτησε : «τελικά ποιο είναι το νόημα της ζωής;».

Αν μπορώ να μοιραστώ κάτι, που είναι το απόσταγμα της προσωπικής μου αναζήτησης, είναι ότι το νόημα είναι να φτιάχνεις μία ζωή που έχει νόημα για εσένα! Να αισθάνεσαι δηλαδή βαθιά ικανοποιημένος από αυτό που λαμβάνεις μέσα από τον τρόπο που πράττεις και λειτουργείς.

Η ικανοποίηση παρόλο που είναι από μόνη της ένα συναίσθημα, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Σαν παράδειγμα ικανοποίηση μπορείς να πάρεις:

  • Όταν βγαίνεις με φίλους και περνάς καλά.
  • Όταν μπαίνεις σε καλή ροή και είσαι παραγωγικός στην δουλειά σου.
  • Όταν θες να αποφορτιστείς και καταφέρνεις να ηρεμήσεις.
  • Όταν τελειώσεις την αποτοξίνωση και αισθάνεσαι κάθαρση σε σώμα και νου.
  • Όταν βρίσκεις δύναμη να ξεπερνάς μία δυσκολία και συνεχίζεις την ζωή σου

Βλέπετε με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να αισθανόμαστε βαθιά ικανοποίηση; Είναι αυτό που λαμβάνουμε όταν κάνουμε αυτό που ταιριάζει με το ζητούμενο της στιγμής, άρα δίνουμε νόημα στην στιγμή.

Το νόημα της ζωής επομένως παρότι ακούγεται βαρύγδουπο, είναι απλά το σύνολο από στιγμές που τους δίνεις νόημα. Αυτή είναι μία καλή υπενθύμιση, και οδηγός για εκείνες τις φορές που ίσως ψάχνουμε να βρούμε το νόημα κάπου έξω από εμάς.

Μέσα μας, και συγκεκριμένα στον νου, είναι το νόημα. Το λέει άλλωστε και ίδια η λέξη…

 

Στην πράξη

Αν σας ενέπνευσαν αυτά που διαβάσατε έως τώρα, και σας οδήγησαν σε κάποιο στοχασμό σχετικά με κάτι που κάνετε και θα θέλατε να παίρνετε περισσότερη ικανοποίηση, σας ενθαρρύνω να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

«Τι είναι αυτό που θέλω να πάρω από την συγκεκριμένη κατάσταση;»

«Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ για να δώσω νόημα σε αυτό που κάνω, και έτσι να πάρω ένα αποτέλεσμα που θα με ικανοποιεί;».

Αυτό τον συλλογισμό μπορείτε να τον εφαρμόσετε οπουδήποτε. Στην γυμναστική σας, στην δουλειά σας, στην διατροφή σας και στις σχέσεις σας.

Οι ερωτήσεις αυτές όπως και όλη η σημερινή ιδέα, θα υποστηρίξουν επίσης και εσάς που κάνετε αποτοξίνωση ή νηστεύετε αυτή την εποχή. Θα λειτουργήσουν ως το νοητικό πλαίσιο που θα σας κρατά σε επαφή (μπορούμε να το πούμε και καλή ροή), με την ουσία της πρακτικής σας, για να πάρετε σίγουρα στο τέλος ικανοποίηση, με την μορφή της κάθαρσης.

Σας περιμένω να κάνουμε και μαζί πρακτική, μέσα από την yoga μία ιδέα όμορφη, που μπορεί να γίνει ο τρόπος για να δημιουργούμε μία ζωή με νόημα.

 

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Ο «μηχανισμός» του Δούναι και Λαβείν
.
Τι επιτρέπεις να γίνει ΕΣΥ
.
5 βήματα για καλή ροή και ευημερία
.
Flow State: Η «ζώνη» των θετικών συναισθημάτων
.
Πώς να μπαίνεις σε καλή ροή 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now