Πριν λίγο καιρό είχα διαλέξει ως θέμα για τις τάξεις μου την σύνδεση. Παρατήρησα σε αυτό το διάστημα να συμβαίνουν πολύ καλές και βαθιές αλλαγές στους μαθητές μου σε σωματικό επίπεδο αρχικά. Οι asanas και ο τρόπος που ήταν σχεδιασμένα τα μαθήματα τους βοήθησαν να συνδεθούν πρακτικά με τα μέλη του σώματός τους και να πάνε όλοι τους ένα βήμα παραπέρα.
Αυτό που είδα να συμβαίνει διδάσκοντας, με οδήγησε να στοχαστώ πάνω στο θέμα της σύνδεσης. Όπως υπάρχουν τα μέλη του σώματος, υπάρχουν διάφορα “μέλη”/πτυχές της ζωής μας τα οποία βρίσκονται εκεί συνέχεια μαζί μας όπως τα πόδια ή τα χέρια μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνδεόμαστε μαζί τους με έναν πιο βαθύ και πιο παραγωγικό τρόπο. Μπορεί ακόμα να μην τους δίνουμε και καθόλου σημασία. Αν όμως συνδεθούμε με αυτές τις πτυχές της ζωής μας ή τις δυνατότητές μας, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Σκέφτομαι επίσης τους παράγοντες που μας μπλοκάρουν από το να συνδεθούμε με εκείνες τις πτυχές ή με το ίδιο μας το σώμα. Ποια είναι αυτά τα εμπόδια; Μπορεί είναι η υπερπληροφόρηση. Ή ίσως είναι ένα παραφορτωμένο πρόγραμμα μέσα στο οποίο χανόμαστε και δεν κάνουμε το πιο ουσιαστικό: να βάζουμε προτεραιότητες. Γιατί επιτρέπουμε σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά να αποσπούν την εστίασή μας από όλα όσα βελτιώνουν την ζωή μας και την εμπλουτίζουν με νόημα;
Ξεδιπλώνοντας τον συλλογισμό μου, θέλω να ξεκινήσω από την διαπίστωση πως στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος για την ευεξία, την ευζωία και την προσωπική ανάπτυξη. Τα θέματα αυτά δεν είναι σύγχρονα. Απασχολούσαν τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια και οδήγησαν στην δημιουργία φιλοσοφικών και πρακτικών συστημάτων που εστιάζουν σε ένα πράγμα: στο πώς μπορεί κανείς να ζει μία ευτυχισμένη ζωή.
Αυτό που θα λέγαμε ότι διαφοροποιεί την δική μας εποχή, είναι η μαζική και εύκολη πρόσβαση που υπάρχει σε μία μεγάλη ποικιλία τεχνικών και μεθόδων που μπορούν να συμβάλουν στην ευεξία μας. Και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο! Γιατί όμως παρόλο που σε μία “διαδικτυακή βόλτα” εύκολα βρίσκει κανείς προτάσεις και εργαλεία για μια καλύτερη ζωή, σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετό;
Μία πιθανή απάντηση είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των κομματιών, που αν τα βάλεις στην σωστή σειρά γεμίζουν με νόημα την ζωή σου. Τα κομμάτια αυτά είναι οι σκέψεις, οι επιλογές, οι συμπεριφορές και οι πράξεις σου. Με άλλα λόγια το τι κάνεις, το πώς το κάνεις και το γιατί το κάνεις να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση.
.
Η σύνδεση είναι στη φύση μας
Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η φύση θα ανακαλύψουμε παντού συνδέσεις, που χάρη σε αυτές λειτουργεί εύρυθμα ο κόσμος. Τίποτα δεν υπάρχει πλήρως αποκομμένο από το περιβάλλον του.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον άνθρωπο. Η ίδια μας η ζωή δημιουργείται από την επιτυχημένη σύνδεση του άνδρα και της γυναίκας. Το σώμα μας λειτουργεί σωστά λόγω του ευφυούς τρόπου που συνδέονται οι οργανικές λειτουργίες μεταξύ τους εξυπηρετώντας έναν σκοπό: την επιβίωσή μας. Ακόμα και η διαδικασία της μάθησης είναι εφικτή λόγω των νοητικών συνδέσεων που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας. Σε κοινωνικό επίπεδο δημιουργούμε επιτυχημένες σχέσεις ή συνεργασίες με άτομα, με τα οποία υπάρχουν πράγματα που μας συνδέουν.
Σύνδεση λοιπόν, σημαίνει ενότητα. Σημαίνει τα επιμέρους κομμάτια να συνεργάζονται σωστά και να “κουμπώνουν” μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να εξυπηρετούν έναν μεγαλύτερο από τα ίδια σκοπό.
Είναι μία έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη που καμιά φορά αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε την σημασία της. Όμως πάντα αισθανόμαστε το αποτέλεσμα της έλλειψής της. Όταν δεν υπάρχει, επικρατεί ένα άβολο αίσθημα αμφιβολίας ή ακόμα και σύγχυσης. Όταν όμως βρισκόμαστε σε σύνδεση με τους άλλους, με το περιβάλλον ή με τον ίδιο μας τον εαυτό βιώνουμε γαλήνη και ισορροπία. Λειτουργούμε εύρυθμα μέσα σε συνθήκες που μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε.
.
Η σύνδεση με τον Εαυτό μας
Όταν μιλάμε για προσωπική ανάπτυξη, εξέλιξη και ευτυχία με ποιον πρέπει να συνδεθούμε ώστε να τα πετύχουμε; Με αυτό που αποκαλούμε “μεγάλο μας Εαυτό” και αποτελεί κομμάτι μας. Τότε είναι που θα μπορέσουμε να βιώσουμε εσωτερική ενότητα η οποία θα μας επιτρέψει να φθάσουμε ψηλά. Η επαφή με την ανώτερη και πιο διαυγή πτυχή της ύπαρξής μας, μας φανερώνει τις πραγματικές μας ανάγκες, μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο των αντιδράσεών μας και ταυτόχρονα αναδεικνύει την δημιουργική μας πλευρά. Έτσι μπορούμε να βλέπουμε λύσεις αντί για αδιέξοδα, να παρεμβαίνουμε διορθωτικά στις ανισορροπίες και να κάνουμε επιλογές με βάση τις προσωπικές μας αξίες.
Το πρόβλημα με εμάς τους ανθρώπους καμιά φορά, είναι ότι δεν βρισκόμαστε πάντα σε σύνδεση με αυτή την πλευρά του εαυτού μας. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε καλά κριτήρια ή να κάνουμε επιλογές που δεν μας πάνε μπροστά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως για οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να πετύχουμε, χρειάζεται πρώτα να στραφούμε προς τα έσω. Να έρθουμε δηλαδή, σε επαφή με την προσωπική μας αλήθεια και με τους λόγους για τους οποίους δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θέλουμε. Αυτό δεν είναι πάντα προφανές. Μερικές φορές χρειάζεται να σκάψουμε λίγο πιο βαθιά.
Να λοιπόν γιατί καμιά φορά ενώ έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας δεν μας είναι αρκετό. Για να πετύχουμε μόνιμες βελτιωτικές αλλαγές δεν αρκεί να δοκιμάσουμε εκείνη την διατροφή ή την άλλη τεχνική απλά και μόνο επειδή μας δόθηκαν. Ο ρόλος μας στην δημιουργία της ευτυχίας μας είναι 100% ενεργητικός. Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και η καλλιέργεια μίας νέας αντίληψης που σου επιτρέπει να κατανοείς τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Έτσι μπορείς να ανακαλύπτεις στρατηγικές που συνδέονται με ό,τι έχει νόημα για εσένα προσωπικά.
Η σύνδεση των επιθυμιών, με τις σκέψεις και τις πράξεις μας είναι ο τρόπος για να ξεκλειδώσουμε τις πόρτες που βρίσκονται ανάμεσα σε εμάς και σε ό,τι είναι σημαντικό για την ευτυχία μας.
.
Αυθεντική σύνδεση και υποκατάστατα
Με τον τρόπο που έχουμε φτιάξει τον κόσμο μας, εκτός του ότι στερούμαστε καλής σύνδεσης με τον εαυτό μας, επιπλέον χάνουμε τη σύνδεσή μας με τους άλλους και με το περιβάλλον μας. Η συνεχής ψηφιακή σύνδεση λειτουργεί ως υποκατάστατο της αυθεντικής. Δεν αρκεί όμως για να ικανοποιήσει ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες. Η κατάχρηση της τεχνολογίας, το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και οι λάθος προτεραιότητες , μπορούν να καταναλώνουν τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου σου και τόσο μεγάλο χώρο στην σκέψη σου, ώστε να λειτουργούν ως τοξικοί παράγοντες στην ζωή σου. Η ψευδαίσθηση της σύνδεσης τελικά σε αφήνει ανικανοποίητο και μπερδεμένο.
Οι τρόποι για να συνδέεσαι αυθεντικά και ποιοτικά με ό,τι είναι σημαντικό για εσένα έχουν να κάνουν με τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων.
Όσον αφορά την σύνδεση με τον εαυτό σου μπορείς πάντα, όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά σου, να υιοθετήσεις μία ρουτίνα που περιλαμβάνει στοιχεία που σε φέρνουν σε εσωτερική επαφή. Μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες εδώ. Αυτές τις στιγμές στρέψε την πλήρη προσοχή σου προς εσένα. Σημασία έχει να ορίζεις τον συγκεκριμένο χρόνο ως δικό σου. Τι αισθάνεσαι, πώς αντιδράς, ποιες σκέψεις αναδύονται στο νου σου; Έτσι θα μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου και θα επιτρέψεις στην ομορφότερη εκδοχή του εαυτού σου να αναδυθεί.
Όσον αφορά την σύνδεσή σου με τους άλλους και πάλι είναι στο χέρι σου να την δημιουργήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι, όπως και για τον εαυτό σου, να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο και την πλήρη προσοχή σου. Μην επιτρέπεις σε αντιπερισπασμούς όπως είναι η τεχνολογία να σου κλέβουν στιγμές σύνδεσης όπως είναι ένα οικογενειακό τραπέζι. Η ενσυνείδηση είναι μεγάλο επικοινωνιακό εργαλείο που μπορείς μέσω αυτής να βελτιώσεις όλες σου τις σχέσεις, προσωπικές, επαγγελματικές, φιλικές ακόμα και την σχέση σου με το φαγητό ή το περιβάλλον. Κάνει την κάθε στιγμή και την κάθε επαφή να “μετράει”. Είναι το αντίδοτο στην επιφανειακή και γρήγορη επικοινωνία που συχνά συμβαίνει στην σύγχρονη καθημερινότητα.
Επενδύοντας στην ποιοτική και αυθεντική σύνδεση με ό,τι και με όσους έχουν σημασία για εσένα επενδύεις στην ευτυχία σου. Είναι ένας όμορφος τρόπος για να εμπλουτίζεις την κάθε μέρα της ζωής σου με νόημα.
Αν θες λοιπόν να συνδεθείς κλείσε τους διακόπτες σε όλα όσα δημιουργούν παράσιτα στην συχνότητα που θες να πιάσεις. Τι χρειάζεται να κάνεις; Να κλείσεις την οθόνη; Να είσαι πιο συμμετοχικός σε μία συζήτηση; Τα εμπόδια αυτά έχουν να κάνουν με τον χρόνο, τον χώρο, τον σκοπό σου ή κάτι άλλο; Διερευνήστε το για να πετύχετε την αλλαγή που θέλετε.
Κάποιες φορές για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τα παραπάνω, χρειάζεται συζήτηση. Το γνωρίζω αυτό μέσα από την δουλειά μου στο coaching. Είναι εκείνη η στιγμή και εκείνο το κατάλληλο περιβάλλον που επιτρέπει να σου φανερωθούν τα βήματα που θα σε πάνε σε εκείνο που θες. Αν έχετε αποφασίσει να δουλέψετε με τον εαυτό σας κατά αυτό τον τρόπο, είμαι εδώ για να σας υποστηρίξω.
Διαβάστε επίσης
Yoga: Η πυξίδα που σου δείχνει προς την ζωή που επιθυμείς
4 σκέψεις που σε εμποδίζουν να ζήσεις την ζωή που θες
Mindfulness: Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων με την τεχνική «R.A.I.N.»