Το νόημα στη ζωή σου είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να δημιουργήσεις

«Ζήσε μία ζωή γεμάτη νόημα».

Αυτή είναι μία φράση που μου αρέσει να χρησιμοποιώ, γιατί εκφράζει την ουσία της φιλοσοφίας που εφαρμόζω στην προσωπική μου ζωή, αλλά και στην επαφή μου με τον κόσμο, μέσα από το αντικείμενο της δουλειάς μου. Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε προσέξει, ότι με αυτό τον τρόπο συνοδεύω την υπογραφή μου και το λογότυπό μου. Ο λόγος που την έχω επιλέξει ως μότο μου, είναι επειδή έχω δει και βλέπω καθημερινά τους ανθρώπους να εμπνέονται και να ανθίζουν, αλλάζοντας απλά την νοητική τους εστίαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην συμπεριφορά τους, στις πράξεις τους και στις δράσεις τους. Αναγνωρίζουν τις ωφέλιμες και υιοθετούν αυτές που τους ταιριάζουν, ώστε να δώσουν νόημα στην κάθε μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος για να κάνουν καλύτερη την δική τους ζωή, αλλά και όλων όσων βρίσκονται γύρω τους.

Τι σημαίνει όμως να ζεις μια ζωή με νόημα και πώς μπορείς να εμπλουτίσεις με νόημα την καθημερινότητά σου;

Να ψάξεις ή να δημιουργήσεις νόημα;

Συμβαίνει συχνά, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης και της προσπάθειας να βελτιώσει κανείς την ζωή του, να ψάχνει να βρει το νόημα κάπου έξω από τον ίδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο έχει συνήθως αποδεχθεί ότι η δουλειά του είναι ανιαρή, η προσωπική του ζωή αδιάφορη, η καθημερινότητά του άχρωμη. Του λείπει η σπίθα και το ενδιαφέρον και το αναζητά κάπου αλλού.

Ίσως σας έχει τύχει να γνωρίζετε κάποιον που βιώνει μία τέτοια κατάσταση και γι’ αυτό γεμίζει τον χρόνο του με ταξίδια, σεμινάρια, δραστηριότητες και άλλες όμορφες και χρήσιμες εμπειρίες. Ενώ όμως κάνει όλα τα παραπάνω, επιστρέφει στην αίσθηση μη ικανοποίησης και όλες αυτές οι εμπειρίες πιθανά να μοιάζουν, σαν να μην είχαν καμία θετική επιρροή πάνω του.

Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Είναι, ότι μάλλον έχει εναποθέσει την ευτυχία του σε κάτι έξω από τον ίδιο και μακριά από την καθημερινότητά του, αντί να αφομοιώνει τις εμπειρίες του, να διδάσκεται από αυτές και να τις συνδέει με την εξέλιξη του Εαυτού του. Η προσωπική μας εξέλιξη άλλωστε είναι μία άκρως ενεργητική διαδικασία. Δεν αρκεί να ερχόμαστε σε επαφή με τα εργαλεία και τις μεθόδους. Την βελτιωτική αλλαγή την χτίζουμε και συνειδητά της επιτρέπουμε να συμβεί.

Επομένως, αντί να ψάχνουμε το νόημα κάπου εκεί έξω, είναι χρησιμότερο να υιοθετήσουμε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που θα μας επιτρέψει να το δημιουργήσουμε. Το νόημα άλλωστε μπορείς μόνο να το δημιουργήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ετυμολογικά η Νόημα έχει την ρίζα της στην λέξη Νους. Στον Νου λοιπόν μπορεί να γεννηθεί το Νόημα. Αυτό που μπορούμε να αναζητήσουμε έξω από εμάς είναι την έμπνευση, τον τρόπο και την μέθοδο. Εδώ ακριβώς έγκειται και η χρησιμότητα των διάφορων εργαλείων που χρησιμοποιώ στις συνεδρίες και στα σεμινάρια που προσφέρω όπως είναι το NLP, το wellness coaching, ο διαλογισμός κτλ.

Με αυτά τα εφόδια, την κατάλληλη καθοδήγηση, μα πάνω απ΄όλα εφόσον υπάρχει η θέληση για αλλαγή, η βελτίωση της ζωής είναι στο χέρι του καθενός.

Έργο της δημιουργού Bobbie Carlyle.

Φτιάξε καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του Εαυτού σου

Η ζωή μας δεν είναι μερικές επιλεγμένες στιγμές. Είναι η κάθε μέρα και το κάθε λεπτό που περνάει. Αν θέλουμε μία ζωή με νόημα, χρειάζεται λοιπόν να επενδύσουμε στην κάθε ημέρα. Αντί λοιπόν να θεωρούμε

προκαταβολικά κάποιες ώρες, μέρες ή και εβδομάδες «χαμένες» ας αξιοποιήσουμε την κάθε στιγμή. Για παράδειγμα όποια κι αν είναι η δουλειά που κάνετε, αποφύγετε να εκτελείτε μηχανικά τις υποχρεώσεις σας. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό, πειραματιστείτε και παρατηρήστε τι επίδραση έχει όταν κάνετε κάτι με τον έναν τρόπο και τι αλλάζει αν το κάνετε διαφορετικά.

Παρατηρήστε συνεχώς τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σας. Επαναπροσδιορίστε τις ξανά και ξανά μέχρι να σας εξυπηρετούν. Αποφύγετε να περνούν οι ώρες σας νιώθοντας «συναισθηματική

και νοητική νέκρωση» ή προσκολλώντας σε ό,τι δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε. Όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε την κάθε ημέρα με επίγνωση, παρατηρώντας την με φρέσκια ματιά και βλέποντάς την ως μια ευκαιρία να κάνετε ένα βήμα προς τον ανώτερο σκοπό σας, τότε θα σας είναι πιο ξεκάθαρο ποιες συμπεριφορές, πράξεις και σκέψεις έχει νόημα να υιοθετήσετε και ποιες συνήθειες θα σας ωφελήσουν καλύτερα αν τις αποβάλετε.

Κι αν δεν είστε σίγουροι ποιος είναι ο ανώτερος σκοπός σας, εστιάστε σε κάτι που γνωρίζετε ότι θα βελτιώσει απλά την διάθεσή σας. Θέλετε μια ζωή πιο δραστήρια; Θέλετε μια ζωή πιο χαλαρή; Θέλετε να νιώθετε πιο χαρούμενοι; Θέλετε παραπάνω χρόνο με την οικογένειά σας;

Ξεκινήστε επομένως με αυτό και συνδέστε την κάθε σας συμπεριφορά και επιλογή με τα θέλω σας. Ευθυγραμμίστε ακόμα και τον ελεύθερό σας χρόνο, τις διατροφικές σας συνήθειες, τις συναναστροφές σας ή την διασκέδασή σας με τον σκοπό σας. Δεν υπάρχει καμία επιλογή που να είναι ασήμαντη και να μην επηρεάζει την ζωή σας. Ακόμα και η λάθος. Δοκιμάστε την, παρατηρήστε την και είτε υιοθετήστε την, είτε απορρίψτε την. Ρωτήστε κάθε μέρα τον εαυτό σας τι κάνετε, γιατί το κάνετε και πώς το κάνετε. Ρωτήστε περισσότερες από μία φορά. Γράψτε το κάπου για να το βλέπετε συνέχεια. Έτσι καμία στιγμή και καμία εμπειρία δεν είναι χαμένη και θα έχετε ουσιαστική επαφή με τις επιλογές, τις πράξεις και τις σκέψεις σας.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα ακόμα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να συνδέσουμε την δράση με τον σκοπό μας, δίνουν νόημα στην ζωή μας. Και αυτός είναι ο τρόπος για να φτιάξουμε την καλύτερη εκδοχή του Εαυτού μας βήμα – βήμα την φορά.

Πρόκειται για ταξίδι αέναο και αυτή είναι η ομορφιά του. Όπως η εξέλιξη στην Φύση είναι μια συνεχής διαδικασία, έτσι και η προσωπική μας εξέλιξη δεν είναι κάτι που μια μέρα κατακτάμε και τότε τελειώνει. Μπορούμε συνέχεια να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές και μονοπάτια. Η ομορφιά που υπάρχει έξω και μέσα μας είναι ατελείωτη.

Να θυμάστε τρία πράγματα.

Πρώτο, ότι όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας.

Δεύτερο, ότι δεν υπάρχει συμπεριφορά που να μην μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μία πιο ωφέλιμη.

Τρίτο, ότι μόλις μάθουμε τον τρόπο, τον γνωρίζουμε για πάντα.

Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ευχέρεια όποιες συνθήκες εμφανιστούν στο δρόμο μας, χωρίς να χανόμαστε, προσηλωμένοι μόνο σε ό,τι μας οδηγεί σε μια ζωή πλούσια. Μία ζωή που την απολαμβάνουμε ξανά και ξανά.

Αυτοί λοιπόν είναι κάποιοι απο τους τρόπους, που μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή με νόημα. Οπότε αντί να ρωτάμε αυτήν την «κλισέ» ερώτηση, “Ποιο είναι το νόημα της ζωής;”, ας ρωτήσουμε “Τι θα κάνω και πώς θα δώσω νόημα στη ζωή μου”.  Το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο και άφθονο σε επιλογές. Είμαστε οι απολύτως υπεύθυνοι για ό,τι βιώνουμε και μας συμβαίνει.

Ξεκινήστε από κάπου και αναλάβετε δράση. «Ζήστε μια ζωή με Νόημα»!

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now