Yoga: Η πυξίδα που σου δείχνει προς την ζωή που επιθυμείς

Μόλις έχετε τελειώσει το μάθημά σας στη yoga. Το σώμα σας έχει τεντωθεί απολαυστικά, οι μύες σας έχουν ξυπνήσει και νιώθετε μία ευχάριστη ανακούφιση ως αποτέλεσμα του άγχους που αφήσατε να αποβληθεί. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του μαθήματος ακούσατε τον δάσκαλο να μιλάει για ποιότητες και αξίες ουσιαστικές και ανώτερες, που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη φύση, την φιλοσοφία για μία ζωή γεμάτη νόημα και την ανάδειξη του φωτεινού, ανώτερου Εαυτού μας.

Έχετε μήπως πει ποτέ “μακάρι αυτή η αίσθηση να μην περιοριζόταν στη διάρκεια του μαθήματος”; Τα καλά νέα είναι ότι το κομμάτι της yoga που αφορά την σωματική πρακτική και τις asanas είναι ένα πολύ μικρό μέρος, ενός τεράστιου συστήματος εφαρμόσιμης γνώσης και σοφίας .

Από προσωπική εμπειρία σας επιβεβαιώνω πως αν επιτρέψετε στην Yoga να ρέει μέσα στην καθημερινότητά σας, τότε θα μπορέσετε έμπρακτα και πραγματικά να αγαπήσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, κάνοντάς τους ευτυχισμένους και θα απολαύσετε μία ποιοτική ζωή.

Στην δική μου περίπτωση, όταν η yoga ήρθε και με συνάντησε, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να με εξοπλίσει με εφόδια, όπως η καλή φυσική κατάσταση, ο σεβασμός απέναντι στον εαυτό μου και στους άλλους, η καθαρότητα του νου και η αντιμετώπιση των πραγμάτων με ευγνωμοσύνη. Εντέλει, αυτά είναι τα συστατικά για μία καλή ζωή.     

Όλα τα επιμέρους κομμάτια του πεδίου που αφορά το ευ ζην και την ευεξία, είτε λέγονται τρόποι για σωστή διατροφή, είτε λέγονται πρακτικές αποτοξίνωσης από τα ανεπιθύμητα ή και “τοξικά” συναισθήματα, είτε προσήλωση στην επίτευξη στόχων κτλ., περιλαμβάνονται στη φιλοσοφία ζωής που προτείνει η Yoga. Και είναι πραγματικά θαυμάσιο πώς από μία πρακτική που την υιοθετείς για να βελτιώσεις την ευλυγισία σου, μπορείς να βρεθείς να βαδίζεις στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης, νοητικής, σωματικής και πνευματικής. 


Η yoga για εμένα υπήρξε η αφετηρία ώστε να εξερευνήσω και να βελτιωθώ, ανακαλύπτοντας την ενσυνείδητη διατροφή και την επιστήμη της ayurveda. Μου προσέφερε μία βαθιά σύνδεση με το σώμα μου, που μου επέτρεψε να μπορώ να ακούω και να ανταποκρίνομαι στα μηνύματα που μου στέλνει.  Επιπλέον, μου έδωσε την ανεκτίμητη χαρά να ξέρω τι να πρέπει να κάνω και να μπορέσω να μοιραστώ αυτή την γνώση με πολύ δικούς μου ανθρώπους, βοηθώντας τους να βελτιώσουν την υγεία τους.

Μέσω της Yoga έχτισα μία σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μου και την ικανότητα να μπορώ να είμαι αποτελεσματικός, να αποβάλλω το άγχος και να ξεπερνώ καταστάσεις που δεν είναι πάντα ευχάριστες. Γιατί το να βλέπεις την ζωή μέσα από το πρίσμα της yoga, δεν σημαίνει ότι είσαι αλώβητος από γεγονότα που διαταράσσουν την ηρεμία σου ή ότι πάντα μπορείς να ανταποκρίνεσαι σωστά. Η διαφορά που κάνει στην ζωή σου η εφαρμογή της εν λόγω φιλοσοφίας, είναι ότι μέσω αυτής μπορείς να επαναφέρεις την ισορροπία σου, να καταλαβαίνεις πού έχεις λάθος ή γίνεσαι υπερβολικός και να εστιάζεις μόνο σε ότι είναι χρήσιμο, αυθεντικό, ουσιαστικό και σε ευθυγράμμιση με την προσωπική σου εξέλιξη. Με άλλα λόγια η Yoga σου επιτρέπει να κάνεις διορθωτικές παρεμβάσεις εκεί που το χρειάζεσαι, ανεβαίνοντας κάθε φορά ένα σκαλοπάτι ψηλότερα.

Όλα τα παραπάνω “δώρα”, και ακόμα περισσότερα που δεν μπορούν να καλυφθούν σε ένα κείμενο, μπορεί να τα αποκτήσει ο κάθε ασκούμενος που θα επιτρέψει στην yoga να ξεπεράσει τα 90 περίπου λεπτά πρακτικής και να εμποτίσει την καθημερινότητά του. Το πιο όμορφο στοιχείο όμως, είναι ότι πρόκειται για μια φιλοσοφία, η οποία μπορεί να ενταχθεί και να βελτιώσει την καθημερινότητα οποιουδήποτε, αρκεί να το επιλέξει συνειδητά. Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά επαγγέλματα, χώρους, κουλτούρες και που ζουν τελείως διαφορετικές ζωές ο ένας από τον άλλο. Άλλωστε το να στοχεύεις σε έναν θετικό και ωφέλιμο τρόπο σκέψης που σε οδηγεί στις αντίστοιχες πράξεις, δεν είναι προνόμιο λίγων.

Θα ήθελα πριν κλείσω, να αναφέρω μία ακόμα πολύ σημαντική δεξιότητα που αποκτά κανείς μέσω της yoga. Πρόκειται για την εκτίμηση όλων όσων έχεις, όλων των ανθρώπων που έχεις κοντά σου και όλης της ομορφιάς που σε περιβάλλει. Η εκτίμηση είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας. Σκεφτείτε εκείνη τη στιγμή όπου ενεργά εκτιμάτε, το γεγονός ότι ξυπνήσατε το πρωί, ότι ανταλλάξατε μία όμορφη κουβέντα, ότι γευτήκατε μία όμορφη γεύση κτλ. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ευτυχία! Σίγουρα δεν θα νιώθετε έτσι κάθε μέρα. Την κατάλληλη στιγμή όμως, όταν θα βρίσκεστε στα κάτω σας, η Yoga μέσα από τις αξίες της και τις προτάσεις της για μια καλύτερη ζωή, θα σας επαναφέρει στον δρόμο που οδηγεί στην προσωπική σας εξέλιξη.

Για όλους αυτούς αλλά και και για πολλούς ακόμα λόγους, αξίζει να επιλέξει κανείς να χρησιμοποιήσει στη ζωή του την Yoga όπως μία πυξίδα. Όπως οι πυξίδες μας δείχνουν την κατεύθυνση που θέλουμε να βρούμε, έτσι και η Yoga μας δείχνει τον δρόμο προς την αυτοβελτίωση. Μία από τις καλύτερες επιλογές μου μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του, είναι να αποφασίσει να την κρατήσει στα χέρια του και να ξεκινήσει το “ταξίδι”.    

Αν θέλετε να ταξιδέψουμε μαζί σας περιμένω.


Δείτε επίσης:

Anusara Yoga Teacher Training 200hrs in Athens

Savasana: Η τέχνη της απόλυτης χαλάρωσης

Ahimsa: Ζώντας «χωρίς βία»

Yoga: Τι μπορείς να κάνεις ώστε να απολαύσεις περισσότερο το μάθημα

 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now