Self Care: Τα οφέλη του στεγνού βουρτσίσματος

Ένας πολύ απλός τρόπος για να φροντίσεις τον εαυτό σου και την ευεξία σου είναι η τεχνική του στεγνού βουρτσίσματος (garshana). Τα οφέλη του είναι γνωστά από την αρχαιότητα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρακτικές που προτείνει η Ayurveda.

Ας δούμε τα βασικότερα από αυτά:

  • Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, διευκολύνοντας έτσι την ανανέωση τους και ανοίγει τους πόρους, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο απαλή και λαμπερή.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας στην καλύτερη οξυγόνωση.
  • Τονώνει την λεμφική κυκλοφορία, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Θα σας κάνει άμεσα να νιώσετε ζωντάνια κι ευεξία.

Πώς θα εφαρμόσετε αυτή την τεχνική

Αρχικά χρειάζεστε μια καλή, μαλακή βούρτσα, με φυσική τρίχα. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε μια λούφα. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος είναι η εξής: Βουρτσίζουμε πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά. Oι κινήσεις μας είναι ρυθμικές, κάνοντας μακριά βουρτσίσματα και περνώντας κάμποσες φορές την κάθε επιφάνεια. Δεν θέλετε να κάνετε το δέρμα να κοκκινίσει ή να το τρίψετε υπερβολικά.

Ξεκινάμε με τη πατούσα του δεξιού ποδιού, μετά το πάνω μέρος του ποδιού (από τα δάχτυλα προς τον αστράγαλο), μετά την γάμπα γύρω-γύρω (κατεύθυνση από αστράγαλο προς το γόνατο), μετά από το γόνατο προς το πάνω μέρος του μηρού, μετά τον γλουτό (κατεύθυνση προς την μέση μας). Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το αριστερό μας πόδι.

Σειρά τώρα έχει η πλάτη (από την μέση προς τους ώμους), και μετά το δεξί χέρι: πρώτα η παλάμη (από τα δάχτυλα προς τον καρπό), μετά το πάνω μέρος (ίδια κατεύθυνση), μετά από τον καρπό προς τον αγκώνα, γύρω-γύρω το χέρι και τέλος από τον αγκώνα προς τον ώμο, πάλι γύρω-γύρω. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το αριστερό χέρι.

Μετά βουρτσίζουμε την κοιλιά, με πιο απαλές, κυκλικές κινήσεις (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού).

Τέλος θα βουρτσίσουμε πολύ απαλά τον λαιμό και το στέρνο, πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά. Η όλη διαδικασία, για όλο το σώμα, θα πάρει 5-10 λεπτά.

Καλό είναι να το κάνουμε καθημερινά, πριν το πρωινό ντους (ώστε να ξεπλύνουμε τα νεκρά κύτταρα), ενώ μετά θα νιώθουμε φοβερή ζωντάνια στο ξεκίνημα της ημέρας μας.

Πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα, όπως το απαλό δέρμα, εάν εντάξετε αυτή την ευεργετική συνήθεια στην ρουτίνα σας θα δείτε βελτίωση και των προβληματικών περιοχών.

Ακόμα και αυτή η πολύ απλή πρακτική είναι ικανή να βελτιώσει την καθημερινότητά σας και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Σας προτείνω να βάλετε μικρές συνήθειες αυτοφροντίδας στην μέρα σας όσο απαιτητική κι αν είναι.

Να θυμάστε πως το να αφιερώνουμε χρόνο σε ό,τι κάνει καλό στην ψυχική και σωματική μας υγεία και ισορροπία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας. Αν θέλετε να κάνετε ακόμα μεγαλύτερες και μόνιμες, βελτιωτικές αλλαγές στην ζωή σας , θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί στις ατομικές συνεδρίες διατροφής Αγιουρβέδα. 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.
Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now