Διαταραχές ύπνου & η λύση της Yoga Nidra

Ο καλός ύπνος είναι κλειδί για το ευ ζην. Πώς ορίζουμε όμως το «καλός»;

Κοιμόμαστε θρέφοντας τον νου, το πνεύμα και το σώμα μας όταν απολαμβάνουμε ύπνο ικανοποιητικής χρονικής διάρκειας, που σε γενικές γραμμές σημαίνει όχι λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 9 ώρες. Παράλληλα ο καλός ύπνος είναι ποιοτικός, χωρίς ανησυχία ή διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κοιμηθεί καλά όταν ξυπνάμε γεμάτοι ενέργεια, νιώθοντας ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, χωρίς αίσθημα υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο είναι το άγχος, η υπερβολική χρήση τεχνολογίας και η υπερένταση.

Λίγο – πολύ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει περιστασιακές αϋπνίες. Αν σας έχει συμβεί, το πιο πιθανό είναι ότι εκείνη την περίοδο αισθανόσασταν έλλειψη ενέργειας, εκνευρισμό, κυκλοθυμία, δυσκολία στη συγκέντρωση και κόπωση. Εάν αυτή η κατάσταση διαρκέσει πολύ και παγιωθεί, τότε οδηγεί επιπλέον σε υπερφαγία, διαταραχές στην μνήμη, περιορισμό της αντίληψης και κατάθλιψη. Σε οργανικό επίπεδο «χτυπάει» το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά.

Καταλαβαίνουμε εύκολα επομένως, ότι για να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε άλλη καλή συνήθεια για την ευεξία και την υγεία μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει ένα καλό και ποιοτικό ύπνο.


Η λύση της Yoga Nidra

Ίσως μερικοί από εσάς να έχετε ακούσει ξανά πως η yoga προτείνεται από γιατρούς, ψυχολόγους και ειδικούς της ευεξίας ως πρακτική που χαρίζει ήρεμο και ποιοτικό ύπνο, γιατί προσφέρει σωματική και νοητική χαλάρωση.

Αν κάποιος όμως αναζητά μια πιο στοχευμένη λύση στο πρόβλημα του κακού ύπνου, τότε η τεχνική που εισχωρεί βαθύτερα και μπορεί βοηθήσει ουσιαστικά είναι η Yoga Nidra.

Πρόκειται για μία τεχνική που έχει δομηθεί από τον Swami Satyanada Saraswati και είναι μια συστηματική μέθοδος που επιφέρει απόλυτη χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα. Ο όρος yoga nidra αποτελείται από δύο λέξεις, τη yoga που σημαίνει ένωση- επίγνωση και τη λέξη nidra  που σημαίνει ύπνος.

Για να την ασκήσουμε, ξαπλώνουμε στην θέση της shavasana και στη συνέχεια μπαίνουμε σε μία κατάσταση διαυγούς χαλάρωσης μέσα από την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου. Αυτό σημαίνει ότι ενώ νιώθουμε το σώμα και τον νου μας να χαλαρώνουν βαθιά, η επίγνωσή μας παραμένει.

Η διαυγής χαλάρωση είναι βαθιά θεραπευτική και προκαλεί στο νου ηρεμία και αρμονία. Ταυτόχρονα, επειδή βρισκόμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, διατηρώντας παράλληλα την αντιληπτική μας ικανότητα, διευκολύνουμε την πρόσβασή μας στον υποσυνείδητο και ασυνείδητο νου, όπου εκεί «φωλιάζουν» τα βαθύτερα αίτια που μας προκαλούν ένταση και αρνητικά συναισθήματα.

Με αυτό τον τρόπο ενώ χαλαρώνουμε βαθιά, ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε και αποβάλλουμε τα στρεσογόνα ερεθίσματα της καθημερινότητάς μας, αγγίζοντας την ρίζα τους.

Πιο συγκεκριμένα μέσω της Yoga Nidra έχουμε την δυνατότητα να απελευθερώσουμε τους 3 βασικούς τύπους έντασης, που συνήθως ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο:

  • Την σωματική ένταση, η οποία πολλές φορές είναι χρόνια και επιβαρύνει το μυϊκό και το νευρικό σύστημα
  • Την συναισθηματική ένταση που αφορά σε καταπιεσμένα συναισθήματα και σχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη
  • Την νοητική ένταση που αφορά σε όλες αυτές τις καταγραφές που συσσωρεύονται στο νου καθημερινά επιβαρύνοντάς τον.

Οι διαταραχές στον ύπνο σχετίζονται άμεσα με την μη εκτόνωση αυτών των εντάσεων, οι οποίες εκφράζονται ψυχοσωματικά.


Καταλαβαίνουμε επομένως γιατί η Yoga Nidra αποτελεί μια πολύτιμη τεχνική, ειδικά για όλους εμάς τους κατοίκους των πόλεων. Είναι ένα αντίδοτο ενάντια στο στρες και στο άγχος. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, μισή ώρα yoga nidra αντιστοιχεί σε ύπνο διάρκειας 3 ωρών. Αυτές οι στιγμές που βιώνουμε την βαθιά, διαυγή χαλάρωση είναι στιγμές ξεκούρασης, ανάτασης, αναζωογόνησης και ισορροπίας, που πολλές φορές λείπουν από την καθημερινότητά μας.

Παράλληλα, αποδεδειγμένα συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης, ξυπνά τη δημιουργικότητα και βοηθά στο να κάνει πράξη κάποιος τις βελτιωτικές αλλαγές που επιθυμεί στη ζωή του. Το τελευταίο επιτυγχάνεται γιατί ο νους κατά την yoga nidra, βρίσκεται σε μία απόλυτα δεκτική κατάσταση. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να σπείρουμε τον σπόρο της θετικής αλλαγής που θέλουμε να πετύχουμε. Επαναπρογραμματίζουμε με άλλα λόγια τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Είναι επίσης μια διαλογιστική τεχνική η οποία μας εισάγει στην εσωτερίκευση και στην αποδέσμευση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων, πράγμα που αποτελεί και το πρώτο βήμα για να μπορέσει κανείς να εξασκήσει διαλογισμό.

Το βασικότερο όμως πλεονέκτημα της Yoga Nidra είναι ότι όλοι μπορούν να την κάνουν .

Αν αυτή την περίοδο αισθάνεστε την ανάγκη να βελτιώσετε τον ύπνο σας, να αποβάλετε την ένταση και να κάνετε νοητική αποτοξίνωση σας προτείνω να την δοκιμάσετε.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Δείτε επίσης:
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now