Ο «μηχανισμός» του Δούναι και Λαβείν

Δούναι και λαβείν

Ο Απρίλιος είναι ο κατεξοχήν μήνας που προσφέρεται για αποτοξίνωση και πρακτικές κάθαρσης του οργανισμού μας. Είναι εποχή νηστείας. Παράλληλα με το κομμάτι της διατροφής, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να αδράξεις την ευκαιρία που προσφέρει αυτή η περίοδος για να έρθεις σε σύνδεση με τον «καθαρό» σου εαυτό σου. Να εξετάσεις τι είδους “φορτία” μπορεί να βαραίνουν την συμπεριφορά ή τις σκέψεις σου και να απαλλαγείς από αυτά.

Αυτό ξεκινά με το να αρχίσεις να φέρνεις επίγνωση στο τι επιλέγεις να εισέρχεται μέσα στον οργανισμό σου και τι επιλέγεις να εξέρχεται από μέσα σου. Τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε μεταφορικό επίπδεδο.

Όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Γιατί είναι αλήθεια ότι όταν μπαίνεις σε μία διαδικασία καθαρισμού του συστήματός σου είτε από τοξίνες, είτε από συνήθειες, είτε από συναισθήματα, είναι πιθανό να συναντήσεις προκλήσεις. Το ότι αποφασίζεις να εφαρμόσεις κάποιους περιορισμούς και κάποιες αλλαγές στις μέχρι τώρα συνήθειές σου από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Από την μία λοιπόν έχουμε την πρόκληση και από την άλλη το όφελος που θα πάρεις ολοκληρώνοντας την διαδικασία.

Πρόκληση και όφελος. Προσπάθεια και ανταμοιβή. Δούναι και λαβείν. Ζεύγη αντιθέτων και ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών που μας φτάνουν στο όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ο μηχανισμός της φύσης εξορισμού λειτουργεί μέσα από τέτοια ζεύγη. Η νύχτα και η ημέρα. Ο θετικός και ο αρνητικός πόλος. Ζεύγη που «δονούνται» σε διαρκή παλμό και μέσα από τον παλμό γεννιέται το ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η κάθαρση καθαυτή είναι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου παλμού.

Στην φιλοσοφία και πρακτική της Yoga η δόνηση που παράγεται από τα ζεύγη των αντιθέτων, τα οποία χορεύουν τον χορό της δημιουργίας ονομάζεται Spanda. Αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε ως ιδέα, για να καλλιεργήσουμε εκείνη την προοπτική του δούναι και λαβείν.

Ο «μηχανισμός» του δούναι και λαβείν

 

Όταν αναπτύξεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον παλμό σε όλα όσα εκδηλώνονται γύρω σου ή μέσα σου, θα μπορείς να βλέπεις σφαιρικά και ολοκληρωμένα μία κατάσταση. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμένεις συντονισμένος με τον αρχικό σου σκοπό.

Σαν παράδειγμα αν ο στόχος σου είναι να αποβάλεις κάποιο φορτίο από μέσα σου, και την στιγμή που αυτό σε ζορίζει μπορέσεις να δεις ξεκάθαρα ότι αυτό που βιώνεις είναι μέρος της διαδικασίας, θα καταφέρεις να ανατροφοδοτήσεις την αντοχή σου. Αυτό ακριβώς θα καλλιεργήσουμε μαζί αυτό τον μήνα. Την ικανότητά σου να αναγνωρίζεις σε στιγμές πρόκλησης ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του παλμού. Οι στιγμές δηλαδή που αισθάνεσαι άνετα και όμορφα μέσα από την προσπάθειά που καταβάλλεις.

Η αντίληψη του παλμού θα σε εξοπλίζει με αντοχή και δύναμη για να παραμένεις σταθερός σε ό,τι  έχεις αποφασίσει να πετύχεις. Η παραμονή με σταθερότητα μέσα στην θέση και στον σκοπό σου, θα εξασφαλίζει την ανταμοιβή σου.

Ένας παλμός που εξυπηρετεί 100% την ιδέα της κάθαρσης είναι το «δούναι και λαβείν». Μία φράση που συμπυκνώνει μέσα της μία ολόκληρη κοσμοθεωρία. Στον τίτλο του άρθρου το αποκαλώ «μηχανισμό» γιατί όλα στη φύση δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Αν φυτέψεις σπόρο, θα πάρεις καρπό. Αν δεν φυτέψεις τίποτα, τίποτα θα πάρεις! Οτιδήποτε δουλεύει ως συμπαντικός μηχανισμός μπορείς να εμπιστευθείς 100% ότι δουλεύει πάντα, και πάντα θα σου δώσει αποτέλεσμα!

Όταν λοιπόν επιθυμείς κάτι και θες να το έχεις, έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που δίνεις ώστε να το λάβεις; Ποια είναι η προσδοκία σου; Αν θες να ανταμειφθείς, τι έχεις δώσει; Είναι πολύ χρήσιμο να σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο, γιατί έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός της ανταμοιβής μέσα στις σχέσεις, στις δουλειές και στην προσωπική σου εξέλιξη.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι περιπτώσεις που ίσως προσφέρεις και δεν θα ανταμειφθείς αναλόγως των προσδοκιών σου ή αυτού που θεωρείς ότι αξίζεις. Εδώ προτείνω: «να δεις την μεγάλη εικόνα». Τι σημαίνει αυτό… Είναι μία στιγμή επανεξέτασης και στοχασμού.  Κάνε την ερώτηση: έδωσες όντως και εσύ την αξία για την οποία περιμένεις να πάρεις την ανταμοιβή πίσω;

Ακόμα πιο συγκεκριμένα η “μεγάλη εικόνα” σε αυτή την περίπτωση είναι η εξής:

-Συμφωνείς ότι αν είσαι ευγενής και καλοσυνάτος, είναι πιθανότερο να εισπράξεις ευγένεια και καλοσύνη, απ’ ότι αν αποφασίσεις να μην είσαι;

-Συμφωνείς ότι αν είσαι φιλότιμος και συνεπής στην εργασία σου, θα ανεβάσεις την αξία σου ως επαγγελματίας;

-Ή ότι αν σταθερά επιμένεις να κάνεις την «δουλειά» με το σώμα σου και την διατροφή σου, είναι βέβαιο πως θα αποκτήσεις ένα υγιές σώμα που σφύζει από ζωντάνια σε βάθος χρόνου;  

Μέσα από όλα αυτά που αναφέρω, γίνεται κατανοητό γιατί το δούναι και λαβείν είναι συμπαντικός νόμος Για ό,τι λοιπόν θες να λάβεις, συνέχισε να δίνεις αυτό που του αναλογεί. Στοχάσου και βελτιώσου. Έχοντας εξετάσει δίκαια την δική σου προσφορά, δηλαδή αν στο πλαίσιο που βρίσκεσαι όντως δίνεις χωρίς να λαμβάνεις, άλλαξε πλαίσιο. Κάνε προσαρμογές. Συνέχισε όμως σταθερά να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς, γιατί έτσι λειτουργεί ο «μηχανισμός της ανταμοιβής».

Στην πράξη

 

Γνωρίζω πως αρκετοί από εσάς, που διαβάζετε αυτό το άρθρο ήδη διανύετε ή σκοπεύετε να διανύσετε αυτή την περίοδο μία προσωπική πορεία προς την κάθαρση.

Μπορεί να είναι διατροφική αποτοξίνωση , νηστεία, ή μπορεί να είναι μία διαδικασία απαλλαγής από συναισθηματικά φορτία και μη ωφέλιμες συνήθειες. Σίγουρα μία τέτοια διαδικασία έχει τα «πάνω» και τα «κάτω» της. Στο τέλος όμως της διαδρομής σας περιμένει η ανταμοιβή σας. Σας περιμένει η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας, η διαύγεια, η συναισθηματική αποφόρτιση και η ολική αναζωογόνηση.

Όλο τον Απρίλιο οι προτάσεις και οι πρακτικές που θα προσφέρω, σκοπό έχουν να σας τροφοδοτούν έμπνευση. Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πληροφορίες που θα σας βοηθούν να βγαίνετε από την μικρή εικόνα και να παραμένετε σε καλή ροή με την μεγάλη εικόνα,  αναγνωρίζοντας στην προσπάθεια που κάνετε τον παλμό που «γεννά» ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Στα επόμενα άρθρα που θα μοιραστώ, θα εστιάσουμε περισσότερο σε πρακτικές ιδέες και τρόπους που μας βοηθούν να καθαρίσουμε από πάντως είδους τοξίνες. Του νου και του σώματος.

Για το ξεκίνημα σας ενθαρρύνω να στοχαστείτε πάνω στο πώς λειτουργεί για εσάς ο μηχανισμός του δούναι και λαβείν.

  • Μήπως σε αυτό που θέλετε να πετύχετε μπορείτε να κάνετε πιο επιδέξια προσπάθεια;
  • Μήπως αυτό που προσφέρετε, αν το προσφέρετε σε άλλο πλαίσιο ή με άλλο τρόπο, θα σας φέρει την ανταμοιβή που αξίζετε;

Σας αφήνω με αυτή την ιδέα, που εύχομαι να σας οδηγήσει σε διαφωτιστικά συμπεράσματα. Σας περιμένω στα μαθήματα yoga να δούμε στην πράξη πώς εφαρμόζοντας τον μηχανισμό του δούναι και λαβείν μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερη δύναμη, αντοχή και ισορροπία. Το έχεις ήδη μέσα σου!

 

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Τι επιτρέπεις να γίνει ΕΣΥ
.
5 βήματα για καλή ροή και ευημερία
.
Flow State: Η «ζώνη» των θετικών συναισθημάτων
.
Πώς να μπαίνεις σε καλή ροή 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now