Μπορεί μία πνευματική πρακτική, που έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, να αποτελεί σήμερα πρακτικό εργαλείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες; Φυσικά και μπορεί! Η sadhana, το θέμα αυτού του άρθρου, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ας δούμε λοιπόν πώς υιοθετώντας την sadhana στην καθημερινότητά μας, δημιουργούμε έναν “οδικό χάρτη” που μας φέρνει κοντά σε μία καλύτερη εκδοχή της ζωής μας.
Τι είναι η sadhana
Ένας πολύ απλός ορισμός είναι πως πρόκειται για μία καθημερινή ρουτίνα πνευματικών και φυσικών πρακτικών/ασκήσεων που εφαρμόζουμε με συνέπεια, αφοσίωση και ειλικρίνεια. Αν θέλουμε να δώσουμε μία κυριολεκτική απόδοση της λέξης, τότε sadhana σημαίνει “το μέσο για να πετύχεις κάτι”. Επιπλέον έχει να κάνει με την δέσμευση σε αυτό το σετ πρακτικών που έχεις επιλέξει και ορίσει.
Ήδη η μετάφραση μας δίνει να καταλάβουμε, ότι δεν πρόκειται για μία θεωρία που αφορά κάποια άλλη σφαίρα ύπαρξης. Πρόκειται για κάτι που σχετίζεται άμεσα με την ζωή του κάθε ανθρώπου. Ένα εργαλείο για να φτάσεις πιο μακριά.
Καμιά φορά όταν κοιτάει κανείς να υιοθετήσει συνήθειες που προάγουν την ευεξία, παραμελεί την φροντίδα της πνευματικής ευεξίας. Αναφέρομαι συχνά στο πώς η ευεξία δεν είναι μόνο μία σωστή διατροφή ή ένα ωραίο περιβάλλον. Οι άνθρωποι είμαστε σώμα & νους και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την καλή μας υγεία, σωματική και ψυχική. Γι’ αυτό και στην δουλειά μου εστιάζω σε όλους τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου.
Αυτός είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή και να κατακτήσει κανείς τους πιο συγκεκριμένους στόχους που έχει θέσει. Μπορείτε να θυμηθείτε την άσκηση του κύκλου της ευεξίας εδώ, που μας βοηθά να φροντίζουμε όλα τα πεδία που συνθέτουν την ευεξία μας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η πνευματικότητα είναι μία ανθρώπινη πτυχή που υπάρχει σε όλους μας, ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω. Έχει να κάνει με ό,τι σε φέρνει πιο κοντά στην ουσία, στο νόημα της ζωής. Είναι αυτό που σε συνδέει με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου πρακτικές που καλλιεργούν την πνευματική σου πτυχή; Αν όχι, η sadhana θα σου κάνει προσβάσιμη αυτή την πτυχή, μέσα από το σετ πνευματικών και φυσικών πρακτικών που θα έχεις ορίσει και δεσμευθεί απέναντι στον εαυτό σου, να εξασκείς καθημερινά.
Το πρώτο βήμα είναι να θέσεις μία πρόθεση. Μπορεί να είναι μία πτυχή του εαυτού σου που θες να εξελίξεις. Μπορεί να είναι όμως και μία πτυχή που θες να απαλλαχθείς. Το δεύτερο βήμα είναι να βρεις μία πρακτική, που μπορείς εύκολα να κάνεις καθημερινά, και υποστηρίζει την πρόθεσή σου.
Μπορεί για παράδειγμα να είναι:
- Ο διαλογισμός
- Μία άσκηση mindfulness
- Η πρακτική σου στην yoga
- Αναπνευστικές ασκήσεις
- Η τεχνική του οραματισμού
- Το διάβασμα ενός βιβλίου εμπνευστικού περιεχομένου
- Μία βόλτα
- Να κρατάς ημερολόγιο
- Οι πρακτικές που κάνεις στο πλαίσιο της ενσυνείδητης διατροφής
Μπορούν να είναι πολλά περισσότερα τα παραδείγματα. Συμπλήρωσε μόνος σου την λίστα. Αν κάνεις κάτι που σε φέρνει σε μία κατάσταση επίγνωσης, σε συνδέει με τον εαυτό σου, ηρεμεί το πνεύμα σου και καθαρίζει την σκέψη σου, αυτό είναι!
.
Γιατί να εφαρμόσεις την Sadhana;
Η sadhana που θα επιλέξεις να βάλεις στην ζωή σου, θα σου επιτρέψει να στραφείς προς τα έσω και να αποκτήσεις μία πιο καθαρή ματιά για τα πράγματα. Θα διαπιστώσεις ότι όσο την εφαρμόζεις με συνέπεια, ο νους σου θα αποκτά διαύγεια. Αυτή η καθαρότητα θα καθοδηγεί με ακρίβεια τις πράξεις και τις συμπεριφορές σου ώστε να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του ανώτερου εαυτού σου.
Η πνευματική πρακτική φέρνει αποτελέσματα όταν την κάνεις προγραμματισμένα και μέρος της ρουτίνας σου. Όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε! Αντί λοιπόν να περιμένεις να σου τύχει, καθιέρωσε μία sadhana.
Θα ωφεληθείς με τους έξης τρόπους:
- Ακόμα κι αν η πνευματική σου ρουτίνα αποτελείται από μία πρακτική που διαρκεί 10 λεπτά, έχεις δημιουργήσει χώρο στην καθημερινότητά σου για να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Έτσι κρατάς ανοιχτό τον εσωτερικό “δίαυλο επικοινωνίας” . Επιπλέον έχεις πλαίσιο χρονικό και χωρικό μέσα στην ημέρα σου, που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, που σου προσφέρει ηρεμία, διαύγεια και αναζωογόνηση.
> - Ο νους “μαϊμού” και τα μη ελεγχόμενα συναισθήματα θα προβάλλουν δικαιολογίες για να μην κάνεις την πρακτική σου. Αν συνειδητά λες στον εαυτό σου τώρα ήρθε η ώρα για την sadhana και γνωρίζεις ακριβώς τι θα κάνεις, για πόσο θα το κάνεις και γιατί το κάνεις (επειδή γνωρίζεις ότι θα αισθανθείς όμορφα και γιατί είναι κάτι που επίλεξες επειδή το θες) θα κάνεις τις αποπροσανατολιστικές φωνές να σιγάσουν. Ο προγραμματισμός δηλαδή θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.
> - Σκέψου την sadhana σαν να φυτεύεις ένα σπόρο στον κήπο σου. Κάθε μέρα χρειάζεται να το φροντίσεις για να μεγαλώσει. Ίσως σήμερα να θέλει πότισμα, ενώ αύριο απλά να ελέγξεις ότι κάτι δεν το απειλεί. Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα φυτό σε μια γλάστρας; Καθημερινά είναι λιγάκι διαφορετικό και το αν μια μέρα επιλέξεις να το φροντίσεις ή όχι, επιφέρει διαφορά. Αυτό ακριβώς θα σου προσφέρει μία ρουτίνα πνευματικής πρακτικής. Θα εξασφαλίσεις ότι κάθε μέρα έχεις εξελιχθεί έστω και λίγο.
Ίσως κάποιες πνευματικές πρακτικές, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, να τις κάνεις ήδη στην ζωή σου. Αυτό όμως που θα κάνει διαφορά ώστε να βιώνεις πραγματικό όφελος και να εξελίσσεις την ζωή σου μέσα από τις επιλογές σου, είναι το νοητικό σημείο από το οποίο ξεκινάς. Να έχεις επίγνωση ότι δεν κάνω απλά διαλογισμό, mindfulness, yoga, περπάτημα, καταγραφή στο ημερολόγιο κτλ. αλλά κάνω μία sadhana. Δηλαδή αφοσιώνομαι, με συνέπεια, προσοχή και ειλικρίνεια, σε μια πνευματική πρακτική, που είναι το μέσο για να πετύχω κάτι.
Εύχομαι η έννοια της sadhana να σας ενέπνευσε για το πώς μπορούμε να ενσωματώνουμε στο σήμερα, προτάσεις που έρχονται από το φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα της yoga.
Μέσω αυτής της γνώσης που εστιάζει στις ανθρώπινες ανάγκες, μπορούμε να ανακαλύψουμε τρόπους για να ζούμε καλύτερα.