H άσκηση mindfulness των 5 αισθήσεων

άσκηση mindfulness

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν σαν ένα παράθυρό προς τον έξω κόσμο; Την ζωή μας μπορούμε να την δούμε, να την ακούσουμε, να την γευθούμε, να την μυρίσουμε και να την αγγίξουμε.

Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας ωστόσο, συνήθως αφιερώνουμε ελάχιστη προσοχή στις αισθήσεις μας. Συνήθως εστιάζουμε όλα σε όσα μας χρειάζεται να δούμε και να ακούσουμε για να “βγει η μέρα”, ενώ τις υπόλοιπες αισθήσεις τις παρατηρούμε από λίγο έως ελάχιστα. Πόσες φορές σας έχει συμβεί, να τρώτε το φαγητό σας και να μην το γεύεστε; Αν σας ρωτούσα ποιες μυρωδιές συναντήσατε το πρωί, θα μπορούσατε να απαντήσετε;

Έχει μεγάλη σημασία να ζούμε ενσυνείδητα την κάθε μέρα, γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε επαφή μόνο με ότι είναι σημαντικό τη δεδομένη στιγμή, και να κατευνάζουμε το άγχος που πηγάζει από σκέψεις που είτε ανήκουν στο παρελθόν, είτε αποτελούν υποθετικά (μη χρήσιμα) σενάρια του μέλλοντος.

Η πρακτική του mindfulness μπορεί να διαλύσει τον “θόρυβο” που κάνουν οι ανώφελες σκέψεις και να μας φέρει σε ουσιαστική σύνδεση με την ζωή μας, τον εαυτό μας και την κάθε στιγμή. Το σώμα μας, μας παρέχει όλο τον “εξοπλισμό” που χρειαζόμαστε για αυτή την πρακτική. Είμαστε εξοπλισμένοι με τις 5 αισθήσεις μας.

Προτείνω να κάνετε την άσκηση mindfulness που θα διαβάσετε στη συνέχεια, για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Έτσι θα καταφέρετε να υιοθετήσετε μία ωφέλιμη συνήθεια, που θα σας αποφορτίζει, θα βάλει σε τάξη τις σκέψεις σας και θα σας φέρει σε βαθιά σύνδεση με το σώμα σας και το τώρα. Το όφελος της πρακτικής του mindfulness είναι ότι λειτουργείτε με μεγαλύτερη ευχέρεια και διαύγεια στην καθημερινότητά σας.

Η άσκηση των 5 αισθήσεων

Η άσκηση αυτή έχει να κάνει με την εστίαση σε κάθε αίσθηση ξεχωριστά, απομονώνοντας μία – μία την φορά.

Να θυμάστε ότι ο στόχος δεν είναι να ανακαλύψετε υποχρεωτικά μια μυρωδιά ή μια γεύση, αλλά να επικεντρωθείτε στην κάθε αίσθηση με βάση τα δεδομένα της στιγμής. Κάποιες αισθήσεις θα είναι πιο έντονες και άλλες λιγότερο. Μας ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει Τώρα.  

Ας ξεκινήσουμε:

– Καθίστε αναπαυτικά με την πλάτη ίσια και τους ώμους πίσω. Μπορείτε να καθίσετε σε καρέκλα φτάνει να μη “βουλιάζετε” σε αυτή. Αναπνεύστε αργά και βαθιά 5-6 φορές.

– Ξεκινήστε με την όραση. Εστιάστε σε ένα αντικείμενο που βρίσκεστε στο οπτικό σας πεδίο. Εστιάστε σε αυτό χωρίς να το αναλύετε. Παρατηρήστε την οπτική του πληροφορία, σαν παράδειγμα το σχήμα, το χρώμα, το αν είναι φωτεινό, το μέγεθος κτλ. Διώξτε από τον Νου σας κάθε σκέψη ανάλυσης ή τεσωτερικές αφηγήσεις, όπως  “το παράθυρο είναι κλειστό γιατί κάνει κρύο” , “τα λουλούδια θέλουν πότισμα και πρέπει να το κάνω”. Αφήστε την όραση να κυριαρχήσει για λίγα λεπτά από μόνη της.

-Προχωρήστε στην ακοή. Αφιερώστε την αποκλειστική προσοχή σας σε κάθε ήχο γύρω σας. Αν σας βοηθά μπορείτε να κλείσετε τα μάτια, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Παρατηρήστε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ήχοι από αυτούς που νομίζετε. Υπάρχει η περίπτωση μέσω της εξάσκησης, κάποια στιγμή να μπορέσετε να ακούσετε ήχους που προέρχονται μέσα από το ίδιο σας το σώμα. Εξερευνήστε για λίγα λεπτά τον κόσμο, αποκλειστικά μέσω της ακοής.

-Σειρά έχει η γεύση. Αισθανθείτε την γεύση μέσα στο στόμα σας . Είναι γλυκιά, πικρή ή μήπως ουδέτερη; Μας ενδιαφέρει μόνο αυτό που ισχύει. Αν παρατηρήσετε ότι αρχίσατε να αναλύετε νοητικά “γιατί υπάρχει αυτή η γεύση” ή να σκέφτεστε γεύσεις, διώξτε ήρεμα τις “παρεμβολές”. Επαναφέρετε την εστίαση σας απλά στο να γεύεστε.

-Το επόμενο βήμα είναι να απομονώσουμε την όσφρηση. Όπως και πριν δώστε όλη την προσοχή σας στην εμπειρία και δεχθείτε την πληροφορία όπως έρχεται.

-Τέλος η αφή. Συνδεθείτε με όλη την επιφάνεια του δέρματός σας. Τι θερμοκρασία αισθάνεστε, πώς είναι η αίσθηση των ρούχων που σας αγγίζουν, αν τα μαλλιά πέφτουν στον ώμο σας, την επαφή σας με την καρέκλα ή το πάτωμα.

-Στο τέλος της άσκησης πάρτε τον χρόνο σας, αναπνεύστε βαθιά μερικές φορές και ανοίξτε αργά τα μάτια αν τα κλείσατε. Η στιγμές mindfulness και βαθιάς επίγνωσης των αισθήσεών σας που βιώσατε, θα σας κάνει να αισθανθείτε ηρεμία, σύνδεση, αποφόρτιση και διαύγεια.

Έχετε πάντα στο νου σας ότι σε αυτή την άσκηση δεν θέλουμε την σκέψη της αίσθησης, αλλά την αίσθηση καθεαυτή απογυμνωμένη από την σκέψη. Αφιερώστε στην κάθε αίσθηση περίπου 1-2 λεπτά χωρίς όμως να αγχώνεστε για τον χρόνο. Αποφύγετε να βάλετε στόχο να ακούσετε ή να νιώσετε κάτι συγκεκιμένο.

Οι αισθήσεις σας μέσα από την προσέγγιση του mindfulness μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο για να κατευνάζετε καθημερινά το άγχος, να αποφορτίζεστε και να αισθάνεστε ευεξία την στιγμή που το χρειάζεστε. Καλή πρακτική!



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now