Τα οφέλη της σωστής στάσης του σώματος

Από μικρά παιδιά ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να κρατάμε την πλάτη μας ίσια και να μην καμπουριάζουμε. Γιατί όμως η ορθή στάση του σώματος είναι τόσο σημαντική; Με μία πρόταση μπορούμε να πούμε πως αποτελεί το θεμέλιο κάθε κίνησης που κάνουμε.

Ας δούμε όμως ποια ακριβώς είναι τα οφέλη:

 • Ενέργεια: Διατηρώντας μια σωστή σωματική στάση επιτρέπουμε στους μυς και στους συνδέσμους να ευθυγραμμίζονται όπως πρέπει, χωρίς να τους επιβαρύνουμε και να τους κουράζουμε. Έτσι κάνουμε καλύτερη διατήρηση της ενέργειας.
  .
 • Αποφυγή τραυματισμών: Σε ένα σώμα με σωστή ευθυγράμμιση οι μύες έχουν μικρότερες πιθανότητες να τραυματιστούν. Οι μυϊκοί τραυματισμοί αρκετές φορές εξελίσσονται σε μακροχρόνια προβλήματα.
  .
 • Πρόληψη κατά της αρθρίτιδας: Η λάθος στάση σώματος οδηγεί στον εκφυλισμό των αρθρώσεων μέσα από την τριβή μεταξύ τους, και σε πολλά προβλήματα που προκύπτουν από αυτό μεταξύ των οποίων και η αρθρίτιδα.
  .
 • Βελτίωση της αναπνοής: Η σωστή ευθυγράμμιση επηρεάζει και την αναπνοή μας καθώς δεν περιορίζει τους αεραγωγούς. Έτσι υπάρχει καλή διοχέτευση του οξυγόνου σε όλο το σώμα, βελτιώνοντας συνολικά την υγεία μας αλλά και την εγκεφαλική δραστηριότητα.
  .
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος: Η κακή στάση του σώματος συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το αίμα και τονώνουν τους μυς. Διορθώνοντας την βοηθάς να την ροή να συμβαίνει ανεμπόδιστα και αποτελεσματικά.
  .
 • Βελτίωση της πέψης: Η ακατάλληλη στάση αρκετές φορές συμβάλλει σε διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα, η κήλη.

Ένας από τους λόγους που η yoga είναι τόσο αποτελεσματική και ενδείκνυται ως μία από τις πιο κατάλληλες μορφές άσκησης σε περιπτώσεις που υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα, πόνοι, δυσφορία και δυσκαμψία, είναι γιατί δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση και διορθώνει την στάση του σώματος.

Σήμερα δυστυχώς η πολύωρη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων οδηγεί το σώμα μας σε μία στάση όπου το κεφάλι είναι σκυφτό και οι ώμοι γυρτοί. Σύμφωνα με τις στατιστικές, όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κακής στάσης του σώματος.

Είναι επομένως σημαντικότερο από ποτέ, στην σύγχρονη εποχή να θυμόμαστε να ισιώνουμε το σώμα μας, να τεντωνόμαστε, να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και να κάνουμε ασκήσεις. Η ποιότητα της ζωής μας θα ανέβει κατακόρυφα, όταν εξαφανιστεί ο πόνος και μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα λειτουργικό σώμα που κινείται με άνεση.

Το παρακάτω βίντεο θέλω να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί περιγράφει πολύ με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο τα οφέλη της σωστής στάσης του σώματος, αλλά και τρόπους για να την διατηρούμε στην καθημερινότητά μας.

Εύχομαι να σας εμπνεύσει να προσφέρετε στον εαυτό σας αυτό που πραγματικά αξίζει. Δηλαδή ό,τι καλύτερο!

Δείτε επίσης

Χρόνιος πόνος: Πώς να τον αποδυναμώσεις αντί να τον θρέψεις

Savasana: Η τέχνη της απόλυτης χαλάρωσης

Καθιστική ζωή : Μία σύγχρονη νόσος

Για δυνατή μνήμη βάλε στην ζωή σου την άσκηση !

Τα σημάδια του χρόνιου στρες στο σώμα – Αναγνώριση και διαχείριση

Yoga: Τι μπορείς να κάνεις ώστε να απολαύσεις περισσότερο το μάθημα

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x