Κάθε εποχή έχει μία ενέργεια, η οποία επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο. Ας “αφουγκραστούμε” με τι ακριβώς μας παροτρύνει ο Σεπτέμβριος να ευθυγραμμιστούμε.
Ο Σεπτέμβριος έχει ενέργεια μεταμορφωτική, καλώντας μας σε επανεκκίνηση. Μας υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επανεξετάσουμε τις προθέσεις μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους μάλιστα, η αίσθηση ότι ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος κύκλος ανοίγει είναι περισσότερο έντονη κατά τον Σεπτέμβριο απ’ ότι τον Ιανουάριο.
Όταν ευθυγραμμιζόμαστε με την ενέργεια της κάθε εποχής, αισθανόμαστε και λειτουργούμε καλύτερα τόσο οργανικά όσο και πνευματικά. Καταφέρνουμε να οργανώνουμε καλύτερα τις σκέψεις μας, να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα την ενέργεια μας, και να παίρνουμε αποφάσεις που θα υποστηρίξουν την πρόοδό μας.
Στη συνέχεια του άρθρου θα διαβάσεις εποικοδομητικές δράσεις, που θα σε σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις την μεταβατική ενέργεια της εποχής.
Ενδοσκόπηση: Η βάση για νέα καλή αρχή
Ο Σεπτέμβριος μοιάζει με μία γέφυρα μεταξύ «αυτού που ήταν έως τώρα» και «αυτού που μπορεί να γίνει». Είναι χρήσιμο στο ξεκίνημά του, να αφιερώσεις χρόνο για ενδοσκόπηση ώστε να να καλλιεργήσεις μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό σου, και μέσα από αυτό να επαναπροσδιορίσεις με διαύγεια και αποφασιστικότητα το προς τα πού επιθυμείς να κατευθυνθείς.
Πριν λοιπόν προχωρήσεις βαθύτερα στον μήνα αυτό, σου προτείνω να αναρωτηθείς:
– Οι στόχοι που έθεσα στην αρχή του έτους εξακολουθούν να είναι σημαντικοί;
– Μήπως έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μου;
– Τι έχει αλλάξει στη ζωή μου από τότε που έθεσα στόχους και πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τώρα την κατεύθυνσή μου;
Ώρα για αναπροσαρμογή
Αφού ξεκαθαρίσεις μέσω της ενδοσκόπησης πώς μπορεί να έχουν μεταβληθεί τα ζητούμενα και οι προτεραιότητές σου, το επόμενο βήμα είναι η αναπροσαρμογή. Αναπροσαρμόζομαι σημαίνει ότι αποδέχομαι πως κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει και είμαι ευέλικτος να προχωρήσω με μία νέα προσέγγιση εκεί όπου χρειάζεται. Όπως η φύση προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, και μέσα από αυτό καταφέρνει να διατηρεί την ζωή, την ομορφιά και την επιβλητική της δύναμη, έτσι και εμείς χρειάζεται να είμαστε πρόθυμοι να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδια, την συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας με το να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις των συνθηκών.
Αναπροσαρμογή λοιπόν δεν σημαίνει παραίτηση ή απομάκρυνση από τον προηγούμενο στόχο. Σημαίνει να προσεγγίζεις τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες σου με ανανεωμένη στρατηγική. Είναι σημάδι ανάπτυξης, ωριμότητας και βαθύτερης κατανόησης του εαυτού σου.
Αυτό που θα σε βοηθήσει να κάνεις εύκολα και εύστοχα αναπροσαρμογή, είναι να κατανοείς το “γιατί” σου. Να κατανοείς δηλαδή, ποιο κίνητρο υπάρχει πίσω από κάποια συμπεριφορά, συνήθεια ή δραστηριότητα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ένας από τους στόχους σου είναι να κάνεις γυμναστική. Η δήλωση “θέλω να κάνω γυμναστική” είναι γενική και αόριστη. Όσο πιο γενικά και αόριστα εκφράζεις κάποιο στόχο, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον πετύχεις. Χρειάζεται λοιπόν να ρωτήσεις τον εαυτό σου “γιατί θέλω να κάνω γυμναστική;”. Είναι για λόγους αισθητικής; Για λόγους υγείας; Μήπως και για τα δύο. Το “γιατί” σου θα σου φανερώσει τι ακριβώς έχει νόημα για εσένα να κάνεις. Αυτό θα κάνει τον στόχο σου πιο σαφή, άρα πιο πραγματοποιήσιμο.
Καθώς διερευνάς το “γιατί” σου αν διαπιστώσεις ότι δεν είναι αρκετά ισχυρό, αυτό θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για αναπροσαρμογή ολόκληρου του στόχου.
Η αναπροσαρμογή λοιπόν ως διαδικασία, με τον τρόπο που προτείνω να την κάνεις, θα σου δώσει την δυνατότητα να μετατοπίσεις την εστίασή σου από μία απλή και στείρα στοχοθεσία, σε μία πιο δυναμική οπτική που θα σε βοηθήσει να προοδεύεις και να ευημερείς.
Ο ρόλος της συνήθειας
Μετά από την ενδοσκόπηση και την αναπροσαρμογή, το κλειδί για να για να επανευθυγραμμιστείς με μία πορεία που θα σε οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, είναι να πλαισιώσεις τους στόχους σου και τις επιθυμίες σου με υποστηρικτικές συνήθειες.
Σε περιόδους επανεκκίνησης είναι σημαντικό να κάνεις ξεκαθάρισμα στις συνήθειες που ήδη έχεις, και να ορίζεις ποιες συνήθειες αποφασίζεις να καλλιεργήσεις. Είναι οξύμωρο να θέλεις να βιώνεις διαφορετικά αποτελέσματα, συνεχίζοντας με τις ίδιες ακριβώς συνήθειες.
Σου προτείνω λοιπόν αυτή την περίοδο να στοχαστείς μία ή δύο νέες συνήθειες που διακρίνεις την ανάγκη να εισάγεις στην ζωή σου, και μία ή δύο νέες συνήθειες που διακρίνεις ότι χρειάζεται να αποβάλεις.
Δημιούργησε και οπτικοποίησε το πλάνο σου
Μέσα από τα προηγούμενα στάδια, θα αποκτήσεις βαθύτερη γνώση του εαυτού σου, καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που σε περιβάλλουν και μεγαλύτερη διαύγεια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δημιουργήσεις ένα εφαρμόσιμο σχέδιο.
Ανάλυσε τους αναπροσαρμοσμένους στόχους σου σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Όρισε σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Γράψε σε χαρτί ή σε ημερολόγιο τα στρατηγικά σου βήματα και τον τρόπο που θα δράσεις. Οι στόχοι που συνήθως πετυχαίνουν είναι οι γραπτοί στόχοι που αποτυπώνονται και αποκτούν οπτική υπόσταση. Χρησιμοποίησε λοιπόν εργαλεία που οπτικοποιούν τους στόχους σου, όχι μόνο για να φτιάξεις το σχέδιο δράσης σου, αλλά και για να παρακολουθείς την πρόοδο σου.
Για παράδειγμα, αν ένας από τους επαναπροσδιορισμένους στόχους σου είναι να καλλιεργήσεις καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο, μία υποστηρικτική συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις είναι καθημερινή δεκάλεπτη εξάσκηση σε ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) . Αυτό όμως σαν ιδέα και πρόθεσή δεν αρκεί για να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Φτιάξε γραπτώς το στρατηγικό σου πλάνο και τις λεπτομέρειες που θα σε οδηγήσουν στην πρόοδο που θέλεις να πετύχεις. Τοποθέτησε το χαρτί με το πλάνο στο περιβάλλον που λειτουργείς ώστε να είναι ορατό. Η οπτική επαφή μαζί του θα ξυπνά μέσα σου το κίνητρο και την πειθαρχία.
3 πρακτικές για να δράσεις με επιτυχία
Ό, τι κι αν είναι αυτό που θέλεις να πραγματοποιήσεις, χρειάζεσαι υποστήριξη από την κατάλληλη μέθοδο και τα κατάλληλα εργαλεία. Υπάρχουν 3 δράσεις που σου προτείνω να αναλάβεις:
- Μάθε την «τέχνη» των εποικοδομητικών ερωτήσεων
Ίσως έχεις προσέξει ότι συχνά τα εργαλεία και οι προτάσεις που μοιράζομαι περιλαμβάνουν ερωτήσεις που καλείσαι να τις απαντήσεις. Δεν πρόκειται για τυχαίες ερωτήσεις. Είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνουν τον μυαλό σου και την νοοτροπία σου προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Όταν ζητάς υποστήριξη από κάποιον ειδικό, όπως για παράδειγμα από κάποιον coach, ο ειδικός γνωρίζει τι θα σε ρωτήσει και με ποιον τρόπο θα σε ρωτήσει ώστε να ενεργοποιήσει την αλλαγή στην οπτική σου.
Γι’ αυτό λοιπόν όταν θέλεις να πετύχεις κάτι που παρουσιάζω είτε μέσα από κάποιο άρθρο, είτε σε κάποιο podcast, είτε σε κάποιο βίντεο είναι πολύ σημαντικό όταν δίνω ερωτήσεις, να τις απαντάς. Κάνοντας το αυτό, μετά από κάποιο διάστημα θα μάθεις σε κάποιο βαθμό να ρωτάς εποικοδομητικές ερωτήσεις τον εαυτό σου. Η ικανότητα να θέτεις στον εαυτό σου εποικοδομητικά ερωτήματα την κατάλληλη στιγμή, είναι μία δύναμη που θα σε υποστηρίζει σε κάθε συνθήκη της ζωής. Αν σε ενδιαφέρει να την καλλιεργήσεις σου προτείνω να παρακολουθήσεις το online πρόγραμμα «Σκέψου αποτελεσματικά». Θα το βρεις εδώ.
- Παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια ενδυνάμωσης την νοοτροπίας και στοχοθεσίας
Στις ημέρες μας μπορείς να βρεις ποιοτικά προγράμματα που θα σε εφοδιάσουν με εργαλεία τόσο αφυπνιστικά και αποτελεσματικά, που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που προσεγγίζεις του στόχους σου. Επίσης η συμμετοχή σε μία ομάδα με επιθυμία την εξέλιξη, θα σε φέρει σε επαφή με διαφορετικές προοπτικές που σου ταιριάζουν, αλλά ίσως δεν τις έχεις σκεφτεί.
- Μάθε να κάνεις χαρτογράφηση των σκέψεών σου (mind-mapping)
Η χαρτογράφηση των σκέψεων είναι μία τεχνική όπου αναπαριστάς τις σκέψεις και τις ιδέες σου σχετικά με μία μεγαλύτερη ιδέα (εν προκειμένω σχετικά με το ζητούμενό σου), χρησιμοποιώντας χρώματα, εικόνες και σχεδιάζοντας την σύνδεση μεταξύ τους. Είναι μία πολύ αποτελεσματική τεχνική που θα σε βοηθά να :
- Οργανώνεις τις σκέψεις σου
- Θέτεις τις προτεραιότητές σου
- Ορίζεις με σαφήνεια τα βήματά που θα ακολουθήσεις
- Να παρακολουθείς την εξέλιξη του στόχου σου και να κάνεις αναπροσαρμογές
Βάλε στόχο μέσα σε αυτό τον μήνα να μάθεις να κάνεις χαρτογράφηση των σκέψεών σου.
Στην πράξη
Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την μετάβαση σε μία άλλη εποχή. Μία εποχή που σε καλεί να καλλιεργήσεις μεθοδικά και με υπομονή τους σπόρους, που σε λίγους μήνες από σήμερα θα σε ανταμείψουν με καρπούς. Είναι μία περίοδος που στο μυαλό των ανθρώπων τριγυρνάνε σκέψεις για αλλαγή και επανεκκίνηση.
Εύχομαι να χρησιμοποιήσεις αυτό το άρθρο σαν οδηγό αυτή την πολύ σημαντική περίοδο και να ακολουθήσεις τα βήματα.
- Ξεκίνα με ενδοσκόπηση για να αντιληφθείς τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί μέσα σου και γύρω σου.
- Εστίασε στην διαδικασία της αναπροσαρμογής έχοντας ως οδηγό σου το «γιατί» σου.
- Υποστήριξε την μετάβασή σου σε έναν νέο κύκλο με τις κατάλληλες συνήθειες
- Δημιούργησε ένα στρατηγικό πλάνο και οπτικοποίησε το με τρόπο που θα μαγνητίζει την προσοχή σου και θα οργανώνει τα βήματά σου
- Επένδυσε στην μάθηση εργαλείων και τεχνικών στοχοθεσίας, αυτοβελτίωσης και καλλιέργειας της κατάλληλης νοοτροπίας. Τέτοιες επενδύσεις σηματοδοτούν το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη.
Μέσα από κάθε βήμα που θα κάνεις, μέσα από κάθε αλλαγή που θα πραγματοποιείς, θα χτίζεις ένα καλύτερο μέλλον τόσο για εσένα όσο και για τις ζωές των ανθρώπων που επηρεάζεις με την παρουσία σου.
Καλή αρχή σε έναν νέο, συναρπαστικό κύκλο γεμάτο δυνατότητες και ευκαιρίες που μόλις άνοιξε!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
“Η NOO|ΤΡΟΠΙΑ της Ευημερίας” – To νέο σεμινάριο του Κωνσταντίνου για την αποκάλυψη των δυνατοτήτων του νου σε περιμένει
Κλείσε θέση ΕΔΩ
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου
Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!
Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι