5 στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου

Η αναγνώριση της προόδου σου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, της προσπάθειας που κάνεις για να εξελιχθείς και να αναδείξεις μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σου δίνει πολύτιμη γνώση και κίνητρο για να συνεχίσεις προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι απαραίτητο, από καιρό σε καιρό, να εξετάζεις την πορεία που έχεις διανύσει. Να βλέπεις σε ποιο σημείο στέκεσαι σήμερα, και από εκεί να σχεδιάζεις πώς θα ευθυγραμμιστείς με το σημείο που θες να φτάσεις.

Μία περίοδος παύσης μικρής ή μεγάλης για τους περισσότερους, όπως είναι η καλοκαιρινή περίοδος που τώρα διανύουμε μας δίνει απλόχερα την ευκαιρία να κάνουμε στοχασμό. Να σκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε πράγματα, που στην καθημερινότητα είναι πιο δύσκολο να το κάνουμε. Είναι αλήθεια πως όταν «τρέχεις» με το πρόγραμμα της καθημερινότητας, ίσως να μην έχεις τον χρόνο για να αναγνωρίσεις την πρόοδό που σημειώνεις, σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης. Μπορείς να το κάνεις, αλλά είναι ευκολότερο να το αμελήσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεις συγκεκριμένα «περπατήματα», που δεν είναι αυτά που σου φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή να δυσκολεύεσαι, από ένα σημείο και μετά, να βρεις κίνητρο και «καύσιμα» για να συνεχίσεις. Σαν παράδειγμα μπορεί να αναρωτηθείς: «τι νόημα έχουν αυτά που κάνω;».

Βρίσκω χρήσιμο λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας 5 στοχασμούς που θα κάνουν την αυτοεξέτασή σας πιο εύκολη. Σας ενθαρρύνω μέσα από αυτούς τους στοχασμούς, να εξετάσετε το σημείο που τώρα βρίσκεστε, για να αναγνωρίσετε την πρόοδό σας, και να εμπνευστείτε για την συνέχεια.

Αναγνώρισε την προσωπική σου πρόοδο

 Σκέψου κάποιο ατομικό σου χαρακτηριστικό, για το οποίο καταβάλλεις προσπάθεια να το βελτιώσεις, να το δυναμώσεις ή να το αντικαταστήσεις με κάποια καλύτερη συμπεριφορά. Φέρε στον νου σου, με ποια πρόθεση και επιθυμία, αποφάσισες να φέρνεις περισσότερη επίγνωση στις σκέψεις και στις πράξεις σου. Με ποιον τρόπο «δουλέψες» το προηγούμενο διάστημα την αυτοβελτίωσή σου;

Τώρα, πάρε αν θες το σημειωματάριό σου, και σημειώσε τους παρακάτω στοχασμούς:

  1. Πώς διαχειρίζεσαι πλέον τις «σκανδάλες» και τους «περισπασμούς»;

Θυμήσου ποια είναι η κύρια «σκανδάλη» που συνήθως πυροδοτεί την συμπεριφορά που θες να αλλάξεις ή τους βασικότερους περισπασμούς, που μπορεί να σε απομακρύνουν από τον σκοπό σου. Στοχάσου πώς τους διαχειριζόσουν πριν ξεκινήσεις το «ταξίδι της αυτοβελτίωσης», και πώς τώρα.

Γράψε όποια διαφορά μπορείς να εντοπίσεις και ποιο είναι το επόμενο «σκαλί» που θες να κατακτήσεις!

  1. Κατά πόσο μπορείς να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο «εδώ και τώρα».

Ό,τι κι αν είναι αυτό που επιδιώκεις να πετύχεις, είναι σίγουρο ότι σε βοηθά να φέρνεις επίγνωση πού βρίσκεται η “σκέψη” σου και τι συμπεριφορές δημιουργεί. Αν συχνά οι σκέψεις σου σε παρασύρουν στο παρελθόν, τότε είναι πιθανό να ζεις με νοσταλγία ή λύπη. Αν συχνά οι σκέψεις σου σε παρασύρουν σε ονειροπώληση για το μέλλον, τότε είναι πιθανό να ζεις με άγχος ή στο πεδίο της φαντασίας. Αν συχνά αντιδράς αυτόματα, χωρίς επίγνωση, είναι πιθανό να κάνεις κάτι λιγότερο καλό, από αυτό που θα μπορούσες να κάνεις.

Η αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη ξεκινά, από την στιγμή που καταφέρνεις να έχεις περισσότερο έλεγχο της στάσης σου, και να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο «εδώ και τώρα». Γι’ αυτό άλλωστε, όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, η εφαρμογή του mindfulness πάντα θα σε βοηθά να τον πετύχεις.

Αξιολόγησε λοιπόν, πόσο έχεις προοδεύσει στο να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο «παρόν» και να φέρνεις επίγνωση στην στάση σου. Σημείωσε επίσης 1-2 πράγματα που μπορείς άμεσα βελτιώσεις.

  1. Πόσο εύκολα βρίσκεις ικανοποίηση;

Μία πολύ χαρακτηριστική αλλαγή που θα διαπιστώσεις να σου συμβαίνει, καθώς καλλιεργείς τον εαυτό σου και αναδεικνύεις τον «Μεγάλο σου Εαυτό», είναι ότι θα βρίσκεις ευκολότερα ικανοποίηση. Θα εκτιμάς και θα αναγνωρίζεις περισσότερο, τις ευκολίες που υπάρχουν στη ζωή σου, αλλά και την ομορφιά που υπάρχει ή μπορείς να δημιουργήσεις.

Στοχάσου λοιπόν… μήπως επειδή εστιάζεις περισσότερο στο θετικό αλλά και στο πώς θα δημιουργήσεις περισσότερο θετικό αποτέλεσμα, γκρινιάζεις λιγότερο και χαμογελάς περισσότερο! Μήπως παραπονιέσαι λιγότερο για όσα «δεν έχεις» ή «δεν σου αρέσουν», και αναλαμβάνεις περισσότερη δράση;

Παρατήρησε αν μπορείς να διαπιστώσεις αυτή την αλλαγή σε εσένα και σε κάποιο βαθμό. Είναι τρανό σημάδι προσωπικής προόδου! Εξέτασε επίσης πώς μπορείς να καλλιεργήσεις περισσότερο αυτή την βελτιωμένη στάση απέναντι στα πράγματα.

  1. Πόσο καλύτερα είναι τα όρια που βάζεις;

Τα όρια που εσύ θα επιλέξεις να βάλεις, με κριτήριο να διαφυλάξεις ότι σου φέρνουν καλά αποτελέσματα, είναι η λύση στα περισσότερα πράγματα που σε απασχολούν.

Μέσα από την δουλειά που κάνω με τις ανθρώπους στις ατομικές συνεδρίες, βλέπω ότι οποτεδήποτε εμφανίζεται μία ανισορροπία ή έλλειψη ελέγχου, ένα βασικό κομμάτι της λύσης είναι να τεθούν τα σωστά όρια.

Ο στόχος εδώ είναι να διαπιστώσεις ποιες αλλαγές έχεις σημειώσει σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλεις όρια. Σαν παράδειγμα:

  • Στον χρόνο που αφιερώνεις στην τεχνολογία
  • Σε μη επιθυμητές συμπεριφορές που δέχεσαι από άλλους
  • Σε δικές σου παρορμήσεις
  • Σε μη ωφέλιμες σκέψεις ή συνήθειες
  • Στην κατανομή του χρόνου μεταξύ εργασίας/ξεκούρασης

Στοχάσου πόσο έχεις προοδεύσει σε σχέση με το να τηρείς όρια που προάγουν την σωματική, συναισθηματική και νοητική σου υγεία, και πάρε απόφαση ποιο είναι το επόμενο όριο που θα επιλέξεις, για να βελτιώσεις την ζωή σου.

  1. 5. Πόσο πιο συμπεριληπτικός έχεις γίνει;

Αναρωτήσου πόσο πιο ευρύχωρος έχεις γίνει. Πόσο πιο διαλλακτικός και εύκαμπτος, ιδίως με πράγματα που είναι διαφορετικά από εσένα και τις συνήθειές σου.

Ο «μικρός εαυτός», ο εαυτός δηλαδή που ξεχνάει τις δυνατότητές του και την πιο εξελιγμένη του διάσταση, «χωράει για να πνιγεί μέσα σε μία κουταλιά νερό!».  

Είναι σύνηθες να χαλάει κανείς φαιά ουσία ή την καλή του διάθεση, επειδή κάτι δεν του ταιριάζει. Να γίνεται ευέξαπτος ή τοξικά επικριτικός απέναντι στην διαφορετική γνώμη.   Όσο περισσότερο εξελίσσεσαι σε προσωπικό επίπεδο, θα δεις τον εαυτό σου να γίνεται πιο συμπεριληπτικός. Θα παρατηρήσεις ότι δείχνεις περισσότερη κατανόηση σε κάποιο λάθος, ή στον διαφορετικό χαρακτήρα και στις διαφορετικές συνήθειες μπορεί να έχει ένας άλλος άνθρωπος.

Θα δεις επίσης τον εαυτό σου να γίνεται περισσότερο δεκτικός και ανοιχτόμυαλος σε νέες προτάσεις. Θα γίνεις πιο πρόθυμος στο να εξετάσεις ή να δοκιμάσεις έναν διαφορετικό τρόπο για να κάνεις κάποια πράγματα, από αυτόν που ήδη ξέρεις. Ο «Μεγάλος σου Εαυτός» ξέρει να δοκιμάζει νέα πράγματα, χωρίς να παρασύρεται ή να απομακρύνεται από τον σκοπό του. Επειδή έχεις θέσει ξεκάθαρα τα όρια σου…;-)

Έχεις σίγουρα σημειώσει πρόοδο και προσωπική εξέλιξη, όταν δείχνεις περισσότερη συμπόνοια και κατανόηση στις συναναστροφές σου με τους άλλους. Όταν μπορείς να διαφωνείς με κομψότητα και καλοπροαίρετα, αφήνοντάς χώρο σε αυτό που δεν είναι όμοιο με εσένα.

Στην πράξη

 Πρόθεσή μου με αυτό το άρθρο είναι να σας βοηθήσω δίνοντάς σας συγκεκριμένους στοχασμούς, να καλλιεργήσετε την συνήθεια να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να αναγνωρίζετε την προσωπική πρόοδο που έχετε σημειώσει, και πόσα έχετε κατακτήσει. Χρειάζεται από καιρό σε καιρό. Αυτή η συνήθεια θα σας βοηθά επίσης, να ευθυγραμμίζεστε με τον σκοπό σας και έτσι να διατηρείτε τις θετικές αλλαγές που έχετε πετύχει.

Όπως είπε και ο Γουίλιαμ Σέξπιρ: «Η καλύτερη αμοιβή είναι η αναγνώριση».

Πράγματι… κάθε φορά που αναγνωρίζεις την πρόοδό σου, στο τέλος μένεις με ένα υπέροχο συναίσθημα Εαυτού και με έμπνευση για περαιτέρω εξέλιξη. Ώρα για στοχασμό λοιπόν!

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Σας περιμένω στις τάξεις Yoga και διαλογισμού! Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
.
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
.
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now