Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι

“”Ο τρόπος που κάνεις κάτι, είναι ο τρόπος που κάνεις… τα πάντα!” Σκέψου το λίγο… κάπως, κάπου, κατά κάποιο τρόπο, η βάση της συμπεριφοράς μας έχει ομοιότητες σε όλα τα πλαίσια δραστηριότητας. Ο χαρακτήρας μας δηλαδή, είναι πίσω από κάθε μας επιλογή. Αυτή λοιπόν είναι μία φράση που αν την θυμόμαστε καθημερινά και την κάνουμε «οδηγό» των επιλογών μας, έχει την δύναμη να αλλάξει θετικά την ζωή μας.

Ελάτε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο… Θα ξεκινήσω με το εξής. Κάποιες φορές έχει τύχει να αναφέρω αυτή την φράση σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και να μου πουν: «ε, όχι δεν ισχύει! Αφού σου λέω ότι αυτό το καταφέρνω, ενώ με το άλλο έχω θέμα. Επομένως δεν κάνω το ίδιο πράγμα!». Θα ξεκινήσω λοιπόν διευκρινίζοντας ότι αυτό που θέλει να μας πει η φράση είναι πως αν παρατηρήσεις προσεκτικά τον εαυτό σου, θα διακρίνεις κάποια μοτίβα συμπεριφοράς σε ό,τι κάνεις. Τα ίδια μοτίβα υπάρχουν τόσο σε αυτό που καταφέρνεις καλά, όσο και σε αυτό που ίσως να σε δυσκολεύει.

Θα ξεκινήσω από το πιο χειροπιαστό παράδειγμα που έχω στον νου μου. Μέσα από την πρακτική μου στην γιόγκα αλλά και διδάσκοντας έχω παρατηρήσει τους ανθρώπους να κινούν το φυσικό τους σώμα, και έχω διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των ασκουμένων έχει την τάση να προσεγγίζει με την ίδια νοοτροπία όλες τις θέσεις. Οι θέσεις όμως δεν είναι όλες ίδιες, για ένα σώμα. Ούτε όλες οι ημέρες είναι ίδιες για το σώμα σου! Πετυχαίνεις καλύτερο αποτέλεσμα όταν συντονίζεσαι και να προσαρμόζεσαι, υιοθετώντας τη συμπεριφορά που ταιριάζει καλύτερα στη στιγμή. Ουσιαστικά αυτή είναι μία από τις ικανότητες που καλλιεργείς κάνοντας πρακτική.

Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι η τάση που θα παρατηρήσω να εμφανίζεται στο μάθημα, μπορώ να ξεκάθαρα να την διακρίνω και στη συμπεριφορά του ατόμου εκτός τάξης. Με πολλούς μαθητές γνωρίζομαι εδώ και πολλά χρόνια και με αρκετούς έχουμε δουλέψει μαζί και σε επίπεδο συνεδριών coaching & mentoring, επομένως είμαι σε θέση να μπορώ να το βλέπω αυτό. Σαν παράδειγμα, κάποιος που έχει την τάση να βιάζεται στην πρακτική του, συνήθως λειτουργεί βιαστικά και στη ζωή του! Κάποιος άλλος που είναι πολύ σοβαρός, έως και αυστηρός, πολύ συχνά εμφανίζει αυστηρότητα και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς του! Άλλος έχει τάση να είναι αφηρημένος και άλλος να ενθουσιάζεται εύκολα με ό,τι κι αν κάνει. Άλλος απογοητεύεται εύκολα, ενώ κάποιος άλλος έχει μεγάλη υπομονή.  Είναι 100% βέβαιο ότι ο εαυτός που φέρνει στην τάξη, είναι ο εαυτός που φέρνει σε… οτιδήποτε!

Αξίζει λοιπόν να παρατηρήσεις σε πόσες διαφορετικές θέσεις, σχέσεις και πτυχές της καθημερινότητάς του, φέρνεις ένα προκαθορισμένο μοτίβο συμπεριφοράς, και να θυμάσαι ότι έχεις την ελευθερία να λειτουργείς όπως θες εσύ. Να επιλέγεις δηλαδή την συμπεριφορά που θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργείς και πώς μπορείς να λειτουργήσεις

Σε πρακτικό επίπεδο η πρόταση που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι να παρατηρήσετε το δικό σας: «ο τρόπος που κάνω κάτι, είναι ο τρόπος που κάνω τα πάντα!».

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανασκόπησης και επανεξέτασης του εαυτού, είναι καλό να γυρίσεις και να κοιτάξεις τι είναι αυτό που ίσως υιοθετείς σχεδόν παντού ως συμπεριφορά, και σε χαρακτηρίζει.

  • Είναι κάτι που σε βοηθά πολύ ή λίγο;
  • Τι άλλες επιλογές έχεις;
  • Υπάρχει κάποια καλύτερη;

Μέσα από αυτό τον στοχασμό θα μπορείς να είσαι σίγουρος ποια τάση σου σε βοηθά, άρα αξίζει να την διατηρήσεις, και ποια τάση σου ίσως θα ήταν χρησιμότερο να την επανεξετάσεις. Θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα με σκοπό να σας δώσουν ιδέες για να φτάσετε στις δικές σας διαπιστώσεις.

Μπορείς να στοχαστείς αν στο πολύ οικείο σου περιβάλλον έχεις μάθει να είσαι γρήγορος και ανυπόμονος; Οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργείς, και ξέρουν ότι έχεις καλές προθέσεις. Αν όμως συνδιαλέγεσαι με τον ίδιο τρόπο όταν πας για ψώνια, όταν είσαι στην δουλειά ή σε οποιοδήποτε περιβάλλον οι άνθρωποι δεν σε γνωρίζουν το ίδιο καλά, μήπως υπάρχει η περίπτωση να σε βρίσκουν απότομο, αγχώδη, δύσκολο, ίσως και αγενή; Στις λέξεις «γρήγορος», «ανυπόμονος», «απότομος» μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε λέξη κάνει νόημα στη δική σας εμπειρία.

Μήπως ακόμα και στο οικείο σου περιβάλλον που σε αποδέχεται και σε αγαπάει όπως σε ξέρει τελικά θα έχτιζες ακόμα καλύτερες σχέσεις, αν έφερνες περισσότερη επίγνωση σε κάποιες πτυχές τις τυπικής συμπεριφοράς σου.

Konstantinos charantiniotis

Σας ενθαρρύνω να στοχαστείτε επίσης πάνω σε μικρές, καθημερινές συνήθειες, εκ πρώτης όψεως ασήμαντες, που στο πλαίσιο της ανασκόπησης μπορεί να σας φανούν εξαιρετικά διαφωτιστικές. Αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Μήπως έχετε την τάση να κάνετε με επιφανειακό τρόπο, ή ακόμα και να αποφεύγετε, τα πράγματα που σας είναι μη ευχάριστα, αλλά πρέπει να τα κάνετε; Σαν παράδειγμα αν θέλετε να βάλετε κάτι σε εκείνο το συρτάρι που μόνο εσείς ανοίγετε, πόσο προσεκτικά και τακτοποιημένα θα το τοποθετήσετε; Πόσο διάστημα μπορεί να μείνει ένα ποτήρι που ήπιατε νερό χωρίς να πλυθεί; Μήπως πάντα περιμένετε να σας το πλύνει κάποιος άλλος, ενώ θέλει λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για να το κάνετε εσείς; Προφανώς αυτό που θέλω να σας πω εδώ, δεν έχει να κάνει με το πώς να τακτοποιείτε τα πράγματά σας ή κάθε πότε να πλένετε το ποτήρι σας!

Σας προτρέπω όμως να στοχαστείτε μήπως υπάρχουν άλλες δραστηριότητες ή συζητήσεις που είναι σημαντικό να τις τακτοποιήσετε, επειδή όμως μπορεί να είναι όχι πολύ ευχάριστες, να τις περνάτε επιφανειακά, να τις αποφεύγετε ή να τις «κρύβετε όπως – όπως στο συρτάρι».

Επειδή πραγματικά ο τρόπος που κάνεις κάτι, είναι το μοτίβο που κάνεις τα πάντα, θα δείτε ότι σε πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης ή σε πρακτικές mindfulness, τονίζεται το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις εσύ ο ίδιος κάποια απλά πράγματα που σε κρατάνε οργανωμένο, όπως το να στρώνεις το κρεββάτι σου ή να έχεις καλά ξεκαθαρισμένο το προσωπικό σου συρτάρι, την τσάντα σου και το γραφείο σου. Δεν έχει σημασία αν έχεις την ευχέρεια να το κάνει άλλος για εσένα, ή αν πιστεύεις ότι δεν σε πειράζει να μην υπάρχει σειρά. Ο σκοπός είναι να καλλιεργήσεις μία νοοτροπία που θα σε ακολουθεί στα πάντα και θα σου φέρνει καλά αποτελέσματα.

Αν ο τρόπος που λειτουργείς σπίτι σου ή το πρωί που ξυπνάς είναι χαοτικός, ακόμα και στην περίπτωση που αυτό καμουφλάρεται και δεν φαίνεται προς τα έξω, είναι σίγουρο ότι σε οργανώνει να λειτουργείς χαοτικά και αλλού. Πιθανότατα μέσα στον νου σου! Ακόμα και έτσι, η «δουλειά» μπορεί να βγαίνει. Μακροπρόθεσμα όμως έχει μεγάλη σημασία, το πώς βγαίνει. Με την «ψυχή στο στόμα»;. Με άγχος; Με εκνευρισμό; Με πίεση που ενδεχομένως, θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά;

Μερικές φορές αυτό που μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη ζωή σου, δεν είναι μία απόλυτη αλλαγή της ζωής όπως την ξέρεις, αλλά το ραφινάρισμα της συμπεριφοράς και των συνηθειών σου. Σίγουρα κάποιες από αυτές είναι ήδη καλές και σου φέρνουν αποτελέσματα, κάνοντας όμως ένα ξεκαθάρισμα από καιρό σε καιρό μπορεί να τις κάνεις ακόμα καλύτερες.

Παρατήρησε δύο πράγματα. Πώς λειτουργείς και πώς μπορείς να λειτουργήσεις. Θυμήσου ότι είσαι εν γένει ελεύθερος να επιλέξεις τον τρόπο λειτουργίας που σου φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στην πράξη

Αυτό που κάνεις και ξέρεις ότι είναι σε ευθυγράμμιση με την καλύτερή σου εκδοχή, σίγουρα θα εμφανιστεί και αλλού και θα σου φέρνει καλά αποτελέσματα. Σας προτείνω λοιπόν ως πρακτική για τις επόμενες 30 ημέρες ή και περισσότερο, να κάνετε mantra σας την φράση: «Ο τρόπος που κάνω κάτι, είναι ο τρόπος που κάνω… τα πάντα!». Γράψτε την κάπου για να την βλέπετε συνέχεια. Φροντίστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα λέτε στον εαυτό σας το πρωί όταν ξυπνάτε, και το τελευταίο πριν κοιμηθείτε.

Επιτρέψτε στην υπενθύμιση αυτή, να γίνει οδηγός των επιλογών σας σε οτιδήποτε κάνετε. Ξεκινήστε από τα μικρά και «ασήμαντα». Από το πώς τακτοποιείτε τα αντικείμενά σας μέχρι το πώς θα μιλήσετε σε μία τυπική συνδιαλλαγή, σαν παράδειγμα όταν παραγγέλνετε τον καφέ σας. Μέσα από το πρίσμα αυτής φράσης επιλέξτε την συμπεριφορά σας και φέρτε επίγνωση στη στάση του σώματός σας όταν κάτι ίσως σας δυσαρεστήσει, σας δυσκολέψει ή σας φανεί ανιαρό. Εξετάστε μέσα από το mantra, πώς ξεκινάτε και πώς τελειώνετε την ημέρα σας. Εφαρμόστε το στα πάντα!

Αυτή η φράση/πρακτική έχει την δύναμη να κάνει τη ζωή σας ομορφότερη και πιο λειτουργική, βελτιώνοντας με ουσιαστικό τρόπο τις καθημερινές σας επιλογές.

Η Ζωή κάθε μέρα, κάθε ώρα, και κάθε στιγμή, μας εμφανίζει πράγματα και μας ρωτάει «πώς θα το κάνεις αυτό;». Η δουλειά μας είναι να δίνουμε την πιο κατάλληλη απάντηση!

Σας περιμένω στις εβδομαδιαίες τάξεις yoga να παρατηρήσουμε προσεκτικά πώς λειτουργεί το σώμα, η αναπνοή και το μυαλό την ώρα που βρισκόμαστε σε μία θέση, και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να λειτουργούμε ακόμα καλύτερα!

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται
Πώς να συντονίζεσαι στην κατάλληλη «συχνότητα»
“Γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα;” – Ο δρόμος προς τη «φώτιση»

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now