Μεράκι… Ο τρόπος να ζεις με νόημα

μεράκι

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό απόσπασμα από μία συνομιλία που είχα πρόσφατα στο γραφείο μου με την Δ., κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της.

-Δ. ακούω προσεκτικά την κατάσταση που περιγράφεις. Με βάση όμως το ζητούμενό σου, το ερώτημα εδώ είναι, τι αισθάνεσαι ότι θα δώσει νόημα στην καθημερινότητά σου αυτή τη στιγμή;

-Θέλω να αισθάνομαι πιο χαρούμενη, πιο ικανοποιημένη από ότι κάνω.. όχι ότι δεν είμαι βέβαια… μου αρέσει το επάγγελμά μου.., έχω την οικογένειά μου…, είμαι καλά στη σχέση μου… Δεν ξέρω ακριβώς τι λείπει.

-Αν ήθελες να περιγράψεις αυτό που λείπει, πώς θα το περιέγραφες;

-Χμ… ξέρεις κάτι Κωνσταντίνε; Μου λείπει .. πώς να το πω… μου λείπει η «ψυχή» σε όσα κάνω. Βγάζει νόημα αυτό;

-Φυσικά και βγάζει νόημα Δ.. Έχω μια ιδέα! Υπάρχει μία λέξη που συγκεντρώνει όλο αυτό που περιγράφεις, και μόλις σου την πω, ενδεχομένως θα καταλάβεις τι χρειάζεται να κάνεις ώστε να συμπληρώσεις το κενό και να αισθανθείς, ακριβώς όπως επιθυμείς να αισθανθείς.

-Ποια είναι η λέξη;

-Μεράκι….

Η συζήτηση με την Δ. συνεχίστηκε για περίπου άλλα 40 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα κατέληξε σε διαπιστώσεις, πήρε αποφάσεις και σχεδιάσαμε την στρατηγική που θα εφάρμοζε τις επόμενες ημέρες για να πετύχει τις αλλαγές που επιθυμεί. Η λέξη μεράκι ήταν καταλυτική σε αυτή την συνεδρία. Ήταν η λέξη που «ξεκλείδωσε» το μυαλό της.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, στοχαζόμουν τη σπάνια δυναμική που έχει η λέξη μεράκι. Όσοι μιλάμε την ελληνική γλώσσα, κυρίως όμως όλοι όσοι έχουμε ζήσει με τις ελληνικές παραδόσεις, την λέξη αυτή την αντιλαμβανόμαστε σε ένα βαθύ ψυχικό επίπεδο. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μία ιδέα, με την επιθυμία και την ευχή να «ξεκλειδώσει» και για εσάς τρόπους για να δώσετε περισσότερο νόημα στην καθημερινότητά σας.

αυτοπραγμάτωση

Το μεράκι… και η μαγεία του!

Πώς θα εξηγούσατε σε κάποιον τι σημαίνει η λέξη μεράκι; Εδώ είναι το αξιοσημείωτο! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψεις την αίσθηση που προκαλεί, διότι είναι μία πολύ προσωπική αίσθηση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σημαίνει να κάνεις κάτι δίνοντας την αμέριστη προσοχή σου. Είναι όμως κάτι περισσότερο από αυτό. Φανταστείτε έναν ξυλουργό που με μεράκι δίνει μορφή στο ξύλο για να το μετασχηματίσει σε έπιπλο. Τι άλλο κάνει εκτός από το να δίνει προσοχή; Το μεράκι ενέχει μέσα του και το να κάνεις κάτι με πραγματική έγνοια, με αφοσίωση και με πάθος. Να κάνεις κάτι με την «ψυχή» σου.

Το μεράκι τελικά δηλώνει τον τρόπο που εσύ επιλέγεις να εμπλακείς σε μία κατάσταση. Έχει να κάνει με την ενέργεια που δίνεις στα πράγματα. Όταν λειτουργείς με «καρδιά» και με «ψυχή» τότε γίνεται καλύτερο και αυτό που βιώνεις, αλλά και το αποτέλεσμα που παίρνεις μέσα από τον κόπο που καταβάλεις.

Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μέσα μας την βαθιά κατανόηση της λέξης μεράκι, διότι μας βοηθά να καταλάβουμε ευκολότερα πώς να μπαίνουμε σε αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται ως «κατάσταση ροής» (flow state). Όταν καθίσεις να εξετάσεις «πώς αυτό που κάνω, θα το κάνω με μεράκι;» θα ανακαλύψεις τρόπους για να αρχίσεις να συμμετέχεις στα πράγματα με ολόκληρη την ύπαρξή σου και αξιοποιώντας στο έπακρο τις ικανότητές σου. Θα ανακαλύψεις τρόπους για να λειτουργείς καλύτερα στη δουλειά σου, στις προσωπικές σου σχέσεις και σε ό,τι άλλο κάνεις. Θα συμμετέχεις στις διάφορες στιγμές της ζωή σου, με προσοχή, με έγνοια, με αφοσίωση και με πάθος, και έτσι, θα βιώνεις περισσότερη χαρά, ικανοποίηση και πληρότητα.

ζωή Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Στην πράξη

Όταν επανεξετάζεις τη ζωή σου μέσα από το πρίσμα κάποιας ψυχικής ποιότητας με σκοπό να την ενδυναμώσεις, τότε σου γίνεται πιο ξεκάθαρο τι χρειάζεται να κάνεις πρακτικά, ώστε να βελτιώσεις τις πτυχές της ζωής που σε ενδιαφέρεις να βελτιώσεις.  Γι΄αυτό το λόγο σε οτιδήποτε μοιράζομαι μαζί σας ως πρακτική είτε στην γιόγκα, είτε στον διαλογισμό, είτε στις συνεδρίες, πάντα οδηγούμαστε στην ανάδειξη μίας ψυχικής ποιότητας η οποία βοηθά στην επίτευξη του στόχου.

Σας παροτρύνω λοιπόν, να στοχαστείτε γύρω από την ποιότητα που αποκαλούμε μεράκι. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε τον τρόπο που εσείς αντιλαμβάνεστε αυτή την έννοια. Δώστε τον προσωπικό σας ορισμό και στη συνέχεια εξετάστε:

  • Πόσο διαφορετικά θα λειτουργείτε σε σχέση με τώρα, αν αποφασίσετε από εδώ και στο εξής να λειτουργείτε με μεράκι;
  • Τι θα αλλάξει στον τρόπο που ζείτε και συμπεριφέρεστε;

Κάντε τον στοχασμό σας και ευθυγραμμιστείτε τις επόμενες ημέρες, με αυτό που θα γράψετε. Υιοθετήστε συνειδητά την συμπεριφορά που εκφράζει για εσάς η λέξη μεράκι. Υιοθετήστε την χωρίς εξαιρέσεις. Κάντε στόχο σας να λειτουργήσετε με προσοχή και με «ψυχή» τόσο στα πράγματα που τα ευχαριστιέστε πολύ, όσο και στα πράγματα που τα ευχαριστιέστε λιγότερο. Διότι αν βάλετε μεράκι έχει τη δύναμη να τα αλλάξει και αυτά…

Αυτός ο στοχασμός έχει τη δύναμη να «ξεκλειδώσει» για εσάς τρόπους για να κάνετε καλύτερη την καθημερινή σας εμπειρία. Έχει επίσης τη δύναμη να αναδείξει μία εκδοχή του Εαυτού σας που θα απολαμβάνετε περισσότερο να την βιώνετε, διότι θα εκφράζει την πιο αυθεντική, πιο λειτουργική και πιο δημιουργική σας εκδοχή.

Πάνω απ’ όλα ο στοχασμός αυτός θα σας φανερώσει τον τρόπο για να εμποτίζετε με νόημα τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώνετε στο κάθε τι. Ζήστε τη ζωή σας με μεράκι!

Konstantinos Charantiniotis

________________________________________________

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!

Διαβάστε επίσης

Flow State: Η «ζώνη» των θετικών συναισθημάτων

Αυτό που θα σε κάνει πιο δυνατό

Πώς να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις

Ένας μήνας χωρίς παράπονα

Τέρμα η γκρίνια

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now