Αυτό που θα σε κάνει πιο δυνατό

«Αν υπάρχει μια πίστη που κινεί βουνά, είναι η πίστη στις δικές μας δυνάμεις»

Marie von Ebner-Eschenbach

Είναι συμπαντική αλήθεια ότι κάθε στιγμή που υπάρχεις, είσαι ενέργεια και ασκείς ενέργεια. Συγκεκριμένα με την ορολογία της Φυσικής, ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παραγάγει έργο. Το λέμε άλλωστε: «έκανε τις σωστές ενέργειες και γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται σε αυτή την θέση».

Επειδή όμως κάθε στιγμή είσαι και ασκείς ενέργεια, αυτή εμφανίζει αποτελέσματα είτε την διαχειρίζεσαι συνειδητά είτε όχι. Σε σχέση με το θέμα του μήνα που έχει ως γενικό τίτλο «Ένας Μήνας Χωρίς Παράπονα», ο καλός, συνειδητός τρόπος διαχείρισης της ενέργειάς μας είναι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει να κατακτήσουμε.

Γιατί αν η γκρίνια και το παράπονο είναι αυτό που συναντάς συχνότερα, ίσως είναι χρήσιμο να παρατηρήσεις με ποιο τρόπο οι ενέργειές σου το κάνουν να εμφανίζεται. Ο τρόπος λοιπόν που ασκείς ενέργεια είναι η δύναμή σου. Κάποιες φορές βάζεις δύναμη σε κάτι που φέρνει θετικό αποτέλεσμα και άλλες φορές σε κάτι που φέρνει αρνητικό αποτέλεσμα.

Εμείς αυτή την εβδομάδα θα εστιάσουμε στο πώς μπορούμε συνειδητά να χρησιμοποιούμε την δύναμή μας, για να παίρνουμε αποτελέσματα που εξυψώνουν την ύπαρξή μας. Που προκαλούν δηλαδή άνοδο προσωπική σε κάθε τομέα της ζωής.

Αυτή η ιδέα που θα την καλλιεργήσουμε μέσα από τις πρακτικές, είναι πάνω απ’ όλα ο τρόπος για να γίνεσαι ένας ουσιαστικά δυνατός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που δύναται να πετύχει αυτό που επιθυμεί.

 

Τα συστήματα αναπαράστασης και ο Εαυτός

 

Κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που χειριζόμαστε την ενέργειά μας, είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το εξωτερικό μας περιβάλλον μέσω των αισθήσεών μας. Κυρίως βλέπουμε, ακούμε και αγγίζουμε. Αυτά είναι τα συστήματα αναπαράστασης που διαθέτουμε για να δημιουργούμε νόημα σε ό,τι ερχόμαστε σε επαφή. Μας βοηθούν δηλαδή να οργανώνουμε, να αποθηκεύουμε και να αναπαριστούμε εσωτερικά την πληροφορία που δεχόμαστε ώστε να μπορούμε να την ανακαλέσουμε αργότερα.

Η γνώση επομένως είτε σε πρώτο επίπεδο, είτε σε βαθύτερο με την έννοια της vidya που περιγράψαμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, ξεκινά από τα συστήματα αναπαράστασης.

Επιπλέον από αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα καλλιεργούμε την αίσθηση εαυτού που έχουμε, και αντίστοιχα η αίσθηση του εαυτού μας εμφανίζει μοτίβα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας.

Εδώ λοιπόν προκύπτουν δύο πολύ σημαντικά υπαρξιακά ερωτήματα:

  1. Καλλιεργούμε άραγε τη σωστή αίσθηση εαυτού μέσα από αυτά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή;
  2. Αν παρατεταμένα βιώνεις μία ανεπιθύμητη κατάσταση τι βλέπεις, τι ακούς και τι αγγίζεις ώστε να σου εμφανίζεται αυτό;

Η λέξη «κλειδί» στην παραπάνω πρόταση είναι η λέξη παρατεταμένα. Γιατί η παράταση μίας δυσαρέσκειας είναι το πρόβλημα για εμάς τους ανθρώπους και όχι η εφήμερη δυσαρέσκεια. Κάποιες στιγμές μπορεί να σου συμβούν πράγματα ανεπιθύμητα έως και τραυματικά. Αυτό ίσως να μην μπορείς πάντα να το ελέγξεις. Αν όμως το ίδιο βίωμα εξακολουθείς να το βλέπεις, το ακούς και να το αισθάνεσαι αξίζει να αναρωτηθείς, πού ακριβώς εκθέτεις επαναλαμβανόμενα τον εαυτό σου;

Ειδικά στο κομμάτι τις γκρίνιας που σε αυτό εστιάζουμε, μήπως σε κάποιες περιπτώσεις προγραμματίζεις τον εαυτό σου για να γκρινιάξεις; Να ξέρεις δηλαδή ότι πας σε εκείνο τον φούρνο για να πάρεις ψωμί και είναι εκείνος ο υπάλληλος/«σκανδάλη» της γκρίνιας σου, και πας περιμένοντας να γκρινιάξεις! Κι αν το κάνεις αυτό, γιατί το κάνεις; Μήπως μέσα από αυτό τελικά παίρνεις μία επιβεβαίωση; Μήπως θες να αισθανθείς ή να δικαιολογήσεις κάτι συγκεκριμένο;

Σας δίνω αυτούς τους στοχασμούς ως τροφή για σκέψη. Για να τους φέρετε εσείς πάνω στο παράδειγμα που σας αφορά. Παρατηρήστε σε τι χρήσιμη γνώση εαυτού μπορούν να σας οδηγήσουν.

Αυτό που μόλις σας έδωσα, είναι ένα επιπλέον εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κόψετε την ανθυγιεινή συνήθεια της γκρίνιας, προκειμένου να καλλιεργήσετε μία καλή αίσθηση εαυτού. Φυσικά αυτός ο τρόπος μπορεί να σας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε να εξαλείψετε οποιαδήποτε άλλη ανεπιθύμητη συνήθεια πέρα της γκρίνιας, και έτσι μέσα από την σωστή, συνειδητή χρήση των δυνάμεών σας να καλλιεργείτε θετικές ποιότητες του χαρακτήρα σας.

 

Στην πράξη

 

Αυτό που βιώνεις αυτή την στιγμή είναι το έργο του τρόπου έχεις ασκήσει την ενέργεια και τις δυνάμεις σου έως τώρα. Αν είναι θετικό διατήρησέ το. Αν είναι μη θετικό, τότε χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του δυναμικού σου.

Μπορείς λοιπόν είτε με δύναμη να προσκολλάσαι στην επιλογή, στην συμπεριφορά ή στην σκέψη που τελικά σου στερεί την ευχαρίστηση, είτε να διοχετεύεις τις δυνάμεις σου σε ωφέλιμα σημεία. Με αυτή την έννοια, ακόμα και την στιγμή που αισθάνεσαι αδύναμος να πετύχεις μία θετική αλλαγή, επί της ουσίας δεν σου λείπει η δύναμη, αλλά η σωστή διαχείρισή της. Να την ασκείς με επίγνωση δηλαδή.

Αυτό θα το καταφέρεις κάθε φορά που μένεις παρών στην αίσθηση του εαυτού σου, με όλους τους συγκεκριμένους τρόπους που έδωσα στα δύο προηγούμενα άρθρα. Θυμίζω ότι είναι πρακτικοί τρόποι για να απαλείψετε την γκρίνια και το παράπονο για να αξιοποιήσετε το δυναμικό σας. (μπορείτε να θυμηθείτε τα άρθρα στο Link στο τέλος του κειμένου)

Όσα διαβάσατε σήμερα, μπορούν να υποστηρίξουν επιπλέον την προσπάθειά σας. Μάλιστα αν τα εφαρμόσετε συνεχίζοντας την προσωπική σας πρακτική, θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τις ποιότητες που θα κάνουν εσάς σοφότερους και τον κόσμο σας καλύτερο.

Αν μη τι άλλο, πάντα έχετε την δύναμη να ανακτάτε, να ανακατευθύνετε και να αναζωπυρώνετε την δύναμή σας! Στοχαστείτε λοιπόν πώς θα επιλέξετε αυτό να σας συμβαίνει.

Στις τάξεις yoga αυτή την εβδομάδα θα δουλέψουμε με τον εξής τρόπο. Θα αντλήσουμε έμπνευση από το πώς τα εξωτερικά ερεθίσματα ενεργοποιούν τον μηχανισμό που παράγει μία αίσθηση εαυτού και αντίστοιχα η αίσθηση εαυτού ενεργοποιεί τον τρόπο που βιώνουμε τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό στην μέθοδο της Anusara yoga που διδάσκω θα το χρησιμοποιήσουμε ως μυϊκή και οργανική ενέργεια για να βρίσκουμε το σημείο που κάνουμε ισορροπημένη χρήση των δυνάμεων.

Θα διερευνήσουμε τι είναι αυτό που μας βοηθά ανά περίπτωση. Σαν παράδειγμα:

-Κάποιες φορές είναι ωφέλιμο να ασκούμε περισσότερη δύναμη και άλλες λιγότερη.

– Σε μία θέση μας βοηθά να διοχετεύσουμε την δύναμή μας από ένα σημείο, ενώ σε άλλη θέση μας βοηθά ένα άλλο σημείο.

Τα μαθήματα θα είναι πάνω απ’ όλα κιναισθητικές εμπειρίες για να δούμε στην πράξη τι σημαίνει να ξεπερνάς την γκρίνια χρησιμοποιώντας συνειδητά την δύναμή σου, και έτσι να δημιουργείς ευνοϊκές συνθήκες που σε ανεβάζουν.

Συνεχίζουμε δυνατά!

——

Η κορύφωση των πρακτικών που θα κάνουμε πάνω στους τρόπους διεύρυνσης της ζωτικής μας ενέργειας είναι η βιωματική εμπειρία που θα έχετε όλοι όσοι συμμετέχετε στο online yoga retreat Prana Vidya 05/06/07 Μαρτίου. Οι πρακτικές περιλαμβάνουν pranayama, yoga, kriya, ζωγραφική yantras, διαλογισμό και οραματισμό, ενώ η διατροφή μας για εκέινες τις ημέρες θα είναι αγιουρβεδική και μονοφαγική. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

Prana Vidya Experience

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Πώς να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις

Ένας μήνας χωρίς παράπονα

Τέρμα η γκρίνια

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Lorem ipsum

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now