Αν ο συμπαντικός νόμος του “δούναι και λαβείν” σημαίνει ότι αυτό που δίνεις καθορίζει αυτό που θα πάρεις, τότε πώς έλκεις, οτιδήποτε έλκεις κοντά σου; Πώς μπορείς να έλκεις πράγματα που επιθυμείς και σε βοηθούν να διατηρείς ισορροπία σε διαφορετικές πτυχές της ζωής σου;
Στο άρθρο αυτό θα δώσουμε απάντηση σε αυτά τα πολύ χρήσιμα ερωτήματα, εστιάζοντας στον αρκετά δημοφιλή συμπαντικό νόμο που ονομάζεται ο “νόμος της έλξης”. Συνδέεται άμεσα με τον νόμο του “δούναι και λαβείν”, καθώς κατα μία έννοια το “δούναι και λαβείν” είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο “νόμος της έλξης”.
Γνωρίζουμε από την φυσική επιστήμη ότι για να υπάρχει έλξη χρειάζεται να υπάρχει βαρύτητα. Από αυτό το γεγονός, μπορείς να καταλάβεις ακριβώς πώς γίνεται να έλκεις και εσύ συγκεκριμένα πράγματα. Έλκεις ό,τι του δίνεις βαρύτητα. Όπως λειτουργεί το σύμπαν γύρω σου, με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί και το σύμπαν μέσα σου! Για την ακρίβεια μέρος του σύμπαντος είσαι και εσύ, και γι’ αυτό εξορισμού λειτουργείς μέσα από τις ίδιες δυνάμεις και αρχές.
Αν τον μηχανισμό της έλξης τον παρατηρήσεις σε σχέση με τις σκέψεις που κάνεις, θα διαπιστώσεις πως εκεί που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα, δημιουργείς μεγαλύτερη έλξη και έτσι καταλήγεις να παίρνεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο να εξασκηθείς στο να παρατηρείς τι έλκεις. Αν λαμβάνεις ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα και παρατηρήσεις πώς το έχεις φέρει κοντά σου, θα μπορέσεις την επόμενη φορά να επιλέξεις με καλύτερα κριτήρια το πού θα δώσεις βάρος. Πώς δηλαδή θα διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση.
Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε συγκεκριμένα πώς να βρίσκεις το σωστό κέντρο βάρους. Να βρίσκεις δηλαδή εκείνο το σημείο ισορροπημένης δράσης, όπου η βαρύτητα που δίνεις έλκει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πού δίνεις βάρος;
Αν σε ρωτήσω σε ποιες σκέψεις δίνεις μεγαλύτερο βάρος μέσα σε μία τυπική ημέρα, τι θα απαντούσες; Πάρε σαν παράδειγμα την χθεσινή ημέρα.
Ένας τρόπος για να διαπιστώσεις σε ποιες σκέψεις έδωσες μεγαλύτερο βάρος εχθές, είναι να ανατρέξεις στο πώς αισθανθήκατε σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Μπορεί σαν παράδειγμα, κάποια στιγμή να ένιωσες ικανοποίηση, άλλη στιγμή ηρεμία, άλλη στιγμή στρες και άλλη στιγμή θυμό. Θυμήσου σε ποια σκέψη έδωσες βάρος ώστε να βιώσεις το συναίσθημα που βίωσες.
Στην περίπτωση που βιώσες κάτι δυσάρεστο είναι χρήσιμο σήμερα, που το επεξεργάζεσαι από απο απόσταση, να σκεφτείς ποιες εναλλακτικές επιλογές είχες οι οποίες θα σε οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα. Στοχάσου πώς θα μπορούσες να μετατοπίσεις το βάρος από εκείνη την σκέψη σε μία άλλη, ή από εκείνη την δράση σε μία άλλη δράση, προκειμένου να έλξεις ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό συναίσθημα.
Το κέντρο βάρους είτε όταν μιλάμε για το φυσικό σώμα, είτε για το μυαλό μας, είναι εκείνο το σημείο όπου υπάρχει ισορροπία δυνάμεων και ενεργειών. Από την ισορροπία δημιουργείται η καλή αίσθηση. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να βρίσκεις το κέντρο βάρους στις σχέσεις σου, σε κάποια προσπάθεια που καταβάλλεις ή στους διαφορετικούς ρόλους που έχεις αναλάβει στην ζωή σου.
Πού δίνεις βάρος λοιπόν; Τι προσφέρεις και τι παίρνεις πίσω; Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση που σου προτείνω να την κάνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι έλκεις καταστάσεις που σε βγάζουν εκτός ισορροπίας.
Στην φυσική και μηχανική επιστήμη, το βάρος ενός αντικειμένου ορίζεται ως η δύναμη του αντικειμένου που οφείλεται στη βαρύτητα. Βρίσκω μάλιστα πολύ ενδιαφέροντα τον σανσκριτικό όρο για την βαρύτητα που είναι ‘gurutvā-karṣaṇam’, και κυριολεκτικά σημαίνει ‘η έλξη του βάρους’. Όπως και απομονωμένη η λέξη γκουρού (guru) σημαίνει “αυτός που έχει βαρύτητα”. Να λοιπόν άλλο ένα χρήσιμο ερώτημα… Ποιον θα κάνεις “γκουρού”, δηλαδή οδηγό σου; Ποια νοοτροπία ή πρόθεση;
Στο «σύμπαν» του νου σου και στον συναισθηματικό σου κόσμο, εσύ είσαι αυτός που μπορεί να δώσει περισσότερη βαρύτητα σε κάτι και λιγότερη σε κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο κάποια πράγματα εσύ τα κάνεις πιο δυνατά και με μεγαλύτερη ελκτική ικανότητα. Να πώς λειτουργεί και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον περίφημο νόμο της έλξης!
Προτείνω και εύχομαι αυτό που μόλις διάβασες να το κρατήσεις ως πληροφορία, και να το χρησιμοποιήσεις για να βρίσκεις την αίσθηση της ισορροπίας σε ό,τι κάνεις. Μπορείς επίσης να το εφαρμόσεις την επόμενη φορά που ίσως αισθανθείς ότι η τάδε ανεπιθύμητη σκέψη, συνήθεια ή συναίσθημα είναι δυνατότερη από την θέλησή σου να την αλλάξεις για να λάβεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Να θυμάσαι ό,τι εσύ είσαι ο παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει ισορροπία κατανέμοντας σωστά το βάρος.
Υπάρχει φυσικά και μία άλλη περίπτωση που αξίζει να της δώσεις προσοχή. Μπορεί κάποιες φορές να δίνεις μεγάλη βαρύτητα σε αυτό που κάνεις, έχοντας ως σκοπό και επιθυμία να το κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν όμως δεν έχεις βρει το σωστό κέντρο βάρους, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί τελικά αυτό που έλκεις, να είναι μη επιθυμητό. Σου έχει συμβεί, σαν παράδειγμα, να πάρεις πολύ σοβαρά κάποιο ρόλο, ίσως τον ρόλο σου σε μία σχέση ή ως επαγγελματίας: Σίγουρα χρειάζεται μία δόση σοβαρότητας η έλλειψη όμως της κατάλληλης δοσολογίας ενδέχεται να σου αφαίρεσαι κάτι, από την καλή αίσθηση που μπορείς να βιώσεις μέσα στον ρόλο. Στοχάσου πάνω σε αυτό. Στοχάσου τι είναι αυτό που χρειάζεται να φέρεις μέσα σε κάποια κατάσταση που σε ενδιαφέρει, ώστε να πετύχεις καλύτερη ισορροπία.
Εύχομαι η κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο νόμος της έλξης να σε εμπνεύσει να επιλέγεις με καλύτερα κριτήρια πού θα δίνεις βαρύτητα, αλλά και πόση βαρύτητα δίνεις, ώστε να έλκεις κοντά σου πράγματα που επιθυμείς, που απολαμβάνεις και που σε οφελούν.
Στην πράξη
Από τον συμπαντικό νόμο της έλξης δεν γίνεται να ξεφύγεις καθότι είσαι κομμάτι του σύμπαντος. Γίνεται όμως να τον αξιοποιήσεις προς όφελός σου για να βρίσκεις την ισορροπία σου.
Μερικές φορές μας έλκουν συμπεριφορές και καταστάσεις που διαταράσσουν την ισορροπία μας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, σε διατροφικό επίπεδο ή σε επίπεδο σχέσεων. Πάντα όμως η έλξη έχει να κάνει με την βαρύτητα που εσύ δίνεις στα πράγματα.
Κρατώντας αυτή την ιδέα κατά νου, σε προσκαλώ και σε ενθαρρύνω να παρατηρήσεις αυτή την εβδομάδα τι σε έλκει κοντά του και τι λαμβάνεις ως αποτέλεσμα. Ειδικά στην περίπτωση που έλκεις κάτι το οποίο τελικά σε βγάζει εκτός ισορροπίας, επανεξέτασε τι βαρύτητα του δίνεις. Ενδέχεται να χρειάζεται να μετατοπίσεις το βάρος σε κάτι άλλο.
Στοχάσου επίσης σε σχέση με κάποιον στόχο που έχεις αυτή την περίοδο ή σχετικά με κάτι που επιθυμείς να φέρεις κοντά σου αλλά δεν το έχεις πετύχει ακόμα . Δίνεις στον στόχο σου την βαρύτητα που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσεις έλξη προς αυτό που επιθυμείς;
Αυτή την ιδέα, θα την κάνουμε πρακτική και στις τάξεις yoga αυτή την εβδομάδα τόσο σε σωματικό και όσο και σε νοητικό επίπεδο. Κάποιες φορές για να διατηρείς την ισορροπία σου χρειάζεται να βάλεις περισσότερη δύναμη στην βάση του πατήματός σου και άλλες φορές χρειάζεται να σεβαστείς τα όρια σου και ίσως να χρησιμοποιήσεις ένα στήριγμα. Θα μελετήσουμε επομένως τους διαφορετικούς τρόπους που επιτυγχάνεται η «ισορροπημένη δράση» για να παίρνουμε κάθε φορά ένα καλό, επιθυμητό αποτέλεσμα. Να υπάρχει τελικά ένα «ισορροπημένο δούναι και λαβείν»
Σας περιμένω να εμβαθύνουμε σε αυτή την ιδέα που μπορεί να φέρει όμορφες αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής.
________________________________________________
________________________________________________
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Πέτυχε τους στόχους σου κάνοντας ατομικές συνεδρίες
- Φρόντισε τον εαυτό σου κάνοντας yoga*.
Η Yoga που είναι το πιο παλιό σύστημα προσωπικής ανάπτυξης που εγώ γνωρίζω. O χαρακτήρας των μαθημάτων που προσφέρω θα σε βοηθήσει όχι μόνο βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αλλά και να φέρεις επίγνωση προς ποια κατεύθυνση σε ενδιαφέρει να αναπτυχθείς. Μέσα από τα μαθήματα θα καλλιεργήσει ποιότητες που θα σου ανοίξουν τον δρόμο της αυτοβελτίωσης. Οι πρακτικές απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους μαθητές. Απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν να προσφέρουν φροντίδα στον εαυτό τους
Διαβάστε επίσης
4 καταστάσεις που θα σου δώσουν μεγάλα μαθήματα
Πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις