Ρίξε τους ρυθμούς για μια ζωή γεμάτη απόλαυση & επιτυχία

ζωή Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Η εποχή μας, μας ωθεί να ζούμε τη ζωή σε υψηλή ταχύτητα. Είναι σύνηθες να γεμίζουμε το 24ωρό μας με multitasking, γρήγορα γεύματα και αστραπιαίες συναναστροφές.

Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα μπορεί κάποιες φορές, να παίρνουμε δουλειά στο σπίτι. Μπορεί επίσης να “τρέχουμε” πίσω από κοινωνικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, που αντί τελικά να μας αποφορτίζουν, να μας συνδέουν και να γεμίζουν τις “μπαταρίες μας”, καταλήγουν να γίνονται άλλη μία πηγή κούρασης ή άγχους.

Ας αναρωτηθούμε όμως τα εξής:

  • Αν ο στόχος μας είναι να ζούμε μια ζωή που την απολαμβάνουμε και μία καθημερινότητα που μας γεμίζει ικανοποίηση, όλος αυτός ο “αγώνας ταχύτητας” μας οδηγεί προς τον στόχο αυτό;
  • Αν δουλέψουμε περισσότερες ώρες, κάνουμε λιγότερες διακοπές και γεμίσουμε ακόμα πιο πολύ το ήδη βαρύ πρόγραμμά μας, θα αποκτήσουμε όλα όσα επιθυμούμε;

Τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά.

Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν συνεχώς ότι η απόδοσή μας μειώνεται όταν οδηγούμε τον εαυτό μας σε εξουθένωση. Ακόμα περισσότερο, ο άνθρωπος στην σημερινή εποχή μοιάζει να μεταθέτει συνεχώς την ευτυχία και τα όνειρά του στο απροσδιόριστο μέλλον, ακολουθώντας την λογική: «θα πιεστώ τώρα και θα ασχοληθώ με την ευτυχία μου αργότερα».

Ρωτήστε όμως τον εαυτό σας: «Πότε θα θέλατε να είστε ευτυχισμένοι, τώρα ή αργότερα;». Υπάρχει κανείς που δεν θα ήθελε να είναι ευτυχισμένος αυτή τη στιγμή, αλλά και κάθε μέρα της ζωής του;

Γιατί τότε επαναλαμβάνουμε συνήθειες οι οποίες δεν μας οδηγούν προς μία καλύτερη ζωή;

Ο λόγος είναι ότι κάποιες φορές παγιδευόμαστε σε μία καθημερινότητα κατά την οποία συνεχώς εκτελούμε, αλλά ξεχνάμε να την βιώνουμε.


Χαμηλότεροι ρυθμοί – περισσότερα οφέλη

 

Ορισμένες φορές ακούγοντας για πρακτικές που μας καλούν να ρίξουμε τους ρυθμούς, νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε λιγότερα πράγματα, την στιγμή που οι απαιτήσεις και οι δουλειές μαζεύονται. Η σκέψη και μόνο για κάτι τέτοιο, ενδέχεται να μας γεμίσει με άγχος, με ενοχές και με άρνηση!

Φέρτε στον νου σας αν ποτέ έχετε νιώσει ότι η ίδια μέρα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ότι λειτουργείτε μέσα σε αυτήν σχεδόν μηχανικά. Αν έχετε ποτέ βιώσει κάτι τέτοιο, γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία πόσο εξουθενωτικό είναι. 

Αν σας συμβαίνει συχνά-πυκνά, είναι γιατί πιθανότατα κάθε μέρα τρέχετε όπως το χάμστερ μέσα στην ρόδα. Με μεγάλη ταχύτητα και ένταση, αλλά χωρίς να πηγαίνετε κάπου! Τουλάχιστον όχι εκεί που επιθυμείτε…

Συνεπώς το να ρίξουμε τους ρυθμούς, στην πράξη σημαίνει να έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε ποιες επιλογές είναι ωφέλιμες για εμάς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας.

Σημαίνει να έχουμε την διαύγεια, την επίγνωση και την ενέργεια να αντιμετωπίσουμε με ευχέρεια την κάθε στιγμή, να την βιώνουμε στο 100% και να είμαστε πραγματικά στο παρόν. Αυτό θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην εργασία μας, στον ρόλο μας μέσα στην οικογένεια, στον φιλικό μας κύκλο και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Θα μας κάνει πιο ικανοποιημένους από τη ζωή μας.

Σταματώντας να τρέχουμε αδιάκοπα, μόνο τότε, θα μπορέσουμε να χαράξουμε το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάκτηση των στόχων μας.


Πώς θα ρίξεις τους ρυθμούς

 

  • Κάνε ξεκαθάρισμα: Οτιδήποτε γεμίζει τον χρόνο σου με θόρυβο χωρίς να σου προσφέρει τίποτα, πέτα το από την ζωή σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως το να σταματήσεις να κοιτάς τα email σου την Κυριακή. Μάθε να λες όχι σε επιπλέον υποχρεώσεις που δεν σε ωφελούν πραγματικά ή σε κοινωνικές συναναστροφές που δεν σε ευχαριστούν. Έτσι δημιουργήσεις αξιοποιήσιμο χώρο στο 24ωρο σου αλλά και στον νου σου.

Χρησιμοποίησε αυτή την διαύγεια και την νηφαλιότητα που θα δημιουργήσεις για να βιώσεις ενσυνείδητα την κάθε στιγμή. Μαθαίνοντας να είσαι ουσιαστικά παρών κάθε λεπτό της ζωής σου, θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό και πιο ευτυχισμένο.

  • Φρόντισε τον εαυτό σου: Για να έχεις ενέργεια , είναι αναγκάιο να θρέφεσαι σωστά. Για να έχεις διαύγεια είναι αναγκαίο να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. Για να κατακτάς κάθε μέρα και από έναν στόχο είναι αναγκαίο να αισθάνεσαι όμορφα σωματικά και συναισθηματικά. Το να στερείς από τον εαυτό σου την φροντίδα σε απομακρύνει από την ευτυχία σου.

Αφιέρωσε καθημερινά χρόνο σε κάτι που σου προκαλεί πραγματικά ευχαρίστηση. Αντάμειψε τον εαυτό σου με σύντομες αποδράσεις από την ρουτίνα σου και κάνε επιλογές ουσίας, που θα επαναφορτίσουν την ενέργειά σου.

  • Ζήσε! Μην εκτελείς απλά: Δώσε ουσιαστικό νόημα στις πράξεις σου. Ευθυγράμμισε την κάθε σου απόφαση με το ποιος πραγματικά είσαι και τι θες να πετύχεις.

Απόφυγε τις μηχανικές επιλογές που εγγυημένα δεν θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου. Βάλε στην ζωή σου εργαλεία που θα σε φέρουν σε πραγματική επαφή με τον εαυτό σου και με τους τρόπους για πετύχεις τους στόχους σου. Έτσι θα μπορέσεις να ζήσεις στον ρυθμό που εσύ θα επιλέξεις να ζεις.


Θέλω να κλείσω με μία φράση του Leonardo da Vinci που προσωπικά με έχει εμπνεύσει και εύχομαι να εμπνεύσει και εσάς.

«Πού και πού να φεύγεις μακριά, να χαλαρώνεις, έτσι ώστε όταν γυρίσεις στο έργο σου να είναι πιο σίγουρη η κρίση σου. Απομακρύνσου, γιατί τότε το έργο σου θα σου φανεί μικρότερο και θα μπορείς να το αντιληφθείς με μια ματιά και τότε η έλλειψη αρμονίας και αναλογίας θα είναι πιο εύκολα αντιληπτή». L.d.V.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατήσουμε απόσταση από τα πράγματα, προκειμένου να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση και να εντοπίσουμε τις ανισορροπίες. Επιλέξτε να σας συμβεί!

Βάλτε στόχο να κόψετε ταχύτητα για να μπορέσετε να δείτε την μεγάλη εικόνα. Έτσι θα αντιληφθείτε τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε, προκειμένου να δημιουργήσετε και να απολαύσετε μία ζωή πλούσια σε νόημα.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now