Η πρότασή μου για πρακτική και στοχασμό τώρα τον Ιούλιο αφορά τον σεβασμό. Σκεφτείτε το εξής. Ο σεβασμός είναι σημαντική κινητήριος δύναμη. Είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα που παίρνεις, σε οτιδήποτε κάνεις.
Για παράδειγμα:
-Αν σέβεσαι τον εαυτό σου… τι παρέες θα επιλέξεις.
– Αν σέβεσαι τον παιδί σου… πώς θα συζητήσεις μαζί του.
– Αν σέβεσαι τον διπλανό σου.. πώς θα διαφωνήσεις μαζί του;
Με αυτά τα πολύ καθημερινά παραδείγματα θέλω να υπογραμμίσω το παρακάτω Υπάρχουν έννοιες όπως ο σεβασμός, τις οποίες θεωρούμε αυτονόητες. Παίρνουμε ως δεδομένο, ότι από την στιγμή που δεν εκφράζουμε προς τα έξω μία υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά, ότι λειτουργούμε με σεβασμό. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Γι’ αυτό και τον στοχασμό μου για τον σεβασμό, τον ξεκινώ από την ικανότητα της σωστής διάκρισης.
Ο σεβασμός για να λειτουργήσει πραγματικά, χρειάζεται να τον φέρεις στην γραμμή εκκίνησης. Να τον επιλέγεις ως η ενέργεια μέσα από την οποία οργανώνεσαι, πριν εκφράσεις κάτι προς τα έξω. Γιατί αν περιμένεις να εξετάσεις μετά από μία δράση σου αν φέρθηκες με σεβασμό, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μην το έχεις κάνει.
Όλες τις εβδομάδες του Ιουλίου θα αποδομήσουμε τα χαρακτηριστικά που μετατρέπουν τον σεβασμό από αφηρημένη έννοια σε συγκεκριμένη, καθημερινή πρακτική.
Όσοι από εσάς εφαρμόσετε τις προτάσεις, να είστε σίγουροι ότι στο τέλος του μήνα θα έχετε πετύχει κάτι διαφορετικό και πολύ ωφέλιμο σε επίπεδο νοοτροπίας και δράσης.
Viveka
Τι είναι ο σεβασμός και πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι λειτουργείς μέσα από σεβασμό; Αρκετές φορές στην ζωή μας υπάρχουν εκείνες οι λεπτές γραμμές, όπου χρειάζεται να εστιάσεις πολύ καλά για να διακρίνεις τα όρια.
-Όταν ένα φίλος ζητάει την βοήθειά σου, και εσύ εκείνη την στιγμή πνίγεσαι, πού ξεκινά σεβασμός στην ανάγκη του φίλου και πού ο σεβασμός απέναντι στην δική σου ανάγκη.
-Όταν κάποιος απέναντί σου εκφράζει μία άποψη που σε βρίσκει 100% αντίθετο, πώς μπορείς να διαφωνήσεις διατηρώντας τον σεβασμό;
Η απάντηση είναι ότι: “δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση”. Ο σεβασμός αναδύεται μέσα από τον παλμό. Όπως οτιδήποτε άλλο στο σύμπαν.
Γιατί αν πάντα σέβεσαι μόνο την δική σου ανάγκη για ξεκούραση, σε μία στιγμή κρίσης κάποιου αγαπημένου προσώπου, ενδέχεται να είσαι απών. Αν χάρη σεβασμού στην άποψη του συνομιλητή σου, εσύ τελικά καταπιέζεσαι ή αποδέχεσαι συμπεριφορές που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου, τότε μάλλον έχουν χαθεί τα όρια του σεβασμού.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από την αρχή της σωστής διάκρισης. Την έννοια της Viveka όπως ονομάζεται στα σανσκριτικά. Viveka είναι όταν με καθαρό πνεύμα, χωρίς προκαταλήψεις και προδιαθέσεις, μπορείς σε κάθε στιγμή να διακρίνεις το σωστό, το αληθινό και το ωφέλιμο. Ασφαλώς δεν είναι μία κατάσταση την οποία κατακτάς κάποια στιγμή και τελείωσε. Είναι συνεχώς ένα παιχνίδι παλμού. Σαν να έχεις ένα παλιό ραδιόφωνο που ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται επανασυντονισμό η βελόνα του, προκειμένου να πιάσει την σωστή συχνότητα.
Αυτή η βελόνα συντονισμού είναι η πρακτική της σωστής διάκρισης και η συχνότητα που θα «πιάσεις» είναι ο σεβασμός των ορίων μέσα σε κάθε κατάσταση.
.,
Το φαινόμενο της διάκρισης είναι έντονο παντού γύρω μας, όχι όμως πάντα με καλούς όρους. Βάζοντας όρια για να διακρίνουμε ένα πράγμα από ένα άλλο, μπορούμε είτε να διασφαλίσουμε την ισορροπία, είτε να δημιουργήσουμε αποστροφή. Να τραβήξουμε μία γραμμή στην μέση και να θεωρήσουμε ότι το Χ είναι καλό, και το Ψ είναι κακό. Ξαφνικά η δική μας πλευρά γίνεται ο κόσμος όλος.
Ας μην το πάμε πολύ μακριά. Ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι μπορεί να μην σεβαστούμε και να μην ακούσουμε τις ανάγκες που πραγματικά έχουν τα παιδιά μας. Αυτό συμβαίνει επειδή εμείς οι ενήλικες βρισκόμαστε σε άλλη φάση από αυτά. Βάζουμε τις φωνές σαν παράδειγμα σε ένα τρίχρονο παιδί, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι το παιδί σταματά να ακούει τι του λες, την στιγμή που ξεκινάς να φωνάζεις. .
Έτσι, αντί για ορθή διάκριση της ανάγκης που παρουσιάζεται ώστε να λειτουργήσεις με ωφέλιμο σεβασμό, προκαλείς διάκριση. Δημιουργείς χάσμα μεταξύ εσένα και του ίδιου σου του παιδιού.
Στοχαστείτε όταν αυτό συμβαίνει σε επίπεδο κοινωνίας… Είναι όλα αυτά τα φαινόμενα βίας που βλέπουμε να συμβαίνουν.
Η ορθή διάκριση είναι η αφετηρία για να γίνει ο σεβασμός κινητήριος δύναμη. Να γίνει από αφηρημένος, πρακτικά και ξεκάθαρα συγκεκριμένος. Να διαπερνά κάθε σου δράση. Γιατί είναι σημαντικό να το κάνεις αυτό; Μα γιατί οποιοδήποτε φαινόμενο βίας υπάρχει, φωτρώνει μέσα από την έλλειψη σεβασμού. Ακόμα και η βία που προκαλεί στο σώμα και στην ψυχή μας η ίδιες μας οι σκέψεις…
Στην πράξη
Πάνω στο yoga mat στις τάξεις του Ιουλίου θα φέρουμε την ποιότητα της Viveka. Είναι σπουδαίο εργαλείο κατά την διάρκεια της πρακτικής. Μέσα από αυτή την ποιότητα της ορθής διάκρισης των καλών ορίων, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε λεπτομέρειες της σωστής ευθυγράμμισης του σώματός μας. Δουλεύοντας μέσα από σωστή ευθυγράμμιση, ιδίως στην μέθοδο της Anusara Yoga που εγώ διδάσκω, το σώμα γίνεται πιο ευρύχωρο. Ως αποτέλεσμα καταφέρνει να ανοίξει και να δυναμώσει, με σεβασμό στα όριά του.
Έξω στην καθημερινότητα, η πρότασή μου αυτή την εβδομάδα, είναι όπου κι αν βρεθείτε, να λειτουργήσετε μέσα από την πρόθεση να συντονιστείτε νηφάλια με αυτό που συμβαίνει. Σαν να πιάνειτε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτό θα σας κάνει να λειτουργήσετε με σωστή διάκριση. Χωρίς προκαταλήψεις και προδιαθέσεις λόγω κάποιας εντύπωσης που προϋπάρχει.
Καθαρό μυαλό, ανοιχτή καρδιά και κατανόηση. Πάνω απ’ όλα σεβασμός. Παρατηρήστε σε αυτόν τον χώρο που θα δημιουργηθεί μέσα σας, τι καλό μπορεί να ευδοκιμήσει.
Με αυτή την πρόταση ξεκινάμε το “ταξίδι” του Ιουλίου. Σας περιμένω κάθε Τρίτη στις 18:00 και κάθε Τετάρτη στις 08:30 το πρωί στις online τάξεις μου για πρακτικές yoga όπου θα σωματοποιήσουμε την ιδέα του σεβασμού και έτσι εύκολα θα την εκφράσουμε και προς τα έξω. Δηλώστε την συμμετοχή σας στο [email protected].