Πώς θα διορθώσετε την στάση του σώματός σας από σήμερα

“Στάσου ίσια”! “Πίσω τους ώμους”! “Μην καμπουριάζεις”! Σας τα έλεγαν και εσάς όταν ήσασταν παιδιά; Είχαν μεγάλο δίκιο οι γονείς και οι δάσκαλοί μας που έδιναν τόση σημασία στην στάση του σώματός μας. Το πώς στέκεσαι επηρεάζει σίγουρα το μυοσκελετικό σου σύστημα, αλλά πλέον ξέρουμε ότι συνδέεται και με πολλά περισσότερα πράγματα.

Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος, περνάει την ημέρα του καθιστός στο γραφείο για να δουλέψει. Κάθεται σε ένα αυτοκίνητο για να μετακινηθεί. Κάθεται στον καναπέ του για να κοινωνικοποιηθεί και να διασκεδάσει. Κι όμως. το κάθισμα σε καρέκλα που είναι τόσο καθημερινό για όλους μας, περιορίζει το μυοσκελετικό μας σύστημα σε μία αφύσικη θέση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η οθόνη του κινητού. Κάντε εικόνα πώς γέρνει ο αυχένας σας όταν κρατάτε το κινητό στα χέρια σας.

Κάπως έτσι το σώμα αρχίζει να γέρνει προς τα μπροστά. Το κεφάλι, το πάνω μέρος της πλάτης και οι ώμοι. Κάπως έτσι αρχίζει να περιορίζεται το εύρος της κίνησης. Η στάση του σώματός σου επηρεάζει τα οστά σου, την συνδεσμολογία μυών και ιστών και την ισορροπία σου.

Λιγότερος κόσμος γνωρίζει, την σύνδεση της κακή στάσης του σώματος με συμπτώματα όπως η καούρα, η δυσκοιλιότητα και τα χαμηλά αποθέματα ενέργειας. Σκεφτείτε την σπονδυλική σας στήλη. Τον τρόπο που διαπερνά το σώμα σας και συνδέει διαφορετικές περιοχές μεταξύ τους. Όταν η σπονδυλική στήλη είναι μη ευθυγραμμισμένη ασκεί δυσανάλογη πίεση σε κάποια περιοχή. Επομένως, κάποιο σύμπτωμα που εκ πρώτης όψεως ένας μη εκπαιδευμένος άνθρωπος δεν το συνδέει με την σπονδυλική του στήλη, μπορεί να διορθωθεί ευθυγραμμίζοντάς της.  Για αντίστοιχους λόγους είναι πολύ σημαντική η σωστή ευθυγράμμιση της λεκάνης, των ισχίων και του ιερού οστού.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθώ πιο αναλυτικά. Κρατήστε όμως ότι η στάση του σώματος είναι ταυτόχρονα η αιτία και λύση αρκετών προβλημάτων. Είναι σημαντικό επομένως να έχουμε την έννοια της. Γιατί ακόμα και κάποιος που μπορεί να γυμνάζεται, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι έχει σωστή στάση σώματος. Σίγουρα υπάρχουν μέθοδοι, όπως η hatha yoga, όπου όταν διδάσκονται ακολουθώντας σωστές αρχές ευθυγράμμισης, θα διορθώσουν και την στάση του σώματος.

Αν όμως παρατηρήσετε στον εαυτό σας ότι στέκεστε με τον καλύτερο τρόπο, και υπάρχουν πράγματα ως διόρθωση, το καλύτερο πράγμα που σας προτείνω να κάνετε, είναι συνειδητά, κάθε μέρα να προσέχετε την στάση σας. Κάντε την ευθυγράμμιση του σώματός σας καθημερινή “δουλειά” σας. Στην συνέχεια του άρθρου θα βρείτε συγκεκριμένα τι μπορείτε να προσέξετε ώστε να αισθανθείτε την διαφορά.

Tips για σωστή όρθια στάση
.

 • Πατήστε καλά τα πέλματα ούτως ώστε το βάρος να κατανέμεται εξίσου στις 4 γωνίες του πέλματος. Φροντίστε η μέσα γραμμή και η έξω γραμμή του πέλματος να πατάνε εξίσου καλά. Το άνοιγμα των πελμάτων κρατήστε το όσο το άνοιγμα της λεκάνης σας.
  .
 • Αποφύγετε να “κλειδώνετε” τα γόνατά σας.
  .
 • Παρατηρήστε την λεκάνη σας. Μήπως έχει την τάση να γέρνει προς τα μπροστά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την μέση σας; Για να την ευθυγραμμίσετε στρίψτε προς τα μέσα και πίσω την κορυφή των μηρών. Σαν να θέλετε να απομακρύνετε τα καθιστικά οστά μεταξύ τους. Παρατηρήστε πώς κάνοντάς το αυτό, έχει δημιουργηθεί χώρος στην λεκάνη σας, ενώ οι γλουτοί σας έχουν πάει προς τα πίσω. Τώρα, μέσα σε αυτό τον χώρο κατεβάστε τον κόκκυγα (την ουρά) προς το έδαφος. Αισθανθείτε πώς το σώμα σας φυσικά θα ευθυγραμμιστεί και θα “ψηλώσει”.
  ,
 • Προσέξτε πώς τώρα, έχοντας κάνει τα προηγούμενα, η κοιλιά σας έχει μία τάση προς τα μέσα και προς τα πάνω. Ενισχύστε ελαφρά αυτή την τάση.
  .
 • Αφού έχετε ευθυγραμμίσει τα πέλματα και την λεκάνη σας τώρα πάρτε τους ώμους σας πίσω. Ξεκινώντας να δουλεύεται από την βάση προς τα πάνω, θα είναι ευκολότερο να διατηρήσετε την καλή σας στάση, σε σύγκριση με το να πάρετε μόνο πίσω τους ώμους. Παρατηρήστε αν κάνοντας αυτό, σφίγγετε τους ώμους ή το σαγόνι σας. Χαλαρώστε…
  .
 • Κρατήστε τους λοβούς των αυτιών σας στην ίδια ευθεία με τους ώμους και στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι δεν θα γέρνει προς τα μπροστά, προς τα πίσω ή προς το πλάι.

Κάθε μέρα βρείτε ευκαιρίες να σταθείτε οργανώνοντας το σώμα σας κατά αυτό τον τρόπο. Βήμα – βήμα. Μπορείτε να το κάνετε όσο περιμένετε να ετοιμαστεί ο καφές σας ή οπουδήποτε στέκεστε.

Tips για σωστή στάση σώματος όταν κάθεστε
.

 • Φροντίστε πάντα τα πέλματά σας να πατάνε καλά στο έδαφος.
  .
 • Διατηρήστε ένα μικρό κενό μεταξύ του πίσω μέρος του γονάτου και του καθίσματός σας.
  .
 • Τα γόνατά σας χρειάζεται να βρίσκονται στο ύψος ή χαμηλότερα από το ύψος των ισχίων σας.
  .
 • Φροντίστε το κάθισμά σας να υποστηρίζει το χαμηλό και μεσαίο τμήμα της πλάτης σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρι υποστήριξης αν η καρέκλα δεν το κάνει από μόνη της.
  .
 • Έχετε έννοια τους ώμους σας. Αν διαπιστώνετε ότι τους κρατάτε σφιγμένους χαλαρώστε τους και πάρτε τους προς τα πίσω. Το ίδιο και το κεφάλι σας. Αν γέρνει μπροστά σκεφτείτε ότι θέλετε να κρατήσετε τους λοβούς των αυτιών σας στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Εναλλακτικά μπορείτε να σκεφτείτε ότι θέλετε να φέρετε το πίσω μέρος του ουρανίσκου πάνω από την σπονδυλική στήλη. Είναι πιθανό τους ώμους και το κεφάλι να χρειαστεί να τα διορθώσετε περισσότερες από μία φορές. Δεν πειράζει καθόλου. Σας προτείνω μάλιστα, εκεί που κάθεστε να βάλετε ένα σημείωμα για να σας το θυμίζει. Μόνο με τις συνεχόμενες επαναλήψεις, η σωστή στάση θα γίνει “κτήμα” σας.
  .
 • Σηκωθείτε από το κάθισμά σας ανά  30 – 45 λεπτά για να τεντώσετε όλο σας το σώμα. Είναι σημαντικό και σίγουρα ένα stretching διάρκειας ενός λεπτού δεν θα σας καθυστερήσει από την δουλειά σας!
  >

Επιπλέον

Αν καθημερινά έχετε την έννοια της στάσης του σώματός σας και την διορθώνετε όταν στέκεστε και όταν κάθεστε, σίγουρα θα δείτε βελτίωση. Υπάρχει ακόμα μία πρακτική που εγώ σας προτείνω να κάνετε καθημερινά, μόνοι σας από το σπίτι σας για να βοηθήσετε το σώμα και την στάση σας ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για την αλληλουχία των απλών ασκήσεων που στην yoga ονομάζονται Xαιρετισμοί στον Ήλιο.

Βρείτε μόλις 10 λεπτα μέσα στην ημέρα σας, και σας το υπόσχομαι ότι αυτά τα 10 λεπτά θα αλλάξουν ευχάριστα την αίσθηση του σώματός σας. Ακόμα κι αν ήδη γυμνάζεστε, οι Χαιρετισμοί στον Ήλιο είναι μία ευφυής αλληλουχία ασκήσεων, που τονώνει μυϊκά και σκελετικά όλο το σώμα και ωφελεί διαφορετικά σώματα, διαφορετικές ανάγκες και ασκούμενους κάθε επιπέδου.

Τα “δώρα” της σωστής στάσης του σώματος

Σας το έγραψα και παραπάνω, αξίζει όμως να το πούμε άλλη μία φορά. Έχετε την έννοια της στάσης του σώματός σας. Η σωστή στάση θα βελτιώσει την καθημερινή σας εμπειρία με πάρα πολλούς τρόπους. Ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η έννοια σας είναι το μόνο που χρειάζεστε για να έχετε ένα πιο λειτουργικό σώμα. Δώστε την προσοχή σας και ακολουθήστε καθημερινά τα απλά tips που σας έδωσα πιο πάνω. Σύντομα οι παλιές σας συνήθειες σχετικά με τον τρόπο που στέκεστε και κάθεστε, θα αντικατασταθούν από καλύτερες. Η σωστή στάση του σώματος θα σας είναι εύκολη και φυσική.

Πάνω απ΄όλα θα έχετε κερδίσει:

 • Ένα λειτουργικό σώμα όπου οστά και σύνδεσμοι συνεργάζονται σωστά μεταξύ τους.
 • Αυξημένη ενέργεια επειδή θα έχετε μειώσει τον πόνο και την κούραση.
 • Θα έχετε προλάβει μόνιμες αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης.
 • Θα έχετε λιγότερους πονοκεφάλους και μυαλγίες.
 • Η όψη σας θα είναι πιο υγειής και το διάθεσή σας ανεβασμένη.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Δείτε επίσης:

Ελάτε στα μαθήματα yoga του Ιουλίου

Επόμενα Event

Βίντεο : Τα οφέλη της σωστής στάσης του σώματος

.
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now