Mindful Walking : Κάτι περισσότερο από περίπατος

Μία καλή συνήθεια που πολύ εύκολα μπορείς να βάλεις στη ζωή σου, από σήμερα κιόλας, είναι το περπάτημα. Ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος που γυμνάζεται τακτικά, το καθημερινό περπάτημα θα σου προσφέρει πολλά επιπλέον οφέλη, συμπληρώνοντας εκείνα της άσκησης.

Όταν περπατάς κάνεις μία κίνηση φυσική την οποία το σώμα σου την έχει ανάγκη. Ειδικά αν κάθεσαι πολλές ώρες σε καρέκλα ή στέκεσαι. Το συνεχές κάθισμα συγκεκριμένα περιορίζει σε μία αφύσικη θέση το μυοσκελετικό σου σύστημα. Έχω αναφερθεί εκτενώς σε παλαιότερό μου άρθρο για τους λόγους που καθιστούν το περπάτημα μία πολύ σημαντική πηγή ευεξίας και υγείας. Μπορείτε να τους βρείτε το link στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σήμερα η πρόταση που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, αφορά στο πώς μπορείς να συνδυάζεις τα οφέλη της κίνησης του περπατήματος με τον διαλογισμό του mindfulness.  Πρόκειται για την πρακτική του Mindful Walking και τώρα που ο καιρός είναι πολύ καλός, είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε.

Πώς ένας περίπατος γίνεται mindful πρακτική

– Φορέστε τα πιο άνετά σας ρούχα και παπούτσια. Αυτά που γνωρίζετε ότι δεν θα αποσπάσουν την προσοχή σας.

– Αφήστε στο σπίτι συσκευές μουσικής, ρολόι που δέχεται ειδοποιήσεις και το κινητό σας. Αυτός ο περίπατος είναι ταυτόχρονα μία μορφή διαλογισμού που θα σας φέρει σε σύνδεση με τον εαυτό σας.

– Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα σταθείτε για μία στιγμή. Κάντε παύση και φέρτε την επίγνωση στο σώμα σας. Στην αίσθηση του σώματός σας. Στην πρακτική του mindful walking θέλουμε τις αισθήσεις μας ενεργοποιημένες και εστιασμένες στην εμπειρία του περπατήματος. Αυτό σημαίνει πως ενεργά τοποθετείς την προσοχή σου :

  • Στην αίσθηση του εδάφους στα πέλματά σου και του αγγίγματος του αέρα.
  • Στους ήχους που σε περιβάλλουν. Εστίασε και ίσως ανακαλύψεις περισσότερους ήχους από τους προφανείς.
  • Στα χρώματα και στα σχήματα γύρω σου.
  • Στις μυρωδιές.
  • Ακόμα και στις γεύσεις που μπορεί να αισθανθείς λόγω των ερεθισμάτων που σε περιβάλλουν.

Με απλά λόγια, επικεντρώνεις την κάθε σου αίσθηση, στα αισθητηριακά ερεθίσματα του “τώρα”  . Αυτό σημαίνει πως αν καθώς περπατάς βλέπεις πχ. την Ακρόπολη, χρειάζεται να σταματήσεις τον νου σου από το να αναλύσει όσα ξέρει για την Ακρόπολη ή να ανασύρει προσωπικούς συνειρμούς και αναμνήσεις. Παρατήρησε το σχήμα της, τα χρώματά της κτλ. λεπτομέρειες, που ίσως δεν έχεις ξαναπροσέξει επειδή η σκέψη σου σε «παίρνει από το τώρα» και συνειρμικά σε «πάει κάπου αλλού».

Διατηρώντας όλες σου τις αισθήσεις ενεργές στην εμπειρία του περιπάτου σου, θα καταφέρεις να έχεις μία ευχάριστη και ενσυνείδητη εμπειρία αποφόρτισης και γείωσης. Αυτή την εμπειρία, μπορείς να έχεις κάθε μέρα της ζωής σου.

Τι θα κερδίσετε από το mindful walking

 Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω, η πρακτική του mindful walking μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Σας προτείνω να το κάνετε. Να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά ποιοτικού, καλού χρόνου στον εαυτό σας.

Σκεφτείτε, ότι το περπάτημα “συνταγογραφείται ως φάρμακο” για την καλή υγεία από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Συγκεκριμένα στο θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα, και στον τρόπο ζωής που προτείνει, το περπάτημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μίας καθημερινότητας που σέβεται και προάγει την ευζωία. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το πρωινό περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Το προτείνει μάλιστα, ως κατάλληλη άσκηση και για τους τρεις αγιουρβεδικούς τύπους, γιατί εξισορροπεί και τις τρεις doshas (Pitta – Vata – Kapha) χωρίς να επιβαρύνει το σώμα.

Το περπάτημα αποτελεί επίσης έναν από τους «χρυσούς κανόνες» της Αγιουρβέδα, για ομαλή χώνεψη και πεπτική λειτουργία. Σε κάθε προτεινόμενη ρουτίνα που βασίζεται στο αγιουρβεδικό σύστημα, τα 15 – 20 λεπτά έπειτα από κάθε γεύμα υποστηρίζουν την διαδικασία επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισμό μας. Αυτή η πρακτική προτείνεται και από την σύγχρονη ιατρική, ενώ ιδίως στα άτομα με διαβήτη βοηθά να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα έπειτα από το φαγητό.

Επιπλέον, το περπάτημα εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερίνης, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τον μεταβολισμό και την αντοχή. Αν μάλιστα περπατάς σε ώρα ηλιοφάνειας, τότε βοηθάς τον οργανισμό σου να παράγει βιταμίνη D στην οποία αρκετοί άνθρωποι στην χώρα μας έχουν έλλειψη.

Όλα τα παραπάνω είναι οφέλη από το απλό περπάτημα μόνο. Αν στον ίδιο χρόνο που θα αφιερώσεις για να περπατήσεις, κάνεις την πρακτική του mindful walking, τότε το καθημερινό κέρδος για την σωματική και ψυχική σου υγεία θα πολλαπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα κερδίζεις επιπλέον:

1) Ηρεμία, γαλήνη, διαύγεια. Ένας καθημερινός ενσυνείδητος περίπατος μπορεί να γίνει η δική σου στιγμή της ημέρας που δημιουργείς παύση. Παύση για να αποφορτίσεις τον νου σου και να γαληνέψεις. Όχι απλά διάλειμμα, μα κάτι πολύ περισσότερο. Ειδικά σε περιπτώσεις που ίσως έχει μπει σε έναν “λαβύρινθο” σκέψεων και έχεις κολλήσει κάπου, η άσκηση mindfulness σε συνδυασμό με κίνηση είναι η διακοπή που χριάζεσαι. Πρώτα απ΄όλα για να δώσεις τέλος σε μία κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα σε βοηθήσει να δεις “αυτό που δεν βλέπεις”, την διέξοδο δηλαδή από τον “λαβύρινθο”.

Αυτή είναι η επίδραση που έχει στον άνθρωπο η ουσιαστική επαφή με τον φυσικό κόσμο. Και όταν λέω φυσικό κόσμο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένα δάσος, ένα βουνό ή μία παραλία. Μπορεί να είναι η γειτονιά σου. Σημασία έχει να συνδεθείς με όλα αυτά που υπάρχουν έξω από εσένα, αλλά ταυτόχρονα είναι μέρος της φύσης όπως εσύ. Ο αέρας, ο ήλιος, ο ουρανός, η θερμοκρασία, τα πουλιά ή άλλα ζώα που ίσως συναντήσεις, τα δέντρα ή το χώμα. Η φύση υπάρχει γύρω σου όπου κι αν μένεις και η σύνδεση μαζί της σε βγάζει από τον μικρόκοσμο του Εγώ σου. Σε βγάζει από την μικρή εικόνα και σου υπενθυμίζει ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο. Τότε είναι που μπορείς να δεις το θέμα που απασχολεί στο πραγματικό του μέγεθος, και έτσι να γίνει διαχειρίσιμο.

Πόσες ευκαιρίες έχεις να περπατάς, χωρίς να σε ενδιαφέρει ούτε το πόσο γρήγορα φτάσεις ούτε το πού θα πας; Αυτό είναι πραγματική πολυτέλεια στις ημέρες μας. Να παίρνουμε χρόνο για σύνδεση και παρατήρηση. Επαναπροσδιορισμό του στόχου και ανασύνταξη δυνάμεων.

2) Ενδυνάμωση του “μυ” της συγκέντρωσης και της πρόθεσής. Μέσα στην απλότητά της, η άσκηση του ενσυνείδητου περίπατου έχει πολύ βαθύ και ισχυρό όφελος. Καλείσαι ενώ γύρω σου υπάρχουν περισπασμοί πχ. κίνηση, θόρυβοι κτλ, που “παλεύουν” να φέρουν πάνω τους την προσοχή σου, εσύ να παραμείνεις ακέραιος παρατηρητής της στιγμής όπως περνά και χάνεται μέσα από τις αισθήσεις σου.

Τι πιστεύεις πώς θα γίνει αν το κάνεις κάθε μέρα; Να είσαι βέβαιος ότι η ικανότητά σου για συγκέντρωση και για ισχυρή πρόθεση θα ενδυναμωθεί. Ακριβώς όπως ένας μυς είναι βεβαιο ότι θα δυναμώσει αν τον γυμνάσεις. Ειδικά αν δυσκολεύεσαι να εστιάζεις σε ό,τι πραγματικά συμβαίνει τώρα και να παραμένεις “πιστός” στην πρόθεσή σου, η άσκηση που σου προτείνω είναι ένας ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος για να ακονίσεις αυτές τις δεξιότητες. Δύο δεξιότητες που ειναι πολύτιμα εφόδια σε οποιαδήποτε δράση κάνεις σε οποιονήποτε τομέα της ζωής σου.

3) Καθημερινή άσκηση mindfulness. Πάνω απ’ όλα είναι μια απλή και εύκολη άσκηση ενσυνείδησης. Συχνά μοιράζομαι ασκήσεις mindfulness είτε στα άρθρα, είτε σε βίντεο. Το mindful walking είναι ένας ακόμα τρόπος για να εξασκηθείς σε αυτό. Γιατί να είσαι πιο mindful; Όχι για να βρίσκεσαι στο “τώρα” όπως ακούμε συχνά. Έτσι κι αλλιώς μόνο στο τώρα μπορείς να βρίσκεσαι. Το mindfulness στην πράξη είναι η ικανότητά σου να μην παρασύρεσαι από παράγοντες που σου στερούν την καθημερινή σου εμπειρία.  Αυτό στην πράξη σημαίνει:

– Όταν τρως, να απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς ενοχές ή αδιαφορία. 

– Όταν περπατάς, έξω να παρατηρείς τι υπάρχει γύρω σου.

– Όταν βρίσκεσαι στην δουλειά, να συγκεντρώνεσαι και να διαχειρίζεσαι επιδέξια, με διαύγεια, συγκέντρωση και ηρεμία όσα προκύπτουν.

– Όταν επιστρέφεις σπίτι σου, να μπορείς να εστιάζεις εκεί και να απολαμβάνεις ποιοτικό προσωπικό και οικογενειακό χρόνο

– Όταν συνομιλείς με κάποιον, να είσαι καλός ακροατής και όταν επικοινωνείς το δικό σου μήνυμα να το κάνεις εύστοχα.

– Όταν μία αρνητική σκέψη σε επισκέπτεται, να την αναγνωρίζεις και να μπορείς να την διαχειριστείς χωρίς να σε παρασύρει.

Με απλά λόγια το Mindfulness σημαίνει “βρίσκομαι σε σύνδεση”. Με τις σκέψεις μου, το σώμα μου , τις ανάγκες μου και με ό,τι με περιβάλλει. Την στιγμή που συμβαίνει, ό,τι συμβαίνει. Αυτός είναι ο τρόπος να κάνεις τα πράγματα να σου συμβαίνουν αντί να σου τυγχαίνουν. Να μπορείς να διαλέγεις την δράση σου με επίγνωση. Mindfulness σημαίνει καλύτερες επιλογές. Επιλογές που σου φέρνουν χαρά και ικανοποίηση.

——

Προσωπικά το βρίσκω υπέροχο ότι την πραγματική διαφορά στην καθημερινότητά μας την κάνουν επιλογές απλές και προσβάσιμες όπως είναι το mindful walking. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να δημιουργείς μέσα στην καθημερινότητά σου συνθήκες γείωσης, ηρεμίας και σύνδεσης με την μεγάλη εικόνα, σκέψου απλά. Χρησιμοποίησε τα δύο πολυτιμότερα εφόδια που έχεις πάντα μαζί σου. Το σώμα και τον νου σου. Πάντα εκεί βρίσκεται η απάντηση. Αυτά τα βήματα που θα κάνεις με πρόθεση και επίγνωση για 15 – 20 λεπτά κάθε μέρα, είναι τα βήματα που θα σε φέρουν σε μία καλύτερη εκδοχή της καθημερινότητάς σου.

yoga Konstantinos Charantiniotis

 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Δείτε επίσης

Βίντεο: Διαλογίσου εύκολα! 1 minute meditations
Γιατί να πεις «ναι» στο κρύο ντους

Περπάτημα: Η πιο απλή πηγή ευεξίας

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now