Αντιστρές ρουτίνα με πρακτικές της Ayurveda

Η δημιουργία μίας καθημερινής ρουτίνας που περιλαμβάνει πρακτικές ευεξίας και επαναφοράς της ισορροπίας είναι μία από τις βασικότερες προτάσεις της Ayurveda για μία καλή ζωή.

Στον οργανισμό μας αρέσει η ρουτίνα! Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας καταλαμβάνεται από συνήθειες που επαναλαμβάνουμε, χωρίς να ξοδεύουμε χρόνο να το σκεφτούμε. Έτσι καταφέρνουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Φανταστείτε να χρειαζόταν να σχεδιάσουμε την κάθε μας ενέργεια, από την στιγμή που θα ανοίγαμε τα μάτια μας το πρωί! Επομένως όλοι ακολουθούμε μία ρουτίνα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή αποτελείται από καλές συνήθειες και πρακτικές, που θρέφουν, αναζωογονούν και αποφορτίζουν το σώμα και τον νου.

Αν αισθάνεστε ότι υπάρχει στην καθημερινότητά σας περισσότερο στρες από αυτό που μπορείτε να διαχειριστείτε, σας προτείνω να εντάξετε στην ρουτίνα σας κάποιες πρακτικές της ayurveda που θα δείτε στην συνέχεια του κειμένου. Οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της pitta και θα ενισχύσουν την ημέρα σας με ηρεμία και γείωση.

Αυτό που ίσως παρατηρήσετε όταν διαβάσετε παρακάτω είναι ότι πρόκειται για πολύ απλές συνήθειες, που εύκολα μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας. Έχουν να κάνουν με τις τον ύπνο σας, με τα γεύματά σας και την περιποίηση του εαυτού σας. Θα διαπιστώσετε πως αν δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας και αφιερώνετε λίγα λεπτά στην εφαρμογή τους με συνέπεια και επίγνωση, οι απλές αυτές συνήθειες σου δίνουν την δύναμη να εξισορροπήσεις μία χαώδη, σύγχρονη καθημερινότητα

.

Πρωινή ρουτίνα

– Ξυπνήστε σταθερά την ίδια ώρα. Ιδανικά πριν ή γύρω στις 6 το πρωί . Ωστόσο αν η καθημερινότητά σας δεν επιτρέπει το τόσο πρωινό ξύπνημα, προσαρμόστε την ώρα ώστε να εξασφαλίζετε ότι λαμβάνετε τις ώρες ξεκούρασης που χρειάζεστε. Μην αφήνετε όμως στην τύχη το πότε θα ξυπνήσετε. Ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται και λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.

– Φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή. Είναι σημαντικό πριν ασχοληθείτε με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σας, να δίνετε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σας. Θα κάνει πραγματική διαφορά στο υπόλοιπο της ημέρας. Κάποιες αγιουρβεδικές πρακτικές υγιεινής που εξισορροπούν την pitta και σας προτείνω να εντάξετε στην πρωινή σας ρουτίνα είναι:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας και καθαρίστε την γλώσσα σας με scrapper ή ένα κουτάλι. Το καθάρισμα της γλώσσας απομακρύνει το λευκό επίχρισμα που προκαλεί κακοσμί λόγω της συγκέντρωσης βακτηρίων και τοξινών.
    .
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο καλής ποιότητας φυτικό έλαιο (λάδι καρύδας, σησαμέλαιο). Πρόκειται για μία αρχαία πρακτική με πολλαπλά οφέλη που διατηρεί την καλή υγεία των δοντιών και τον ούλων, προστατεύει από την πλάκα και εξισορροπεί τα βακτήρια του στόματος.
    .
  • Πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λεμόνι μετά από τον καθαρισμό του στόματος. Με αυτή την πρακτική θα ενεργοποιήσετε ήπια το πεπτικό σας σύστημα και θα ενυδατώσετε τους ιστούς σας .

Οι υπόλοιπες αγιουρβεδικές πρακτικές που σας προτείνω, θα σας βοηθήσουν να ξεκινάτε την ημέρα σας με θετική πρόθεση, καλή διάθεση και ενέργεια. Θα κάνει μεγάλη, βελτιωτική διαφορά στην καθημερινότητά σας αν αφιερώνετε λίγα λεπτά για να ηρεμίσετε τον νου σας και να έρθετε στο κέντρο σας, πριν προχωρήσετε με τις υποχρεώσεις σας.

Από τις προτάσεις που ακολουθούν θα ωφεληθείτε πολύ, ακόμα κι αν επιλέξετε να υιοθετήσετε μόνο μία και με συνέπεια την ασκείτε καθημερινά για 15 λεπτά.

  • Διαλογισμός ή οραματισμός. Ξυπνήστε, διατηρήστε την ηρεμία σας αποφεύγοντας τις εντάσεις. Φτιάξτε μια κούπα τσάι ή καφέ και βρείτε ένα σημείο για να καθίσετε άνετα. Αναπνεύστε ήρεμα, και για λίγες στιγμές, αναγνωρίστε το γεγονός ότι μία νέα ημέρα σας περιμένει για να την ζήσετε. Μπορείτε να κάνετε νέα πράγματα, ίσως καλύτερα από αυτά που κάνατε εχθές ή τις άλλες ημέρες που πέρασαν. Η πρακτική αυτή αποτελεί επένδυση, με την έννοια ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.
    .
  • Pranayama. Οι καθημερινές αναπνευστικές ασκήσεις θα κάνουν την διαφορά στην ζωή σας. Είναι πραγματικά από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινάτε την ημέρα σας έχοντας ισορροπία σε σώμα και νου και σας το λέω από προσωπική εμπειρία ! Μπορείτε να δείτε πώς θα κάνετε την αναπνευστική τεχνική Nadi Shodhana εδώ.
    .
  • Abhyanga. Βασικό ρόλο στην Αγιουρβεδική θεραπεία και ρουτίνα ευεξίας, έχει η πρακτική του αυτομασάζ Abhyanga. Είναι μία απολαυστική συνήθεια που μπορείτε να εντάξετε σε κάποια πρωινά της εβδομάδας σας . Θα σας αναζωογονήσει και θα σας χαλαρώσει. Αν το προτιμάτε  μπορείτε να κάνετε το αυτομασάζ μέρος της βραδινής σας ρουτίνας και θα σας βοηθήσει μεταξύ άλλων να έχετε καλύτερο ύπνο. Δείτε πώς θα εφαρμόσετε την τεχνική εδώ.
    .
  • Απολαύστε ένα θρεπτικό πρωινό. Πόσοι από εσάς δεν τρώτε πρωινό; Ίσως μερικοί να σκέφτεστε “Μα δεν νιώθω πεινασμένος όταν ξυπνάω”.  Το ξέρατε όμως, ότι εάν τρώτε κάθε πρωί θα αρχίσετε να ξυπνάτε πεινασμένοι; Μπορείτε να φανταστείτε γιατί το παραπάνω είναι καλό; Γιατί το σώμα σας θα αρχίσει να περιμένει την τροφή, και έτσι ο μεταβολισμός σας θα είναι ρυθμισμένος και θα λειτουργεί σωστά. Μην στερείτε από το σώμα σας το καύσιμο που χρειάζεται, ιδίως όταν σας περιμένει μία γεμάτη και παραγωγική ημέρα.

Για κάθε μία από αυτές τις πρακτικές (όποια ή όποιες διαλέξετε να εντάξετε στην ρουτίνα σας) αφιερώστε πραγματικά την προσοχή σας όταν την εφαρμόζετε. Αισθανθείτε τις κινήσεις, τις υφές, τις γεύσεις. Πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας εσωτερικά και εξωτερικά και πώς ο νους σας. Κάντε τις με την επίγνωση ότι “τώρα φροντίζω τον εαυτό μου” και θα απολαύσετε περισσότερο όφελος. Αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για γείωση και για εξάσκηση του mindfulness. 

.

Βραδινή ρουτίνα

Για μία καθημερινότητα με λιγότερο στρες είναι σημαντικό να θέτουμε τις βάσεις από την προηγούμενη νύχτα. Έχω γράψει σε άλλο άρθρο που μπορείτε να το θυμηθείτε εδώ, για πρακτικές βραδινής ρουτίνας, ώστε να ξεκινάμε την επόμενη ημέρα με ευεξία, ενέργεια και ανεβασμένη διάθεση.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό εδώ το άρθρο είναι την μεγάλη σημασία που έχει να ακολουθείς με συνέπεια μία ρουτίνα. Το σώμα σου μόλις αποκτήσεις αυτές τις συνήθειες θα μάθει να μπαίνει σε μία κατάσταση όπου περιμένει να νιώσει όμορφα, ασφάλεια και γαλήνη. Είναι ένας τρόπος για να κατεβάζεις τον “διακόπτη του συναγερμού που χτυπάει ακόμα κι αν δεν υπάρχει κίνδυνος”. Αναφέρομαι φυσικά στο στρες, όταν γίνεται “σύντροφος” καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αντί να ζεις σε ένα σώμα ενεργοποιημένο μόνιμα σε μια κατάσταση εγρήγορσης, θα απολαμβάνεις ένα λειτουργικό σώμα σε ισορροπία.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο που παρέπεμψα, κάποιες βραδινές συνήθειες που αξίζουν, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, να γίνουν μέρος της ρουτίνας σας. Σας θυμίζω ότι και η βραδινές πρακτικές δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες.

Φροντίστε και πάλι την προσωπική σας υγιεινή. Καθαρίστε το στόμα σας, το πρόσωπό σας και το δέρμα σας από τα απομεινάρια που άφησε η μέρα. Αποφύγετε να φάτε μετά τις 20:00 και μην φορτώσετε το σώμα σας με ένα βαρύ γεύμα που θα δυσκολευθεί να το διαχειριστεί. Η κακή πέψη θα έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνήσετε το πρωί με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος!

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς, ιδανικά αν το επιτρέπει το πρόγραμμά σας πριν τις 23:00. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείτε εξασφαλίζοντας έναν σωστό και χορταστικό ύπνο καλής ποιότητας, που θα σας ξεκουράσει πραγματικά. Ίσως να μην το έχετε συνηθίσει, αλλά αν έχετε το χρόνο να το κάνετε και το θέλετε, μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτή την συνήθεια, για να ξυπνάτε γεμάτοι με ενέργεια, διαύγεια και έμπνευση.

.

Κατά την διάρκεια της ημέρας

Η πρωινή και η βραδινή ρουτίνα που προάγει την ευεξία και την θρέψη νου και σώματος, θα κάνουν την διαφορά στο 24ωρό σας. Μπορείτε όμως και κατά την διάρκεια της ημέρας να απολαύσετε μικρές αλλά ισχυρές “δόσεις ανάτασης”.

Θυμηθείτε, ή μάλλον καλύτερα προγραμματίστε γιατί δεν θα γίνει από μόνο του (!) τα παρακάτω:

-Παραγωγικότητα και ευχαρίστηση σε ισορροπία

Υπάρχει μία έκφραση που λέει “σπεύσε βραδέως”.  Είναι μεγάλη αλήθεια. Αν θες να είσαι πιο παραγωγικός, αποτελεσματικός και τελικά να κάνεις με επιτυχία περισσότερα πράγματα, χρειάζεται να γνωρίζεις την αξία του διαλείμματος, της ποιοτικής διασκέδασης (αυτή που δεν σε κοιμίζει ή επιβαρύνει) και της χαλάρωσης.

Αν στο καθημερινό σου πρόγραμμα δεν έχεις προγραμματίσει τέτοια διαλείμματα, τότε πιθανότατα να μην έχεις ένα παραγωγικό πρόγραμμα. Επαναπροσδιόρισέ το λοιπόν!

– Γελάστε με τον εαυτό σας

Αντιμετωπίζουμε συνήθως τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο πραγματικά είναι. Ναι μπορείς να κάνεις λάθος, και μάλιστα γέλα με τον εαυτό σου αν το κάνεις. Φυσικά είναι σημαντικό να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε όσους και όσα ερχόμαστε σε επαφή, αλλά η ζωή υπάρχει για να την απολαμβάνεις.

Μάθε λοιπόν από τα λάθη σου χωρίς να αυτοτιμωρείσαι. Έτσι θα ανταμειφθείς με πραγματική εξέλιξη.

– Χωρίστε την τροφή σε τρία γεύματα

Ορίστε συγκεκριμένες ώρες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το σώμα σας και ιδίως ο μεταβολισμός σας, θα σας ευχαριστεί αν τηρήσετε αυτή την συνήθεια με συνέπεια. Ακόμα και αν κάποια γεύματα τα τρώτε στην δουλειά, αντιμετωπίστε το φαγητό ως ιεροτελεστία. Σηκωθείτε από τον υπολογιστή για να φάτε. Δώστε την προσοχή σας μόνο στην κατανάλωση της τροφής.

Υπάρχει τρόπος να το κάνετε και μόλις σας γίνει συνήθεια θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο ίσως πιστεύετε. Θυμηθείτε τρεις απλούς τρόπους για να κάνεις ενσυνείδητη διατροφή κάθε μέρα εδώ.

-Απολαύστε κίνηση

Δεν θα μπορούσα να το εκφράσω αλλιώς, γιατί το σώμα σας απολαμβάνει να κινείται. Δοκιμάστε τώρα που διαβάζετε το κείμενο να τεντώσετε τα άκρα σας και θα το διαπιστώσετε. Η καθιστική ζωή είναι κάτι το αφύσικο για το σώμα μας. Γι΄ αυτό και αρρωσταίνουμε από αυτήν.

Καθημερινά μπορείτε να κάνετε λίγα λεπτά stretching, yoga ή περπάτημα. Θα ωφεληθείτε με πολλαπλούς τρόπους. Μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μου, βίντεο με πρακτική yoga για να κάνουμε μαζί από το σπίτι σου 🙂

.

‘Οπως είπα στην αρχή του κειμένου, οι πρακτικές που προτείνει η ayurveda και μπορούν να μας προσφέρουν μία ρουτίνα ευεξίας, είναι απλές. Αν διαβάσατε όλα αυτά και σας φαίνονται “βουνό” σκέφτείτε απλά. Ξεκινήστε με μία ή δύο πρακτικές. Εφαρμόστε τις όμως με συνέπεια, θέληση και αφοσίωση. Θα νιώσετε την διαφορά. Σιγά – σιγά μπορείτε να προσθέσετε ακόμα περισσότερες πρακτικές. Να θυμάστε πως έτσι φτάνει κανείς στον στόχο του. Βήμα – βήμα την φορά.

Τα περισσότερα από 5000 χρόνια γνώσης και σοφίας που συγκεντρώνει το ολιστικό σύστημα υγείας της Ayurveda, μπορούν να κάνουν την σύγχρονη ζωή καλύτερη. Ο ουσιαστικός λόγος που ανταποκρίνεται τόσο αποτελεσματικά στις ανάγκες μας, είναι γιατί μας αντιμετωπίζει ως ολότητα. Εστιάζει δηλαδή και στα τρία επίπεδα της ύπαρξης: το σωματικό, το νοητικό και το ψυχικό, προσφέροντας εργαλεία για καλή υγεία και ισορροπία.

Αν θέλετε να έρθετε σε μεγαλύτερη επαφή μαζί της, σας περιμένω. 


Διαβάστε επίσης:

Πώς η βραδινή ρουτίνα επηρεάζει την ευεξία & την διάθεσή μας

Για δυνατή μνήμη βάλε στην ζωή σου την άσκηση !

Πώς να αναγνωρίσεις και να διαχειριστείς το burnout

5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα (που θα σας εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα!)

Τα σημάδια του χρόνιου στρες στο σώμα – Αναγνώριση και διαχείριση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Αν θέλεις καλές ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες προτροπές κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μου.
Mε την εγγραφή θα λάβεις άμεσα το ebook μου “10 tips για καλή υγεία και ευεξία”

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

ACCESS MY 10 STEPS

for living a vibrant, healthy, joyful life.

If you want good ideas, inspiration and useful prompts listed in my NEWSLETTER.
By registering you will immediately receive my ebook “10 tips for good health and well-being”