Έχετε παρατηρήσει την τάση που έχουμε να αντιστεκόμαστε στην ανάγκη μας για έναν ολιγόλεπτο ύπνο μέσα στην ημέρα;
Πρόκειται για μία σύγχρονη νοοτροπία. Παλαιότερα, ο μεσημεριανός ύπνος ήταν ένα φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινότητας. Και τότε οι άνθρωποι δούλευαν, είχαν οικογένειες, ευθύνες και υποχρεώσεις. Ήταν παραγωγικοί και πετύχαιναν πολλά.
-Τι είναι αυτό που άλλαξε στην εποχή μας;
-Γιατί άραγε θεωρούμε πολυτέλεια τα 10 – 20 λεπτά επαναφόρτισης.
-Γιατί ενδόμυχα σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε την ολιγόλεπτη ξεκούραση με ενοχές και την συνδέουμε με την τεμπελιά;
Ζούμε σε μία εποχή διεγέρσεων. Οθόνες, διεγερτικές τροφές, ήχοι, φώτα, πληροφορίες. Βρίσκονται πάντα εκεί. Ασταμάτητα.
Κατά έναν μεγάλο βαθμό η συνεχής κόπωση είναι προϊόν της αδιάκοπης διέγερσης. Σε αυτή την κατάσταση έχεις δύο επιλογές ως προς το πώς θα ανταποκριθείς.
Η πρώτη επιλογή είναι να παρασυρθείς χωρίς πολύ σκέψη από αυτό τον ρυθμό. Να λειτουργείς συνεχώς σε εγρήγορση.
Αν θεωρείς ότι αυτό σε εξυπηρετεί ώστε να καταφέρνεις περισσότερα, σκέψου το εξής. Υπάρχει λόγος που η «εγρήγορση», η «διέγερση» και η «αποτελεσματικότητα» είναι διαφορετικές λέξεις. Εκφράζουν άλλες καταστάσεις η κάθε μία.
Σκέψου λοιπόν τι θες να είσαι; Παραγωγικός ή απασχολημένος;
Η δεύτερη επιλογή είναι να βάλεις εσύ όρια. Σίγουρα παλαιότερα που οι ώρες κοινής ησυχίας σήμαιναν κυριολεκτικά ότι ο κόσμος ξεκουράζεται, ήταν ευκολότερο. Τα όρια ήταν καθορισμένα από το κοινωνικό σύνολο.
Τώρα που έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την συνήθεια πρέπει να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας. Και είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε…
Οι ρυθμοί και οι συνήθειες μπορεί να άλλαξαν, παραμένει όμως ίδια η βιολογική μας ανάγκη για ξεκούραση. Δεν είναι τυχαίο αυτό το σήμα που μας στέλνει ο οργανισμός μας. Είναι μία ξεκάθαρη δήλωση για επαναφόρτιση.
Αν λοιπόν αισθάνεστε κούραση, ακόμα κι αν κοιμάστε έναν πλήρη ύπνο το βράδυ, πιθανότατα χρειάζεται να επανεξετάσετε τον τρόπο που ξεκουράζεστε.
Θα φέρω ένα καθημερινό παράδειγμα. Το σώμα σου μπορεί να ξαπλώνει στον καναπέ ενώ βλέπεις μία ταινία για να ξεκουραστείς. Ο νους σου όμως τι κάνει; Πώς περιμένεις να έρθει η επαναφόρτιση, όταν τροφοδοτείς την διέγερση; Έχει μεγάλη διαφορά το να ξεκουράζεσαι από το να υπνωτίζεσαι…
.
Τι ακριβώς προσφέρει ο μεσημεριανός ύπνος
Σε αντίθεση με την νοοτροπία ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους, οι ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί βιολογική ανάγκη και για τους ενήλικες.
Συγκεκριμένα καταλήγουν πως 20 – 30 λεπτά ύπνου βελτιώνουν τόσο τη σωματική μας όσο και την πνευματική μας υγεία .
Συγκεκριμένα αυτός ο σύντομος ύπνος ο προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία:
- Χαλάρωση
- Μειωμένη κόπωση
- Αυξημένη επαγρύπνηση
- Βελτιωμένη διάθεση και αίσθηση ευεξίας
- Βελτιωμένη απόδοση, (π.χ. μικρότερος χρόνος αντίδρασης)
- Καλύτερη μνήμη
- Οξυμένη αντίληψη
- Λιγότερη σύγχυση
- Λιγότερα ατυχήματα και λάθη
Για να απολαμβάνεις τα παραπάνω είναι σημαντικό να μην υπερβάλλεις στην ώρα που κοιμάσαι. Να μην υπερβαίνεις δηλαδή τα 20, μάξιμουμ 30 λεπτά. Θυμήσου ότι το κάνεις ως ένα σύντομο διάλειμμα επαναφόρτισης και όχι για να συμπληρώσεις τον βραδινό σου ύπνο.
Αν παρακοιμηθείς ενδέχεται να βιώσεις αυτό που ονομάζουμε ως αδράνεια ύπνου. Είναι η κατάσταση όπου ξυπνάς ζαλισμένος, αποπροσανατολισμένος και αισθάνεσαι σαν «να μην ξύπνησες πλήρως ποτέ».
Επίσης αν κοιμηθείς περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιθανό να αναστατώσεις τον βραδινό σου ύπνο, ο οποίος είναι αναντικατάστατος.
Η αίσθηση που θα σου δώσει ένας ολιγόλεπτος ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι παρόμοια με αυτήν που σου προκαλεί ένας βαθύς διαλογισμός.
Η εναλλακτική λύση της Savasana
Υπάρχει η περίπτωση να διαθέτεις 20 λεπτά για διάλειμμα, αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείσαι να μην σου επιτρέπει να κοιμηθείς.
Υπάρχει λύση και είναι η Savasana. Την «στάση του πτώματος» όπως σημαίνει στην κυριολεξία, την συναντάς στο τέλος κάθε μαθήματος κάθε επιπέδου. Εκεί καλείσαι να ξαπλώσεις ανάσκελα. Ενεργά και συνειδητά να παραδοθείς σε μία κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης, δραπετεύοντας από τον ειρμό των σκέψεών σου, χωρίς να προσπαθείς.
Στην Savasana δεν καλείσαι να κοιμηθείς. Συμβαίνει βέβαια συχνά στους ασκούμενους και δεν είναι κακό. Αξίζει όμως να εξασκηθείς ώστε να μην σε παίρνει ο ύπνος.
Πρόσφατα σε μία συζήτηση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που “τρέχει” αυτή την στιγμή, μία μαθήτρια με ρώτησε: «Πειράζει που μου αρέσει να κοιμάμαι στην Savasana; Είναι από τους καλύτερους ύπνους που κάνω και το περιμένω πώς και πώς».
Θα χρησιμοποιήσω την απάντηση που έδωσε μία άλλη μαθήτρια: «Αν μία φορά καταφέρεις να κάνεις Savasana χωρίς να κοιμηθείς και χωρίς να σε παρασύρουν οι σκέψεις σου, αυτό που θα βιώσεις θα σε κάνει να μη θες να ξανακοιμηθείς κατά την διάρκειά της».
Ακριβώς έτσι είναι!
Αυτή η ολιγόλεπτη χαλάρωση με πρόθεση θα σου προσφέρει τα μέγιστα. Θα αναφερθώ μόνο στα βασικότερα:
- Η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται, και οι μυς της πλάτης χαλαρώνουν απόλυτα κάτι που δεν συμβαίνει στους περισσότερους ούτε κατά την διάρκεια του ύπνου
- Ο ρυθμός της αναπνοής, ο καρδιακός παλμός και η θερμοκρασία του σώματος επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Έτσι αποβάλλεται η ένταση και το σφίξιμο. Η κούραση φεύγει και ο νους ηρεμεί.
- Η διαλογιστική κατάσταση στην οποία μπαίνεις, ενισχύει την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων στις συχνότητες alpha και theta, που συνδέονται με την δημιουργικότητα, την μαθησιακή ικανότητα, την έμπνευση και την σύνδεση με το ασυνείδητο.
- Σου δίνεται η σπάνια ευκαιρία να αποσύρεις συνειδητά τον εαυτό σου από οποιαδήποτε εξωτερική πληροφορία, ούτως ώστε να αποκαλυφθούν «οι εσωτερικοί σου ήχοι». Είναι αυτό που στην yoga ονομάζεται pratyahara . Είναι η παύση που προτείνω πολύ συχνά ως τον νούμερο ένα παράγοντα για να πετύχεις αυτό που θες. Σου επιτρέπει να στραφείς για λίγο προς τα μέσα και να ρίξεις τους ρυθμούς. Να δεις την μεγάλη εικόνα ώστε να συνεχίσεις προς την σωστή κατεύθυνση
Οι επιστήμονες της υγείας, που πλέον και στην χώρα μας συνταγογραφούν την Yoga ως παράμετρο για την καλή σωματική και ψυχική υγεία, έχουν διαπιστώσει πως 15 λεπτά Savasana ισοδυναμούν με 3 ώρες καλού ύπνου. Προσωπικά πάντα θα εντυπωσιάζομαι από το πώς μία τόσο αρχαία πρακτική, δίνει εύστοχη λύση σε σύγχρονες ανισορροπίες.
Αν λοιπόν μέσα στην ημέρα σας δεν μπορείτε να απολαύσετε έναν ολιγόλεπτο ύπνο, μπορείτε επιδιώξτε μετά την δουλειά ή στο διάλειμμα να πηγαίνετε σε ένα μάθημα yoga.
Το όφελος θα είναι διπλό, τόσο από την κίνηση, όσο και από την χαλάρωση της Savasana. Κατά γενική ομολογία μετά από τα μαθήματα αισθάνονται οι άνθρωποι πιο ξεκούραστοι, ακόμα κι αν είχαν μία γεμάτη ημέρα.
Για εσάς που έχετε κάποια εμπειρία, σας προτείνω να δοκιμάσετε να κάνετε Savasana και μόνοι σας. Αφιερώστε μόλις 10 – 15 λεπτά μετά την δουλειά και πριν προχωρήσετε με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας για ανασύνταξη και αναζωογόνηση. Είναι βιολογική σας ανάγκη. Όχι πολυτέλεια. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε 10 λεπτά.
Αν ακόμα και αυτό σας δυσκολεύει, υπάρχει και τρίτη λύση! Λίγα λεπτά διαλογισμού. Από 5 έως 10 λεπτά καθίστε κάπου ήσυχα, με ίσια την πλάτη. Κλείστε τα μάτια και στραφείτε προς τα μέσα. Δώστε ευκαιρία στον νου και στο σώμα για ανασύνταξη. Συνεχίστε την ημέρα σας ανανεωμένοι και ήρεμοι. Το αξίζετε.
Σε προσωπικό επίπεδο είναι μία πρακτική που πάντα κάνω μέσα στην ημέρα μου. Έχω και εγώ ένα γεμάτο πρόγραμμα και πράγματι ο ύπνος δεν είναι πάντα προσβάσιμη επιλογή. Το σημαντικό όμως είναι να βρίσκουμε λύσεις όταν υπάρχει μία ανάγκη. Κοιτώντας αλλού, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται αλλά διογκώνεται.
Ακούστε τις ανάγκες σας. Όταν το σώμα μας μιλάει, λέει πάντα την αλήθεια. Εν αντιθέσει ο νους, όχι πάντα. Αν για παράδειγμα σου λέει «ότι πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές επειδή έβαλες στο πρόγραμμά σου την ξεκούραση» μην τον πιστέψεις! Μπορείς πάντα να αξιολογήσεις αυτό που αναδύεται. Να κρατήσεις μόνο ότι πηγάζει από την εσωτερική σου διάνοια.
Κάνε παύση και θα ακούσεις…
Αν τα παραπάνω σας άρεσαν και πιστεύετε ότι αντανακλούν την δική σας εμπειρία και ανάγκες θα έχουμε την ευκαιρία να τα κάνουμε πρακτική σε μεγάλο βαθμό, εμπλέκοντας πολλές διαφορετικές παραμέτρους στο retreat: « για το Σώμα, τον Νου, την Ψυχή».
Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα retreat που έχω προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια που συνδυάζει την διαλειμματική διατροφική νηστεία, το digital detox, την πρακτική της σιωπής, την yoga, τον διαλογισμό και τους κύκλους coaching .
Σε όσους έρθουν, υπόσχομαι μία ξεχωριστή εμπειρία και την ευκαιρία κάνετε άνοιγμα σε όλα όσα σας επιτρέπουν να αναδείξετε την φωτεινότερη εκδοχή του εαυτού σας. Σας περιμένω!