Tips από την Ayurveda για το Φθινόπωρο

Η εποχή αλλάζει. Μπορείτε να παρατηρήσετε την είσοδο του Φθινοπώρου στον καιρό που γίνεται ψυχρότερος, στα φύλλα των δέντρων που πέφτουν και ίσως κάποιοι από εσάς να παρατηρούν αλλαγές και στο εσωτερικό τους περιβάλλον. Κάτι αλλάζει σε σχέση με το καλοκαίρι.

Στην επιστήμη της Ayurveda το φθινόπωρο είναι η εποχή της Vata Dosha. Τα στοιχεία της Vata είναι ο αέρας και ο αιθέρας, πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται από τις ποιότητες της κίνησης, της ελαφρότητας. της ξηρότητας, της τραχύτητας και της λεπτότητας. Είναι μια εποχή αλλαγής.

Κατανοώντας αυτή την αλλαγή θα μπορείτε να προσφέρετε αυτό που χρειάζεται στο σύστημά σας για να γίνει η μετάβαση από τη θερμότητα του καλοκαιριού στο κρύο του χειμώνα, ομαλά και ισορροπημένα.

Το σώμα το Φθινόπωρο

Η Vata στο σώμα μας έχει να κάνει με το παχύ έντερο, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους γοφούς/μηρούς, τα αυτιά, το δέρμα και τον εγκέφαλο. Όπως είπαμε βασική της ποιότητα είναι η κίνηση, γι’ αυτό τον λόγο ισορροπημένη Vata σημαίνει ισορροπία στην αναπνοή, στην μυϊκή κίνηση, στην κυκλοφορία του αίματος και στις κενώσεις. Όσον αφορά την εγκεφαλική δραστηριότητα η Vata έχει να κάνει με την δημιουργικότητα. την επικοινωνία και στην ευστροφία.

Όταν βρίσκεται σε ανισορροπία είναι πιθανό να βιώνουμε αϋπνίες, αρθρίτιδα ή πόνους στις αρθρώσεις, μυϊκή ακαμψία, ξηρότητα στο δέρμα, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αντιθέτως Vata σε ισορροπία σημαίνει δημιουργικότητα, αυξημένη αντίληψη, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και εκφραστικότητα.

Tips για ισορροπία της Vata το Φθινόπωρο
.

 • Ακολουθήστε μία δίαιτα που περιλαμβάνει ζεστά θρεπτικά γεύματα και ροφήματα. Αποφύγετε τις κρύες και ωμές τροφές.
  .
 • Αν επιλέξετε ωμή σαλάτα, εμπλουτίστε την με dressing πλούσιο σε καλά λιπαρά.
  .
 • Εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά και τα φρούτα εποχή όπως η πορτοκαλί κολοκύθα, τα μήλα, τα σταφύλια, τα κάστανα, το ρόδι κτλ.
  .
 • Αποφύγετε ή περιορίστε τις τροφές που προκαλούν διέγερση όπως για παράδειγμα ο καφές.
  .
 • Εντάξετε στην ρουτίνα σας αγιουρβεδικά μασάζ με ζεστό λάδι (ονομάζεται Abhayanga και παρακάτω θα βρείτε link με το άρθρο μου για αυτό).
  .
 • Απλώστε στην άκρη των ρουθουνιών σας μικρή ποσότητα σησαμέλαιου ως πρόληψη από το κρυολόγημα και να για ενυδάτωση της περιοχής.
  .
 • Αφιερώστε χρόνο για στροφή προς τα έσω κάνοντας είτε λίγα λεπτά διαλογισμό το πρωί ή και το βράδυ ή απλά διατηρώντας ησυχία και επίγνωση όταν καταναλώνετε τα γεύματά σας. Ρίξτε τους ρυθμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να επαναφορτιστείτε σε σώμα και νου.
  .
 • Ασκηθείτε καθημερινά, επιλέγοντας τρόπους που γεμίζουν ενέργεια το σώμα και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές επιλογές είναι η yoga και το περπάτημα.
  .
 • Το Φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για αποτοξίνωση. Στο πλαίσιο αυτό κάντε εκκαθάριση και στον φυσικό σας χώρο, στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Η ποιότητα της απλότητας θα σας προσφέρει ηρεμία και θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.
  .
 • Είναι επίσης μία εποχή εκκίνησης. Μία νέα αρχή. Αναθεωρήστε τις προθέσεις σας και τους στόχους σας. Βάλτε καλύτερες προτεραιότητες. Κάντε ωφέλιμες αλλαγές. Η εποχή εμπνέει τέτοιες δράσεις.
  .
 • Σε μία εποχή έντονης έμπνευσης και δημιουργικότητας τροφοδοτήστε τον νου σας με εμπνευστική «τροφή», όπως βιβλία, δραστηριότητες, κύκλους ανθρώπων που δημιουργούν το περιβάλλον για να πάτε πιο μακριά.

Δείτε επίσης:

Συνεδρίες διατροφής με βάση την Ayurveda

Αντιστρές ρουτίνα με πρακτικές της Ayurveda

Abhyanga : Τα oφέλη του αγιουρβεδικού αυτομασάζ

Τι είναι το βούτυρο Ghee & γιατί να το προτιμήσετε

Φυσική θεραπεία για τον πονόλαιμο με Κουρκουμά

Τα οφέλη της Φθινοπωρινής Αποτοξίνωσης

Ρίξε τους ρυθμούς για μια ζωή γεμάτη απόλαυση & επιτυχία

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x