Μικρές ασκήσεις γείωσης

Γείωση είναι η πρακτική που σε φέρνει στο «κέντρο» σου. Σε εκείνο το σημείο δηλαδή, όπου αισθάνεσαι ηρεμία, γαλήνη και σύνδεση. 

Όταν είσαι γειωμένος μπορείς να συγκεντρώνεσαι με ευκολία. Μπορείς να παίρνεις ψύχραιμες αποφάσεις, να έρχεσαι σε επαφή με την δημιουργική πλευρά σου και να εκδηλώνεις θετικές ποιότητες, χωρίς πλεονάζουσα συναισθηματική ένταση. Πάνω απ’ όλα, όταν είσαι γειωμένος λειτουργείς με ενσυνείδηση (mindfulness). 

Αν υπάρχουν κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα σου, όπου δυσάρεστες αναμνήσεις και συναισθήματα από το παρελθόν έρχονται απρόσμενα σαν «ανεπιθύμητοι επισκέπτες», οι ασκήσεις γείωσης είναι ένας τρόπος για να επαναφέρεις τον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσουν επίσης τις στιγμές που το στρες, ή η υπερανάλυση, δημιουργούν νοητικό «θόρυβο» και αποσυντονισμό στον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι. 

Οι ασκήσεις που θα διαβάσεις παρακάτω είναι πολύ απλές και εύκολες. Χαριτολογώντας θα τις παρομοίαζα με «σφηνάκια» γείωσης, που θα σε βοηθήσουν πολύ όταν θες μία άμεση λύση την στιγμή που κατακλύζεσαι συναισθηματικά. Μπορείς επίσης με αυτές να βοηθήσεις κάποιον δικό σου άνθρωπο την στιγμή που τον βλέπεις να το έχει ανάγκη. 

Μικρές ασκήσεις γείωσης

  • Θυμήσου και «αφηγήσου» ποιος είσαι τώρα. Αυτή την στιγμή. Το όνομά σου. Την ηλικία σου. Πού βρίσκεσαι. Τι έκανες μέχρι τώρα. Τι θα κάνεις στην συνέχεια. Σαν παράδειγμα: «Το ονόμά μου είναι…… και είμαι …. χρονών. Βρίσκομαι στην καρέκλα, του γραφείου μου, στο σπίτι μου , στην πόλη μου. Σήμερα ξύπνησα τάδε ώρα, ήπια καφέ, έκανα γυμναστική, οδήγησα το αυτοκίνητό μου μέχρι το γραφείο μου κτλ… Μετά θα οδηγήσω το αυτοκίνητό μου μέχρι το σπίτι μου, θα φάω, θα κάνω μπάνιο κτλ.»
    . 
  • Πάρε δέκα βαθιές αναπνοές. Αφιέρωσε όλη την προσοχή σου στην πορεία του αέρα όταν εισπνέεις και όταν εκπνέεις. Μέτρα την κάθε αναπνοή την στιγμή που ολοκληρώνεται.
  • Ρίξε λίγο νερό στο πρόσωπό σου. Μείνε για λίγο με τα μάτια κλειστά και παρατήρησε την αίσθηση του νερού πάνω στο δέρμα σου. Σκούπισε αργά το πρόσωπό σου με μία πετσέτα και παρατήρησε την αίσθηση κάθε φορά που σε ακουμπάει. Χρησιμοποίησε λέξεις για να περιγράψεις πώς σε κάνει να αισθάνεσαι πρώτα το νερό και μετά η πετσέτα. Αφιέρωσε τουλάχιστον ένα λεπτό σε αυτή την πρακτική.
    .
  • Αν την στιγμή που κατακλύζεσαι από κάποιο ανεπιθύμητο συναίσθημα, βρίσκεται κοντά σου κάποιος που αγαπάς και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα συγκεντρώσου σε αυτόν. Τι κάνει εκείνη την στιγμή, τι λέει, πώς κινείται, τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό στα μάτια σου.
    .
  • Σκάναρε αργά το σώμα σου από τις πατούσες έως την κορυφή του κεφαλιού. Παρατήρησε πώς νιώθει κάθε σημείο. Πώς αισθάνεσαι την επαφή του δέρματός σου με το πάτωμα, την καρέκλα, με τα ρούχα ή με ο,τιδήποτε σε αγγίζει εκείνη την στιγμή. Αν σε κάποιο σημείο αισθάνεσαι ένταση συγκεντρώσου σε αυτό και πάρε τρεις βαθιές και αργές αναπνοές.
    .
  • Τρίψε τα χέρια σου μεταξύ τους. Συγκεντρώσου στην αίσθηση της αφής και του ήχου που παράγουν. Περιέγραψε νοερά αυτό που αγγίζεις όπως θα το περιέγραφες σε κάποιον άλλο, βασισμένος μόνο στην πληροφορία που προσλαμβάνεις μέσω της αφής και της ακοής.
    .
  • Κάνε την άσκηση των 5 αισθήσεων που θα βρεις εδώ.
    .
  • Πιάσε με το χέρι σου ένα αντικείμενο που έχει «ενδιαφέρουσα» υφή. Μπορεί σαν παράδειγμα να είναι ένα πορτοκάλι ή οποιοδήποτε αντικείμενο έχει εξογκώματα και διάφορες αλλαγές στην μορφολογία του. Χωρίς να το κοιτάς ψηλάφισέ το με τα χέρια σου σαν να το «σκανάρεις». Παρατήρησε την αίσθησή του και την θερμοκρασία του. Περιέγραψέ το νοερά με βάση μόνο την πληροφορία που παίρνεις από την αίσθηση της αφής, σαν να το περιγράφεις σε κάποιον που δεν το έχει δει ή αγγίξει ποτέ. 

 

Αυτές οι μικρές ασκήσεις έχουν την δύναμη να σου προσφέρουν την άμεση βοήθεια που χρειάζεσαι, εκείνες τις στιγμές που αισθάνεσαι να διαταράσσεται η ισορροπία σου. Διάλεξε μία ή δύο που σου ταιριάζουν και μπορείς εύκολα να τις χρησιμοποιείς όποτε το θελήσεις. 

Φυσικά, όσο περισσότερο εμβαθύνει κάποιος σε πιο προχωρημένες τεχνικές διαλογισμού και mindfulness, τόσο περισσότερο αποκτά τον έλεγχο του νου του και της συναισθηματικής του κατάστασης. Έτσι, βρίσκει το εαυτό του σπανιότερα στην θέση όπου έχει πραγματικά κατακλυστεί από κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Σας εύχομαι να βρείτε το εργαλείο που σας ταιριάζει και μέσα από τη εξάσκησή σας να το κάνετε «κτήμα» σας και προσωπικό σας πλεονέκτημα.  Σίγουρα μπορείτε, εφόσον το θελήσετε! 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Τον Σεπτέμβριο σας περιμένω στις τάξεις Yoga και διαλογισμού! Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
.
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
.
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
.
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now