Ο Σεπτέμβριος συμβολίζει μία νέα αρχή. Ένα ξεκίνημα που ανοίγει μπροστά μας νέες προοπτικές.

“Θα αρχίσω να γυμνάζομαι. Θα τρέφομαι καλύτερα. Θα ασχοληθώ με εκείνο το project που από καιρό σκέφτομαι.” Το καλοκαίρι έχει γεμίσει τις μπαταρίες μας και τώρα είμαστε έτοιμοι για δράση. Κάποιες φορές όμως όταν θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, χάνουμε την αρχή του νήματος και αντί για ένα στρατηγικό πλάνο στα χέρια μας έχουμε ένα μπερδεμένο κουβάρι. Αυτό δημιουργεί άγχος, αναβλητικότητα, απογοήτευση και κάποιες φορές παραίτηση.

Λύση σε αυτή την κατάσταση, φυσικά και υπάρχει. Το να έχουμε πολλούς στόχους είναι δικαίωμά μας. Γεμίζει την ζωή μας με ενδιαφέρον. Υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να εστιάζουμε με επιτυχία, όταν έχουμε περισσότερους από έναν.

Αν λοιπόν θέλετε πολλά, αλλά δυσκολεύεστε να εστιάσετε, προσέξτε τα εξής:

1. Τα απαραίτητα

Τι είναι το πιο σημαντικό; Προσέξτε. Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Έχουμε την τάση να υποτιμάμε τις ατομικές μας ανάγκες και να βάζουμε μπροστά την δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις. Σας ξαναρωτάω λοιπόν. Τι είναι το πιο σημαντικό; Αν το σώμα σας πονάει αυτό είναι το σημαντικό. Αν ο οργανισμός σας διαμαρτύρεται από τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν αισθάνεστε ότι έχετε χαθεί από αγαπημένους φίλους και συγγενής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το ίδιο εάν στην δουλειά σας αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε ένα βήμα παραπέρα γιατί δεν θέλετε να μείνετε άλλο στο ίδιο σημείο.

Βλέπετε; Δεν είναι αυτονόητη η απάντηση. Ούτε υπάρχει σωστό και λάθος. Το μόνο που ορίζει τι είναι απαραίτητο είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Όχι οι διάφορες φωνές του νου. Εκεί ίσως μιλάει το άγχος, ο φόβος ή η ανασφάλεια. Ακούστε πιο προσεχτικά και θα σας είναι ξεκάθαρη η βαθιά σας, πραγματική ανάγκη και επιθυμία.

Αν κάτι μιλάει στην καρδιά σας, το κρίνεται ως πολύ σημαντικό για την ευτυχία σας και γνωρίζετε ότι η παρουσία ή απουσία του κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας. αυτό είναι απαραίτητο για εσάς. Εστιάστε λοιπόν πρώτα εκεί. Μετά προχωρήστε στο νούμερο δύο ακολουθώντας το ίδιο κριτήριο αξιολόγησης. Στο τέλος θα έχετε μία λίστα που περιλαμβάνει όλους σας τους στόχους με σειρά προτεραιότητας.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε πόση ενέργεια, χρόνο, πόρους κτλ αξίζει να αφιερώνετε στο κάθε τι .

2. Αυτά που θα κάνουν την ζωή πιο όμορφη

Κάποια πράγματα δεν είναι απαραίτητα, αλλά κάνουν την ζωή μας ομορφότερη. Επομένως είναι σημαντικό να τα έχουμε και αυτά. Φτιάξτε μία δεύτερη λίστα με αυτές τις δευτερεύουσες δραστηριότητες, που θέλετε να υπάρχουν στην καθημερινότητά σας γιατί γνωρίζετε πως θα την βελτιώσουν.

Θα σας γεμίζουν με ενέργεια, δημιουργικότητα και καλή διάθεση. Επί της ουσίας θα κάνουν ευκολότερο να πετυχαίνετε και τους προηγούμενους στόχους. Τους απαραίτητους.

3. Ξεκαθάρισμα

Ο νους μας αναζητά συνεχώς ερεθίσματα. Στην εποχή μας βομβαρδίζεται από παντού με αυτά. Είναι οι ειδοποιήσεις, τα μηνύματα. οι συνεχής υπερπληροφόρηση. Για να μπορέσετε να εστιάσετε στους στόχους σας, και να αποφύγετε την αναβλητικότητα και την απογοήτευση, χρειάζεστε διαύγεια και νοητική τάξη. Σκεφτείτε τι θα κάνατε στο σπίτι σας, εάν ήταν γεμάτο με πράγματα σε βαθμό που να σας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα που πραγματικά θέλετε. Λογικά θα θέλατε να το αποφορτώσετε.

Για να δημιουργήσετε επομένως χρόνο για όσα είναι απαραίτητο να κάνετε και όσα είναι ωραίο να κάνετε, εξετάστε τα εξής:

  • Ποιες είναι η συνήθειες που τις κάνετε μηχανικά χωρίς να σας προσφέρουν κάτι ;
  • Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι σημαντικά, ούτε σας προκαλούν ευχαρίστηση, αλλά τα κάνετε γιατί νιώθετε υποχρέωση;
  • Όταν γίνεστε αναβλητικοί συνήθως ποια είναι η δραστηριότητα που επιλέγετε να κάνετε, στην θέση αυτής που χρειάζεται να ασχοληθείτε;

Φτιάξτε μία τρίτη λίστα με τα παραπάνω. Αυτά είναι όλα όσα θα είναι σημαντικό να σταματήσετε ή να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε για να τα κάνετε.

4. Φτιάξτε το πλάνο σας

Μέχρι αυτό το σημείο έχετε στα χέρια σας τρεις λίστες. Ώρα να φτιάξετε το εβδομαδιαίο σας πλάνο.

Kάντε κατανομή του χρόνου σας σε αυτές τις δραστηριότητες για κάθε μέρα της εβδομάδας. Κάποιες δραστηριότητες ίσως χρειάζεται να γίνονται μόνο μία ή δύο φορές μέσα στην εβδομάδα.

Αν στο τέλος παρατηρείτε ότι αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε αυτά που είναι ωραίο να έχετε (δεύτερη λίστα) αντί σε αυτά που πρέπει να έχετε (πρώτη λίστα) επανεξετάστε τον πλάνο σας.

5. Παρακολουθήστε την εξέλιξη

Προσπαθήστε να μείνετε όσο πιο πιστοί γίνεται στο εβδομαδιαίο σας πλάνο. Στο τέλος της ημέρας σημειώστε πώς διαχειριστήκατε τελικά τον χρόνο σας. Στο τέλος της εβδομάδας παρατηρήστε τα αποτελέσματα.

  • Ακολουθήσατε το πλάνο;
  • Μήπως αφιερώσατε περισσότερο χρόνο σε κάποιες δραστηριότητες από αυτόν που είχατε αποφασίσει αρχικά;
  • Πετύχατε το ξεκαθάρισμα ή τελικά αφιερώσατε πάρα πολύ χρόνο στις δραστηριότητες που απλά σας αποσπούν την προσοχή και δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο πρώτες λίστες;

Αναλόγως τις απαντήσεις αναπροσαρμόστε το πλάνο σας. Αφαιρέστε δραστηριότητες αν χρειάζεται. Επανεστιάστε και κάντε ξανά ξεκαθάρισμα μέχρι να υπάρξει ευχέρεια στην εφαρμογή του πλάνου.

6. Η ευελιξία σε αναπροσαρμογές είναι το κλειδί

Πρόσφατα είχα δει ένα σκίτσο. Έδειχνε ένα χοντρό και άγριο σχοινί και δυο χέρια να το κρατάνε γερά. Τόσο γερά που το σχοινί τα τραυμάτιζε. Καμιά φορά το να προσκολλόμαστε σε κάτι, προκαλεί ζημιά αντί για ευχαρίστηση. Ο στόχος σας δεν είναι κάτι το αμετάβλητο. Στόχος είναι να κάνετε πράγματα για να αισθάνεστε καλύτερα. Η αναπροσαρμογή δεν είναι παραίτηση.

Εστιάστε στον σκοπό που έχετε αντί για τον στόχο, και θα σας γίνει ξεκάθαρη εικόνα. Αν ο στόχος είναι να πηγαίνετε 5 φορές την εβδομάδα για γυμναστική και τελικά δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να αλλάξετε στόχο. Ο σκοπό σας όμως, δηλαδή να αισθάνεστε πιο υγιείς και να φροντίσετε το σώμα σας δεν αλλάζει.

Εξερευνήστε τις επιλογές σας και διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν. Όταν χρειαστεί αλλάξτε το πλάνο σας, με γνώμονα τι εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό σας.

Αυτά τα έξι βήματα θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε σε πολλούς στόχους με ευχέρεια. Θα σας επιτρέψουν να ευχαριστιέστε την διαδικασία και να έχετε μία ζωή ευθυγραμμισμένη με τα θέλω σας.

Κάντε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αισθάνεστε πλήρεις και χαρούμενοι.