6 τρόποι για να εστιάζεις σε περισσότερους από έναν στόχους

Ο Σεπτέμβριος συμβολίζει μία νέα αρχή. Ένα ξεκίνημα που ανοίγει μπροστά μας νέες προοπτικές.

«Θα αρχίσω να γυμνάζομαι. Θα τρέφομαι καλύτερα. Θα ασχοληθώ με εκείνο το project που από καιρό σκέφτομαι.» Το καλοκαίρι έχει γεμίσει τις μπαταρίες μας και τώρα είμαστε έτοιμοι για δράση. Καμιά φορά όμως όταν θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, χάνουμε την αρχή του νήματος και αντί για ένα στρατηγικό πλάνο στα χέρια μας έχουμε ένα μπερδεμένο κουβάρι. Αυτό δημιουργεί άγχος, αναβλητικότητα, απογοήτευση και κάποιες φορές παραίτηση.

Λύση σε αυτή την κατάσταση, φυσικά και υπάρχει. Έχετε κάθε δικαίωμα να θέλετε να κατακτήσετε περισσότερους από έναν στόχους. Παρακάτω θα διαβάσετε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε με επιτυχία.

1. Τα απαραίτητα

Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς; Προσέξτε. Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Έχουμε την τάση να υποτιμάμε τις ατομικές μας ανάγκες και να βάζουμε μπροστά την δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις. Σας ξαναρωτάω λοιπόν. Τι είναι το πιο σημαντικό; Αν το σώμα σας πονάει αυτό είναι το σημαντικό. Αν ο οργανισμός σας διαμαρτύρεται από τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν αισθάνεστε ότι έχετε χαθεί από αγαπημένους φίλους και συγγενής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το ίδιο εάν στην δουλειά σας αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε ένα βήμα παραπέρα γιατί δεν θέλετε να μείνετε άλλο στο ίδιο σημείο.

Βλέπετε; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Ούτε υπάρχει σωστό και λάθος. Ο μόνος που μπορεί να ορίζει τις προτεραιότητές σου είσαι εσύ ο ίδιος. Και για να σου είναι ξεκάθαρες, χρειάζεται να αφιερώσεις τον χρόνο για να συνδεθείς με τις πραγματικές σου ανάγκες.

Αν κάτι μιλάει στην καρδιά σας, το κρίνετε ως πολύ σημαντικό για την ευτυχία σας και γνωρίζετε ότι η παρουσία ή απουσία του κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας, τότε κάντε το προτεραιότητα. Εστιάστε πρώτα εκεί. Μετά προχωρήστε στο νούμερο δύο ακολουθώντας το ίδιο κριτήριο αξιολόγησης. Στο τέλος θα έχετε μία λίστα που περιλαμβάνει ιεραρχημένους όλους σας τους στόχους.

Τότε είναι θα σας γίνει ξεκάθαρο πόση ενέργεια, χρόνο, πόρους κτλ αξίζει να αφιερώνετε στο κάθε τι .

2. Αυτά που θα κάνουν την ζωή πιο όμορφη

Κάποια πράγματα δεν είναι απαραίτητα, αλλά κάνουν την ζωή μας ομορφότερη. Είναι σημαντικό να τα εξασφαλίζουμε και αυτά. Φτιάξτε μία δεύτερη λίστα με αυτές τα δευτερέυοντα στοιχεία, που θέλετε να υπάρχουν στην καθημερινότητά σας γιατί γνωρίζετε πως θα την βελτιώσουν.

Θα σας γεμίζουν με ενέργεια, δημιουργικότητα και καλή διάθεση. Επί της ουσίας θα κάνουν ευκολότερο να πετύχετε και τους προηγούμενους στόχους. Τους απαραίτητους.

3. Ξεκαθάρισμα

Ο νους μας αναζητά συνεχώς ερεθίσματα και ζούμε σε μία εποχή που «βομβαρδιζόμαστε» με κάθε είδους διεγέρσεις. Για να μπορέσετε να εστιάσετε στους στόχους σας, και να αποφύγετε την αναβλητικότητα και την απογοήτευση, χρειάζεστε διαύγεια και νοητική τάξη. Σκεφτείτε τι θα κάνατε στο σπίτι σας, εάν ήταν γεμάτο με πράγματα σε βαθμό που να σας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα που πραγματικά θέλετε. Λογικά θα θέλατε να το αποφορτώσετε.

Για να δημιουργήσετε επομένως χρόνο για όσα είναι απαραίτητο να κάνετε και όσα είναι ωραίο να κάνετε, εξετάστε τα εξής:

  • Ποιες είναι η συνήθειες που τις κάνετε μηχανικά χωρίς να σας προσφέρουν κάτι ;
  • Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι σημαντικά, ούτε σας προκαλούν ευχαρίστηση, αλλά τα κάνετε γιατί νιώθετε υποχρέωση;
  • Όταν γίνεστε αναβλητικοί συνήθως ποια είναι η δραστηριότητα που επιλέγετε να κάνετε, στην θέση αυτής που χρειάζεται να ασχοληθείτε;

Φτιάξτε μία τρίτη λίστα με τα παραπάνω. Αυτά είναι όλα όσα θα είναι σημαντικό να σταματήσετε ή να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε για να τα κάνετε.

4. Φτιάξτε το πλάνο σας

Μέχρι αυτό το σημείο έχετε στα χέρια σας τρεις λίστες. Ώρα να φτιάξετε το εβδομαδιαίο σας πλάνο.

Kάντε κατανομή του χρόνου σας σε αυτές τις δραστηριότητες για κάθε μέρα της εβδομάδας. Κάποιες δραστηριότητες ίσως χρειάζεται να γίνονται μόνο μία ή δύο φορές μέσα στην εβδομάδα.

Αν  τελικά παρατηρείτε ότι αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε αυτά που είναι ωραίο να έχετε (δεύτερη λίστα), αντί σε αυτά που πρέπει να έχετε (πρώτη λίστα) επανεξετάστε τον πλάνο σας.

5. Παρακολουθήστε την εξέλιξη

Προσπαθήστε να μείνετε όσο πιο πιστοί γίνεται στο εβδομαδιαίο σας πλάνο. Στο τέλος της ημέρας σημειώστε πώς διαχειριστήκατε τελικά τον χρόνο σας. Στο τέλος της εβδομάδας παρατηρήστε τα αποτελέσματα.

  • Ακολουθήσατε το πλάνο;
  • Μήπως αφιερώσατε περισσότερο χρόνο σε κάποιες δραστηριότητες από αυτόν που είχατε αποφασίσει αρχικά;
  • Πετύχατε το ξεκαθάρισμα ή τελικά αφιερώσατε πάρα πολύ χρόνο στις δραστηριότητες που απλά σας αποσπούν την προσοχή και δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο πρώτες λίστες;

Αναλόγως τις απαντήσεις αναπροσαρμόστε το πλάνο σας. Αφαιρέστε δραστηριότητες αν χρειάζεται. Επανεστιάστε και κάντε ξανά ξεκαθάρισμα μέχρι να υπάρξει ευχέρεια στην εφαρμογή του πλάνου.

6. Η ευελιξία σε αναπροσαρμογές είναι το κλειδί

Πρόσφατα είχα δει ένα σκίτσο. Έδειχνε ένα χοντρό και άγριο σχοινί και δυο χέρια να το κρατάνε γερά. Τόσο γερά που το σχοινί τα τραυμάτιζε. Καμιά φορά η προσκόλλησή μας πάνω σε κάτι προκαλεί ζημιά αντί για όφελος. Να θυμάστε ότι ο στόχος σας δεν είναι κάτι το αμετάβλητο και η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει παραίτηση.

Εστιάστε στον σκοπό που έχετε αντί για τον στόχο, και έτσι θα σας φανερωθεί η μεγάλη εικόνα. Σαν παράδειγμα αν ο στόχος είναι να πηγαίνετε 5 φορές την εβδομάδα για γυμναστική και τελικά δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να αλλάξετε στόχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε τον σκοπό σας, δηλαδή το να αισθάνεστε πιο υγιείς και να φροντίζετε το σώμα σας.

Εξερευνήστε τις επιλογές σας και διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν. Όταν χρειαστεί αλλάξτε το πλάνο σας, με γνώμονα τι εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό σας.

—-

Αυτά είναι τα έξι βήματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε και να πετύχετε περισσότερους από έναν στόχους που έχουν νόημα για εσάς και θα κάνουν την ζωή σας καλύτεροι. Σας εύχομαι να αναλάβετε δράση και να κάνετε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αισθάνεστε πλήρεις και χαρούμενοι.

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x