5 tips για πετυχημένο digital detox

Στην εποχή μας ο όρος digital detox έχει προστεθεί στο λεξιλόγιό μας. Εκφράζει την ανάγκη του ανθρώπου σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο να απέχει από την ψηφιακή τεχνολογία.

Λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει βελτιώσει την ζωή μας σε πολλά επίπεδα, αλλά η υπερβολική χρήση επιβαρύνει την ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας.

Offline: μία σύγχρονη πολυτέλεια

Η σύγχρονη καθημερινότητα μας θέλει online. Είτε μας αρέσει είτε όχι, προκειμένου να λειτουργήσουμε σε όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας, χρειαζόμαστε και η αλήθεια είναι ότι μας εξυπηρετεί πολύ η ψηφιακή τεχνολογία. Και αυτό είναι καλό! Όπως όμως με όλα τα πράγματα, το πρόβλημα δεν είναι η χρήση αλλά η κατάχρηση.

Πολύ επιγραμματικά αναφέρω ότι οι επιπτώσεις «χτυπάνε» σε επίπεδο:

– Σωματικό. Περιλαμβάνει προβλήματα όρασης, πονοκεφάλους και ημικρανίες, μυοσκελετικά προβλήματα λόγω τις κακής στάσης σώματος που διατηρούμε για ώρες μπροστά από τις οθόνες και μακροχρόνια προβλήματα υγείας που προκαλούνται από αυτήν (πχ καρδιοπάθειες).

– Νοητικό. Ο βομβαρδισμός πληροφοριών που κατακλύζουν τον νου οδηγούν σε σύγχυση, νοητική κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Οι συνεχείς περισπασμοί μας εμποδίζουν να ολοκληρώνουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά μας. Έτσι κατακλυζόμαστε από ιδέες, θέλω, στόχους, projects που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας, δυσκολευόμαστε όμως να εστιάσουμε.

– Συναισθηματικό. Το παραπάνω και μόνο προκαλεί θυμό και απογοήτευση. Η εξεζητημένη χρήση τις ψηφιακής τεχνολογίας συνδέεται επίσης με κατάθλιψη και μη διαχείριση του άγχους.

Επιπλέον όταν γίνεται εθισμός, λειτουργεί όπως όλα τα είδη εθισμών, δηλαδή μας προκαλεί προσωρινή ευχαρίστηση και μας κάνει φαινομενικά ήρεμους, στην πραγματικότητα όμως μας κρατά «κοιμισμένους». Όταν η επίδρασή αυτή τελειώνει μας κατακλύζουν τα αντίθετα συναισθήματα. Έτσι σπεύδουμε να «καταναλώσουμε» ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. Ο εθισμός στον ψηφιακό κόσμο είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε ανισορροπίες που υπάρχουν στην ζωή μας. Έτσι όμως όχι απλά δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά επιδεινώνονται.

-Κοινωνικό. Πάνω απ’ όλα η εξάρτηση από την κάθε είδους οθόνη, μας κλέβει το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε. Τον χρόνο μας. Μας κλέβει το βίωμα της στιγμής.

Αν για παράδειγμα την ώρα που τρώμε με την οικογένειά μας, παρακολουθούμε ένα θέαμα που μας αρέσει, ή κάνουμε μια δραστηριότητα κτλ. ο νους και τα δάχτυλά μας τρέχουν στο τι συμβαίνει κάπου αλλού, σε κάποιο ψηφιακό προφίλ ή στο πως φαίνεται αυτό που κάνουμε μέσα από την οθόνη (είναι αρκετά καλό για το προφίλ μου;) υποβαθμίζουμε την εμπειρία μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Δεν ζούμε αλλά καταγράφουμε ή συνεχώς παρακολουθούμε κάτι άλλο, κάπου αλλού.

Όλα όσα έγραψα παραπάνω είναι μία απλή και γρήγορη αναφορά. Αρκούν για να αντιληφθούμε γιατί το digital detox είναι πραγματική και ουσιαστική ανάγκη για όλους μας. Όπως λοιπόν κατά καιρούς κάνουμε διατροφική αποτοξίνωση για να εξισορροπήσουμε και να αναζωογονήσουμε τις σωματικές μας λειτουργίες, χρειάζεται και η ψηφιακή αποτοξίνωση. Μας προσφέρει ισορροπία και μας κάνει να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά.

5 tips για να πετύχεις πραγματικά το digital detox

Ακούγεται απλό. Κλείσε απλά το κινητό σου και το laptop. Η αλήθεια όμως είναι ότι αποτελεί αρκετά μεγάλη πρόκληση.  Και είναι λογικό.

Είμαστε συνηθισμένοι στο να μπορούν να μας βρίσκουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για το παραμικρό. Αντίστοιχα εμείς έχουμε μάθει να βρίσκουμε συνεχώς τους άλλους. Η αόριστη ιδέα «θα μείνω εκτός από κάτι» μας αγχώνει και μας προκαλεί δυσφορία. Κι αν έρθει ένα email; Πώς γίνεται να μην απαντήσω;

Γι΄αυτό τον λόγο είναι καλό το digital detox να γίνεται προγραμματισμένα. Ίσως κάποιοι από εσάς να τα καταφέρετε αν πείτε απλά θα κλείσω το κινητό μου σήμερα. Σίγουρα όμως θα αντιμετωπίσετε περισσότερα εμπόδια που ενδέχεται σας κρατήσουν μακριά από τον στόχο σας. Ο πιο εξασφαλισμένος τρόπος για να τα καταφέρετε, είναι να το προετοιμάσετε. Να δημιουργήσετε εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που ενθαρρύνουν την απόφασή σας αντί να την σαμποτάρουν. Όπως δηλαδή θα κάνατε σε μία διατροφική αποτοξίνωση.

Αυτό το κείμενο που διαβάζετε, γράφεται καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα από τα πιο κατάλληλα πλαίσια, για να κάνετε ευκολότερα ψηφιακή αποτοξίνωση. Σας προτείνω 5 απλά tips που βοηθούν να κάνουμε ένα πετυχημένο digital detox:

1) Φτιάξτε λίστα

Πριν ξεκινήσετε την αποτοξίνωση είναι καλό να ξέρετε ακριβώς, ποια υπερβολή χρειάζεται να διορθώσετε.  Μήπως τσεκάρετε συνεχώς τα email μας ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανάγκη, περνάτε άσκοπα πάρα πολλές ώρες «στους τοίχους» των social media ή το βράδυ ξενυχτάτε παίρνοντας το κινητό στο κρεβάτι; Καταγράψτε ακριβώς ποιες είναι οι ανισορροπίες. Στη συνέχεια οργανώστε τα διαστήματα χρήσης της τεχνολογίας μέσα στην ημέρα και αφαιρέστε την άσκοπη χρήση. Έτσι θα δημιουργήσετε χρόνο.

Στη συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε μία δεύτερη λίστα με πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν βρίσκατε μέχρι τώρα χρόνο. Είναι σημαντικό να ξέρετε ακριβώς ποια είναι αυτά. Θέλετε να πάτε για τρέξιμο, να κάνετε διαλογισμό, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δοκιμάσετε μία καινούργια δραστηριότητα; Αξιοποιήστε με αυτές σας τις επιθυμίες, στον χρόνο που μόλις δημιουργήσατε. Αν αφήσετε κενό, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταφύγετε και πάλι στην οθόνη, επειδή δεν θα ξέρετε τι ακριβώς να κάνετε.

2) Βάλτε εφικτά όρια

Είναι σημαντικό ο στόχος να είναι εφικτός και λειτουργικός. Για παράδειγμα στην καθημερινότητά σας είναι ευκολότερο να ορίσετε 1-2 digital free ώρες κάθε μέρα, αντί για ένα ολόκληρο 24ωρο μέσα στην εβδομάδα. Αντίστοιχα στις διακοπές μπορείτε να βάλετε στόχο δύο ή τρεις ημέρες που θα είστε εντελώς offline με κλειστό το κινητό και τις υπόλοιπες να πείτε απλά όχι σε email, και αλληλεπίδραση στα social media.

Κάθε φορά που πιάνετε τον στόχο σας θα σας είναι ευκολότερο να την επόμενη φορά, να τον τοποθετείτε λίγο πιο μακριά.

3) Δημιουργήστε απόσταση

Ο πιο πετυχημένος τρόπος για να σταματήσετε την κατάχρηση, είναι να συνδυάσετε την μη χρήση της τεχνολογίας με κάποια άλλη δραστηριότητα. Υπάρχει πραγματικός λόγος να έχετε μαζί το κινητό σε μία βόλτα, στην παραλία, στην yoga ή στον καφέ; Αν όχι αφήστε την συσκευή στο σπίτι. Έτσι δημιουργείτε χρόνους μη – χρήσης.

Αν η δραστηριότητα γίνεται μέσα σε σπίτι τοποθετήστε το κινητό σε άλλο δωμάτιο. Κάντε το πιο δύσκολο να το φτάσετε. Πόσες φορές έχετε πιάσει μηχανικά το κινητό σας και καταλήγετε να προσηλώνεστε σε αυτό, για δύο, τρία, πέντε ή και περισσότερα λεπτά;

Όταν δεν θα βρίσκεται εκεί δίπλα σας για να σας βάζει σε πειρασμό, θα είσαστε περισσότερο παρόντες σε όποια δραστηριότητα κάνετε.

4) Ενημερώστε τον περίγυρο

Ενημερώνοντας τους κοντινούς σας ανθρώπους για την απόφασή σας, θα βοηθήσει με πολλούς τρόπους.

Ο πρώτος είναι ότι θα σας ελαφρύνει από το άγχος. Ενημερώστε όλους όσους είναι πιθανό να σας ψάξουν ότι για το συγκεκριμένο διάστημα θα είστε offline. Τις περισσότερες φορές το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι οι άλλοι δεν ανέχονται να είμαστε λίγες μέρες ή ώρες εκτός, αλλά ότι εμείς οι ίδιοι αγχωνόμαστε στην ιδέα ότι μας ψάχνουν. Γνωρίζοντας ότι έχετε ενημερώσει, ακόμα και με ένα αυτοματοποιημένο ενημερωτικό email, θα απαλλαγείτε από αυτή την έγνοια.

Ο δεύτερος τρόπος που θα σας βοηθήσει, είναι ότι τα άτομα που είναι κοντά σας μπορούν να σας θυμίζουν, όταν ξεφεύγετε από τον στόχο μας. Ζητήστε τους να σας το λένε αν πάτε να κοιτάξετε ασυναίσθητα και χωρίς σημαντικό λόγο τα μηνύματά σας την ώρα του φαγητού, της βόλτας ή κατά την διάρκεια οποιασδήποτε κοινωνικής δραστηριότητας.

5) Διαλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον

Για οποιαδήποτε στόχο βάλετε, το περιβάλλον σας είναι καθοριστικό για το αν θα πετύχετε ή όχι. Ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάνει την διαδρομή ευκολότερη. Αν λοιπόν στις διακοπές σας έχετε ως στόχο την αποσύνδεση από τα ψηφιακά μέσα, μπορείτε να επιλέξετε χώρο διαμονής που δεν έχει wi-fi σε όλους τους χώρους.

Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε εξορμήσεις σε μέρη όπου το σήμα αρκεί μόνο για τα απολύτως απαραίτητα ή που σας βγάζουν εκτός του συνηθισμένου πλαισίου που πυροδοτεί την ανάγκη να κοιτάξετε στην οθόνη. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε αποχή την ώρα που κάνετε πεζοπορία, yoga ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Στις ημέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές για διακοπές που στοχεύουν στην αποτοξίνωση από την τεχνολογία.

Είναι πολύ ευκολότερο να πετύχετε τον στόχο σας, επιλέγοντας κάποιο ανάλογο retreat ή δραστηριότητα που σας τοποθετεί σε ένα «περιβάλλον επιτυχίας». Κάνοντας μία τέτοια αρχή, γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση να περάσετε σε μονιμότερες αλλαγές.


Δείτε επίσης:

Πώς το ξυπόλυτο περπάτημα στην άμμο μας κάνει καλό

Γιατί είναι σημαντικό να διαμορφώσεις ένα «περιβάλλον επιτυχίας»

Σύνδεση: H πιο βαθιά μας ανάγκη

Η θεραπευτική αξία της σιωπής σε σώμα και νου

Αντιστρές ρουτίνα με πρακτικές της Ayurveda

7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x