Τα 4 “Α” για ποιοτικές & ξεκούραστες διακοπές

Η φύση γύρω μας αλλά και ο εσωτερικός μας ρυθμός, μας καλεί να εναρμονιστούμε με τον ρυθμό του καλοκαιριού. Πλησιάζει η περίοδος της ανάπαυλας και της ξεκούρασης. Ακόμα κι αν για οποιονδήποτε λόγο άλλαξαν τα σχέδιά σας και δεν θα κάνετε διακοπές, ή έστω τις διακοπές που θα θέλατε να κάνετε, είναι σημαντικό να ρίξετε τους ρυθμούς και να ξεκουραστείτε. Σίγουρα το αξίζετε.

Τι σημαίνει όμως “ξεκουράζομαι”; Αυτή η φαινομενικά αυτονόητη ερώτηση κρύβει αρκετό βάθος, αν σκάψεις λίγο. Στην πραγματικότητα δεν είναι αυτονόητο ότι ξέρουμε να ξεκουραζόμαστε. Ειδικά στην σύγχρονη εποχή με τους τόσους περισπασμούς και τα ερεθίσματα που ασταμάτητα δεχόμαστε.

Η ξεκούραση είναι μία τέχνη στην οποία μπορείς να εξασκηθείς. Αν σας ακούγεται παράξενο αλλά σκεφτείτε το εξής και θα διαπιστώσετε ότι λίγο πολύ όλοι το έχουμε βιώσει. Είναι άλλο πράγμα το “κοιμάμαι επειδή δεν μπορώ να κρατήσω άλλο ανοιχτά τα μάτια μου” και άλλο πράγμα το ξεκουράζομαι πριν ξεπεράσω τα όριά μου. Θυμηθείτε πώς αισθάνεστε στην πρώτη περίπτωση και πώς στην δεύτερη.

Θυμηθείτε επίσης όταν σε κάποιο ρεπό, Σαββατοκύριακο, διακοπές κτλ. ενώ ίσως δεν δουλέψατε και πράγματι είχατε ελεύθερο χρόνο, στο τέλος είπατε “αχ δεν ξεκουράστηκα”. Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό; Η ξεκούραση λοιπόν δεν έχει απλά να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας. Έχει να κάνει με τις επιλογές μας.

Αν ο στόχος σας την προσεχή περίοδο, είναι η ξεκούραση, η αποφόρτιση και η επαναφόρτιση σε ενέργεια, έμπνευση και καλή διάθεση, μην το αφήσετε στην τύχη. Όπως όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας κανονίζετε το πού θα πάτε, πού θα φάτε κτλ. βάλτε στο πρόγραμμα και αυτό. Το κέρδος είναι ότι θα έχετε αξιοποιήσει τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών και στο τέλος θα πείτε, “το ευχαριστήθηκα”.

4 “Α” για ποιοτικές ξεκούραστες διακοπές

Θα μπορούσα να σας γράψω μία λίστα από πρακτικές, για να τις εντάξετε σε μία καλοκαιρινή ρουτίνα ευεξίας και χαλάρωσης. Καλύτερα όμως μείνουμε στα απλά και πρακτικά.

Προτείνω να εστιάσετε σε μόνο 4 πράγματα. Είναι πολύ ευέλικτα στον τρόπο που μπορείτε να τα εφαρμόσετε και είναι παραπάνω από αρκετά, για να αναβαθμίσουν τις διακοπές σας, σε ένα αναζωογονητικό διάλειμμα ποιοτικής ξεκούρασης.

Είναι εύκολο να τα θυμάστε γιατί πρόκειται για 4 “Α”.

1) Από – συνδεθείτε

Η παύλα στην μέση δεν είναι τυχαία. Η αποσύνδεση από κάτι δημιουργεί χώρο για να συνδεθούμε με κάτι άλλο. Εκτός από την αποσύνδεση από την τεχνολογία, σκεφτείτε από τι άλλα πράγματα επιθυμείτε βαθιά να κάνετε αποχή. Μπορεί να είναι κάποια τοξική συνήθεια ή σκέψη, ακόμα και άνθρωποι ή καταστάσεις που έχουν τοξική επίδραση πάνω μας. Οι διακοπές δίνουν μία μοναδική ευκαιρία να πάρετε απόσταση.

Σε αντίθεση με την άποψη που ακούω συχνά, ότι το καλοκαίρι  “λοξοδρομούμε από τους στόχους μας”, στην πραγματικότητα οι διακοπές αποτελούν ένα πάρα πολύ υποστηρικτικό πλαίσιο, που ευνοεί να εφαρμόσουμε καλές πρακτικέ για την νοητική, σωματική και ψυχική μας υγεία.

Είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε κάποια ωφέλιμη αλλαγή τώρα, γιατί σας δίνεται η ευκαιρία να πάρετε απόσταση από πράγματα που πυροδοτούν αυτά που θέλετε να αποβάλετε από την ζωή σας.

Ταυτόχρονα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να συνδεθείτε με την φύση, να κάνετε ενδοσκόπηση, να στοχαστείτε, να βιώσετε με επίγνωση το παρόν και να συνδεθείτε με τους αγαπημένους σας. Αδράξτε την ευκαιρία για να πειραματιστείτε με τα εργαλεία που βελτιώνουν την ζωή μας.

Όταν επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας μετά από μία τέτοια εμπειρία, θα είστε γεμάτοι έμπνευση και κίνητρα για να το πώς να ζείτε καλύτερα την κάθε σας ημέρα.

2) Από – δράστε και εξερευνήστε

Όπως βλέπετε και πάλι χρησιμοποιώ παύλα. Η απόδραση από κάτι, δημιουργεί χώρο για μία νέα δράση. Πειράξτε τον νου σας, γαργαλήστε τις αισθήσεις σας, εξερευνήστε πτυχές του εαυτού σας. Οι διακοπές ευνοούν την αφύπνιση και την ανακάλυψη νέων, συναρπαστικών δρόμων.

Αυτού του είδους οι διακοπές θα σας γεμίσουν περισσότερο από το άλλο είδος που μας κρατάει κοιμισμένους. Η αποχαύνωση δεν ξεκουράζει. Το αντίθετο. Διατηρώντας τους χαλαρούς ρυθμούς
στοχεύστε σε ότι αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και την δημιουργικότητα σας. Πράγματα που οι ενήλικες παραμελούμε κι όμως είναι τόσο σημαντικά για να

πετύχουμε όσα θέλουμε.Επενδύστε σε τέτοιες εμπειρίες. Αυτές είναι που μας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ παράλληλα μας δίνουν πρόσβαση να ανακαλύψουμε περισσότερες εκδοχές τους εαυτού μας. Κάποιες θα είναι καλύτερες!
Επιστρέφοντας από τις διακοπές, μαζί με τις αποσκευές μας, μπορούμε να φέρουμε στην καθημερινότητά μας τα καλά στοιχεία που ανακαλύψαμε.

3) Απολαύστε

Αν χρειάζεται να εστιάσουμε σε μόνο ένα πράγμα, τότε αυτό που πραγματικά αξίζει είναι η απόλαυση. Η απόλαυση έχει την ρίζα της στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Θέλουμε εκ φύσεως να είμαστε καλά και να περνάμε καλά.

Αναφέρομαι στην ουσιαστική έννοια της απόλαυσης. Είναι εκείνη που είναι ωφέλιμη, σε πάει μπροστά, έχει διάρκεια και δεν σε αφήνει με ενοχές ή  παρενέργειες. Για παράδειγμα:

  • Απολαύστε καλό, θρεπτικό φαγητό, την παρέα τον άλλων ή την παρέα με τον εαυτό σας.
  • Γελάστε με την καρδιά σας και συνδεθείτε με την φύση. Ποια είναι η τελευταία φορά που παρακολουθήσατε ένα ηλιοβασίλεμα;
  • Φροντίστε την επιδερμίδα σας, κάντε μασάζ, τεντώστε και κινήστε το σώμα σας. Το να νιώθεις όμορφα μέσα στο σώμα σου, σου προσφέρει μοναδική αίσθηση ευεξίας.
  • Απολαύστε ποιοτικό ύπνο. Κοιμηθείτε νωρίς και ξυπνήστε νωρίς. Ούτε ξενύχτι, ούτε υπνηλία. Η σωστή δοσολογία έχει ευεργετική επίδραση στην διαύγεια, στην ενέργεια και στην διάθεσή μας.

Με λίγα λόγια απολαύστε μία ρουτίνα που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας αναζωογονήσουν σε όλα τα επίπεδα.

4) Αφαιρέστε

Μήπως το πρόγραμμα των διακοπών, σας φαίνεται φορτωμένο, γεμάτο κοινωνικές υποχρεώσεις, πολλές εξόδους και δραστηριότητες; Αφαιρέστε. Μέχρι να γίνει ανάλαφρο.

Κι αν μία φωνή μέσα σας σας λέει ότι κάνετε πολύ λίγα και θα έπρεπε περισσότερα, ακούστε πιο προσεκτικά. Τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει; Υπάρχει απόλαυση ή βάρος; Επιλέξτε βασισμένοι σε αυτό και μόνο το κριτήριο και θα βγείτε κερδισμένοι. Κάντε τόσα, όσα χρειάζονται για να απολαύσετε τον χρόνο σας.

Ίσως κάποιος αναρωτηθεί: “μα καλά θα βάλω όρια στις διακοπές”; Τα όρια όταν είναι ευθυγραμμισμένα με τις ανάγκες μας και τεθούν αφού πρώτα αντιληφθούμε τι χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά, τότε δεν μας περιορίζουν. Το αντίθετο μάλιστα. Δίνουν σχήμα στην ελευθερία μας.

Εύχομαι σε όλους ένα απολαυστικό καλοκαίρι.


Δείτε επίσης:

Πώς το ξυπόλυτο περπάτημα στην άμμο μας κάνει καλό

Ayurveda: Διατροφικές συμβουλές για το καλοκαίρι

Σύνδεση: H πιο βαθιά μας ανάγκη

5 tips για πετυχημένο digital detox

Η θεραπευτική αξία της σιωπής σε σώμα και νου

Αντιστρές ρουτίνα με πρακτικές της Ayurveda

7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now