«Η επίτευξη της ανώτερης συνείδησης και της ευδαιμονίας επιτυγχάνεται μέσα από την διεύρυνση του κέντρου»
Pratyabhijna Hrydayam
Σε κάποια τάξη yoga ή και κάπου αλλού ίσως να έχετε ακούσει την φράση «ελάτε στο κέντρο σας». Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ποιες ποιότητες αναδύονται όταν είμαστε στο κέντρο μας και τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε;
Ας τα πάρουμε από την αρχή…
Πώς αισθάνεσαι στο Κέντρο;
Σας έχει τύχει να πείτε θέλω να βιώσω εσωτερική ισορροπία; Να βρεθείτε σε εκείνο το δυναμικό σημείο όπου νιώθετε ζωτικότητα, ενέργεια και ταυτόχρονα διαύγεια, ηρεμία και έλεγχο.
Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν υπερβολές όπως υπερδιέγερση ή αδράνεια. Όλες οι δυνάμεις ισορροπούν. Όταν βρίσκεσαι στο κέντρο σου, βιώνεις το παρόν με επίγνωση. Χωρίς να καταβάλλεις υπερπροσπάθεια. Είναι μία κατάσταση που ρέει.
Υπάρχει μία ουδέτερη κατάσταση όχι όμως κενή ή παθητική. Είναι μία δυναμική εσωτερική ησυχία, ένας ακλόνητος πυρήνας από τον οποίο μπορούν να εκκινηθούν ωφέλιμες δράσεις.
Όταν χάνεις το κέντρο σου για μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνεις ανισορροπίες.
Μήπως βρίσκεστε εκτός κέντρου;
Κάποια στιγμή όλοι μας φεύγουμε από το κέντρο μας. Σημασία έχει να το συνειδητοποιούμε αντί να μένουμε σε μία κατάσταση που μας προσθέτει βάρος . Το κλειδί επομένως είναι η αυτοπαρατήρηση.
Κάποια σημάδια που δηλώνουν ότι βρίσκεστε σε ανισορροπία είναι:
- Κάνετε multitasking επειδή δεν μπορείτε να οργανώσετε τις υποχρεώσεις σας . Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν βοηθά την παραγωγικότητά σας.
- Αντιδράτε σε καταστάσεις και έχετε αδυναμία να συγκεντρωθείτε. Η προσοχή σας αποσπάται εύκολα.
- Νιώθετε κούραση από νωρίς το πρωί, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί.
- Παρατηρείτε μία τάση να σκέφτεστε αρνητικά
- Αναπολείτε σε μεγάλο βαθμό το παρελθόν ή αγχώνεστε για το μέλλον
- Γίνεστε υπερευαίσθητοι, αναβλητικοί, αδιάλλακτοι και κριτικάρετε συνεχώς τον εαυτό σας
- Στο τέλος μίας τυπικής ημέρας νιώθετε εξουθενωμένοι
- Είσαστε επιρρεπείς σε «κακές» συνήθειες όπως κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ, υπερβολική χρήση social media κτλ
- Αισθάνεστε ότι αυτό πού έχετε ή είσαστε δεν είναι αρκετό και αναλώνεστε σε σκέψεις τύπου «αν είχα το τάδε θα ήμουν ευτυχισμένος» εναποθέτοντας όλες τις προσδοκίες σας σε κάτι που είναι έξω από εσάς…
- Σας είναι δύσκολο να ανακαλέσετε στην μνήμη σας κάτι που κάνατε εχθές
- Ενώ είσαστε κουρασμένοι, κοιμάστε αργά
.
Πρακτικές για να βρείτε το κέντρο σας
Αυτή την στιγμή, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές παρατηρήστε. Είστε σε ισορροπία και σύνδεση; Λειτουργείτε με επίγνωση; Αν όχι, παρακάτω θα βρείτε απλές πρακτικές που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα και θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Όλες τους θέλουν λίγα μόνο λεπτά από τον χρόνο σας για να ασκήσουν την θετική τους επίδραση.
Πάμε να τις δούμε:
-Η κάθε αναπνοή μετράει. Απλά εστιάστε στην αναπνοή σας και πείτε νοερά: “γνωρίζω ότι εισπνέω, γνωρίζω ότι εκπνέω”. Αν κάποια άλλη σκέψη εισβάλει εσείς απλά κάντε την πέρα και επαναλάβετε : “γνωρίζω ότι εισπνέω, γνωρίζω ότι εκπνέω”. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό. Βαθιές, αργές αναπνοές με επίγνωση. Καλύτερα αν δεν είστε εξοικειωμένοι πολύ με κάποια αναπνευστική τεχνική να μείνετε σε αυτή την πολύ απλή πρακτική. Σε τέσσερις με πέντε περίπου αναπνοές θα έχουν αλλάξει πολλά σε σώμα και νου. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις αναπνευστικές ασκήσεις που σας προτείνω στο βίντεο εδώ.
-Tadasana, η στάση του βουνού. Σταθείτε ξυπόλυτοι με όρθια την σπονδυλική στήλη και πίσω τους ώμους αφήνοντας το στέρνο ανοιχτό. Τα χέρια δεξιά και αριστερά από το σώμα, ενεργοποιημένα σαν να τείνουν προς το έδαφος. Οι γλουτοί, τα πόδια και τα πέλματα καλά ενεργοποιημένα σαςν να ριζώνουν στη Γη. Πόδια λίγο πιο κλειστά από το άνοιγμα της λεκάνης. Σηκώστε ελαφρά τον ουρανίσκο σας προς τον ουρανό χωρίς να πάει πολύ πίσω το κεφάλι. Αυτή είναι η στάση του βουνού. Ευθυγραμμίζει το σώμα και ενώ υπάρχει ακινησία, ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη ενεργοποίηση και δυναμική. Όπως άκριβώς συμβαίνει στο σημείο του κέντρου.
– Γείωση. Αν το επιτρέπει η εποχή και η τοποθεσία που βρίσκεστε σταθείτε για λίγο ξυπόλυτοι σε υγρή άμμο, γρασίδι κτλ. Εστιάστε την επίγνωσή σας δύο πέλματα που εφάπτονται πλήρως με το έδαφος από κάτω τους. Μείνετε για λίγα λεπτά συγκεντρωμένοι αποκλειστικά σε αυτή την αίσθηση.
– Mindful Περπάτημα. Ίσως να σας ταιριάζει καλύτερα μία πρακτική που περιλαμβάνει κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση βγείτε για ένα σύντομο περπάτημα. Κάντε το όμως με συγκεκριμένη πρόθεση και επίγνωση. Περπατήστε αργά και συγκεντρωθείτε στα βηματά σας. Αναπνεύστε ήρεμα και σταθερά. Αισθανθείτε την αίσθηση του περπατήματος και όταν ο νους φεύγει στα ερεθίσματα γύρω σας κάνοντας συνειρμούς, εσείς επικεντρωθείτε και πάλι στο περπάτημά σας.
-Λίγα λεπτά yoga. Δεν χρειάζεται κάποιο μεγάλο ή περίπλοκο πρόγραμμα. Στόχος είναι να αποκαταστήσετε την σύνδεση. Μπορείτε να κάνετε μερικούς “χαιρετισμούς στον Ήλιο” ή κάποια απλή πρακτική όπως αυτή εδώ–> Βίντεο
– Πρακτική ημερολογίου. Γράψτε. Αυτό που αισθάνεστε. Καταγράψτε κάθε συναίσθημα έτσι όπως έρχεται εκείνη την στιγμή. Κάθε αίσθηση. Είναι πιθανό μολις το εκφράσετε να φύγει, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε στο κέντρο σας.
4 tips που θα σας βοηθήσουν
Όποια πρακτική κι αν διαλέξετε να κάνετε υπάρχουν τέσσερα συστατικά που θα την κάνουν επιτυχημένη:
- Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε. Τι συμβαίνει σε νου και σώμα.
- Ακόμα κι αν μία πρακτική την έχετε κάνει πολλές φορές, αντιμετωπίστε την σαν να είναι η πρώτη σας φορά. Με την ίδια περιέργεια και προσοχή (beginner’s mind)
- Πειραματιστείτε. Τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς; Ύπο ποιες συνθήκες; Είναι στο χέρι σας αυτές οι πρακτικές να τις κάνετε να δουλέψουν πραγματικά για εσάς και τις ανάγκες σας.
- Αντιμετωπίστε το χαλαρά. Είναι σοβαρές πρακτικές αλλά αποδίδουν καλύτερα αν τις κάνετε με πρόθεση να τις ευχαριστηθείτε. Συνέπεια και επίγνωση χωρίς όμως υπερβολική αυστηρότητα.